BROOD met zonnebloem pitten

Een heerlijk basisbrood, gebakken in een traditioneel bakblik. Met voordeeg

BEREIDINGSWIJZE

Maak eerst het voordeeg. Meng alle ingrediënten in een grote pot of kom. Zet onafgedekt weg op een warme plek. Het deeg zal al snel beginnen te bubbelen en rijzen. Wacht tot het voordeeg is gerezen en weer gezakt naar zijn oorspronkelijke formaat; dit duurt een tot twee uur. Nu kun je het voordeeg gebruiken.

Meng alle ingrediënten voor het brood en kneed het mengsel met de keukenmachine, met deeghaak, in tien minuten tot een soepel deeg. Laat het deeg zo’n drie uur rusten (langer mag ook, maar maximaal twaalf uur) op een warme plek. Sla de lucht uit het deeg en kneed het nog even kort door. Maak van het deeg een mooie vorm en leg het in een ingevet bakblik. Laat het nog een uur rijzen in het blik. Bestrijk de bovenkant vervolgens licht met water en strooi er de zonnebloempitten over. Bak het brood dertig tot veertig minuten in een voor verwarmde oven op 225 graden.

Ingrediënten

VOOR HET VOORDEEG

200 g (spelt)bloem
200 ml water
7 g droge gist

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

VOOR HET BROOD

100 g voordeeg
400 g bloem
150 g speltmeel
300 ml lauwwarm water
2½ tl zout

EN VERDER

1 el zonnebloempitten

TIP

Je kunt al het voordeeg direct gebruiken door meerdere broden te bakken of één brood bakken en de rest van het voordeeg ‘voeden’ voor volgende broden. Voeg dagelijks 50 gram bloem en 50 milliliter water toe, roer even goed en zet de pot weer weg. Haal voor je bloem en water toevoegt wel 100 gram voordeeg weg. Gebruik het in een brood of gooi het weg.

Dit artikel komt uit:
Landleven Special - Editie 4 - 2021

Landleven Special - Editie 4 - 2021
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer