13 het succes van juice channels

Juice channels zijn hotter dan hot, maar een doorn in ’t oog van menig BN’er. Wat is het geheim van hun succes? En blijven ze wegkomen met het schaamteloos verspreiden van gossip?

Yvonne Coldeweijer.

Expert: Sandra ten Brink

LOVE THEM or hate them, juice channels zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse showbizz. De socialemediakanalen van onder andere @liveofyvonne, @fawrynotsorry, @juicechannel_, @marwajuice en @roddelpraat zijn sinds een jaar de doorn in het oog van menig BN’er en hebben het medialandschap voorgoed veranderd. “Het kanaal Marwa Juice bestaat al een paar jaar, maar de andere juice channels zijn vorig jaar snel opgekomen,” zegt celebrity-kenner en adjunct hoofdredacteur van Beau Monde Sandra ten Brink. Ze is al 24 jaar entertainmentjournalist en heeft de veranderingen in de entertainmentjournalistiek dus van heel dichtbij meegemaakt. “Vroeger belde je gewoon met een BN’er als je iets wilde weten. Meestal kreeg je ook gewoon antwoord. Maar de branche werd steeds professioneler. Er kwamen managers, interviews moesten voor publicatie worden goedgekeurd en er werd steeds meer rekening gehouden met imago: hoe wil de BN’er zich profileren? De laatste jaren kwam het al steeds vaker voor dat bekende Nederlanders zich inhielden bij een interview, of liever een spraakmakend zinnetje schrapten. ‘Anders wordt het een nu.nl’etje,’ zeiden ze: een kort nieuwsbericht met alleen dat sappige feit. Juice channels zijn daar een antwoord op. Zij trekken zich er niets van aan en brengen het nieuws dat zij relevant vinden. Ongeacht wat de BN’er in kwestie of zijn management daarvan vindt.”

HAP, SLIK, WEG

Jaimie Vaes en Lil Kleine zie je vaak voorbij komen op juicekanalen.

Tony Junior zorgt ook voor genoeg gossip.

Perez Hilton: de koning van de juice.

Lil Kleine en Jaimie Vaes, André Hazes en zijn liefdes, Tony Junior… zij waren het afgelopen jaar geliefde gossip voor de verschillende juicekanalen, die samen met hun volgers op zoek gingen naar ‘het ware verhaal’ achter de BN’ers. “Het jaar 2021 was natuurlijk een geweldig jaar voor gossip, met zoveel schandalen en nieuws,” legt Sandra uit. Van Famke Louise tot Marco Borsato. Ook waren er veel realityseries zoals The Bachelor, waar sommige kanalen zich in specialiseren, met de nodige relletjes. Dat nieuws snel op Instagram Stories plaatsen, past heel goed in de huidige tijdsgeest. We willen snel zappen en hapklare brokjes informatie. Juice kan je wat dat betreft zien als bonbon-netjes: hap, slik, weg, next! En we vreten het allemaal. Volgens mij is er dan ook niet één reden waarom juice channels nu zo populair zijn: het ligt aan de tijd waarin we leven, onze liefde voor social media, de obsessie met celebrity culture en de behoefte om het hele verhaal te weten te komen. Dus ook wat er achter de gefilterde verhaallijn zit.” In Amerika zijn juice channels al langer een begrip, met als meest bekende voorbeeld Perez Hilton, die jarenlang schaamteloos celebrity nieuws bracht. Perez, die eigenlijk Mario Lavandeira heet, begon in 2005 met bloggen in een cafeetje op de hoek, in Los Angeles. Hij was een van de eerste celebrity bloggers en Lindsay Lohan en Amanda Bynes kwamen regelmatig langs om hem van informatie te voorzien, in ruil voor wat positieve publiciteit. Maar al snel schoot Perez door: zijn toon sloeg om van shady naar gemeen en hij kwam onder vuur te liggen omdat hij gay celebrities outte, zonder dat ze daar klaar zelf voor waren. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat Perez een van de meest gehate personen in Hollywood werd. En hoewel hij nog steeds actief is en zegt spijt te hebben van zijn daden, willen celebs niets meer met hem te maken hebben.

KAPOT GEMAAKT

“Dat is het gevaar van juice channels”, legt Sandra uit. “Ze willen snel nieuws brengen, allemaal die grote scoop hebben zonder dat ze in veel gevallen zeker weten of het voor honderd procent klopt. Of überhaupt nadenken over de gevolgen die het voor de persoon in kwestie heeft. Denk aan de vermeende juice rond Marc van der Linden. Juice channels brachten erotische privébeelden alsof het een groot schandaal betrof. Met, volgens boze tongen, als direct of indirect gevolg dat Marc stopte bij RTL Boulevard. Maar hij is een volwassen single man die lol had met andere volwassen mannen die ermee instemden. Marc heeft zich nooit geprofileerd als een familieman, dus zijn gedrag was niet hypocriet, ongewenst of zelfs spraakmakend, wat mij betreft. Het was geen juice. Hetzelfde geldt voor kanalen die nu brengen dat voetballers vier jaar geleden vreemd-gingen bij een Van der Valk-hotel in de polder. Misschien hebben ze daarover afspraken met hun vrouw. Of hebben ze het later opgebiecht. De echtgenote zit er dan niet op te wachten dat de buurvrouw ze er vier jaar later op aanspreekt.” Volgens Sandra is de impact op de BN’ers in kwestie groter dan de juice channels en hun volgers vermoeden. “Eind vorig jaar hadden we in Beau Monde een groot interview en fotoshoot met Sarah van Soelen. Dat meisje is vorig jaar echt uit het niets kapot gemaakt door juice channels. En waarom? Omdat ze verliefd werd op een jongen, die volgens Nederland bij zijn ex had moeten blijven.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

André en Sarah domineerden vorig jaar de juicekanalen.

Famke Louise sleepte Roddelpraat voor de rechter.

De mediacode? Daar houden juice channels zich niet aan.

(FOTOGRAFIE FERIET TUNC, BRUNOPRESS)

GEEN FAN

Veel BN’ers zijn dus geen fan van juice channels, al liken velen wel stiekem de Stories. De volgers op Instagram blijven echter groeien: Life of Yvonne heeft er op het moment van schrijven 450.000, Fawry not Sawry 166.000 en Roddelpraat tikt de 83.000 aan. Famke Louise spande een kort geding aan tegen Jan Roos en Dennis Schouten van Roddelpraat, toen ze suggereerden dat ze door Ali B zou zijn misbruikt. En ze won! Ook Carlo Boszhard heeft aangifte tegen het kanaal gedaan wegens het verspreiden van geruchten wegens onzedelijk gedrag met minderjarige jongens. Sandra verwacht echter niet dat veel BN’ers op korte termijn de gang naar de rechter maken. “De rechtsgang duurt in Nederland erg lang. Eer zo’n zaak voorkomt, is Nederland de juice alweer vergeten. Wil je het dan weer oprakelen?” vraagt ze zich af. “In het geval van Carlo: als de roddels niet waar zijn, snap ik zijn actie wel. Wat er werd beweerd, is immers erg schadelijk. Ik kan me ook voorstellen dat Amalia en het koninklijk huis op termijn stappen ondernemen.”

Sandra doelt hiermee op de mediacode, waarin de media en het Koninklijk Huis afgesproken hebben de royals niet in het wild te fotograferen. Dit geeft de prinsessen de beste kans in anonimiteit op te groeien. Yvonne Coldeweijer van Life of Yvonne heeft al een paar keer een foto van de kroonprinses geplaatst, vastgelegd door een volger. Foto’s die de mainstream media nooit zou publiceren. “Dat is in Nederland echt not done, en een van de redenen waarom de traditionele roddelbladen niet zo dol zijn op juice channels. Het moet wel eerlijk blijven. De mediacode is er niet voor niets. Als Story die foto had gepubliceerd, zou het blad niet meer welkom zijn bij royals op officiële fotomomenten. Voor juice channels maakt zo’n straf niets uit, omdat die toch niet worden uitgenodigd. Dus dan is een gang naar de rechtbank niet ondenkbaar.”

MEER OPENHEID

Mits ze zich aan de regels (‘en correcte Nederlandse spelling!’) houden, kan Sandra juice channels wel waarderen. “Ze zijn een frisse wind in het medialandschap, dat kan ik niet ontkennen. Zij zeggen soms wat traditionele media niet durven te schrijven, omdat de man van de BN’er in kwestie bijvoorbeeld een hoge pief bij een tv-zender is. Ook houden ze de roddelbladen scherp en ik hoop dat ze bijdragen aan meer openheid en eerlijkheid bij BN’ers.”

Sandra verwacht dat er de komende tijd meer juice channels op zullen staan. “Het is een slim businessmodel. Goede juice levert veel volgers op en zo kunnen ze op hun Stories hun eigen producten of advertenties verkopen. Ik kan het me ook voorstellen dat de juice channels meer professionaliseren, met complete redacties en zo het voorbeeld van het Amerikaanse TMZ volgen. Dat het complete op zichzelf staande media worden, die verder kijken dan alleen Instagram of YouTube. Maar goed, dat hangt ook van de BN’ers af. Want vergeet niet: zonder celebrityschandalen is er ook geen juice.”

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen