Bn’er zijn, zo rijk word je ervan het geheim van de gages onthuld

Als je bekend bent in Nederland, dan kun je daarmee op tv een aardige boterham verdienen. Maar wat krijgen die BN’ers nou voor een uurtje bij Beau of Op1, deelname aan Wie Is de Mol? of een optreden in Ik Hou van Holland ? Onze eigen deskundige Rob Goossens ging, met enige voorkennis, op zoek naar het antwoord.

‘ER MOET WEL WAT TEGENOVER STAAN ALS WE EEN TON OMZET MISLOPEN’

Foto’s maken vind ik leuk, maar om daarna van William Rutten te horen dat mijn achtergrond te rommelig is... Nee, bedankt. Ik kan niet koorddansen en heb ook niet de behoefte om het te leren. Voor pottenbakken heb ik op school nooit hoger dan een zes gehaald. Van een duikplank springen, dat lijkt me wel wat. Maar de laatste aflevering van Sterren Springen op Zaterdag dateert helaas alweer van acht jaar geleden.

Je merkt het al: de makers van al die tv-programma’s met BN’ers hebben vrij weinig aan mij. Maar ik ben wél benieuwd wat je daar nou eigenlijk aan kunt verdienen. Dat achterhalen blijkt nog niet zo gemakkelijk. Omroepen en zenders hebben geen prijslijsten bij hun voordeur hangen, en de meeste sterren houden de kaken stijf op elkaar over wat ze aan programma’s overhouden.

Dat leidt weer tot speculaties op zich: zo wordt er al tijden op internet geroepen dat mijn RTL Boulevard-collega Nikkie Plessen zou betalen voor haar plekje aan de desk. Het lijkt mij erg sterk, maar zeker weten doe ik het niet. Daar hebben we het namelijk niet over. En opiniemaker Marcel van Roosmalen moest tijdens Media Inside achter een ander belangrijk detail komen: de geboden vergoedingen zijn vaak onderhandelbaar, ook al wordt er gezegd van niet. Van Roosmalen onthulde in het programma dat hij gevraagd was voor BN’ers in het Ziekenhuis (SBS6). Het zou hem 2500 euro voor drie dagdelen werk opleveren. “Best weinig eigenlijk”, reageerde Emma Wortelboer, waarna Britt Dekker uitlegde dat je daarop reageert met een tegenvoorstel van 10 duizend euro. “En dan eindig je in het midden”, aldus Dekker. Van Roosmalens collega Gijs Groenteman, verbijsterd: “Dus eigenlijk had je op 7,5 kunnen komen!”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Twee modale maandsalarissen voor drie halve dagen werk, dat klinkt veel en dat is het ook, vinden de managers van BN’ers die ik voor dit verhaal sprak. Geen van hen wil zijn naam teruglezen, maar een enkeling wil er wel iets over kwijt. “We zijn gestopt met een kip ruilen voor een brood, hè?”, zegt een van hen nuchter. “Ik snap dat kijkers schrikken als ze die bedragen horen. Maar het is voor de mensen die meedoen werk. En over het algemeen zijn die bedragen ook weer niet zó hoog.”

Je zou verwachten dat juist de grote programma’s als Wie Is de Mol? en Expeditie Robinson een goudmijn zijn voor deelnemers, maar dat blijkt behoorlijk mee te vallen. “De Mol betaalt helemaal niks, dat moet je echt doen omdat het goed is voor je naam”, zegt een van de managers. “Voor Expeditie Robinson krijgen deelnemers wel iets, maar zeker geen 2500 euro per halve dag werk. Dat wordt pas lucratief als je het weet te winnen.”

Bij andere programma’s valt er wel over de vergoedingen te praten. Vaak gaan die onderhandelingen dan meer over het aantal dagen dan over het geld. “Stel dat je ‘ja’ zegt tegen Dance Dance Dance en dan vier maanden lang heel hard moet trainen, dan moet je andere klussen afwijzen”, legt een van de managers uit. “Daar moet dan wel wat tegenover staan. Doe je mee aan een spelletjesprogramma, dan ben je daar een middag aan kwijt en dat levert dan tussen de 1000 en 2000 euro op. Dat zijn mooie bedragen, maar echt rijk word je op tv alleen als A-ster met een exclusief contract bij een van de commerciële zenders.”

Hitje is ook wat waard

Niet alleen de managers, ook de sterren zelf sterren vinden het maar ongemakkelijk om over geld te praten. Sommigen delen hun verbazing over het feit dat ze “negen van de tien keer” te horen krijgen dat Dave Roelvink ook al ‘ja’ heeft gezegd. Een enkeling wil anoniem wel verklappen hoeveel hij heeft verdiend met een commercial hier of daar. Nadat we enkele tarieven hoorden, wilden andere oud-deelnemers van diezelfde programma’s dat wel bevestigen. En dan is er nog een met een anekdote over een collega die ooit zo’n belachelijk hoog bedrag vroeg dat hij dacht dat ze naar iemand anders op zoek zouden gaan. De zender bleek het echter prima te vinden. Een fraai verhaal met een klein probleem: het is niet duidelijk is om wie het nou precies gaat, dus het kan zomaar een indianenverhaal zijn.

Volkszanger Dries Roelvink is als enige zo aardig om het huishoudboekje open te slaan. “Het is niet zo netjes om over precieze bedragen te praten hè?”, steekt hij van wal. “Maar ik kan wel vertellen hoe we rekenen. Stel dat ik door een programma een maand niet kan optreden, dan mis ik 25 klussen waar ik anders 2700 euro voor zou krijgen. Dave doet minder optredens, maar vraagt wat meer per optreden omdat hij er nog een drummer en een saxofonist bij heeft. Dus als wij samen aan een programma meedoen en daardoor een ton aan omzet mislopen… Dan moeten we daar natuurlijk wel iets van terugzien in de vergoeding.” Dat betekent overigens niet dat programma’s bij voorbaat kansloos zijn als ze geen 25 duizend euro per week overhebben voor twee Roelvinkjes. “Ik hou van koken, dus voor een rolletje in een kookprogramma zou ik veel minder vragen. En als ze mij vragen voor De Beste Zangers, dan zou ik dat bij wijze van spreken voor niks doen. Omdat ik het leuk vind om te doen, natuurlijk, maar ook omdat er zomaar een hitje kan ontstaan. Dat is ook wat waard.”

ROBINSON BETAALT EIGENLIJK PAS GOED ALS JE WEET TE WINNEN’

Sterk afgeraden

Roelvink zou naar eigen zeggen “nooit van mijn leven” meedoen aan Expeditie Robinson, terwijl zijn beide zoons daar wel aan hebben meegedaan. Maar Dave en Donny vinden dan ook andere dingen leuk dan hun vader, zegt hij. “Ik vind het leuk om een keer mee te doen aan Ik Hou van Holland, terwijl dat niet echt iets voor Dave is. Die keek al naar de Engelse versie van Special Forces VIPS voordat hij er in Nederland voor gevraagd werd. Dan zegt hij tegen Frank, onze manager: ‘Je hoeft financieel gezien niet het onderste uit de kan te halen’. Maar ook Dave zegt vaak nee tegen programma’s, hoor!”

De meeste managers adviseren hun sterren om het anders aan te pakken dan Dave Roelvink. “Als mensen je alleen kennen van de programma’s waaraan je hebt meegedaan, maar eigenlijk niet weten wat je doet in het dagelijks leven, dan is er iets misgegaan”, vindt een van hen. “En je wilt voorkomen dat de kijker gaat denken: heb je die weer! Wil je leren om dirigent te worden of om te fotograferen, dan zijn Maestro en Het Perfecte Plaatje mooie spoedcursussen. De Verraders is leuk als je van spelletjes houdt. Maar je moet niet vergeten dat het ook heel nadelig kan uitpakken. Stel dat je bloedchagrijnig wordt als je honger hebt. Dan moet je dus niet aan Expeditie Robinson meedoen.”

Dit artikel komt uit:
Veronica Superguide - Editie 21 - 2022

Veronica Superguide - Editie 21 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer