Tijdschrift.nl logo

Alexia los in Argentijnse nachtclub

Terwijl het in Nederland waterkoud was, vierden WA, Máxima en hun dochters de feestdagen in zomers Argentinië. Voor ze naar hun chique vakantiebestemming trokken, zette Alexia de bloemetjes buiten in Buenos Aires.

Club Tequila

In de Wassenaarse Vleugel van Paleis Huis ten Bosch bleef het donker in de kerstperiode. Normaal wordt daar op kerstavond pas in de koninklijke woonkamer de kerstboom versierd. Niet met kleurige ballen, maar met lange, zilverkleurige slierten engelenhaar. Prins Bernhard nam die traditie mee vanuit zijn vaderland. Vandaag de dag gebeurt het nog net zo en is het Willem-Alexander die als heer des huizes de echte kaarsjes aansteekt in de boom, als finishing touch op de avond voor kerst. Toch ging het dit jaar anders. Willem-Alexander, Maxima en hun dochters vlogen namelijk vlak na de opnames van Willem-Alexander’s kersttoespraak naar Maxima’s geboorteland Argentinië. Het is bij het koninklijk gezin traditie om de feestdagen afwisselend in een van de twee landen door te brengen. Het ene jaar in het land van Willem-Alexander en het andere jaar in het land van Máxima.

Na een aantal coronajaren was het eindelijk weer mogelijk om de grote reis te maken. Eerder werd er ook een fotomoment aan gekoppeld. Maar dat is alweer een flinke tijd geleden: in 2014 voor het laatst. In 2016 ging het fotomoment niet door omdat de Oranjes pas op kerstavond in Zuid-Amerika landden. Het fotomoment is de Argentijnse variant van de mediacode, in de hoop dat de fotografen in Máxima's vaderland het gezin na een kwartiertje poseren met rust laten. Dat lukt eigenlijk nooit: de komst van Maxima en haar familie gaat er nooit onopgemerkt voorbij. Geregeld sieren zij en haar dochters de voorpagina's van tijdschriften als ze met zonnebrillen de deuren van de luchthaven uitkomen of met Argentijnse familie of vrienden een restaurant bezoeken. Toch treden de Oranjes eigenlijk nooit op als Argentijnse media over de schreef gaan. Volgens een Argentijnse bron wil Máxima juist in haar geboorteland 'niet moeilijk doen’, voor haar broer Martín 'helpt het voor de klandizie in zijn horecazaken'. Daarom ziet ze het door de vingers, zo zegt men.

Rijken der aarde

Traditiegetrouw voor een Argentijnse kerst van de Oranjes gaat de reis verder dan hoofdstad Buenos Aires, waar Maxima opgroeide. Van daaruit gaat het verder naar Patagonië, in de regio van Villa La Angostura. Maxima heeft in de buurt eigen grond - als investering - en ook een bed & breakfast, die door haar tante Marcela wordt uitgebaat. Op een paar uur daarvandaan ligt de exclusieve Cumelen Country Club. Een afgesloten plek waar de rijken der aarde graag komen ontspannen aan het water, of golfen. Vlakbij de Country Club baat Maxima’s broer Martin sinds een tijdje een bar uit. Onder de vaste gasten in Cumelen zijn onze Oranjes, maar ook de voormalige president van Argentinië, Mauricio Macri en zijn vrouw Juliana. Ze hebben in de loop derjaren een goede band opgebouwd met de Oranjes, met heel wat bezoeken over en weer. Zo mochten ze voor hun staatsbezoek aan Nederland alvast een weekendje met hun dochtertje overnachten in jachtslot Het Oude Loo. En eerder vierden de gezinnen buiten de officiële momenten al vakantie met elkaar. Volgens Argentijnse media hebben ze elkaar ook deze decemberperiode weer opgezocht. Grappig detail: Agustina, de dochter uit Macri’s eerdere huwelijk, is een van de producenten van een serie over Máxima’s vroege jaren, die in opdracht van Videoland wordt gemaakt. Naar een Argentijns meisje dat haar rol zal spelen, zou nog altijd worden gezocht.

Latinagevoel

Voordat de Oranjes in Patagonië aankwamen, landden ze op de luchthaven van de hoofdstad Buenos Aires. In de stad is het hoge gezelschap niet ongezien gebleven. Met name op prinses Alexia waren alle ogen gericht. Met vriendinnen was ze gezien in een populaire nachtclub die bekend is om de celebrity’s die er vaak komen. In deze club, Tequila genaamd, zou de 17-jarige prinses tot in de late uurtjes met vriendinnen hebben gedanst en gedronken. De exclusieve club heeft een streng deurbeleid, zeggen Argentijnen die er weleens zijn geweest. Je moet lid zijn of worden om überhaupt door de portier toe te worden gelaten. Maar lid of niet: voor Alexia en haar vriendinnen gingen de deuren wagenwijd open. En natuurlijk ook voor Alexia's beveiliging, die haar geen moment uit het oog verloor. Bij de Argentijnen is de tweede dochter van Máxima zonder twijfel de bekendste en populairste van de drie Oranjeprinsessen. Ze straalt het meest het latinagevoel uit van de zusjes. Gekscherend is in het geboorteland van Maxima weleens geroepen dat Alexia de koningin van Argentinië moet worden, aangezien Amalia dat in Nederland wordt. Alexia zou klaargestoomd moeten worden om de situatie in het land te helpen met haar intelligentie en charmes.

Cumulen Country Club. In 2014 poseerde het gezin op deze lokatie(I).
Cumulen Country Club is een afgesloten privéwijk in Villa La Angostura.

Slechte invloed

Zo verzot als de Argentijnse media is niet iedereen op de prinses. Spaanse media menen dat Alexia een slechte invloed heeft op de andere leerlingen op het Atlantic College in Wales, waaronder hun eigen kroonprinses Leonor. Ze zijn jaargenoten van elkaar. Niet alleen zou Alexia te vaak afwezig zijn onder meer voor Koningsdag en voor de uitvaart van een 19-jarige familievriend vloog ze naar Nederland - ze zou zich ook weinig koninklijk gedragen, volgens de Spaanse media dan. Uitgelekte foto’s van feestjes binnen de kasteelmuren van het Atlantic College moesten dat onderstrepen. De middelste dochter van ons koningspaar was daar redelijk schaars gekleed te zien tijdens een evenement dat de diversiteit van de leerlingen vierde. De foto van Alexia in rode lingerie en een kort zwart rokje wordt in het buitenland nog geregeld afgedrukt. In Nederland gebeurt dat op last van de mediacode niet. Spaanse media beweren dat koningin Letizia eist dat Alexia uit de buurt van haar dochter blijft. En het zou volgens hen geen wonder zijn dat de band tussen de twee koninginnen daardoor sterk bekoeld is geraakt…

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?
Story

Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?

Nu prins Harry’s biografie Reserve bestudeerd wordt, staat de geloofwaardigheid ter discussie. Diverse gebeurtenissen uit het boek blijken volgens royaltykenners onmogelijk gebeurd te kunnen zijn zoals Harry ze beschrijft.

Lees meer
Triest jubileum
Panorama

Triest jubileum

Nog iets meer dan een maandje en dan kunnen de Oekraïeners stilstaan bij een triest jubileum: op 24 februari is het een jaar geleden dat de Russische president zijn troepen het bevel gaf hun land binnen te vallen. En hoewel het Rusland vooralsnog niet lijkt te lukken de oorlog naar zijn hand te zetten, lijkt Poetin allesbehalve bereid om eieren voor zijn geld te kiezen. Met Valeri Gerasimov heeft de president alweer de zoveelste nieuwe opperbevelhebber van de strijdkrachten in Oekraïne aangesteld. Diens voorganger, generaal Sergej Soerovikin, bekleedde die post slechts drie maanden. Al dat geschuif met hoge militairen geeft eens te meer aan dat de oorlog totaal niet verloopt zoals Poetin had verwacht. Maar daar kopen de Oekraïeners zelf helemaal niks voor. Die blijven bestookt worden met raketten, zoals…

Lees meer
Gecremeerde kroket
Nieuwe Revu

Gecremeerde kroket

Ben ik in beeld? Ja, Yvonne, dat ben je. Je hebt de schijnwerpers weer te pakken, toevallig ook de specialiteit van Rachel Hazes, de vrouw die haar daagde in een kort geding. Op haar juicekanaal becommentarieert Yvonne Coldeweijer iedere scheet van de familie Hazes, ze noemt zichzelf niet voor niets doctorandus in de Hazologie. Maar Rachel vindt dat de ‘stortvloed aan onwaarheden en grove beledigingen’ die Yvonne over haar uitstort moet stoppen. Ze is door de juicekoningin uitgemaakt voor een ‘narcistisch mens’, ‘knettergek’, ‘bloedzuiger’ en een ‘overgevoelige heks’. Haar nieuwste bijnaam voor mevrouw Hazes: ‘gecremeerde kroket’. ‘Ik schaam me oprecht dat we het in de rechtbank over de betekenis van gecremeerde kroket moeten gaan hebben,’ zei Coldeweijer. Directe aanleiding voor het kort geding is de brief van André Hazes, gericht…

Lees meer
Wat doet er pijn bij spierpijn?
Quest

Wat doet er pijn bij spierpijn?

Iedereen stapt weleens uit bed met flinke spierpijn. Vervelend, maar het is ook nuttig. Wat is spierpijn precies? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Lees meer
‘Ik heb genoeg en kan wat missen’
Flair

‘Ik heb genoeg en kan wat missen’

Linda (38) wilde iets doen voor mensen die het financieel – om welke reden dan ook – niet meer redden. Zij kunnen elke week bij haar langskomen om gratis boodschappen af te halen.

Lees meer