Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Amalia verliefd geworden tijdens caribische reis

Haar eerste grote werkreis werd een twee weken durende stage voor de Prinses van Oranje: zo ziet haar toekomstige baan als koningin eruit. Weekend sprak uitgebreid met Amalia, die eerlijk bekende dat ze het had onderschat. ‘Het was zó veel!’

DOOR RICK EVERS
FOTO’S PATRICK VAN KATWIJK

Alle aandacht voor prinses Amalia in de afgelopen weken, tijdens haar eerste grote overzeese reis, was behoorlijk overweldigend. Wat ze het mooist vond? ‘Jeetje, wat een vraag’, reageert Amalia als ze net haar haar weer naar achter strijkt. Alsof ze niet had verwacht zo’n vraag gesteld te krijgen. ‘Zoveel indrukken, ik heb nog niet de tijd gekregen om het te allemaal te laten bezinken.’ Willem-Alexander ‘glimt van trots’ op hoe ze ‘fantastisch meegedraaid heeft in een heel lang bezoek over zes eilanden.’ En dan denkt hij even niet aan de zware last op de schouders van Amalia: nog altijd wordt ze ernstig bedreigd en wordt er 24 uur per dag op haar gelet. Als ouders proberen ze niet op die manier naar hun dochter te kijken. Máxima heeft zich ‘met name geconcentreerd op dat ze de eilanden zo veel mogelijk zou leren kennen en echt op haar gemak kon zijn.’ En ze zorgde voor ‘af en toe een crèmepje voor de zon. Maar we hebben heel veel plezier gehad.’ Het fijne voor Amalia was dat ze veel bekende gezichten om zich heen had. Haar voormalige kindermeisje Eveline van den Bent is tegenwoordig particulier secretaris aan het hof en nog altijd een vertrouweling voor de prinses. Hofdame Pien van Karnebeek kent ze ook van nietofficiële momenten, Amalia ging weleens mee op vakantie naar Griekenland met Pien en haar man Jan Derck, die jarenlang commercieel directeur van Heineken was. Ook was er personeel mee van Paleis Huis ten Bosch: de valet van WillemAlexander en de kamenier van Máxima. Maar ook een jonge lakei, een vrouw die ze normaal in het paleis ziet, ging speciaal mee voor Amalia. Het zal Amalia hebben geholpen om zich op haar gemak te laten voelen.

Verliefd geworden

Na twee weken in het Caribisch deel van het koninkrijk kwamen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia vrijdag weer thuis. Het bezoek begon op de Benedenwindse Eilanden - Aruba, Bonaire en Curaçao - en na een week ging het gezelschap naar de Bovenwindse Eilanden: Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Opvallend was hoeveel mensen daar refereerden aan eerdere bezoeken van prinses Beatrix, in hun ogen nog altijd ‘Queen Beatrix’. Op veel plekken herinnerden foto’s en plaquettes aan de bezoekjes van de voormalige koningin. Amalia kreeg ook cadeautjes mee voor haar grootmoeder. ‘Het was heel verrassend hoe op elk eiland wel iemand naar me toe kwam die zei: ‘Kunt u de groeten overbrengen aan uw grootmoeder?’,’ vertelde Amalia toen Weekend haar ernaar vroeg. ‘Mijn grootmoeder heeft zoals u weet een groot hart voor de eilanden en ze zei: ‘ik ben stiekem ergens wel jaloers dat jij gaat. Ik had ook heel graag willen gaan’.’ Of Beatrix ooit terugkeert naar de eilanden, is niet zeker. Ze is inmiddels 85. Voor Amalia zal het ‘niet het laatste bezoek zijn’, benadrukt Máxima. Amalia wil nog veel leren: ‘Ik zal zeker mijn best doen, maar het zal nog veel bezoeken duren voordat ik hier netzo soepeltjes rondloop als mijn ouders. Maar daar kijk ik ontzettend naar uit.’ De prinses had ‘zo ontzettend onderschat hoe anders de eilanden zijn.’ Het was veel meer dan ‘prachtige, witte stranden en turquoise zeeën’, zo kwam Amalia te weten. ‘Achter elk eiland schuilt een bruisende wereld van cultuur, van mensen die echt het beste voor hun eiland willen en daaraan hard willen werken. En die mijn ouders en mij met hartelijkheid hebben ontvangen. Waar ik eigenlijk een beetje verliefd op ben geworden. Dus ik hoop snel terug te komen.’ Ze heeft veel gezien, maar verre van alles. ‘Wat ik wél heb gezien, vond ik ontzettend mooi en daar heb ik ontzettend van genoten. Ik hoop voor de dingen die ik niet heb gezien, terug te mogen komen.’

Zware beveiliging

Amalia gaat nu terug naar het normale leven. Al is dat op het moment verre van normaal. Nog altijd wordt ze zwaar beveiligd en kan ze allesbehalve het studentenleven leiden dat ze voor zich zag. ‘Ik ga er heel eerlijk over zijn dat ik het nog steeds heel erg moeilijk heb. Maar dat ik hoop dat dat daar snel verandering in komt’, zegt ze. ’lk ging mijn studententijd in met de gedachte dat ik…’ Amalia dacht even na en vervolgde: ’Nou, eh, wat doet een student, vul dat in, dat ik dat ook zou doen. En de realiteit was helaas allesbehalve dat.’ Het betekende onder meer dat ze niet in het prachtige studentenhuis aan de gracht kan wonen met vriendinnen, maar ook dat ze niet kan uitgaan met haar medestudenten in Amsterdam. ‘Het normale leven leven van een student. Door een straat lopen, naar een winkel gaan’, dat kan ook allemaal niet. Officieel studeert ze nog altijd aan de Universiteit van Amsterdam, zo bevestigt ze, maar in feite is de prinses er zeker niet dagelijks. Zoveel mogelijk volgt ze de colleges op afstand, voor haar eigen veiligheid. Tijdens het bezoek was er veel extra beveiliging, op alle plekken. Zichtbaar en onzichtbaar. Een grote groep beveiligers was vanuit Nederland meegereisd, verder was veel lokale politie zichtbaar en onzichtbaar aanwezig, plus ingehuurde beveiliging. Zo werd het mogelijk voor de Oranjes om zich onder het volk te begeven, drukke markten te bezoeken of door het feestgedruis te gaan. Bezorgd om wat er kon gebeuren waren de koning en koningin niet. ‘Zelf ben ik geen expert op het gebied van beveiliging’, zegt Willem-Alexander. ‘Als ik me daar zorgen over zou gaan maken, dan maak ik me zorgen over iets waar ik geen expertise in heb. Dus ik laat het aan degenen over die zeggen: ‘Je kunt daar veilig rondlopen.’ Het is fantastisch, het warme bad, en op dat moment denk ik daar helemaal niet over na.’

NA ENERVERENDE REIS TERUG IN DE ZWAAR BEVEILIGDE GOUDEN KOOI

Kritiek

Op sociale media kwam geregeld kritiek op het bezoek. Niet alleen omdat men het ongepast vond om in een periode van recessie in Nederland een dergelijke vrolijke, zonnige reis te maken. Ook vonden sommigen dat de reis had moeten worden afgebroken vanwege de aardbeving in Turkije en Syrië. Andere kritiek ging over de wijze waarop: Amalia - maar ook Máxima - zou te vaak haar zonnebril op hebben. En vond ze het wel echt leuk? De prinses glimlachte maar zuinigjes tijdens de reis van twee weken. Vanuit de entourage van de Oranjes werd al verzekerd dat Amalia het absoluut naar haar zin had, maar dat het best een zware vuurdoop was. ‘Ik heb ontzettend genoten van alle programma’s, maar u moet ook begrijpen dat het zó’n druk programma was. Het waren voor mij allemaal eerste indrukken. Ik keek vol jaloezie naar mijn ouders die hier rondliepen en iedereen al begroetten en meteen wisten wat er aan de hand was. Voor mij was het zó veel. En zoveel nieuwe indrukken. Op een gegeven moment moest ik het voor mezelf echt op een rijtje zetten.’ Toch kan Amalia verzekeren: ‘Ik heb ontzettend genoten en ik ben ontzettend dankbaar voor alles, voor alle mensen die mij hier hebben ontvangen en mij in hun hart hebben gesloten.’ Of ze iets meekreeg van de negatieve reacties op sociale media, vertelde Amalia niet. Wel dat ze ‘ontzettend veel’ reacties kreeg. Veel vrienden stuurden haar berichtjes ’hoe mooi onze eilanden eigenlijk zijn.’ Veel meer dan foto’s in reisadvertenties kenden ze niet. ’lk vond het heel mooi om Nederland een kijkje op de eilanden te kunnen geven. De eilanden zijn zo mooi, wat is er niet om verliefd op te worden?’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer