Tijdschrift.nl logo
Campings

5 x kamperen bij. . . Kastelen

Tweede pinksterdag, 29 mei, is de Dag van het Kasteel. Dan is 't extra leuk struinen door riante eetzalen, balzalen en kasteeltuinen bij diverse kastelen in Nederland. Bij deze vijf combineer je het fortuinlijke kasteelleven met een even fortuinlijke kampeervakantie in het groen.

TEKST DIANNE LANDSMEER
FOTOGRAFIE GETTY IMAGES, SHUTTERSTOCK, DAG VAN HET KASTEEL

1 Oranjegevoel

Tuinen in Engelse landschapsstijl en landerijen van bijna 270 hectare. Er valt heel wat te wandelen rond het middeleeuwse kasteel Duivenvoorde tussen Den Haag en Leiden. Die landschapsstijl levert slingerende paadjes op. Wandel ook zeker bij het kasteel zelf binnen: dit jaar staat in het teken van de tentoonstelling Franje & Oranje, die de nauwe band laat zien tussen de families op het kasteel en de Oranjes.

Groene gordel

De wortels van Duivenvoorde liggen in de dertiende eeuw. En wat gaaf is: omdat het kasteel altijd familiebezit is gebleven, zie je de acht eeuwen bewonersgeschiedenis nog goed terug. Pronkstuk is de Marotzaal. Aan de wanden prijken de portretten van de opeenvolgende generaties van de familie Van Wassenaer. Ook zien: het oorspronkelijke zeventiende-eeuwse Voorhuis en de Groene Salon. Rustig kamperen in de buurt kan op camping Maaldrift in Wassenaar.

Tip

Bietenrood en zachtroze: liefhebbers van lieflijk porselein en keramiek kunnen op Duivenvoorde hun lol op. De familie verzamelde door de eeuwen heen bijzondere serviezen uit alle windstreken.

Camping Maaldrift

adres Maaldrift 9, 2241 BN Wassenaar open 1 april t/m 30 september terrein middelgroot met 90 toeristische staanplaatsen en 59 vaste

i anwbcamping.nl/55346

2 Landgoedlanterfanteren

In Brabant schittert kasteel Heeswijk al bijna duizend jaar. Die lange geschiedenis van het monument voel je zodra je door de rijk ingerichte kasteelzalen flaneert. Het kasteel ligt in het beekdal van de Aa, vlak bij Den Bosch. Vanaf deze plek bestuurden de heren van Heeswijk-Dinther hun domein. Kasteel Heeswijk is een Brabantse Natuurpoort, wat betekent dat je vanaf hier mooie wandelingen en fietstochten kan maken.

Tip

In het koetshuis bij het kasteel drink je koffie of thee en geniet je van Brabantse worstenbroodjes, kasteelgemaakte tomatensoep en bospaddenstoelkroketjes op bruin Kilsdonks molenbrood.

Bier en boomsingels

Kasteel Heeswijk is talloze keren verwoest en herbouwd. De huidige vorm dateert van 1835 en danken we aan baron Van den Bogaerde. Nu je in deze contreien bent: vaar in een fluisterboot over de Aa richting de Kilsdonkse molen, een unieke wateren windmolen. Op een kwartier van het kasteel ligt camping De Kienehoef, waar 't prima toeven is tussen de boomsingels bij een recreatieplas.

Camping De Kienehoef

adres Zwembadweg 37, 5491 TE Sint Oedenrode open 1 april t/m 24 september terrein grote camping met 160 toeristische staanplaatsen, 100 vaste en 5 huuraccommodaties wifi gratis

kampeerkorting ANWB Kampeerkaart CKE, ACSI boekanwbcamping.nl/55226

De Chinese kamer van Kasteel Heeswijk in Brabant

Kasteel Heeswijk schittert al bijna duizend jaar in Brabant

Kasteel Heeswijk is een Brabantse Natuurpoort. Vanaf hier kan je mooie wandelingen maken

3 Vredige boel

Van de vijver naar het rosarium en via de kweekkassen naar de wintertuin aan de achterzijde. Tijdens de Dag van het Kasteel neemt de hoofdtuinman van het Haagse Vredespaleis je mee voor een wandeling door de bijzonder fraaie historische tuinen. Architect Thomas Mawson ontwierp vanuit de gedachte dat er harmonie, 'vrede', moest bestaan tussen gebouw en tuin. Ja, het cliché 'oase van rust' gaat hier volledig op.

Cadeaus uit het oosten

Zo vredig als de tuinen zijn, zo vredig is het paleis: daar geldt de lijfspreuk Vrede door Recht, wat weerspiegeld wordt in de vele kunstwerken, plafondschilderingen, decoraties en sculpturen. Heel vredig, maar ook gewoon heel prachtig, is de Japanse zaal met zijn zijden wandtapijten, Chinese tempelvazen op houten sokkels en het grootste Hereke-tapijt ter wereld. Lekker kamperen in de buurt van Den Haag? Vakantiepark Kijkduin ligt net 'achtâh de dùnâh' en heeft toegang tot het strand. Heerlijk.

Roompot Vakantiepark Kijkduin

adres Machiel Vrijenhoeklaan 450, 2555 NW Den Haag open hele jaar terrein groot met 406 toeristische staanplaatsen, 173 vaste en 345 huuraccommodaties

kampeerkorting ANWB Kampeerkaart CKE, ACSI ianwbcamping.nl/38762

Tip

Vanaf maart zijn de strandtenten weer opgebouwd, zo ook langs de elf kilometer kustlijn die

Scheveningen rijk is. Genoeg ruimte om de lente op te snuiven met uitzicht op zee.

4 Allemachtig Bergh-achtig

Aan de flanken van het heuvelachtige bosgebied Montferland, op de grens van het Rijndal, doemt in het stadje 's-Heerenberg Kasteel Huis Bergh op. In dit middeleeuwse kasteel zetelden sinds de 13e eeuw de heren en graven Van Bergh. In 1912 kocht de Enschedese textielfabrikant Van Heek het Huis, een man met één grote passie: middeleeuwse kunst. In het Huis hangen veel schilderijen van Italiaanse meesters.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Tuinwandelen

Kenmerkend zijn ook de slotgracht en de oude vestingwal rondom: Huis Bergh ontwikkelde zich van middeleeuwse verdedigingsburcht tot fraai slot. Achter de vestingwal ligt het achttiende-eeuwse parkbos De Plantage met oude eiken en douglassparren, Japanse lariksen, rododendrons en zeldzame planten. In de buurt kamperen? Boek dan charmecamping Jena in Hummelo.

Charmecamping Jena

adres Rozegaarderweg 7, 6999 DW Hummelo open 7 april t/m 30 september terrein middelgroot met 126 toeristische staanplaatsen, 20 vaste en 11 huuraccommodaties wifi gratis

kampeerkorting ANWB Kampeerkaart CKE boekanwbcamping.nl/56282

Tip

Wandel ook door 's-Heerenberg zelf, een stad rijk aan oude boerderijen, molens en monumenten zoals het raadhuis en een ander klein kasteeltje, de Boetselaersborg, dat bij Huis Bergh hoort.

Kasteel Huis Bergh: van verdedigingsburcht tot fraai slot vol middeleeuwse kunst

In het voorjaar staat in de tuin van Menkemaborg veel in bloei

De vroegere bewoners komen een dagje terug

5 Pleindansjes

De vroegere bewoners van Menkemaborg, een veertiende-eeuws 'steenhuis', komen voor de Dag van het Kasteel nog een keer terug − nou ja, acteurs dan. Het thema van de Dag van het Kasteel is dit jaar Upstairs/ Downstairs en richt zich daarmee op het leven van kasteelpersoneel. De acteurs maken het eenvoudig je in te beelden hoe er ooit thee werd gedronken in het theehuis, gedanst op het voorplein, geborduurd en geschreven.

Schathuis en rozentunnel

Alle kamers, waaronder een studeerkamer, herenkamer en kelders, zijn volledig ingericht met meubelen, porselein, zilverwerk en portretten aan de muur. De geschiedenis van het huis is deels een raadsel en over de familie is weinig bekend. Menkemaborg heeft prachtige tuinen tussen de grachten. Mis vooral de rozentunnel niet! In de buurt kampeer je fijn op de kleine charmecamping Lentemaheerd.

Camping Lentemaheerd

adres Schapeweg 21, 9982 BA Uithuizermeeden open 1 april t/m 31 oktober terrein kleine camping met 25 toeristische staanplaatsen en 9 huuraccommodaties

kampeerkorting ANWB Kampeerkaart CKE boekanwbcamping.nl/72488

Tip

In het voorjaar staat in de tuin van Menkemaborg veel in bloei: het is dan de bloeitijd van de historische tulpen, magnolia, krokus, voorjaarshelm en de geurende daslook.

Lees meer

Alle artikelen
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer
Do it yourself in één middag klaar
Flow

Do it yourself in één middag klaar

VAN TRASH TOT TREASURE Illustrator Silvia Zacchello laat zien hoe je van simpele plastic flacons beschilderde vazen maakt.

Lees meer
ZoMeRTopje Ida
Handwerken zonder grenzen

ZoMeRTopje Ida

Ida is echt een topje voor warme dagen. Zo gebreid in heerlijk katoen, luchtig in het dragen en makkelijk in het onderhoud! Een vakantietoppertje. Gauw beginnen dus.

Lees meer