afslanken MET TEUN
Zijn lichaam kan er prima mee door, maar hij is toch ontevreden: te slap, te dik, niet mooi genoeg. . . Om te onderzoeken of een dieet uitkomst kan brengen, probeert teun van de keuken er een aantal uit. In dit is geen dieetboek doet hij op humoristische wijze verslag van zijn veldonderzoek.

SAPKUUR
Drie groente-fruitsapjes en een kom soep per dag. Water en kruidenthee. Geen alcohol, geen koffie, geen zwarte thee en geen melk. Door én de ongezonde rommel even te laten staan én gezond vloeibaar voedsel te drinken, zou ons lichaam van binnenuit worden gereinigd. Omdat je gedurende de sapkuur voedingsmiddelen die gifstoffen bevatten laat staan, kun je met een detox-kuur je lever, darmen en nieren even een pauze geven om te herstellen.
paprika-tomatensoep

Per persoon 220 kcal • 35 gram koolhydraten • 25 gram eiwitten • 17 gram vet
INGREDIËNTEN
2 uien • 1 venkelknol • olijfolie • 4 puntpaprika’s • 4 teentjes knoflook • 2 rode pepers • 3 blikken tomatenpulp (polpa) à 400 g • 2 potten groentebouillon à 400 ml (van Kleinstesoepfabriek) of 2 bouillonblokjes • flinke pluk kruiden: basilicum, peterselie en/of koriander
BEREIDING
Verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand. Snij de uien en de venkelknol in kleine stukjes en fruit ze in een scheutje olijfolie in een grote pan tot ze zacht zijn. Leg de paprika’s op aluminiumfolie op een bakplaat onder de grill. Ze moeten geblakerd zijn, maar niet verkolen. Draai om zodra er redelijk wat zwarte vlekken zijn verschenen en wacht tot de andere kant er ook zo uitziet. Doe de paprika’s in een plastic zakje en laat ze daarin uitwasemen.
Hak de knoflook en rode pepers fijn en gooi ze bij het uimengsel. Trek de velletjes van de paprika’s af (moet makkelijk gaan). Snij ze open en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Snij de paprika’s in stukjes en doe ze samen met het paprikavocht bij het uimengsel in de pan. Roer goed door. Laat een paar minuten pruttelen en voeg de blikken polpa toe. Laat nog eens 10 minuten pruttelen. Gebruik je bouillonblokjes, los ze dan nu op in 1 liter kokend water. Voeg de bouillon toe aan de pan. Roer goed door en laat een kwartier sudderen. Nu blenderen en je hebt een heerlijke soep! Serveer gegarneerd met de kruiden.
VOORDELEN
● Je krijgt alleen gezonde dingen binnen.
● Je valt af.
● Je raakt je er hyperbewust van van wat je eet.
● Het is een reset ten opzichte van verleidingen omdat je went aan weinig eten.
● Doordat je snel afvalt en je je bewustzijn vergroot, kan het een goede kickstart zijn van een ander dieet.
NADELEN
● Je krijgt te weinig eiwitten en koolhydraten binnen.
● Doordat de ‘maaltijd’ in een minuut voorbij is, is deze niet echt bevredigend of verzadigend.
● Je wordt er futloos van.
● Je wordt er chagrijnig van.
● Je eet te weinig.
● Je darmen, maag en lever stilleggen is ongezond; je moet ze aan het werk zetten.
● Door compensatie na het dieet kun je last krijgen van het jojo-effect.
SPORTDIEET
Het sportdieet is een combinatie van belachelijk veel sporten én de juiste voeding. Of zoals de befaamde fitness- en voedingsgoeroe van weleer Jack LaLanne het stelde: ‘Nutrition is king, exercise is queen, put them together and you have a kingdom’ De juiste voeding is in dit geval veel eiwitten – die samen met krachttraining de aanmaak van spiermassa bevorderen – en koolhydraten – die zorgen voor voldoende energie om het sporten vol te houden.
tandoori-kipsalade

Per persoon 616 kcal • 20 gram koolhydraten • 56 gram eiwitten • 36 gram vet
INGREDIËNTEN
20 g Fairtrade Original tandoori kruidenpasta • 100 g magere yoghurt (ca. 50 gram voor de marinade, de rest gebruik je op het eind) • 300 g kipfilet • olijfolie • 100 g pistachenoten • 1 grote zak spinazie (400/500 g) • sap van ½ citroen • 1 komkommer • Bos lenteuitjes
BEREIDING
Meng de tandoorimix met 3 eetlepels magere yoghurt. Wentel hier de hele kipfilets door zodat ze overal goed bedekt zijn met het mengsel.
Laat een halfuurtje staan.
Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak hierin de gemarineerde kipfilets (het is helemaal niet erg als ze een beetje zwart worden). Bak de pistachenoten 12 minuten in een droge pan. Doe intussen de spinazie in een slakom en maak aan met een scheutje olijfolie en het citroensap. Snij de komkommer in repen en de lente-uitjes in ringetjes. Snij de kipfilets schuin in grove repen. Leg deze op de spinazie, komkommer, nootjes en lente-uitjes. Sprenkel de rest van de magere yoghurt eroverheen.
VOORDELEN
● Je wordt er strak en sterk van.
● Heeft goede effecten op je gezond heid, zeker op hogere leeftijd.
● Goed voor je geestelijke gezondheid.
NADELEN
● Vergt discipline.
● Moeilijk om voldoende koolhydraten en eiwitten binnen te krijgen (zeker als je geen vlees eet).
● Hoop speurwerk naar de juiste ingrediënten.
● Je moet al het voedsel wegen en bijhouden.
PUNTEN TELLEN
Elk voedingsmiddel krijgt een aantal punten: dikmakend eten veel en niet-dikmakend voedsel weinig. Je kunt je online aanmelden voor het puntendieet. Ik vul mijn persoonlijke gegevens (lengte, gewicht en hoe actief ik ben) in en geef aan wat ik met mijn dieet wil bereiken. Daarna worstel ik me door een flinke vragenlijst om uiteindelijk te belanden bij vier varianten van het dieet waaruit ik kan kiezen. Ik kies optie 2 en dat blijkt de blauwe variant te zijn. ‘Zie het leven door een blauwe bril en geniet!’ zegt de app. Nou, vooruit dan maar.
Gepofte aardappel met makreel en koolsla

Per persoon 12 punten
INGREDIËNTEN
ca. 450 g gerookte makreel (het is het makkelijkst als die al gefileerd is) • 4 grote, vastkokende aardappels (ca. 245 g per stuk) • 250 g rode kool (voorgesneden is ook prima) • 2 el olijfolie • zout • 250 g wortels • half pakje bieslook (ca. 10 g) • 2 à 3 appels (liefst beetje stevige zure) • peper • ca. 40 g walnoten • 1 tl Griekse yoghurt 0% • ½ bosje lenteui • ca. 50 g gezouten roomboter
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 170 graden. Wentel de aardappels in een mengsel van olijfolie en zout en wikkel ze in aluminiumfolie. Leg ze op de bakplaat en doe ze 1,5 uur (!) in de oven. Rasp de wortel, snij de bieslook en hak de rode kool en appel in reepjes – in de keukenmachine is het zo gebeurd; koop anders vooral alles lekker voorgesneden. Voeg een scheut olijfolie, zout en peper en de walnoten toe. Koolsla klaar!
Als je een hele makreel hebt gekocht, is het tijd om te fileren. Niet moeilijk, maar pas op voor de verraderlijke graten. De makreel heeft een soort handige stippellijn aan de zijkant waarlangs je hem kunt opensnijden. Verwijder de grote graat en pulk het vlees eruit. Ga minutieus door het vlees heen op zoek naar de laatste graatjes!
Trek de makreel uit elkaar, voeg de theelepel yoghurt toe, snij de lente-ui in ringetjes en meng het geheel door elkaar. De makreelsalade is ook klaar! Haal de aardappels na 1,5 uur uit de oven. Snij ze doormidden, smeer er wat boter op en voeg makreelsalade en koolsla toe (of knutsel het in elkaar zoals je zelf lekker vindt).
VOORDELEN
● Het dieet is erg makkelijk te volgen én vol te houden.
● Er is veel vrijheid – zelfs om af en toe ongezonde dingen te eten.
NADELEN
● Het dieet is ondoorgrondelijk: het is onduidelijk waarop de punten zijn gebaseerd.
● Je zou makkelijk te veel kunnen eten omdat er geen calorierestrictie is.
● Er bestaat een risico dat je te eenzijdig gaat eten omdat er geen rekening wordt gehouden met voedingsgroepen.
● Je moet alles bijhouden in een app.