‘Dat gif kan nu overal in mijn lichaam zitten’

Intens blij was Tara (29) toen ze zo’n zes jaar geleden een borstvergroting kreeg. Tot het de boosdoener bleek van haar lange waslijst aan lichamelijke klachten: door de lekkende siliconenimplantaten kwamen er gifstoffen in haar lichaam terecht. Of haar gezondheid blijvende schade heeft opgelopen, kan alleen de tijd uitwijzen. “Ik wil vrouwen waarschuwen en ze ervan overtuigen dat ze helemaal goed zijn zoals ze zijn.”

Tara werd ziek van haar lekkende borstimplantaten

“Met mijn lange lijst aan klachten ben ik vier jaar lang van het kastje naar de muur gestuurd. Moedeloos werd ik daarvan. Bloedtesten leverden niets op, dus zat het probleem tussen mijn oren. Dat wilden ze me laten geloven. Bovendien was ik een alleenstaande moeder met een klein kindje, dan was het toch ook geen wonder dat ik steeds zo moe was? Maar ik werd zieker en zieker. Behalve dat ik totaal uitgeput was, kreeg ik ook huiduitslag, rug- en gewrichtsklachten, gekmakende jeuk aan mijn hoofdhuid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Op den duur was bijna alles me te veel. Zo kende ik mezelf niet. Voor de buitenwereld hield ik me groot. Met veel moeite ging ik werken, maar voordat ik mijn zoontje van de opvang ging halen, moest ik echt even een halfuurtje gaan liggen. Ik had altijd veel gesport, maar dat lukte me al lang niet meer. Elke dag opnieuw vocht ik tegen mijn klachten. En daar kwam nog iets anders bij. Mijn borsten stonden niet meer gelijk. Een paar jaar daarvoor had ik implantaten laten plaatsen en inmiddels was één borst verzakt en van vorm veranderd. Natuurlijk ging ik met die klacht terug naar de kliniek. Maar volgens hen had dit niets te maken met de eerder uitgevoerde operatie of het implantaat zelf, ik had gewoon slap weefsel. Een gevalletje van pech. Dat konden ze oplossen met een borstlift, maar daar voelde ik niets voor. En toen ik alle andere klachten ook op tafel gooide en mijn zorgen uitsprak, leek het alsof ik tegen een muur praatte. Wat vervelend dat ik me zo voelde, maar het kon absoluut niets te maken hebben met mijn borstvergroting. Weer een doodlopende weg. Toch bleef ik het gevoel houden dat er iets niet klopte in mijn lichaam. Dat het verband hield met elkaar.

De puzzelstukjes vielen pas op hun plek toen ik een documentaire zag over breast implant illness, oftewel borstimplantatenziekte. Ik herkende daarin zo veel van mijn gezondheidsproblemen! Met dat verhaal ben ik teruggegaan naar de huisarts, waar ik eindelijk serieus werd genomen en doorgestuurd werd naar het ziekenhuis voor een echo. Wat daar op het scherm te zien was, bevestigde mijn vermoedens: een van de implantaten bleek stuk te zijn. Ik kreeg mijn gelijk, maar had liever mijn gezondheid behouden. De siliconen hadden vrij spel door mijn lichaam gekregen. Ze zaten in mijn bloedbaan, achter het borstbeen en in de lymfeklieren. Hoelang was dit al aan de gang en was het proces nog wel omkeerbaar? Hoe dan ook, die dingen moesten er zo snel mogelijk uit. Overigens is het niet altijd te zien op een echo of een MRI. Er is inmiddels ook een haartest waarmee dit zichtbaar gemaakt kan worden.”

(Bron: nos.nl)

Theezakjes

“Mijn ooit zo mooie, volle borsten waren na de komst van mijn zoontje, die ik liefdevol dertien maanden lang zelf heb gevoed, veranderd in twee treurig uitziende theezakjes. Tijdens mijn werk als model schaamde ik me dood als ik me voor een opdracht moest omkleden. Had ik eerder zonder schroom ter plekke snel wat anders aangetrokken, nu schoot ik in een hoekje om mijn lichaam zo onzichtbaar mogelijk te houden. Dat kwam niet alleen door mijn eigen onzekerheid, maar ook door het schoonheidsideaal in de modellensector. Het is een keiharde wereld en daar moet je tegen kunnen. Je wordt nu eenmaal beoordeeld op je uiterlijk. Als je een opdracht wilt krijgen, zul je aan de eisen moeten voldoen. Anders gaat het gewoon over. Daar staat tegenover staat dat ik dat werk met ontzettend veel plezier doe. Ik geniet van het poseren en ik houd van de camera. Naast mooie opdrachten in binnen- en buitenland heb ik in een paar videoclips gespeeld. Ik was het gezicht van de zomercampagne van Radio 538 en een paar jaar op rij stond ik tussen grote namen als Chantal Janzen, Kim Feenstra en Katja Schuurman in de FHM500, een tijdschrift met de vijfhonderd mooiste vrouwen van Nederland. Dat was een prachtig compliment! Dus ja, ik baalde ervan dat mijn borsten zo waren veranderd. Of zeg maar gerust: waren verdwenen. Iets wat met borstimplantaten kon worden opgelost. Daarbij ben ik niet over één nacht ijs gegaan.

Veiligheid en kwaliteit stonden voorop. Kritisch heb ik verschillende klinieken en implantaten met elkaar vergeleken. Uiteindelijk kwam ik uit bij gecertificeerde implantaten die aan alle kwaliteitsnormen voldeden en bij een kliniek die goed stond aangeschreven. Wat zou er dan nog mis kunnen gaan?”

‘Wat zou er straks nog van mijn borsten overblijven? Wat had ik mezelf toch aangedaan?’

Beetje naïef

“Tijdens mijn intake bij de kliniek liet de arts zien hoe goed en stevig de door mij uitgekozen implantaten waren. Op alle mogelijke manieren liet hij me zien dat ze niet kapot konden gaan. Hij gooide ermee en duwde er met iets scherps in. Ik twijfelde niet aan de deskundigheid van de arts. Alleen was de informatie die ik kreeg niet volledig, zo weet ik nu. Want in de juiste context, dus eenmaal in mijn lichaam geplaatst, gaan de siliconen zweten. Dat heet gel bleeding. Deeltjes raken zo uiteindelijk los en gaan door je lichaam zwerven. Dat proces begint meteen, maar het is niet te zeggen wanneer je er daadwerkelijk last van krijgt. De een wordt er bijna direct ziek van, terwijl het bij de ander minder effect heeft. Ik kreeg mijn klachten na twee jaar, maar er zijn ook verhalen bekend van mensen die al na een maand last kregen of juist pas na vijftien jaar. Belangrijke informatie, die ik toen helaas niet had. Sterker nog: als je bij een kliniek komt met je wens om borstimplantaten te laten plaatsen, dan krijg je die ook. Zo simpel is het. Je wordt er op alle mogelijke manieren van overtuigd dat het wél een goede beslissing is. Er wordt niet doorgevraagd waaróm je ze wilt en of het echt wel nodig is.

Een beetje naïef ook van mij, om te denken dat ze me nog op andere gedachten zouden proberen te brengen of andere opties zouden bespreken. Laat staan de mogelijke gevolgen die het op termijn kon hebben.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Enkel de risico’s van de operatie zelf worden besproken, je gaat toch snijden in een gezond lichaam. Dat nam ik op de koop toe. En eerlijk is eerlijk: ik was blij met mijn beslissing om me bij deze kliniek te laten helpen en blij met mijn ‘nieuwe’ borsten. Ik voelde me weer zelfverzekerd en gelukkig met mijn uiterlijk.”

‘Of ik nu wel tevreden ben met mijn borsten? Heel eerlijk? Nee. Ik voel me verminkt’

Bang en verdrietig

“Toen had ik nooit kunnen denken dat ik zes jaar later zowat stond te juichen, omdat diezelfde pronkstukken eruit gehaald zouden worden.

Ik had inmiddels contact met lotgenoten en online ook met wetenschappelijk onderzoeker dr. Henry Dijkman, die zich al jaren verdiept in de siliconenproblematiek. Zijn onderzoeksresultaten lieten mij niet onberoerd. Hij bevestigt de stevigheid van de siliconenprotheses: zelfs als je er met een auto overheen rijdt, gaan ze nog niet kapot. Maar als je ze in een lichaam stopt, worden ze door allerlei processen afgebroken. In een test liet hij zien dat de stevige implantaten na drie dagen in een bak water al losse siliconendeeltjes afgeven. In zekere mate zal je lichaam in staat zijn om die op te ruimen, tot het te veel wordt en het als gif in je lichaam blijft zitten. Op den duur kan de wand van een implantaat te dun worden en volledig scheuren. Dat blijkt in 32% van de gevallen al binnen tien jaar te gebeuren. Dijkman vertelde dat hij vrouwen kende die de implantaten, of wat daarvan over was, hadden laten verwijderen en een paar jaar later lymfeklierkanker hadden gekregen. Onderzoek had uitgewezen dat er nog resten van siliconen in hun lymfeklieren zaten. Geen vrolijke berichten. Nu ik dit allemaal wist, kon ik alleen maar hopen dat bij mij de restschade beperkt zou blijven. Ik was dan ook blij toen de datum van de operatie, de explantatie, dichterbij kwam. Al was ik op dat moment tegelijk ook bang en verdrietig. Wat zou er straks nog van mijn borsten over zijn? Wat had ik mezelf toch aangedaan?”

Herstel

“Toen ik wakker werd uit de narcose, stond - zoals afgesproken - naast mijn bed een bakje met daarin mijn verwijderde implantaten. Tenminste, wat ervan over was. Ik schrok me kapot toen de verpleegster het deksel verwijderde. Het ene implantaat had zijn oorspronkelijke vorm nog wel, maar was duidelijk minder vol dan bij plaatsing. Maar van het andere exemplaar was niet veel over. Dat bleek volledig gescheurd te zijn. Dat beeld raak ik niet meer kwijt. Het was niet meer dan een losse substantie, alsof er een pot haargel zo in die bak was gekwakt. Tijdens de operatie hebben ze alles zo veel mogelijk verwijderd en het weefsel in mijn borsten zo goed mogelijk schoongemaakt. Maar de siliconen kunnen overal in mijn lichaam zitten. In mijn hersenen, organen of zenuwen. Zo’n 65% van de vrouwen knapt volledig op nadat de implantaten verwijderd zijn. Of ik klachten houd of volledig herstel, dat zal de tijd moeten leren.

‛Grote of volle borsten zijn niet per se mooier of beter. Echt, al die ellende is het niet waard’

Inmiddels is de operatie zo’n twee maanden geleden. Ik heb veel last gehad van de hechtingen en mijn tepels zijn nog erg pijnlijk. Helaas ben ik ook nog altijd moe. Maar ik merk al wel een positieve invloed op mijn huid en heb eindelijk weer een gezonde kleur in mijn gezicht. Dat is in ieder geval een mooi begin van mijn herstel. Hopelijk een stijgende lijn, die ik vast kan houden. Ook heb ik minder last van stemmingswisselingen. Ik ben zo opgelucht dat ik die implantaten kwijt ben.”

Wake-upcall

“Als ik vooraf had geweten dat er aan dit geluk - wat het even was voor mij - zo’n keerzijde zou zitten, was ik er natuurlijk nooit aan begonnen. Eigen schuld, hoor ik veel mensen zeggen, had ik me maar niet moeten laten verleiden tot een schoonheidsoperatie.

Maar zeggen ze dat ook tegen iemand die haar borsten heeft verloren door kanker? Stop met oordelen en zie wat er echt aan de hand is. Dan weet je dat de beschuldigende vinger richting de klinieken moet. Met alle informatie die tegenwoordig voorhanden is, is het eigenlijk ongelooflijk dat ze deze borstvergrotende operaties nog mogen uitvoeren.

Mijn ervaring mag niet voor niks zijn geweest. Door mijn verhaal te delen op TikTok en Instagram wil ik vrouwen wakker schudden. Nog altijd zijn er influencers die zonder enige schroom reclame maken voor borstimplantaten, waar veel onwetende vrouwen voor zwichten. En denk anders eens aan lipofilling, waarbij je eigen lichaamsvet, bijvoorbeeld uit je heupen, ingespoten wordt in je borsten. Dit kan helaas niet bij iedereen uitgevoerd worden, maar is wel een stuk veiliger. Ik richt me ook tot artsen die borstvergrotingen en -reconstructies uitvoeren met deze implantaten. Het is een aantrekkelijke markt, waarin veel geld omgaat, maar besef alsjeblieft waar je mee bezig bent. En ik hoop dat huisartsen, die vrouwen met een lijst aan vage klachten op het spreekuur krijgen, alerter worden. Het zou zomaar kunnen dat eerder geplaatste siliconen de oorzaak zijn van de vage klachten. Maar het begint natuurlijk allemaal bij de vrouwen zélf. Die wil ik ervan overtuigen dat ze goed zijn zoals ze zijn. Grote of volle borsten zijn echt niet per se mooier of beter. Echt, al die ellende is het niet waard.

De weg die ik heb bewandeld om dat te ontdekken, was lang en pijnlijk. Of ik nu wel tevreden ben met mijn borsten? Heel eerlijk? Nee. Ik voel me verminkt. Maar ik schaam me er niet meer voor en het ziet er nu beter uit dan met implantaten. Ik ben echt heel blij met mijn keuze om ze te laten verwijderen. Het was een bewuste keuze voor een gezondere toekomst.”

Tara volgen?

Instagram: tarafoxxy TikTok: wearefoxxy

Tekst: Elke Wolferink-van der Heyden - Foto’s: privebezit

Dit artikel komt uit:
Mijn Geheim - Editie 20 - 2021

Mijn Geheim - Editie 20 - 2021
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Frank Jansen op mannenjacht
Story

Frank Jansen op mannenjacht

Na een vechtscheiding die zijn weerga niet kent, staat Frank Jansen (75) open voor een nieuwe relatie. Lees in Story hoe Frank op zoek gaat naar liefde.

Lees meer
Nieuwe liefdesstorm op komst voor marco en leontine?
Party

Nieuwe liefdesstorm op komst voor marco en leontine?

Een ontwapenend interview gaf Leontine Ruiters in de ’LINDA.’, waarin we lazen dat ze vreemdgaande Marco alles vergeeft. Nu er nieuwe heftige overspelgeruchten binnen sijpelen, houden velen hun hart vast. Leggen de beschuldigingen een bom onder de relatie van Marco en Leontine?

Lees meer
Schadelijke straling?
Quest

Schadelijke straling?

Het 5G-netwerk in Nederland is al meer dan een jaar in gebruik. En volgens iedereen die er verstand van heeft, is het veilig. Toch zijn sommige mensen bang voor 5G-straling. Waarom is straling soms gevaarlijk? En wat maakt 5G juist wél veilig?

Lees meer
‘Gezien de verwondingen zal ze hebben gevochten voor haar leven’
Flair

‘Gezien de verwondingen zal ze hebben gevochten voor haar leven’

Dertien jaar geleden overleed Mariska, de vriendin en pleegzus van Bibi (38), onder verdachte omstandigheden in Honduras na een avond stappen met haar duikinstructeur, die vervolgens op de vlucht sloeg. “Dat hij nu gewoon rustig doorleeft in Australië is niet te verkroppen.”

Lees meer
BRIDGET MAASLAND “Stilstaan is voor mij geen optie”
Libelle

BRIDGET MAASLAND “Stilstaan is voor mij geen optie”

Presentatrice Bridget Maasland (47) zit niet stil. Ze is bezig met drie programma’s én ze rondde afgelopen jaar een regie-opleiding af. “Volgens mijn psycholoog maken vrouwen hun beste werk doorgaans ná de overgang. Dus ik zit te wachten.”

Lees meer