Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Alexia los in Argentijnse nachtclub

Terwijl het in Nederland waterkoud was, vierden WA, Máxima en hun dochters de feestdagen in zomers Argentinië. Voor ze naar hun chique vakantiebestemming trokken, zette Alexia de bloemetjes buiten in Buenos Aires.

DOOR RICK EVERS
FOTO'S ANP, FACEBOOK
Club Tequila

In de Wassenaarse Vleugel van Paleis Huis ten Bosch bleef het donker in de kerstperiode. Normaal wordt daar op kerstavond pas in de koninklijke woonkamer de kerstboom versierd. Niet met kleurige ballen, maar met lange, zilverkleurige slierten engelenhaar. Prins Bernhard nam die traditie mee vanuit zijn vaderland. Vandaag de dag gebeurt het nog net zo en is het Willem-Alexander die als heer des huizes de echte kaarsjes aansteekt in de boom, als finishing touch op de avond voor kerst. Toch ging het dit jaar anders. Willem-Alexander, Maxima en hun dochters vlogen namelijk vlak na de opnames van Willem-Alexander’s kersttoespraak naar Maxima’s geboorteland Argentinië. Het is bij het koninklijk gezin traditie om de feestdagen afwisselend in een van de twee landen door te brengen. Het ene jaar in het land van Willem-Alexander en het andere jaar in het land van Máxima.

Na een aantal coronajaren was het eindelijk weer mogelijk om de grote reis te maken. Eerder werd er ook een fotomoment aan gekoppeld. Maar dat is alweer een flinke tijd geleden: in 2014 voor het laatst. In 2016 ging het fotomoment niet door omdat de Oranjes pas op kerstavond in Zuid-Amerika landden. Het fotomoment is de Argentijnse variant van de mediacode, in de hoop dat de fotografen in Máxima's vaderland het gezin na een kwartiertje poseren met rust laten. Dat lukt eigenlijk nooit: de komst van Maxima en haar familie gaat er nooit onopgemerkt voorbij. Geregeld sieren zij en haar dochters de voorpagina's van tijdschriften als ze met zonnebrillen de deuren van de luchthaven uitkomen of met Argentijnse familie of vrienden een restaurant bezoeken. Toch treden de Oranjes eigenlijk nooit op als Argentijnse media over de schreef gaan. Volgens een Argentijnse bron wil Máxima juist in haar geboorteland 'niet moeilijk doen’, voor haar broer Martín 'helpt het voor de klandizie in zijn horecazaken'. Daarom ziet ze het door de vingers, zo zegt men.

Rijken der aarde

Traditiegetrouw voor een Argentijnse kerst van de Oranjes gaat de reis verder dan hoofdstad Buenos Aires, waar Maxima opgroeide. Van daaruit gaat het verder naar Patagonië, in de regio van Villa La Angostura. Maxima heeft in de buurt eigen grond - als investering - en ook een bed & breakfast, die door haar tante Marcela wordt uitgebaat. Op een paar uur daarvandaan ligt de exclusieve Cumelen Country Club. Een afgesloten plek waar de rijken der aarde graag komen ontspannen aan het water, of golfen. Vlakbij de Country Club baat Maxima’s broer Martin sinds een tijdje een bar uit. Onder de vaste gasten in Cumelen zijn onze Oranjes, maar ook de voormalige president van Argentinië, Mauricio Macri en zijn vrouw Juliana. Ze hebben in de loop derjaren een goede band opgebouwd met de Oranjes, met heel wat bezoeken over en weer. Zo mochten ze voor hun staatsbezoek aan Nederland alvast een weekendje met hun dochtertje overnachten in jachtslot Het Oude Loo. En eerder vierden de gezinnen buiten de officiële momenten al vakantie met elkaar. Volgens Argentijnse media hebben ze elkaar ook deze decemberperiode weer opgezocht. Grappig detail: Agustina, de dochter uit Macri’s eerdere huwelijk, is een van de producenten van een serie over Máxima’s vroege jaren, die in opdracht van Videoland wordt gemaakt. Naar een Argentijns meisje dat haar rol zal spelen, zou nog altijd worden gezocht.

Latinagevoel

Voordat de Oranjes in Patagonië aankwamen, landden ze op de luchthaven van de hoofdstad Buenos Aires. In de stad is het hoge gezelschap niet ongezien gebleven. Met name op prinses Alexia waren alle ogen gericht. Met vriendinnen was ze gezien in een populaire nachtclub die bekend is om de celebrity’s die er vaak komen. In deze club, Tequila genaamd, zou de 17-jarige prinses tot in de late uurtjes met vriendinnen hebben gedanst en gedronken. De exclusieve club heeft een streng deurbeleid, zeggen Argentijnen die er weleens zijn geweest. Je moet lid zijn of worden om überhaupt door de portier toe te worden gelaten. Maar lid of niet: voor Alexia en haar vriendinnen gingen de deuren wagenwijd open. En natuurlijk ook voor Alexia's beveiliging, die haar geen moment uit het oog verloor. Bij de Argentijnen is de tweede dochter van Máxima zonder twijfel de bekendste en populairste van de drie Oranjeprinsessen. Ze straalt het meest het latinagevoel uit van de zusjes. Gekscherend is in het geboorteland van Maxima weleens geroepen dat Alexia de koningin van Argentinië moet worden, aangezien Amalia dat in Nederland wordt. Alexia zou klaargestoomd moeten worden om de situatie in het land te helpen met haar intelligentie en charmes.

Cumulen Country Club. In 2014 poseerde het gezin op deze lokatie(I).
Cumulen Country Club is een afgesloten privéwijk in Villa La Angostura.

Slechte invloed

Zo verzot als de Argentijnse media is niet iedereen op de prinses. Spaanse media menen dat Alexia een slechte invloed heeft op de andere leerlingen op het Atlantic College in Wales, waaronder hun eigen kroonprinses Leonor. Ze zijn jaargenoten van elkaar. Niet alleen zou Alexia te vaak afwezig zijn onder meer voor Koningsdag en voor de uitvaart van een 19-jarige familievriend vloog ze naar Nederland - ze zou zich ook weinig koninklijk gedragen, volgens de Spaanse media dan. Uitgelekte foto’s van feestjes binnen de kasteelmuren van het Atlantic College moesten dat onderstrepen. De middelste dochter van ons koningspaar was daar redelijk schaars gekleed te zien tijdens een evenement dat de diversiteit van de leerlingen vierde. De foto van Alexia in rode lingerie en een kort zwart rokje wordt in het buitenland nog geregeld afgedrukt. In Nederland gebeurt dat op last van de mediacode niet. Spaanse media beweren dat koningin Letizia eist dat Alexia uit de buurt van haar dochter blijft. En het zou volgens hen geen wonder zijn dat de band tussen de twee koninginnen daardoor sterk bekoeld is geraakt…

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer