Tijdschrift.nl logo

Angstige André van Duin (75) bekent: ‘Fietsen en autorijden doe ik niet meer’

Hoewel André van Duin als tv-presentator aan zijn tweede jeugd is begonnen, ondervindt hij nadelige gevolgen van zijn leeftijd. Aan Story vertelt André welke.

Het is bijna een wonder dat het weer goed gaat met tv-icoon André van Duin. Ondanks dat hij merkt dat hij een dagje ouder wordt, heeft hij zich flink herpakt na een periode waarin hij veel te verwerken kreeg. In 2020 overleed André’s echtgenoot Martin Elferink, met wie de tv-ster in 2006 trouwde, aan de gevolgen van botkanker. Dat was al de tweede keer dat André een echtgenoot verloor. Ook zijn eerste man Wim van der Pluijm, met wie hij samen op Aruba woonde, ontviel hem. Wim blies in 1995 zijn laatste adem uit. Na het overlijden van Martin werd bij André darmkanker geconstateerd. In eerste instantie hield André zijn ziekte voor de buitenwereld verborgen. Ook eind 2020 op de uitvaart van zijn goede vriendin en voormalige rechter- én linkerhand Corrie van Gorp wist niemand van zijn zware strijd. Pas begin 2021 maakte André bekend een tumor in zijn dikke darm te hebben en daarvoor chemokuren te ondergaan. Hij kwam daarvoor terecht in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, waar Martin ook was behandeld. Dat zorgde bij André voor nare herinneringen. Het Antoni van Leeuwenhoek was voor hem immers het decor van slecht nieuws en tegenslagen. Bij André zelf was dat gelukkig anders. Zijn tumor bleek na enkele chemokuren al te zijn geslonken en nadat André onder het mes was geweest, werkte hij aan zijn genezing. Eenmaal hersteld was er meer goed nieuws te melden: tussen André en danser Fernando Reyes (61) was de vonk overgesprongen. Aan Story vertelde André vorig jaar zelfs: ‘Ik zou graag met Fernando willen trouwen. Voor de romantiek, maar je hebt dan ook alles in één keer goed geregeld. We zijn heel gelukkig samen. Dat mag je dan best vastleggen. Het is allemaal nog pril. We hebben dit kortgeleden naar elkaar uitgesproken en over de invulling gaan we nog wel nadenken.

Maar het gaat gebeuren. (...) Ik wil geen risico nemen. Stel dat mij wat gebeurt, dan wil ik dat Fernando goed verzorgd achterblijft.’ Maar vooralsnog is het – voor zover bekend – nog niet van een aanzoek gekomen.

Lappenmand

Dat Fernando in André’s leven is gekomen, maakt alles weer de moeite waard. Daarnaast maakt Fernando de wereld van André een stuk groter en niet alleen omdat hij gedeeltelijk op Mallorca woont. ‘Ik ben gestopt met autorijden,’ vertelt André aan Story. ‘Het is niet verstandig om op mijn leeftijd achter het stuur te kruipen. Ik ben 75 jaar oud en vertrouw mezelf niet meer.’ Desondanks heeft André onlangs wel een nieuwe auto gekocht. ‘Daar rijd ik niet zelf in, maar mijn partner. Hij rijdt goed auto. Dat is handig, je bent toch mobieler. Als je elke keer een taxi moet bellen... dat is een gedoe. Ik ben blij dat we weer een auto hebben.’ Want: ‘Ik fiets ook niet meer, uit een soort zelfbescherming. Als ik val breek ik van alles en zit ik maandenlang in de lappenmand. Fietsen is voor mij heel slecht. Ik heb een prostaatoperatie gehad, dat speelt ook mee. Het is dan niet goed om op zo’n zadel te zitten. Maar de voornaamste reden is dat het gewoon heel gevaarlijk is om op mijn leeftijd op een kwetsbaar voertuig rond te scheuren. Zeker in Amsterdam met al die elektrische fietsen, die suizen links en rechts langs je heen. Mijn reactievermogen is niet meer zo goed als vroeger.’ Wat André nog wél doet is varen, zoals in zijn tv-programma met Janny van der Heijden, Denkend aan Holland. Daarin doen de twee met een boot de mooiste plekjes van ons land aan. Daar spreken ze met lokale inwoners en ontdekken ze tal van natuurgebieden. ‘Ik heb meer dan twintig jaar mijn vaarbewijs en in het verleden een sleepboot, speedboot en sloepjes gehad,’ zegt André. ‘In Denkend aan Holland vaar ik zelf ook geregeld. Alleen als we lange stukken moeten varen hebben we iemand bij ons die het stuur overneemt. Dan kan ik lekker met Janny ouwehoeren.’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
‘Het is gewoon heel gevaarlijk’

Bij Fernando vond André nieuw liefdesgeluk.

Zo zullen we André niet meer zien...

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?
Story

Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?

Nu prins Harry’s biografie Reserve bestudeerd wordt, staat de geloofwaardigheid ter discussie. Diverse gebeurtenissen uit het boek blijken volgens royaltykenners onmogelijk gebeurd te kunnen zijn zoals Harry ze beschrijft.

Lees meer
Triest jubileum
Panorama

Triest jubileum

Nog iets meer dan een maandje en dan kunnen de Oekraïeners stilstaan bij een triest jubileum: op 24 februari is het een jaar geleden dat de Russische president zijn troepen het bevel gaf hun land binnen te vallen. En hoewel het Rusland vooralsnog niet lijkt te lukken de oorlog naar zijn hand te zetten, lijkt Poetin allesbehalve bereid om eieren voor zijn geld te kiezen. Met Valeri Gerasimov heeft de president alweer de zoveelste nieuwe opperbevelhebber van de strijdkrachten in Oekraïne aangesteld. Diens voorganger, generaal Sergej Soerovikin, bekleedde die post slechts drie maanden. Al dat geschuif met hoge militairen geeft eens te meer aan dat de oorlog totaal niet verloopt zoals Poetin had verwacht. Maar daar kopen de Oekraïeners zelf helemaal niks voor. Die blijven bestookt worden met raketten, zoals…

Lees meer
Gecremeerde kroket
Nieuwe Revu

Gecremeerde kroket

Ben ik in beeld? Ja, Yvonne, dat ben je. Je hebt de schijnwerpers weer te pakken, toevallig ook de specialiteit van Rachel Hazes, de vrouw die haar daagde in een kort geding. Op haar juicekanaal becommentarieert Yvonne Coldeweijer iedere scheet van de familie Hazes, ze noemt zichzelf niet voor niets doctorandus in de Hazologie. Maar Rachel vindt dat de ‘stortvloed aan onwaarheden en grove beledigingen’ die Yvonne over haar uitstort moet stoppen. Ze is door de juicekoningin uitgemaakt voor een ‘narcistisch mens’, ‘knettergek’, ‘bloedzuiger’ en een ‘overgevoelige heks’. Haar nieuwste bijnaam voor mevrouw Hazes: ‘gecremeerde kroket’. ‘Ik schaam me oprecht dat we het in de rechtbank over de betekenis van gecremeerde kroket moeten gaan hebben,’ zei Coldeweijer. Directe aanleiding voor het kort geding is de brief van André Hazes, gericht…

Lees meer
Wat doet er pijn bij spierpijn?
Quest

Wat doet er pijn bij spierpijn?

Iedereen stapt weleens uit bed met flinke spierpijn. Vervelend, maar het is ook nuttig. Wat is spierpijn precies? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Lees meer
‘Ik heb genoeg en kan wat missen’
Flair

‘Ik heb genoeg en kan wat missen’

Linda (38) wilde iets doen voor mensen die het financieel – om welke reden dan ook – niet meer redden. Zij kunnen elke week bij haar langskomen om gratis boodschappen af te halen.

Lees meer