Borrel buffet

Voor wie niet te lang in de keuken wil staan maar wél indruk wil maken op gasten heb ik ultrakorte recepten, tips en ideetjes, met groots resultaat. We maken drie hele borreltafels vol, dus voor ieder wat wils. Proost! Lefs, yvette

Mediterrane BORRELTAFEL

1. Warme olijven in snelle specerijenolie

 Warm zijn olijven nog een stúk lekkerder, probeer maar eens!

Voor 4 personen:

1 tl korianderzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan  1 tl komijnzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan  snuf chilivlokken  2 tenen knoflook, geplet  schil van ½ citroen of sinaasappel, in dunne repen geschild met een dunschiller  250 g lekkere olijven, groen of zwart, met pit is het lekkerst

Verwarm de olie met de specerijen, knoflook en citrusschil tot hij warm is, maar niet heet. Laat 10 minuten trekken op zo laag mogelijk vuur. Schep de olijven erdoor en serveer meteen. De overgebleven olie is perfect om brood in te dippen!

Bereiden: 5 MIN. Kcal: 60 P.P.

2. Geklopte geitenkaas met dukkah en rauwkost

 Door de geitenkaas luchtig te kloppen ontstaat een perfecte dip voor allerlei soorten groenten en brood.

Voor 4 personen:

200 g zachte geitenkaas  3 el slagroom  30 g dukkah (verkrijgbaar bij grote supermarkten of Midden-Oosterse winkels, of online)  zo’n 500 g groente naar keuze, zoals reepjes paprika, rettich, komkommer, wortel, radijsjes, bleekselderij, kleine roosjes (heel kort geblancheerde) bloemkool of broccoli

Klop de geitenkaas in een keukenmachine tot een egaal, luchtig mengsel in een minuut of 2. Voeg de slagroom toe en klop nog 1 minuut mee. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Doe de geklopte geitenkaas en de dukkah in kommetjes en serveer met de rauwkost.

Bereiden: 5 MIN. Kcal: 85 P.P. (ALLEEN DE DIP)

3. Dolma’s met yoghurt-citroendip

 Dolma’s (bijvoorbeeld druivenbladeren gevuld met rijst) koop je gewoon kant en klaar, zodat dit hapje echt binnen een mum van tijd op tafel staat.

Voor 4 personen:

200 ml yoghurt, Griekse stijl  rasp van 1 flinke citroen en sap van een ½ citroen  snuf zout en flink versgemalen zwarte peper  1 tl korianderzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan, licht gemalen in een vijzel

Meng de yoghurt met de helft van de citroenrasp en het -sap. Breng met zout en peper op smaak. Schep in een kommetje en bestrooi met de rest van de rasp en wat kort gemalen krokant korianderzaad. Geef er dolma’s bij om in de te dippen.

Bereiden: 5 MIN. Kcal: 50 P.P. (ALLEEN DE DIP)

Vega BORRELTAFEL

ZO SMAAKT HET WEEKEND

1. Kant-en-klare hummus met oregano, paprikapoeder & olijfolie 2. Geroosterde paprika-fetadip met groentechips

 Net zo lekker met (groente)chips als met brood.

Voor 6 personen:

1 pot (zo’n 300 g) gegrilde paprika op olie, uitgelekt (vang de olie op)  100 g feta  rasp en sap van ½ onbespoten citroen  1 zak (zo’n 100 g) groentechips

Pureer met een staafmixer in een hoge beker de paprika met de feta, 1 tl citroenrasp, 1 el citroensap, en wat van de olie. Voeg 1 el water toe om het mengsel iets te verdunnen. Breng op smaak met peper. Serveer de dip met groentechips of knapperig brood.

Bereiden: 5 MIN. Kcal: 180 P.P.

3. Mascarponetruffelpizza met rucola

Wat roeren, smeren en bakken en binnen een kwartier staat er zo’n gezellig pizzaatje op de borreltafel.

Voor 8 stukjes:

1 rol vers flammkuchendeeg (van Tante Fanny bijvoorbeeld, 260 g)  250 g mascarpone  1 el truffeltapenade  rucola  lekkere olijfolie

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg met het bakpapier uit op een bakplaat. Roer de mascarpone los met de truffeltapenade en besmeer het deeg ermee. Bak 10-15 minuten in het midden van de oven. Verdeel voor het serveren de rucola erover en druppel er nog wat olie overheen.

Bereiden: 10 MIN. Kcal: 140 PER STUKJE

4. Bol burrata met geroosterde korianderzaadjes & sinaasappel

 Burrata is een Italiaanse verse kaas, gemaakt van mozzarella en room. Zo’n bol burrata is best nattig, dus serveer er genoeg brood bij om al die heerlijke room op te deppen.

Voor 4 personen:

1 (bloed)sinaasappel, schil en boven- en onderkant eraf, in de breedte in dunne plakken  scheutje lekkere olijfolie  ½ el korianderzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan  1 bol burrata  zout-vlokken, bijvoorbeeld van Maldon  geroosterd brood, voor erbij

Verdeel de plakken sinaasappel over een klein bordje. Besprenkel met lekkere olijfolie en bestrooi met de helft van de korianderzaadjes. Leg de bol burrata erop. Bestrooi met de rest van de korianderzaadjes en wat zoutvlokken. Maak af met nog een scheutje olie en geef er geroosterd brood bij.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Bereiden: 10 MIN. Kcal: 150 P.P. (ZONDER BROOD)

5. Smoky maplepaprikanoten

 Maak noten helemaal naar eigen smaak, want een eigen notenmix maken is zeker niet moeilijk. In plaats van amandelen kun je ook andere notensoorten gebruiken.

Voor 8 personen:

2 el neutraal smakende olie, zoals zonnebloem-, pinda-of koolzaadolie  1 tl gerookte paprikapoeder zoet  250 g bruine amandelen  1 el ahornsiroop  zoutvlokken, bijvoorbeeld van Maldon

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de amandelen met de paprikapoeder omscheppend een minuut of 5. Giet de ahornsiroop erbij en laat nog 30 seconden borrelen. Breng de noten verder op smaak met zoutvlokken.

Bereiden: 10 MIN. Kcal: 160 P.P.

Charcuterie BORRELTAFEL

NEEM MAAR, HOOR.ER IS GENOEG!

1. Verse ravioli-prikker met parmaham en pesto

 Op een prikker ziet alles er meteen gezellig uit. Lekker met pesto.

Voor 4 personen:

1 pak verse ravioli (bijvoorbeeld formaggio e pomodoro, pak 250 g AH, vers-vak)  200 g parmaham  prikkertjes  2 el pesto, naar smaak

Kook de ravioli volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en spoel ze onder koud water af. Laat goed uitlekken. Rijg een dot ham op een prikker en steek er een of twee (afhankelijk van het formaat) ravioli aan. Geef er een bakje pesto bij om in te dippen.

Bereiden: 5 MIN. Kcal: 190 P.P.

2. Warme ansjovis-olie met bleekselderijlucifers

 Een soort ‘bagna cauda’, een beroemd gerecht uit Piemonte, Italië.

Voor 4 personen:

4 teentjes knoflook, in schijfjes  200 ml melk  6 ansjovisfilets  150 ml olijfolie  50 g roomboter  de stelen van een kleine stronk bleekselderij, gewassen en in stukken van 4-5 cm gesneden

Kook de knoflook enkele minuten in de melk tot de teentjes zacht zijn. Zeef ze eruit. (Dit haalt de scherpte van de knoflook af, maar niet de smaak.) Hak de ansjovis klein. Verwarm de olie ongeveer 30 minuten met de ansjovis en de knoflook in een steelpan en houd hem tegen de kook aan, tot de visjes geheel zijn opgelost. Laat olie niet koken, dan wordt de knoflook bruin en bitter. Roer op het laatst de boter erdoor tot een egale gladde saus ontstaat. Giet de ansjovissaus in een aardewerken schaaltje en zet eventueel op een theelichtje. Geef de stukken bleekselderij erbij om door de warme dip te halen.

Bereiden: 30 MIN. Kcal: 225 P.P

3. Radijsjes met boter en kruidenzout

 Zo simpel, vreselijk lekker. Gebruik de tuinkruiden die je bij de hand hebt.

Voor 4 personen:

3 el fleur de sel  3 el zeer fijngehakte tuinkruiden (bijv. peterselie, dragon, dille, of naar smaak)  1 tot 2 bosjes radijs, mooi blad eraan gelaten, goed gewassen, worteltje eraf  75 g roomboter, op kamertemperatuur

Maak het kruidenzout door de fleur de sel en de kruiden goed te mengen; giet in een klein schaaltje. Schep de boter in een ander klein schaaltje of op de plank, geef de radijzen erbij. Om ze eerst door de boter te halen en dan even in het kruidenzout te dippen.

Bereiden: 5 MIN. Kcal: 120 P.P.

4. Borrelglaasje garnalen met cocktailsaus en gerookte paprika

 Een supersnelle miniversie van een garnalencocktail.

Voor 8 glaasjes:

125 g Hollandse garnalen  snuf (gerookte) paprikapoeder Voor de saus: 3 el dikke yoghurt  3 el mayonaise  1 el ketchup  1 tl mierikswortel  de fijne rasp en het sap van 1 citroen  een paar druppels tabasco, naar smaak  een paar druppels Worchestershiresaus, naar smaak  zeezout en versgemalen zwarte peper

Roer voor de saus alle ingrediënten door elkaar, proef goed of het naar smaak is. Vul 8 borrelglaasjes voor de helft met garnalen, giet de saus erop. Steek er een klein koffielepeltje in en bestrooi met een snuf (gerookte) paprikapoeder.

Bereiden: 5 MIN. Kcal: 110 PER GLAASJE

FOTOGRAFIE: JAN LUIJK, DANA ROMINA (ASS.). STYLING: ANNEMIEKE PAARLBERG. BEREIDING: OSCAR DE LINT. PRODUCTIE EN RECEPTUUR: STUDIOYVETTE VAN BOVEN. ASSISTENT YVETTE: CHARLOT VAN SCHEIJEN. M.M.V.: DE BIJENKORF, DILLE & KAMILLE, HKLIVING, MARJOKE DE HEER, SJAKIES

Dit artikel komt uit:
Libelle - Editie 45 - 2021

Libelle - Editie 45 - 2021
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Wie denkt Roxeanne Hazes wel dat zij is?
Nieuwe Revu

Wie denkt Roxeanne Hazes wel dat zij is?

PROFIEL — Het helaas al jaren voortslepende Hazes-familieconflict krijgt een nieuw hoofdstuk door de afzegging van Roxeanne Hazes (29) voor het meezingfeest Holland Zingt Hazes in 2023. Een gemis?

Lees meer
Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!
Story

Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!

Toen de Meilandjes ruzie kregen met hun manager Valérie Lempereur, de vrouw die de markante familie nota bene definitief op de kaart zette, typeerden ze haar ineens als onbetrouwbaar. Valérie, die deze week met een autobiografie komt, kondigt in Story haar zoete wraak aan...

Lees meer
De Engelse Escobar gaat cashen
Panorama

De Engelse Escobar gaat cashen

In november wordt de grote Britse crimineel Curtis ‘Cocky’ Warren (59) vrijgelaten. ‘De Engelse Escobar’ zat dertien jaar vast. In die tijd is er een hoop veranderd. Zo is hij ineens een celebrity geworden.

Lees meer
Geldvragen
MAX Magazine

Geldvragen

FINANCIEEL JOURNALIST JAAP ROELANTS BEHANDELT IEDERE WEEK VRAGEN VAN MAX-LEZERS. Deze week: de gewone consument wordt de dupe van de strijd van de banken tegen crimineel geld. En wanneer stort de bank mijn te veel berekende rente terug?

Lees meer
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren
Libelle Special

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade KASTANJEROOMTAART Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het…

Lees meer