Tijdschrift.nl logo
Eten, reizen, huis & tuin

Bloesem, barok en Beethoven: dát is Bonn!

In het voorjaar heeft Bonn een unieke attractie: uitbundig bloeiende kersenbomen die de straten van de Altstadt roze kleuren. Maar behalve de sprookjesachtige kersenbloesem valt er nog veel meer te genieten in de charmante stad aan de Rijn.

tekst: chris muyres.
fotografie: caroline coehorst. productie: linda van der ham.

Als de kersenbomen bloeien, lijkt de Altstadt een sprookjesbos.

1 Kleurrijk terras bij Café Orange.

2 Idee. Creativmarkt, een walhalla met alles voor creatievelingen.

3 Bijna overal geeft Bonn een groen gevoel.

4 Konditorei Müller-Langhardt.

5 Café Orange heeft een vrolijke vintage vibe.

6 In de Hofgarten achter de universiteit relaxen de studenten graag.

Doordat Bonn in 1949 promoveerde tot hoofdstad van West-Duitsland, groeide deze bescheiden universiteitsstad uit tot een kosmopolitische plek met mooie winkels, goede horeca en culturele instellingen van allure. Na de val van de muur in 1989 vertrok de regering weer naar Berlijn, maar Bonn bleef bloeien. Het is nog steeds een levendige stad vol geschiedenis, cultuur en vertier. De historie gaat helemaal terug tot de middeleeuwen. De bezienswaardige Münster is zelfs één van de oudste katholieke kerken van Duitsland, gebouwd tussen de elfde en de dertiende eeuw. Ook de Marktplatz, waar nog dagelijks een boerenmarkt wordt gehouden, is uit die tijd. Al zie je er daar niet zo veel meer van terug, behalve in de knusse taverne Em Höttche uit 1389.

Van grijs naar roze

De elegante buurt ten noorden van het historische centrum heet de Altstadt. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was het hier grauw, grijs en druk geworden, met veel autoverkeer. Om de buurt haar oude glans terug te geven, kregen de ooit zo kleurige gevels met hun sierlijke ornamenten een zorgvuldige opfrisbeurt, het verkeer werd teruggedrongen en de openbare ruimte beplant, onder meer met honderden Japanse sierkersen. Dat de bloei daarvan zou uitgroeien tot een bezienswaardigheid op zich, had niemand durven dromen. Tijdens de eerste warme dagen van april barsten de knoppen open en exploderen de kersentakken in een spektakel van roze. Omdat er verschillende soorten sierkers staan, volgen de bloeiende straten elkaar op. De bedwelmende gloed begint in de Michaelstraße, Dorotheenstraße, Franzstraße, Georgstraße, Paulstraße, Wolfstraße en Schützenstraße. Daarna zijn de Maxstraße en Peterstraße aan de beurt, waar Japanse zuilsierkersen als grote, zachtroze fakkels staan opgesteld. De grande finale is voor de Heerstraße en de Breite Straße, waar de brede kronen van de Prunus serrulata ‘Kanzan’ zorgen voor een vuurwerk van zinderend roze. Hier loop je letterlijk onder een gewelf van bloesem, pure magie. De bloei duurt tien tot veertien dagen. Hoe warmer het weer, hoe korter het duurt. Als je wilt weten hoe het ervoor staat, kijk dan op kirschbluete-bonn.de onder ‘blog’. Daar worden dagelijks actuele foto’s van de kersenbloei gepost.

Café Sahneweiss.

Bonn is een studentenstad met een levendig straatleven en veel terrasjes.

Even bijkomen in een biergarten? In de lente en zomer zijn de trottoirs en pleinen ermee bezaaid
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Beethoven & biergarten

Behalve de kersenbloesem heeft Bonn nog veel meer te bieden aan haar bezoekers. Zoals ’t beroemdste kind van de stad: Ludwig van Beethoven, die hier werd geboren in 1770. Zijn geboortehuis is al sinds 1889 een fraai museum. Hier worden niet alleen zijn composities en instrumenten bewaard, zoals het originele handschrift van de romantische Mondscheinsonate, maar ook zijn liefdesbrieven. Bonn heeft de reputatie dat het een echte cultuurstad is. Met het Kunstmuseum Bonn en de Bundeskunsthalle bevinden zich twee van de belangrijkste kunstmusea van het land binnen de stadspoorten. Het Kunstmuseum Bonn heeft een uitgebreide en belangwekkende collectie Duits expressionisme, met aansprekend, kleurrijk werk van onder meer August Macke en Max Ernst, maar ook Miró, Picasso en Hockney zijn present. Forschungsmuseum Koenig is een fascinerend natuurhistorisch museum waar je onder meer door een regenwoud kunt dwalen. Bij het barokke Poppelsdorfer Schloss uit 1753 ligt de spectaculaire botanische tuin, één van de oudste en meest soortenrijke ter wereld, met onder meer een betoverende varenkas, vleesetende planten, reuzenaronskelken (‘reuzepenisplant’), enorme Victoria-waterlelies en uiteraard ook Japanse sierkersen. En voordat we het vergeten: bij de lokale cultuur van Bonn hoort uiteraard ook die van de biergarten. In de lente en zomer zijn de trottoirs en pleinen ermee bezaaid. Er is niks lekkerder dan daar neer te strijken tussen het bezoeken van de kersenbloesem, de culturele highlights en de verleidelijke winkelstraten door. Wil je het zelf beleven? Vanaf Utrecht ben je er in minder dan drie uur.

7 Room Nine Concept Store.

8 Rheinpavillon, een heerlijk lunchadres met uitzicht over de Rijn.

9 De barokke stijl zie je overal terug.

DE LEUKSTE ADRESSEN

CAFÉ ORANGE

Bij de Hofgarten, voor lekkere broodjes, salades, koffie en thee.

Fritz-Tillmann-Straße 6, cafeorangebonn.de

FRAU KREUZBERG

Café annex bistro met een vintage interieur en uitstekend eten, vlak bij de botanische tuin.

Kreuzbergweg 2, fraukreuzberg.de

KONDITOREI MÜLLERLANGHARDT

Nostalgische patisserie uit 1913, voor taart én ontbijt.

Markt 36, mueller-langhardt.de

CAFE SAHNEWEISS

Niet ver van de universiteit en de Hofgarten, voor ontbijt of lunch.

Kaiserstrasse 1D

RHEINPAVILLON

Restaurant en bar met topterras aan de Rijn, leuke sfeer en heerlijke flammkuchen.

Rathenauufer 1, heinpavillon-bonn.de

EM HÖTTCHE

In deze taverne uit 1389(!) stap je terug in de tijd.

Markt 4, em-hoettche.de

CIAO CIAO

Voor een lekker ijsje onder de kersenbloesem.

Kölnstrasse 119, is-ciaociao.de

STRANDHAUS

Restaurant in de Altstadt met een schaduwrijk tuinterras en goed eten.

Georgstraße 28, strandhaus-bonn.de

WINKELS

PARFUMERIE & LINGERIE VOLLMAR

Zaak die alleen al de moeite waard is om de barokke vitrinekasten.

Sternstrasse 64

ROOM NINE CONCEPT STORE

Mooie modemerken als American Vintage, Ba&sh en Essential Antwerp.

Sterntorbrücke 1 en 9

IDEE. CREATIVMARKT

Winkel van drie verdiepingen met alles van tekenspul tot decoraties.

Thomas-Mann-Straße 2-4, idee-shop.com

YIN NATION

Woonwinkel met héél veel hebbedingen.

Kaiserstrasse 1a, yinnation.com

PLATZHIRSCH BONN

Voor souvenirs in bloesemstijl.

Breitestrasse 32

LE SHOP

Prachtige, eigentijdse modewinkel.

Friedrichstrasse 17, leshop-bonn.de

MANUFACTUM

Warenhuis met alleen maar klassiekers, van schrijfwaren tot keukenaccessoires.

Markt 10-12, manufactum.de

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer