Bloedirritante schoonouders

Twitterfenomeen, tenniscoach en professioneel tv-kijker Raemon Sluiter kreeg deze week een voorproefje van de nieuwe comedyserie Tropenjaren.

EEN NIEUWE KANS OP SCHATEREN, WANT VAN JEUK KREEG IK JEUK
(FOTOGRAFIE MIKE VAN DEN TOORN)

Sinds het legendarische Jiskefet, waarvan ik vroeger alles opnam en elke aflevering minimaal twintig keer terugkeek, zijn de momenten dat ik kon schuddebuiken voor tv nogal schaars helaas. Af en toe zie ik een leuke scène in Sluipschutters, maar verder... Ik had ooit goeie hoop dat Komt een Man bij de Dokter hilarisch zou worden, maar dat viel, op een enkele scène na, ook nogal tegen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Maar, zo is me verzekerd, ik krijg nu een nieuwe kans op schaterlachen dankzij Tropenjaren, een comedyserie van de maker van onder andere Jeuk. Chapeau voor de naamgevers van die laatste nog trouwens, want dat is precies wat ik ervan krijg. Geen idee wat het nou precies moet voorstellen, maar ik vind het gewoon niet leuk. Terug naar Tropenjaren. Hierin spelen Jelka van Houten en Henry van Loon een stel dat net een kind heeft gekregen. In het echt zijn Jelka en Henry ook een koppel en net als hun alter ego’s zijn ook zij onlangs verblijd met de komst van een kind. De Tropenjaren- ouders willen zo goed mogelijk voor hun spruit zorgen, maar ook hun oude leventje proberen te behouden. Gooi daar een paar bloedirritante schoonouders, een single zus en een alleenstaande vriend met een café en een dochter bij, en je hebt de ingrediënten voor een aantal grappige scènes waarin iedereen wel wat zal herkennen. Je hoeft per slot van rekening geen kinderen te hebben om over strontirritante schoonouders te kunnen beschikken, zo weet ik van een ver verleden. Laten we zeggen dat ik daar een aardige serie over zou kunnen schrijven. In de eerste scène zou je mij bij de schoonfamilie via de achterdeur zien binnenkomen, waarop de hond des huizes op me af komt rennen en van wild enthousiasme een plasje op mijn schoenen doet. ‘Goh, het gezeik is alweer begonnen’, zou ik dan verzuchten.

Of we dit ietwat recalcitrante gedrag ook van Henry van Loon gaan meemaken, valt nog te bezien. Henry speelt een ietwat sullig type, dat moeite heeft om z’n werkelijke gevoelens te tonen. Wat zou het heerlijk zijn als hij zich gaandeweg ontwikkelt tot een kerel die álles zegt wat hij denkt. Gewoon volle bak à la Ricky Gervais in After Life. Er is in Nederlandse comedy niet veel beters denkbaar dan een grove Henry van Loon. Ik hoop dat de schrijvers hem die kant op laten gaan.

Of het nou grof wordt of niet: Tropenjaren is in elk geval vanaf 17 april tien zondagen lang te zien op NPO 3.

@RAEMONSLUITER

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen