Tijdschrift.nl logo
In deze uitgave

Bijna was tino martin een barman geworden, maar: ’zingen maakt mij ontzettend gelukkig’

De man die uitgroeide tot één van de meest populaire zangers van dit moment, deed in 2002 mee aan de ’Soundmixshow’ als René Froger. Tino Martin werd uiteindelijk tweede. Met Hollandse Hitmix kijkt hij terug op die deelname en blikken we vooruit naar zijn lange theatertour. ”Optreden maakt mij een heel gelukkig mens. Gek genoeg lijkt het soms wel alsof ik het meest mezelf kan zijn op het podium.”

TEKST: @ANDRIESJELLEDEJONG
FOTO’S: ANP, BRUNOPRESS, INSTAGRAM

Na een korte liefdespauze zijn Tino en Kimberley nu gelukkiger dan ooit. ”We zullen ooit wel gaan trouwen.”

Op het podium voelt Tino zich als een vis in het water.

Tino, een mijlpaal: twintig jaar terug werd je voor het eerst echt bekend door je deelname aan de ’Soundmixshow’. Wat weet je er nog van?

”Ik was net achttien en zong het nummer ’This Is The Moment’. Er keken zo’n anderhalf miljoen mensen naar en ik was in één klap landelijk bekend. Ik kon heus nog wel over straat, maar er was plotseling nationale interesse in optredens van mij. Dat was nieuw.”

Nieuw waren ook je grote concerten afgelopen lente in de Ziggo Dome, getiteld ’Viva Las Vegas’. Na de zomer ga je de theaters weer in?

”Klopt. Vanaf september ga ik weer toeren, langs de grotere zalen. Het is best een lange toer, want die loopt door tot eind februari-begin maart. Het wordt een geheel nieuwe show met oude en nieuwe liedjes. Dat zijn de fans van mij gewend.”

Je gaat dus een flinke toer doen langs alleen grote zalen en theaters. Wat vind je nou zo leuk aan optredens geven, wat voor gevoel krijg je daarbij?

”Het zingen maakt mij ontzettend gelukkig. Optreden maakt mij een heel gelukkig mens. Gek genoeg lijkt het soms wel alsof ik het meest mezelf kan zijn op het podium. Naast het podium ben ik altijd vrij ingetogen. Op de bühne voel ik me als een vis in het water. Als ik in mijn vrije tijd naar een showbizzfeestje, première of perspresentatie ga, voel ik me helemaal niet zo op mijn gemak.”

’Op tv kijk ik alles wat met ac tualiteiten te maken heeft’
’Naast het podium ben ik altijd vrij ingetogen’

Er is dus een wezenlijk verschil tussen de artiest Tino Martin en de gewone man Tino Martin.

”Als artiest doet Tino Martin zijn ding op het podium, dan doet hij waar hij goed in is en wat hij leuk vindt om te doen. Dat is wat anders dan alle andere dingen eromheen, die er nou eenmaal bij horen.”

Stel dat je geen zanger was geworden, wat denk je dat je dan voor beroep had gehad?

”Dan was ik denk ik barman geweest. Dat weet ik wel zeker. Lekker achter de tap staan, wat met de mensen kletsen, af en toe eens een borreltje meedoen en het gewoon heel gezellig maken.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Je hebt zoals gezegd je eerste stappen in de entertainmentwereld gezet door de ’Soundmixshow’ van Henny Huisman. Hoe kijk je momenteel naar de talentenjachten op televisie?

”Ik vind dat het er wel erg veel zijn. Op allerlei manieren en in verschillende concepten wordt er tegenwoordig op televisie gezocht naar nieuw talent. Tegelijk verbaas ik me erover hoeveel talenten er in Nederland nog rondlopen. Er is zóveel talent, dat ik me iedere keer weer realiseer hoeveel geluk ik heb gehad. Als je in de muziekbusiness verder wilt komen, moet je ook wel een beetje mazzel hebben. Er zijn heel veel mensen die stukken beter kunnen zingen dan ik en veel meer talent en discipline hebben, maar die er misschien nooit komen. Je hebt er gewoon een flinke portie geluk bij nodig. Dat is iets wat ik altijd voor ogen houd, want er is verschrikkelijk veel talent dat níet doorbreekt, zoals ik dat heb kunnen doen.”

Er zijn zoals je zegt veel talentenjachten op tv. Wat kijk je nog meer graag op televisie?

”Alles wat met actualiteiten te maken heeft. Ik kijk bijvoorbeeld alle talkshows. Het maakt niet uit hoe laat ik thuis ben, want ik kijk gewoon alles terug. Eerst ’HLF8’, dan ’VI Vandaag’, daarna ’Jinek’ en ’Op1’. Ook al kom ik om drie uur ’s nachts thuis, ik kijk eerst die programma’s terug. En als het héél laat is geworden, dan kijk ik ze ’s ochtends bij het ontbijt wel terug. Maar er is geen talkshow die ik mis.”

Waarom vind je dat zo belangrijk?

”Omdat ik heel graag wil weten wat er speelt. Ik wil graag op de hoogte blijven. Een echte krantenlezer ben ik niet, maar op social media zie ik wel de hele dag allerlei nieuws voorbijkomen. ’s Avonds in de talkshows gaan ze daar wat genuanceerder, dieper en verder op in. Alles wat ik meekrijg via socials, online en talkshows meng ik voor mezelf door elkaar en daar destilleer ik dan mijn eigen mening uit. Zo creëer ik een beetje mijn mening over dingen.”

Dat je zo bij blijft, zorgt er ook voor dat je het contact met de dingen die in de maatschappij gebeuren, niet verliest?

”Precies. Ik wil weten wat er in de wereld om me heen gebeurt. Daarnaast wil ik ook een goed gesprek kunnen hebben als het een keer gaat over politiek of andere actuele onderwerpen. Dan wil ik daar over kunnen meepraten, in plaats van met mijn mond vol tanden te staan.”

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer