André hazes maakt na zijn dood steeds meer mensen rijk happy van hazes

Wat een enorme erfenis heeft André Hazes toch achtergelaten. Ga maar na: anno 2022 eten méér mensen uit de ruif van ‘het product Hazes’ dan ooit. De familie zelf natuurlijk, maar ook hele volksstammen die betrokken zijn bij de musical, de meezing-concerten en wat al niet meer. Nieuwste project: Hazes Is de Basis, dat zaterdag van start gaat bij SBS6.

EEN TRAANTJE LATEN bij Kleine Jongen, massaal meebrullen met Zij Gelooft in Mij en vlak voor sluiting met frisse tegenzin Het Laatste Rondje inzetten; nu de horeca weer open is, schalt de muziek van André Hazes weer alom uit de luidsprekers in bruine kroegen en eetcafés.

Maar zijn ster reikt verder. Hazes, de in 2004 overleden Amsterdamse volkszanger, is bijna achttien jaar later nog springlevend. Zo is er een film (Bloed, Zweet & Tranen), een revival van de musical Hij Gelooft in Mij, een jaarlijks terugkerende concertreeks (Holland Zingt Hazes) en er zijn diverse docu’s en tv-programma’s, waarvan Hazes Is de Basis op SBS6 de laatste in dit genre is (zie kader). Hoe komt het toch dat Hazes nog zo voortleeft? Trijntje Oosterhuis, een van de deelnemende artiesten aan Hazes Is de Basis, denkt dat de herkenbaarheid een grote rol speelt. “Iedereen kan zich met zijn muziek identificeren”, zegt ze. “Zijn teksten gaan onder je huid zitten. Als ik zangles geef, dan zeg ik weleens: zingen is een huwelijk met je hart. Als je mensen écht wilt raken, dan moet het langs je hart. André had dat. Niet omdat hij daar per se op uit was, maar gewoon omdat hij zo was. Het was zíjn waarheid.”

NIET IN DE STEEK LATEN

TRIJNTJE OOSTERHUIS ‘André behoort tot onze grootste componisten’

Oosterhuis had een lange geschiedenis met Hazes. Ze trad op als gastartiest tijdens concerten en zong, vijf dagen na haar bevalling, op de iconische afscheidsceremonie in de Arena, een plechtigheid die door liefst zes miljoen mensen werd bekeken. “Rachel belde mij”, herinnert Oosterhuis zich. “Ze zei: Trijn, we hebben jullie (diverse Nederlandse artiesten, red.) nodig en we rekenen op je. Ik durfde bijna geen ‘nee’ te zeggen, al was ik net bevallen van mijn oudste zoon. André had dat vroeger ook. Als je eenmaal in het André Hazes-team zat, dan rekende hij emotioneel op je. Je kon hem niet in de steek laten. Dat optreden is het raarste wat ik ooit heb gedaan. Enerzijds was ik euforisch en vol geluksemoties vanwege de geboorte van mijn eerste kind, anderzijds voelde ik verdriet en rouw in mij. Het was zo dubbel.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Diverse artiesten brachten in 2004 een eresaluut aan Hazes. René Froger zong Bloed, Zweet en Tranen, Guus Meeuwis Geef Mij Je Angst en Peter Beense en Wolter Kroes brachten samen Het Is Koud zonder Jou ten gehore. Bij de uitvaart zong Xander de Buisonjé op emotionele wijze Zij Gelooft in Mij, een uitvoering die Hazes postuum zijn vijfde nummer één-hit opleverde. “Ik heb dat in een roes meegemaakt”, vertelt De Buisonjé. “Daar ontstond onbedoeld iets magisch. Toen Hazes nog leefde, heeft hij mij – in een voor mij moeilijke tijd in m’n carrière – gevraagd om gast te zijn bij zijn shows in Ahoy. Hij wilde mij echt een podium geven. Dat was natuurlijk heel lief van hem. Tijdens de uitvaart heb ik Zij Gelooft in Mij mogen zingen en ik speelde ook nog tijdens de ereronde van de kist. Het was op dat moment echt een doorstart van mijn carrière. Sindsdien speel ik Zij Gelooft in Mij nog steeds met veel plezier.”

EEN SOORT RELIGIE

Hazes leeft misschien wel meer dan ooit anno 2022. Oosterhuis snapt dat wel. “Zijn muziek past goed bij de huidige tijdsgeest”, vindt de zangeres. “Tegenwoordig zijn we veel online, waardoor we de individualisering in de samenleving voelen. Alleen, mensen zijn op zoek naar verbinding, willen ergens bij horen. Hazes was een soort religie, iets wat een soort collectieve verbinding oplevert. Mensen houden daarvan. Zeker nu.”

In Hazes schuilt een grote kracht, vindt ook De Buisonjé. “De combinatie tussen André z’n geweldige stem, de authentieke teksten en de muziek is onnavolgbaar briljant. Het is zo echt, zo puur”, vindt hij. “Hazes is een cultheld en een onderdeel van onze Nederlandse cultuur. Van jong tot oud, iedereen kent Hazes. En dat moet ook zo blijven. Hij mag niet vergeten worden.”

Hazes Is de Basis draagt daar zeker aan bij. In het nieuwe SBS6-programma mogen artiesten hun eigen sausje over nummers van Hazes gieten. Oosterhuis zal een nieuwe, jazzy versie van Kleine Jongen zingen, vertelt ze enthousiast. Overigens heeft het programma haar eens te meer doen beseffen hoe veelzijdig Hazes was, iemand die met behulp van een rijmwoordenboek honderden liedjes schreef. “Natuurlijk heeft zijn muziek een grote commerciële waarde, maar met dit programma worden ook zijn skills als singer-songwriter op de kaart gezet. En terecht. Hij behoort tot de grote componisten.”

TV Hazes Is de Basis, SBS6, vanaf zaterdag 26 februari

Dit artikel komt uit:
Veronica Superguide - Editie 9 - 2022

Veronica Superguide - Editie 9 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer