’Alles wat ik over Marco hoor, maakt me verdrietig’

Opmerkelijk hoe stil het is rondom het meest spraakmakende showbizznieuws van 2021, namelijk de aangifte tegen Marco Borsato wegens seksueel misbruik. Niemand durft er iets over te zeggen, maar Jacques d’Ancona zwijgt niet langer. Hij houdt het erop dat Marco zelf schuld heeft aan wat er zich allemaal rondom de zanger afspeelt: ”Wat er momenteel met Marco gebeurt, daar zit een grote factor zelfwerkzaamheid in.”

Er ging een hoop mis en een klein beetje goed de afgelopen jaren voor Marco Borsato (55). Het uitkomen van zijn overspel zette zijn huwelijk met Leontine onder hoogspanning. De twee gingen uit elkaar, verkochten hun droomhuis in Blaricum en betrokken ieder hun eigen woning: Leontine in Huizen en Marco in Alkmaar. Na een flinke pauze tussen de zingende zondebok en de bedrogen beauty, besloten Cupido en Amor het stel nog een kans te geven. Marco en Leontine voerden lange gesprekken, ook met de kinderen erbij, om alles op tafel te kunnen gooien en de lucht te kunnen klaren. Toen Marco had gezworen dat Leontine nu echt alles wist en er geen geheimen meer plotseling aan het licht zouden komen, streek ze over haar hart. Leontine wilde de nog altijd bestaande liefde tussen haar en Marco toch nog graag de ruimte geven om zich opnieuw te ontplooien. Het koppel leek een tijdlang weer helemaal in hun sas met elkaar en ook hun kinderen Luca (23), Senna (20) en Jada (19) waren erg opgelucht dat hun vader en moeder weer verliefd door het leven gingen.

Lijk uit de kast

Maar juist op het moment dat het weer lekker begon te lopen in het gezinnetje Borsato, barstte de volgende bom. Een 22-jarige vrouw heeft bij de politie aangifte gedaan van seksueel misbruik en onzedelijke betastingen door Marco Borsato. Het betreft een jonge vrouw die de zanger al haar hele leven kent. Het vermeende grensoverschrijdende gedrag zou hebben plaatsgevonden tussen 2014 en 2019. Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland stelt een onderzoek in. Even later werd bekend dat nog twee andere vermeende slachtoffers zich zouden hebben gemeld met soortgelijke ervaringen en verhalen. De aangifte tegen Marco heeft niet alleen op de zanger een enorme impact, maar natuurlijk ook op zijn gezin. Leontine dacht dat alles weer in rustiger vaarwater terecht was gekomen, toen het volgende lijk uit de kast donderde. Ze kan alles maar moeilijk een plek geven momenteel. Ook hun drie kinderen, waaronder ‘GTST’-actrice Jada Borsato, hebben er vanzelfsprekend veel last van, aangezien zij zowel op social media als in het dagelijkse leven voortdurend vragen, opmerkingen, beledigingen en zelfs bedreigingen ontvangen.

Lastige en gevoelige situatie

Opvallend is het hoe stil het momenteel rond deze zaak is. Daar waar het in de eerste week van de aangifte voortdurend over Marco Borsato ging en er haast ieder uur wel een update of nieuwsbericht online verscheen, is het al enkele weken verdacht rustig rondom de zanger in kwestie. Marco houdt zich vanzelfsprekend wijselijk koest, want als je geschoren wordt, moet je stilzitten. Maar ook zijn collega’s en andere bekende Nederlanders mengen zich momenteel zo min mogelijk in de uiterst lastige en gevoelige situatie waarin hij terecht is gekomen. Radiopresentator Jan Paparazzi van Sterren NL Radio zei onlangs in Party dat hij geen nummers van Marco Borsato kan draaien op dit moment, omdat dat verkeerd zou vallen bij de luisteraars. Zangeres Sita Vermeulen weigerde in Party een standpunt in te nemen of over Marco te oordelen: ”Ik vind het heel heftig voor hem wat er momenteel gebeurt, maar ik wil er verder niets over kwijt.” Marco’s vakgenoot Rolf Sanchez, met wie hij in 2021 het hitje ‘Hef Je Glas’ uitbracht, schrok zich helemaal rot toen hij het nieuws hoorde en heeft sindsdien niks meer van Marco gehoord. Rolf spreekt zich ook niet duidelijk over zijn collega uit: ”Ik las dat er een meisje aangifte had gedaan en dat was wel echt heel heftig. Ik heb hem eigenlijk sinds die dag niet gesproken. Ik heb hem wel geappt.” Dan hebben we nog Edwin Evers gehoord, die aan tafel bij ‘Beau’ liet weten dat hij het pure waanzin vindt dat de media bomvol geruchten staan, terwijl er nog geen feiten bekend zijn. Voor de rest zwijgt de showbizz, bang als men is om erop te worden afgerekend als men de verkeerde kant kiest. Want wie iets aardigs zegt over Marco, wordt er misschien direct van beschuldigd de vermeende slachtoffers van het mogelijke misbruik niet serieus te nemen. En wie Marco op de hak neemt, krijgt dan misschien later de volle laag als hij onschuldig blijkt te zijn. Oftewel: we leven in een supergevoelige periode wat de zaak Borsato betreft en daarom zwijgt vrijwel iedereen.

De zorgen van Jacques d’Ancona

Ook zijn ontdekker Henny Huisman houdt zijn lippen momenteel stijf op elkaar. Eerder zei hij nog wel in ‘Nieuwe Revu’ dat hij zich niet verantwoordelijk voelt voor de daden van zijn voormalige pupil. Dat had toen betrekking op het vreemdgaan van de hitzanger: “Ja hallo, ik presenteerde de ‘Soundmixshow’ waarvan hij de finale won. Ik ben niet zijn mentor!” In diezelfde succesvolle periode van de jaren tachtig en negentig, waarin de ‘Soundmixshow’ op sommige avonden wel tussen vijf en zes miljoen kijkers trok, had ook Jacques d’Ancona (84) te maken met Marco Borsato. Het zangtalent met de Nederlandse moeder en Italiaanse vader viel op bij de juryvoorzitter en Marco ging ronde na ronde verder richting finale, die hij begin jaren negentig glorieus won. Het was de start van een glansrijke carrière met vele grote hits die tot in België uit volle borst worden meegezongen. Jacques d’Ancona stond aan de wieg van Marco ‘s klinkende succes; begrijpelijk dat de huidige hectiek hem niet onberoerd laat. Tegen Party zegt Jacques: ”Ik ken Marco sinds zijn winst in de ‘Soundmixshow’ in 1990. Daarna hielden Henny Huisman, producer Rein Sluik en ik audities door het hele land en mocht Marco met ons mee als gastartiest. Hij zong aanvankelijk in het Italiaans, later in het Nederlands. Ik heb in al die jaren contact gehouden met Marco en Leontine. Helaas heb ik ervaren dat het contact de laatste jaren opgedroogd is. Ik ken hem alleen nog maar van beeld. Ik vind het heel erg sneu wat er nu in zijn leven plaatsvindt. Ik zeg expres niet: wat hem overkomt. Want dit overkomt hem niet. ‘Overkomen’ betekent iets beleven zonder dat je er ook maar enige invloed op hebt. Wat er momenteel met Marco gebeurt, daar zit een grote factor zelfwerkzaamheid in. Daar moet ik niet over oordelen; ik ken de feiten niet. Ik ben verdrietig over alle dingen die ik hoor. En ook over de soms zorgeloze commentaren die op hem worden afgevuurd. Men oordeelt nogal snel. En je leest overal ongevraagde adviezen over wat Marco wel en niet had moeten doen. De allesoverheersende vraag bij mij is: waarom nu pas? Wat is de reden dat er nu pas aangifte is gedaan? Moet ik meegaan met psychologen die het allemaal goed weten te verklaren? Ik lees met verbazing hoe ook mensen van de wetenschap de situatie rond Marco Borsato analyseren. Dan denk ik: ongelooflijk jongens, wat een fantasie. Daar kan ik soms even niet bij. Marco zelf zal ongetwijfeld behoorlijk in zak en as zitten momenteel. En waar moet hij heen met zijn verdriet? Waar kan hij terecht? Ja, bij zijn moeder. Gelukkig dat hij nog een moeder heeft.”

‘Gelukkig kan hij met zijn verdriet naar zijn moeder’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

’Nadat hij de ’Soundmixshow’ won, hield ik al die jaren contact met Marco en Leontine’

Dit artikel komt uit:
Party - Editie 3 - 2022

Party - Editie 3 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer