5x zondagse taart

Maak het in het weekend extra gezellig met deze mooie en lekkere taarten.

Frambozen-roomtaart

Ingrediënten voor: 16 stukken

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 15 min.

Wachttijd: ca. 5 uur

6 eieren
325 g + 2 el suiker zout
175 g bloem
2 tl bakpoeder
150 g amandelmeel
700 g frambozen (diepvries, ontdooid)
200 g geleisuiker speciaal
500 ml slagroom
1 zakje slagroomversteviger (bijv. Klop-Fix van Dr. Oetker)
250 g mascarpone
150 g Griekse yoghurt
100 g amandelschaafsel evt. citroenmelisse om te versieren bakpapier

1 VOOR HET BISCUIT Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C/hetelucht: 160°C). Splits de eieren. Klop de eiwitten met 3 el water stijf. Klop beetje bij beetje 250 g suiker en 1 snufje zout erdoorheen. Klop de eidooiers er 1 voor 1 doorheen. Meng de bloem met het bakpoeder, zeef het en spatel het erdoorheen. Spatel het amandelmeel erdoorheen. Schenk het beslag in een met bakpapier beklede springvorm (26 cm Ø) en bak 30-35 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.

2 VOOR DE SAUS Meng 400 g frambozen met de geleisuiker in een pan. Breng al roerend aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Doe de saus in een kom en zet in de koelkast.

3 VOOR DE ROOM Klop 200 ml slagroom stijf en klop de slagroomversteviger erdoorheen. Klop beetje bij beetje 75 g suiker erdoorheen. Roer de mascarpone en de yoghurt door elkaar. Spatel de slagroom erdoorheen.

4 Snijd het afgekoelde biscuit tweemaal horizontaal door. Sluit om het onderste biscuit een springvormring en bestrijk het met ca. ⅓ van de room. Verdeel ca. ⅔ van de saus eroverheen. Leg het middelste biscuit erop. Bestrijk met ca. ⅓ van de room. Verdeel 200 g frambozen erover. Leg het bovenste biscuit erop. Bestrijk met de overige room. Zet ca. 2 uur in de koelkast.

5 Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan lichtbruin. Laat afkoelen. Klop 300 ml slagroom met 2 el suiker stijf. Neem de springvormring van de taart. Bestrijk de taart rondom met de slagroom. Druk het amandelschaafsel tegen de rand van de taart. Versier de taart met de slagroom, 100 g frambozen, de overige saus en eventueel de melisse.

Per stuk: ca. 480 kcal

10 g eiwit | 27 g vet | 46 g koolhydraten

Koffieschuimgebak

Ingrediënten voor: ca. 8 stukken

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 30 min.

300 g poedersuiker
6 verse eiwitten zout
250 g pure chocolade
500 ml slagroom
2 el crème fraîche
2 tl oploskoffiepoeder bakpapier spuitzak met ronde spuitmond

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 100°C/hetelucht: 80°C). Zeef de poedersuiker. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en klop tot slot beetje bij beetje de poedersuiker erdoorheen. Teken 3 rondjes (à ca. 18 cm Ø) op bakpapier. Doe het eiwitschuim in de spuitzak en spuit spiraalsgewijs 3 rondjes op het bakpapier. Droog ca. 1 uur in de oven. Doe de ovendeur regelmatig even open zodat de stoom eruit kan. Laat de bodems afkoelen.

2 Rasp de chocolade fijn. Klop de slagroom en de crème fraîche stijf. Spatel het oploskoffiepoeder door ⅓ van de room. Bestrijk 2 bodems met de koffieroom en bestrooi elk met 50 g chocolade. Leg de bodems op elkaar en leg de derde bodem erop. Bestrijk de taart rondom met de overige room en bestrooi met de overige chocolade. Serveer direct.

Per stuk: ca. 530 kcal

7 g eiwit | 30 g vet | 55 g koolhydraten

Hazelnoot-slagroomtaart met kersen

Ingrediënten voor: ca. 16 stukken

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 15 min.

Wachttijd: ca. 2 uur

150 g zachte boter (+ invetten)
150 g + 1 el suiker
4 eieren
200 g hazelnootmeel
1 tl bakpoeder
700 g kersen (pot)
30 g maizena
400 g ferrero rocher (ca. 32 stuks)
400 ml slagroom
1 zakje slagroomversteviger (bijv. Klop-Fix van Dr. Oetker)
50 g hazelnotenschaafsel
30-40 g pure chocolade
2 el kersenjam

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C/hetelucht: 160°C). Klop de boter met 150 g suiker romig. Klop 1 voor 1 de eieren erdoorheen. Meng het hazelnootmeel met het bakpoeder en klop het door het botermengsel. Vet de bodem van een springvorm (26 cm Ø) in. Verdeel het beslag erin en strijk glad. Bak 25-30 minuten in de oven. Neem uit de vorm en laat afkoelen.

2 Laat de kersen uitlekken en vang hierbij het sap op. Roer de maizena met 6 el kersensap glad. Breng het overige sap met 1 el suiker aan de kook. Roer het maizenamengsel erdoorheen en kook ca. 1 minuut. Houd 1-2 el kersen apart en spatel de overige kersen door de saus. Sluit een springvormring om de bodem. Verdeel de compote gelijkmatig over de bodem en laat afkoelen.

3 Houd 4-6 ferrero rocher apart en stamp de overige ferrero rocher fijn in een kom. Klop de slagroom met de slagroomversteviger stijf. Spatel de slagroom in 2 porties door de ferrero rocher. Verdeel het mengsel over de kersencompote en strijk glad. Zet de taart ca. 30 minuten in de koelkast.

4 Rooster het hazelnotenschaafsel in een droge pan lichtbruin. Laat afkoelen. Hak de chocolade grof en smelt hem au bain-marie. Verwarm de kersenjam en spatel de overige kersen erdoorheen. Neem de springvormring van de taart. Druk het hazelnotenschaafsel tegen de taartrand. Drizzle de chocolade in strepen over de taart. Versier met de achtergehouden ferrero rocher en de kersenjam.

Per stuk: ca. 520 kcal

7 g eiwit | 38 g vet | 36 g koolhydraten

Karnemelktaart met mango

Ingrediënten voor: ca. 16 stukken

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 15 min.

Wachttijd: ca. 4 uur

3 eieren
200 g + 2 el suiker
24 g vanillesuiker zout
125 g bloem
½ tl bakpoeder
300 ml karnemelk
1 mango
1 zakje taartgelei helder (bijv. Taartina van Dr. Oetker)
350 ml passievruchtensap
6 blaadjes gelatine sap van 1 citroen
800 ml slagroom
2 zakjes slagroomversteviger (bijv. Klop-Fix van Dr. Oetker)
2 el gehakte pistachenoten bakpapier spuitzak met stervormige spuitmond

1 VOOR HET BISCUIT Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C/hetelucht: 160°C). Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf en klop beetje bij beetje 125 g suiker, 8 g vanillesuiker en 1 snufje zout erdoorheen. Klop 1 voor 1 de eidooiers erdoorheen. Meng de bloem met het bakpoeder, zeef het en spatel het voorzichtig met 50 ml karnemelk door het eimengsel. Schenk het beslag in een met bakpapier beklede springvorm (26 cm Ø) en strijk glad. Bak 15-20 minuten in de oven. Neem het biscuit uit de oven en uit de vorm. Laat afkoelen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

2 Snijd het biscuit horizontaal door. Sluit om de bodem een springvormring. Schil de mango. Snijd het vruchtvlees van de pit en in kleine blokjes. Meng de taartgelei met 2 el suiker. Roer 250 ml passievruchtensap erdoorheen. Voeg de helft van de mango toe. Breng al roerend aan de kook en neem direct van het vuur. Houd wat gelei achter voor de versiering en verdeel de overige gelei over de onderste biscuitlaag. Laat hierbij de rand vrij. Zet in de koelkast.

3 VOOR DE ROOM Week de gelatine in koud water. Breng de overige mango met 100 ml sap aan de kook en neem van het vuur. Knijp de gelatine uit en los hem op in het sap. Roer 250 ml karnemelk, het citroensap en 75 g suiker erdoorheen. Zet in de koelkast tot het begint te geleren. Klop 400 ml slagroom stijf en spatel hem door het karnemelkmengsel. Verdeel de room voorzichtig over de gelei. Leg de bovenste biscuitlaag erop. Zet minimaal 3 uur in de koelkast.

4 Klop 400 ml slagroom stijf en klop de slagroomversteviger en 16 g vanillesuiker erdoorheen. Neem de springvormring van de taart en bestrijk de taart rondom met ⅔ van de room. Doe de overige room in de spuitzak. Spuit dicht naast elkaar toefjes op de taart. Verwarm de achtergehouden gelei en versier de taart ermee. Bestrooi met de pistachenoten.

Per stuk: ca. 300 kcal

5 g eiwit | 17 g vet | 31 g koolhydraten

Aardbeien-marshmallowtaart

Ingrediënten voor: ca. 16 stukken

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 45 min.

Wachttijd: ca. 4 uur

350 g pure chocolade
250 g zachte boter (+ invetten)
200 g suiker
8 g vanillesuiker
4 eieren
300 g bloem
1 el cacaopoeder
15 g bakpoeder
125 ml melk
2 blaadjes gelatine
350 g aardbeien (diepvries, ontdooid)
750 g mascarpone
ca. 200 g marshmallowcrème (bijv. Fluff)
200 ml slagroom
ca. 15 g kokosvet evt. verse aardbeien om te versieren spuitzak met stervormige spuitmond

1 VOOR DE BODEM Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C/hetelucht: 160°C). Rasp 200 g chocolade fijn. Klop de boter, de suiker en de vanillesuiker romig. Klop er 1 voor 1 de eieren doorheen. Meng de bloem, de geraspte chocolade, het cacaopoeder en het bakpoeder. Klop het beetje bij beetje samen met de melk door het eimengsel. Schenk het beslag in een ingevette springvorm (26 cm Ø) en strijk glad. Bak ca. 1 uur in de oven. Laat op een rooster afkoelen.

2 VOOR DE CRÈME Week de gelatine in koud water. Snijd ca. 100 g aardbeien in blokjes en pureer de overige aardbeien. Roer de mascarpone en de marshmallowcrème door elkaar. Spatel de aardbeienpuree erdoorheen. Knijp de gelatine uit en los hem op laag vuur op. Roer 2-3 el mascarponemengsel erdoorheen. Roer het gelatinemengsel door het overige mascarponemengsel. Spatel de aardbeienblokjes erdoorheen.

3 Neem de afgekoelde bodem uit de vorm en snijd hem horizontaal door. Houd ca. 2 el crème voor de versiering apart. Bestrijk de bodem met ca. ⅓ van de crème. Leg de bovenkant erop. Bestrijk de taart rondom met de overige crème. Zet ca. 1 uur in de koelkast.

4 VOOR HET GLAZUUR Hak 150 g chocolade grof. Verhit de slagroom met het kokosvet. Smelt de chocolade erin. Laat een beetje afkoelen. Schenk het glazuur over de taart en laat het over de rand van de taart druppen. Zet de taart ca. 1 uur in de koelkast.

5 Doe de achtergehouden crème in de spuitzak. Spuit een grote toef op de taart en versier eventueel met verse aardbeien.

Per stuk: ca. 560 kcal

8 g eiwit | 41 g vet | 46 g koolhydraten

Dit artikel komt uit:
Koken & Genieten - Editie 2 - 2022

Koken & Genieten - Editie 2 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer