Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Beste actrice van nederland gooit het roer om

Carice van Houten haalt de laatste tijd vaker het nieuws met haar acties als klimaat- activiste dan als actrice. Volgens eigen zeggen heeft ze daar een goede reden voor. Maar kan Carice het zich ook permitteren om zich zo fanatiek in te zetten voor het klimaat? Party zocht het voor u uit!

TEKST: ROB VUURENS
FOTO’S: RENI VAN MAREN, ANP

De laatste keer dat actrice Carice van Houten het nieuws haalde, was dat niet vanwege een glansrol in een nieuwe film of tijdens een première in Hollywood. Nee, de beste actrice van ons land was door de politie gearresteerd, omdat ze de snelweg A12 blokkeerde door er, samen met vele andere klimaatactivisten, op te gaan zitten. De wereldberoemde en wereldwijd bejubelde actrice Carice van Houten die door de politie werd gearresteerd: het was nieuws dat de hele wereld rondging. Carice houdt zich tegenwoordig meer bezig met het klimaat dan met acteren. Zij zegt hierbij gedreven te worden door de liefde voor haar zesjarige zoontje Monte. Die zou later nooit aan haar moeten kunnen vragen: ’Mam, waarom heb je niets gedaan toen het nog kon?’ Dat besef gaf voor haar de doorslag om deel te nemen aan de demonstratie die werd georganiseerd door Extinction Rebellion. Men zou verwachten dat die arrestatie grote indruk had gemaakt op Carice, maar de actrice beweerde zelf dat ze het ’geen reet’ vond voorstellen. ”Ik heb het als iets heel ontspannends ervaren”, zo liet ze weten in de podcast ’PepTalk & Friends’. ”Als je in Iran de straat op gaat, heb je die luxe natuurlijk niet. In die zin stelt het echt geen reet voor.” Vlak voor ze werd gearresteerd, kwam er een politieagent naar haar toe. ”Die stak haar hand zo uit en zei: ’Ga je met me mee?’ En toen zei ik: ’Ja, ik ga met je mee.’ Dus ik liep mee, ik had me ook niet verzet. Ik liep de bus in en toen was het eigenlijk tien minuten een soort schoolreisje. Ze zetten ons bij ADO Den Haag af en toen zeiden ze: ’Jullie kunnen allemaal weer gaan.’”

Rust in de portemonnee

De demontratie op de A12 was niet de eerste keer dat Carice opkwam voor het klimaat. Samen met Milieudefensie en tientallen vrijwilligers kondigde de actrice eerder ook al aan om deel te nemen aan een vergadering van certificaathouders van de Rabobank. Ze zou daar spreken, omdat de bank volgens Milieudefensie onvoldoende actie onderneemt om de opwarming van de aarde te beperken, zoals is overeengekomen in het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Milieudefensie en Carice riepen de Rabobank op om niet langer leningen te verstrekken aan ondernemers in de intensieve veehouderij. Recent heeft de bank hier gehoor aan gegeven en dat zal Carice vast sterken in haar overtuiging dat het zin heeft om zich uit te spreken. Maar kan zij zich dit alles financieel gezien wel permitteren? Want van demonstreren kun je geen brood kopen. Carice is natuurlijk samen met de Australische acteur Guy Pearce, die wordt geschat op een vermogen van meer dan 10 miljoen dollar. Dat zal vast al rust geven in de portemonnee. Maar hoe groot is haar eigen vermogen? Het kan haast niet anders dan dat haar rol in de wereldwijde hitserie ’Game Of Thrones’ haar meervoudig miljonair heeft gemaakt. Een aantal van haar collega’s in die serie werden geschat op een vermogen van vijf tot tien miljoen euro. Het lijkt dan onwaarschijnlijk dat Carice een contract zou hebben gehad van een paar ton. Zij zal met haar rol van priesteres Melisandre, waarvoor ze in 2019 een Emmy-nominatie kreeg, waarschijnlijk miljoenen hebben verdiend. Maar deze opbrengsten zijn helaas niet terug te vinden in haar bedrijf Birdcat B.V..

Carice heeft een relatie met de vermogende Australische acteur Guy Pearce. Samen hebben ze een zoontje: Monte.
Carice houdt zich tegenwoordig meer bezig met het klimaat dan met het acteren
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Vermogen

Wel is duidelijk dat het eigen vermogen van Carice’s B.V. de laatste jaren behoorlijk is gestegen. Eind 2021 bedroeg deze 1,94 miljoen euro, terwijl dat een jaar eerder nog 1,3 miljoen euro was. En dan te bedenken dat het eigen vermogen daarvoor nog geen 400.000 euro bedroeg. Wat dat betreft heeft Carice absoluut geen klagen. Waar de inkomsten zijn ondergebracht die zij moet hebben verdiend met ’Game Of Thrones’ is niet bekend. Wellicht op een bankrekening in Australië? Tenslotte heeft haar vriend Guy deze nationaliteit. Carice heeft ook samen met haar hartsvriendin Halina Reijn een bedrijf onder de naam Man-Up B.V., maar het eigen vermogen van dat bedrijf bedraagt slechts 5500 euro. In Nederland bezit Carice samen met Guy een prachtige villa in Amstelveen, die zij eind 2019 kochten voor een bedrag van bijna 2,4 miljoen en waar ze een hypotheek op lieten vestigen van iets boven de 1 miljoen euro. Deze villa zal zeker een overwaarde hebben van 800.000 euro. Al met al mogen we Carice van Houten schatten op zo’n zes miljoen euro. Dat maakt haar financieel onafhankelijk en dus kan ze zich met een gerust hart en zonder financiële schade blijven inzetten voor het klimaat.

Carice wordt bij haar acties gedreven door de liefde voor haar zoontje Monte. Hij moet later niet kunnen zeggen: ’Mam, waarom heb je niets gedaan toen het nog kon?’

Lees meer

Alle artikelen
Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’
Story

Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’

Politieke partijen weten steeds vaker de weg naar Bekende Nederlanders te vinden. Ook Catherine Keyl kreeg de vraag om zich te verbinden aan een politieke partij. Als lijstduwer, maar ook om straks echt in de Tweede Kamer plaats te nemen. Catherine had echter een goede reden om dit niet te doen...

Lees meer
Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’
Margriet

Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’

Het is de Week tegen Eenzaamheid, waarin door heel Nederland activiteiten worden georganiseerd om elkaar te ontmoeten. Hennie, Irna en Renée – en hun maatjes – vertellen hoe het hen hielp om letterlijk en figuurlijk de deur te openen. Om weer in contact te zijn en fijne gesprekken hebben.

Lees meer
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer