Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Angstige André van Duin (75) bekent: ‘Fietsen en autorijden doe ik niet meer’

Hoewel André van Duin als tv-presentator aan zijn tweede jeugd is begonnen, ondervindt hij nadelige gevolgen van zijn leeftijd. Aan Story vertelt André welke.

DOOR NICK DIJKMAN
FOTO’S EDWIN SMULDERS

Het is bijna een wonder dat het weer goed gaat met tv-icoon André van Duin. Ondanks dat hij merkt dat hij een dagje ouder wordt, heeft hij zich flink herpakt na een periode waarin hij veel te verwerken kreeg. In 2020 overleed André’s echtgenoot Martin Elferink, met wie de tv-ster in 2006 trouwde, aan de gevolgen van botkanker. Dat was al de tweede keer dat André een echtgenoot verloor. Ook zijn eerste man Wim van der Pluijm, met wie hij samen op Aruba woonde, ontviel hem. Wim blies in 1995 zijn laatste adem uit. Na het overlijden van Martin werd bij André darmkanker geconstateerd. In eerste instantie hield André zijn ziekte voor de buitenwereld verborgen. Ook eind 2020 op de uitvaart van zijn goede vriendin en voormalige rechter- én linkerhand Corrie van Gorp wist niemand van zijn zware strijd. Pas begin 2021 maakte André bekend een tumor in zijn dikke darm te hebben en daarvoor chemokuren te ondergaan. Hij kwam daarvoor terecht in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, waar Martin ook was behandeld. Dat zorgde bij André voor nare herinneringen. Het Antoni van Leeuwenhoek was voor hem immers het decor van slecht nieuws en tegenslagen. Bij André zelf was dat gelukkig anders. Zijn tumor bleek na enkele chemokuren al te zijn geslonken en nadat André onder het mes was geweest, werkte hij aan zijn genezing. Eenmaal hersteld was er meer goed nieuws te melden: tussen André en danser Fernando Reyes (61) was de vonk overgesprongen. Aan Story vertelde André vorig jaar zelfs: ‘Ik zou graag met Fernando willen trouwen. Voor de romantiek, maar je hebt dan ook alles in één keer goed geregeld. We zijn heel gelukkig samen. Dat mag je dan best vastleggen. Het is allemaal nog pril. We hebben dit kortgeleden naar elkaar uitgesproken en over de invulling gaan we nog wel nadenken.

Maar het gaat gebeuren. (...) Ik wil geen risico nemen. Stel dat mij wat gebeurt, dan wil ik dat Fernando goed verzorgd achterblijft.’ Maar vooralsnog is het – voor zover bekend – nog niet van een aanzoek gekomen.

Lappenmand

Dat Fernando in André’s leven is gekomen, maakt alles weer de moeite waard. Daarnaast maakt Fernando de wereld van André een stuk groter en niet alleen omdat hij gedeeltelijk op Mallorca woont. ‘Ik ben gestopt met autorijden,’ vertelt André aan Story. ‘Het is niet verstandig om op mijn leeftijd achter het stuur te kruipen. Ik ben 75 jaar oud en vertrouw mezelf niet meer.’ Desondanks heeft André onlangs wel een nieuwe auto gekocht. ‘Daar rijd ik niet zelf in, maar mijn partner. Hij rijdt goed auto. Dat is handig, je bent toch mobieler. Als je elke keer een taxi moet bellen... dat is een gedoe. Ik ben blij dat we weer een auto hebben.’ Want: ‘Ik fiets ook niet meer, uit een soort zelfbescherming. Als ik val breek ik van alles en zit ik maandenlang in de lappenmand. Fietsen is voor mij heel slecht. Ik heb een prostaatoperatie gehad, dat speelt ook mee. Het is dan niet goed om op zo’n zadel te zitten. Maar de voornaamste reden is dat het gewoon heel gevaarlijk is om op mijn leeftijd op een kwetsbaar voertuig rond te scheuren. Zeker in Amsterdam met al die elektrische fietsen, die suizen links en rechts langs je heen. Mijn reactievermogen is niet meer zo goed als vroeger.’ Wat André nog wél doet is varen, zoals in zijn tv-programma met Janny van der Heijden, Denkend aan Holland. Daarin doen de twee met een boot de mooiste plekjes van ons land aan. Daar spreken ze met lokale inwoners en ontdekken ze tal van natuurgebieden. ‘Ik heb meer dan twintig jaar mijn vaarbewijs en in het verleden een sleepboot, speedboot en sloepjes gehad,’ zegt André. ‘In Denkend aan Holland vaar ik zelf ook geregeld. Alleen als we lange stukken moeten varen hebben we iemand bij ons die het stuur overneemt. Dan kan ik lekker met Janny ouwehoeren.’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu
‘Het is gewoon heel gevaarlijk’

Bij Fernando vond André nieuw liefdesgeluk.

Zo zullen we André niet meer zien...

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer