André hazes maakt na zijn dood steeds meer mensen rijk happy van hazes
Wat een enorme erfenis heeft André Hazes toch achtergelaten. Ga maar na: anno 2022 eten méér mensen uit de ruif van ‘het product Hazes’ dan ooit. De familie zelf natuurlijk, maar ook hele volksstammen die betrokken zijn bij de musical, de meezing-concerten en wat al niet meer. Nieuwste project: Hazes Is de Basis, dat zaterdag van start gaat bij SBS6.

EEN TRAANTJE LATEN bij Kleine Jongen, massaal meebrullen met Zij Gelooft in Mij en vlak voor sluiting met frisse tegenzin Het Laatste Rondje inzetten; nu de horeca weer open is, schalt de muziek van André Hazes weer alom uit de luidsprekers in bruine kroegen en eetcafés.
Maar zijn ster reikt verder. Hazes, de in 2004 overleden Amsterdamse volkszanger, is bijna achttien jaar later nog springlevend. Zo is er een film (Bloed, Zweet & Tranen), een revival van de musical Hij Gelooft in Mij, een jaarlijks terugkerende concertreeks (Holland Zingt Hazes) en er zijn diverse docu’s en tv-programma’s, waarvan Hazes Is de Basis op SBS6 de laatste in dit genre is (zie kader). Hoe komt het toch dat Hazes nog zo voortleeft? Trijntje Oosterhuis, een van de deelnemende artiesten aan Hazes Is de Basis, denkt dat de herkenbaarheid een grote rol speelt. “Iedereen kan zich met zijn muziek identificeren”, zegt ze. “Zijn teksten gaan onder je huid zitten. Als ik zangles geef, dan zeg ik weleens: zingen is een huwelijk met je hart. Als je mensen écht wilt raken, dan moet het langs je hart. André had dat. Niet omdat hij daar per se op uit was, maar gewoon omdat hij zo was. Het was zíjn waarheid.”
NIET IN DE STEEK LATEN
TRIJNTJE OOSTERHUIS ‘André behoort tot onze grootste componisten’
Oosterhuis had een lange geschiedenis met Hazes. Ze trad op als gastartiest tijdens concerten en zong, vijf dagen na haar bevalling, op de iconische afscheidsceremonie in de Arena, een plechtigheid die door liefst zes miljoen mensen werd bekeken. “Rachel belde mij”, herinnert Oosterhuis zich. “Ze zei: Trijn, we hebben jullie (diverse Nederlandse artiesten, red.) nodig en we rekenen op je. Ik durfde bijna geen ‘nee’ te zeggen, al was ik net bevallen van mijn oudste zoon. André had dat vroeger ook. Als je eenmaal in het André Hazes-team zat, dan rekende hij emotioneel op je. Je kon hem niet in de steek laten. Dat optreden is het raarste wat ik ooit heb gedaan. Enerzijds was ik euforisch en vol geluksemoties vanwege de geboorte van mijn eerste kind, anderzijds voelde ik verdriet en rouw in mij. Het was zo dubbel.”
Diverse artiesten brachten in 2004 een eresaluut aan Hazes. René Froger zong Bloed, Zweet en Tranen, Guus Meeuwis Geef Mij Je Angst en Peter Beense en Wolter Kroes brachten samen Het Is Koud zonder Jou ten gehore. Bij de uitvaart zong Xander de Buisonjé op emotionele wijze Zij Gelooft in Mij, een uitvoering die Hazes postuum zijn vijfde nummer één-hit opleverde. “Ik heb dat in een roes meegemaakt”, vertelt De Buisonjé. “Daar ontstond onbedoeld iets magisch. Toen Hazes nog leefde, heeft hij mij – in een voor mij moeilijke tijd in m’n carrière – gevraagd om gast te zijn bij zijn shows in Ahoy. Hij wilde mij echt een podium geven. Dat was natuurlijk heel lief van hem. Tijdens de uitvaart heb ik Zij Gelooft in Mij mogen zingen en ik speelde ook nog tijdens de ereronde van de kist. Het was op dat moment echt een doorstart van mijn carrière. Sindsdien speel ik Zij Gelooft in Mij nog steeds met veel plezier.”
EEN SOORT RELIGIE
Hazes leeft misschien wel meer dan ooit anno 2022. Oosterhuis snapt dat wel. “Zijn muziek past goed bij de huidige tijdsgeest”, vindt de zangeres. “Tegenwoordig zijn we veel online, waardoor we de individualisering in de samenleving voelen. Alleen, mensen zijn op zoek naar verbinding, willen ergens bij horen. Hazes was een soort religie, iets wat een soort collectieve verbinding oplevert. Mensen houden daarvan. Zeker nu.”
In Hazes schuilt een grote kracht, vindt ook De Buisonjé. “De combinatie tussen André z’n geweldige stem, de authentieke teksten en de muziek is onnavolgbaar briljant. Het is zo echt, zo puur”, vindt hij. “Hazes is een cultheld en een onderdeel van onze Nederlandse cultuur. Van jong tot oud, iedereen kent Hazes. En dat moet ook zo blijven. Hij mag niet vergeten worden.”
Hazes Is de Basis draagt daar zeker aan bij. In het nieuwe SBS6-programma mogen artiesten hun eigen sausje over nummers van Hazes gieten. Oosterhuis zal een nieuwe, jazzy versie van Kleine Jongen zingen, vertelt ze enthousiast. Overigens heeft het programma haar eens te meer doen beseffen hoe veelzijdig Hazes was, iemand die met behulp van een rijmwoordenboek honderden liedjes schreef. “Natuurlijk heeft zijn muziek een grote commerciële waarde, maar met dit programma worden ook zijn skills als singer-songwriter op de kaart gezet. En terecht. Hij behoort tot de grote componisten.”
TV Hazes Is de Basis, SBS6, vanaf zaterdag 26 februari