Daan Schuurmans “IK GA STEEDS MEER OP MIJN VADER LIJKEN”

Met zijn vrouw Bracha heeft hij een productiemaatschappij en binnenkort is hij te zien in de tv-serie Het verhaal van Nederland. Toch is werk niet meer het belangrijkst in het leven van acteur Daan Schuurmans (50): “Dat zijn mijn kinderen.”

(Fotografie: PETRONELLANITTA)

Twee jaar geleden werden de opnames van Daan Schuurmans’ nieuwe serie Het verhaal van Nederland vanwege de eerste lockdown drie maanden uitgesteld. Daan vulde de tijd met zijn dochter Sophia leren lezen, het huis verbouwen en bananen-brood bakken. Toen er weer mocht worden gedraaid, waren de filmlocaties nog altijd stiller dan normaal. Het leverde een surrealistisch beeld op van een leeg Vredespaleis in Den Haag en een bijna lege Dam in Amsterdam. “Een geluk bij een ongeluk,” noemt Daan het, “want dit is wat je het liefst wil, maar wat normaal nooit kan.”

In de serie ben je verteller en loop je als een tijdreiziger door de geschiedenis. Wat trok je aan in dit project? “De serie komt oorspronkelijk uit Denemarken. Toen ik de Deense trailer kreeg toegestuurd met acteur Lars Mikkelsen in de rol van verteller, was ik direct om. Ik heb hem heel hoog zitten en het was waanzinnig goed gefilmd. Dit leek me een mooie gelegenheid voor wat meer verdieping. Ik ben niet nationalistisch, maar wel trots op ons eeuwige gevecht tegen het water. Na al die periodes waarin grote delen van het land werden overspoeld, is het ongelooflijk knap dat Nederland nog steeds bestaat. Maar er is ook veel om niet trots op te zijn. De Gouden Eeuw was behalve een periode van rijkdom ook een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Zo kregen rijke vrouwen een zwart huisslaafje cadeau omdat hun huid zo mooi contrasteerde met de witte huid van de vrouw. Bizar.”

In welke tijd had jij zelf willen leven? “Wat grappig dat je dat vraagt. Ik had de industriële revolutie in de negentiende eeuw wel willen meemaken. Er werd opeens zo verschrikkelijk veel uitgevonden; dat moet ongelooflijk opwindend zijn geweest. Wel was er toen ontzettend veel armoede. Kinderen werkten in fabrieken, woonden in kelderwoningen en leefden ongezond. Daar had ik met de kennis van nu graag iets aan willen doen.”

Komt dat doordat je zelf vader bent? “Ja, kinderen zijn onschuldige wezens, die het wonder van het leven beter ervaren dan volwassenen. De kindertijd moet daarom zo magisch mogelijk blijven. Ze hoeven nog lang niet te ervaren hoe hard de wereld ook kan zijn.”

“IK DRONK, ROOKTE EN GEBRUIKTE VAN ALLES TE VEEL”
“Toen ik Bracha zag, wist ik dat zij de moeder van mijn kinderen zou worden”

Stel er komt een serie Het verhaal van Daan Schuurmans, wat zijn dan de highlights? “De ontdekking dat ik acteur wilde worden op mijn elfde. Ik speelde in de eindejaarsmusical op school de rol van kruidendokter Kwikzilver en dat was zo’n geweldige ervaring. Ik lag een nacht opgewonden wakker en dacht: dit is wat ik wil doen! Dat gevoel ging nooit meer weg. Een andere belangrijke, rare periode was toen ik op mijn zevenentwintigste doorbrak met tienerfilms. Opeens was ik bekend en kreeg ik schreeuwende fans achter me aan. Dat vond ik niet echt prettig, omdat ik die aandacht niet in verhouding vond met mijn acteerprestaties. Pas later ben ik me veel meer gaan ontwikkelen als acteur.”

En je ontmoette je vrouw… “Ja, ik leerde Bracha kennen op mijn vijfendertigste. We speelden in Closer van het Nationale Toneel en werden verliefd. Ze zeggen weleens: als je de juiste vrouw ontmoet, begint je spirituele zoektocht. Dat is waar. Toen ik haar tegenkwam, was ik behoorlijk in de war en ongezond bezig. Ik dronk, rookte en gebruikte van alles te veel. Bracha zorgde voor balans in mijn leven. Ik leerde dat ik meer was dan het verhaal dat ik mezelf tot dan toe had verteld. Ik wist niet of ik wel een gezin wilde, maar toen ik haar zag, wist ik: zij wordt de moeder van mijn kinderen. Met haar durfde ik het avontuur aan. Het was en ís liefde. Negen jaar geleden werd onze dochter Sophia geboren en vier jaar later volgde onze tweeling Kees en Boris. Door hen vervul ik de mooiste rol in mijn leven, die van vader.”

Had je dingen anders willen doen? “Bracha en ik hebben samen een productiemaatschappij en op onze website staat een quote van filosoof Sir Francis Bacon, die we vijftien jaar geleden op een luciferdoosje zagen staan: ‘In order for the light to shine so brightly, the darkness must be present.’ Ik denk dat je dieptepunten nodig hebt om te groeien, ze hebben me gemaakt tot wie ik nu ben. Dingen accepteren zoals ze zijn, speelt daarbij een belangrijke rol. Nu ik ouder word, gaat dat me steeds makkelijker af.”

Je bent 24 januari vijftig geworden, vind je dat moeilijk? “Ik vind het eerlijk gezegd een beetje tuttig om daar moeite mee te hebben, maar het is wel anders dan veertig worden. De afgelopen negen jaar met de kinderen waren erg leuk, maar het was ook hard werken. Het wordt nu wat makkelijker, omdat we ze niet meer hoeven te helpen bij elke sok of schoen die ze aantrekken. Ik kom weer wat meer aan mezelf toe. Als ik nu achterom kijk, denk ik: hé, die afgelopen jaren zijn voorbij gevlogen. Ik ben wel heel snel vijftig geworden en heb er niet naartoe kunnen leven.”

Ben je veranderd? “Ik ben nog steeds ambitieus, maar niet meer zoals toen ik vijfentwintig was. Door de kinderen ben ik niet meer het middelpunt van mijn bestaan en dat vind ik wel prettig. Het vaderschap is de mooiste en tegelijkertijd ook de zwaarste rol. Die grenzeloze liefde is voor mij allesvervullend. Maar er is ook altijd de angst dat er iets misgaat.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst? “Naast acteren wil ik me samen met Bracha meer gaan richten op produceren, schrijven en regisseren. In september komt onze eerste film Piece of my heart uit. Verder realiseer ik me steeds meer hoe wonderlijk het is dat we op deze planeet rondlopen. We hebben niet alle tijd, zoals ik vroeger weleens dacht. Daarom zou ik graag de rust vinden om meer in het moment te leven en alles bewuster mee te maken. Vijftig worden is toch een soort transitie die gepaard gaat met onzekerheden en angsten. Het voelt alsof ik mijn huid afwerp en er een nieuwe periode aanbreekt.”

“Dieptepunten hebben me gemaakt tot wie ik nu ben”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Ben je bang voor de eindigheid van het leven? “Ik ben hypochondrisch aangelegd en denk snel dat er iets aan de hand is. Paniekerig, je zou het ook neurotisch kunnen noemen. Maar ik kan mijn neuroses steeds beter onder ogen zien en ze benoemen. De wortel van je angsten zijn je gedachten. En de kracht van je gedachten en je eigen geest is enorm. Die kun je soms als een monstergolf meenemen.”

Doe je iets om rustig te worden? “Ik probeer een paar keer per dag de rust te nemen om even bewust adem te halen en uit mijn gedachtestroom te stappen. Gewoon in het moment zijn. Daar helpen mijn kinderen ook goed bij. Voor kinderen is het belangrijk dat je er bent, ze zijn niet zo geïnteresseerd in jouw hersenspinsels.”

Jouw vader overleed op zijn 56e. “Ja, hij overleed toen ik vijfentwintig was. Voor mij was hij toen ook jong, maar nu denk ik: hij was maar zes jaar ouder dan ik nu ben. Dat is een gek besef en dat speelt soms mee in mijn angsten. Maar zijn verhaal is natuurlijk niet het mijne.”

Lijk je op je vader? “Soms kijk ik in de spiegel en dan zie ik hem in een blik. Ik ga steeds meer op hem lijken. Mijn vader had veel humor en was een slimme man, dus ik hoop dat ik dat van hem heb overgenomen.”

Hoe wil je dat je kinderen later over jou denken? “Grappig, ik ben daar dus helemaal niet mee bezig. Dat komt doordat ik uit het middelpunt van de aandacht ben. Het gaat niet om mij, maar om hen. Ik hoop ze een stevige basis mee te geven door ze elke dag te laten zien hoeveel ik van ze hou en ze mee te geven dat ze mogen zijn wie ze zijn. Dat is niet altijd makkelijk, want je kunt niet steeds een al oor zijn. Mijn kinderen zijn volgens mij wel sterk en goed geankerd. Maar ja, net als alle ouders zullen we later vast horen wat we fout hebben gedaan.”

Toch nog even over dat ouder worden, ben je met je uiterlijk bezig? “Daar is geen redden meer aan, haha. Nee, het is wat het is. Ik sport, eet gezond en drink met mate, maar ben geen health freak. Gelukkig ben ik veertien jaar geleden al met roken gestopt. Een van mijn beste beslissingen ooit: ik rookte twee pakjes per dag. Het is ook belangrijk om tegen elkaar te blijven zeggen dat je niet zo oud bent, want daar kun je ook in gaan hangen. Ik ben met vijftig nog ontzettend jong en sta in de kracht van mijn leven.”

Die grijze lokken blijven dus? “Die kleur ik elke dag bij, haha. Soms moet ik voor een rol mijn haar verven, maar de regisseur van Het verhaal van Nederland wilde dat ik enige autoriteit uitstraalde en vroeg of ik mijn baard wilde laten staan. Hij was juist blij met mijn grijze lokken, dus ja, die blijven! Wat ik echt niet aantrekkelijk vind, zijn mensen die krampachtig jong willen lijken, op welke manier dan ook. Elke leeftijd heeft zijn eigen schoonheid.”

“MIJN VADER WAS MAAR ZES JAAR OUDER DAN IK NU, TOEN HIJ OVERLEED”

STYLING: LISELOTTE ADMIRAAL. HAAR EN MAKE-UP: MAAIKE BEIJER. M.M.V.: VILLANICOLA (LOCATIE), WE FASHION (JASJE), ZARA (ZACHTGROENE TRUI, KABELTRUI, CHINO),DR. MARTENS (BOOTS), UNIQLO (T-SHIRT), MANGO (JEANS)

Dit artikel komt uit:
Libelle - Editie 6 - 2022

Libelle - Editie 6 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer