Tijdschrift.nl logo
ACTUEEL

De burn-out, de vrouwen, de media-gekte… hazes-docu laat alles zien ‘Je gaat andré begrijpen’

Na een radiostilte van meer dan een jaar keert André Hazes (28) eindelijk terug in de schijnwerpers, en wel via André Hazes: Crossroads. De Videolanddocuserie zou antwoord moeten bieden op álle vragen en maakster Cheeru Mampaey mocht overal bij zijn - ook toen de zanger door een diep dal ging.

TEKST ROB GOOSSENS
FOTOGRAFIE SET VEXY

Cheeru, je hebt André twee jaar gevolgd. Wat heeft in die periode de meeste indruk gemaakt?

“Hoe eerlijk André is. Ik heb veel televisie gemaakt in het verleden, maar dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Alle maskers gaan af en alles wordt eerlijk verteld. Op een gegeven moment liet ik hem een stukje zien, en zei hij ineens: ‘Wat ik toen heb gezegd, dat slaat eigenlijk helemaal nergens op.’ Toen dacht ik: als je zó open bent, dan moeten we misschien nog één interview doen op het eind. En dat is ook gebeurd. De rode draad van de serie is een interview met André die alle beelden terugkijkt en daar zelf commentaar op geeft. Dat is een moment geworden waarop hij toch nog wat dingen recht kan zetten.”

Zijn er tijdens het draaien momenten geweest waarop je dacht: hij zit me in de maling te nemen?

“Dat niet, maar ik heb wel af en toe vermoed dat hij niet eerlijk was tegen zichzelf. Dan probeerde hij het mooier te maken dan het was. Maar ook dat zet hij dus recht via het interview dat we deze zomer hebben gehad.”

Je ging in 2020 draaien met het idee dat hij negen maanden later in Ahoy zou staan. Het liep net even wat anders.

“Dat kun je wel zeggen. Het was tijdens corona en we dachten dat de documentaire hem zou volgen als artiest. Ik zag wel dat hij het zwaar had, maar ik kende hem natuurlijk nog niet. Pas later, in die eerste zomer, kwam het besef dat het echt niet zo goed ging. En dat zijn we blijven volgen.”

Het is niet bepaald luchtige reality-televisie geworden, gok ik zo.

“Allesbehalve. Het is best zwaarmoedig, eigenlijk. Aan het begin van de eerste aflevering voel je al dat er iets niet helemaal lekker zit. En je gaat ook wel een point of no return zien. Vanaf daar moest hij terug opbouwen tot waar hij vandaag de dag is, en alle emoties krijg je mee. Ik hoop dat ik erin ben geslaagd het zo goed mogelijk weer te geven.”

‘HET IS BEST ZWAARMOEDIG. AAN HET BEGIN MERK JE AL DAT ER IETS NIET GOED ZIT’
‘ANDRÉ SNAPT OOK WEL DAT BEPAALDE DINGEN NIET ZO GOED ZIJN GEVALLEN BIJ HET PUBLIEK’

Is er een moment gekomen dat je dacht: hiervoor ben ik niet gekomen, ik kap ermee?

“Nee. Als je iemand volgt, dan leg je je neer bij wat er gebeurt. En dit gebeurde gewoon, dus was het logisch dat het onderdeel zou worden van het verhaal. Ik was eerder bang dat hij zélf zou willen stoppen met filmen, maar dat gebeurde gelukkig niet.”

‘IN TWEE SCÈNES HEB IK SARAH ERUIT GEKNIPT. DIE OPHEF DAAROVER… KOM OP ZEG!’
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Wat had je van tevoren verwacht?

“Een paar maanden voor we startten, zei ik dat ik heel graag een documentaire over André wilde maken tegen cameraman Jaap, die de documentaire later ook heeft gefilmd. Op de een of andere manier fascineerde hij me. Als Vlaamse wist ik wel hoe veel er over hem geschreven en gesproken wordt, maar meer eigenlijk niet. Uiteindelijk was het een samenloop van omstandigheden dat we echt gingen draaien. Maar dus wel met het idee dat we zouden zien hoe een artiest terugkomt na een lange pauze vanwege corona, en dat liep iets anders.”

Je zegt al dat er veel over hem wordt geschreven. Op een gegeven moment kwam jij daar ook in voor: jullie zouden tijdens de opnames gezoend hebben.

Mampaey zucht. “Als ik hoor dat mensen Hazes-moe zijn, dan denk ik: logisch ook, want de media zijn dag in dag uit met hem bezig. Maar daar kan André zelf weinig aan doen. Toen ze ook over mij begonnen te schrijven, zag ik dat het veel media ook niet uitmaakt wát ze schrijven, zolang ze maar elke dag iets hebben. Daardoor ben ik wel gaan beseffen hoe frustrerend dat kan zijn.”

Een vrouw die hij wél in zijn leven heeft gehad, is Sarah van Soelen. Maar zij wilde per se niet in de serie. Hoe zit dat?

“Dat is ook weer zoiets dat enorm is opgeklopt in de media. Het is waar dat ik haar heb gefilmd, en het is waar dat ze heeft gevraagd om eruit geknipt te worden. Maar als ik dan lees dat we eigenlijk tien afleveringen zouden maken en nu maar vijf omdat zij eruit moest, dan denk ik: kom op, jongens, waar hebben jullie het over? Ze zat in maar twee scènes die allebei in de serie te zien zijn - alleen heb ik háár eruit geknipt. Het is niet zo dat het onderwerp Sarah vermeden wordt of zo. Ik heb er ook niet zoveel last van gehad dat die beelden zijn gesneuveld. Het opkloppen daarvan door juice channels en in de media was eigenlijk vervelender.”

Ik denk dan wel: als het maar twee scènes waren, waarom heeft zij er dan zo’n punt van gemaakt?

“Dat is haar persoonlijke keuze. Ik heb haar de twee scènes laten zien. Een daarvan was ook echt een mooi moment en ze kwam er absoluut niet slecht uit. Maar we hebben haar keuze gerespecteerd, mede omdat het eigenlijk niet uitmaakte.”

Mensen zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar het verhaal over die andere ex: Monique Westenberg. Zit zij er wél in?

“Zeker weten.”

En krijgt de kijker antwoord op de vraag hoe het er nu voorstaat tussen hen?

“Er is zoveel gebeurd de afgelopen twee jaar... Kijkers gaan zien wat er zoal is voorgevallen en waarom. Dat zal ook een antwoord bieden op hoe ze er nu voorstaan.”

Verwacht je dat de kijkers milder over André Hazes oordelen als ze jouw serie hebben gezien?

“Het zou me verbazen als dat niet het geval is. Mensen hebben een mening over hem zonder echt te weten wie hij is. Nu leren ze hem kennen. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe erg het was. En André snapt zelf ook wel dat bepaalde dingen niet zo goed zijn gevallen bij het publiek, dat wil hij heel graag rechtzetten. Ik denk dat als je hem na het kijken nog steeds veroordeelt, dat je de serie misschien nog eens moet kijken. Want dan heb je hem gewoon niet goed begrepen.”

Dit was een monsterproject voor jou. Verwacht je dat er een tweede deel komt?

“Dat gaat de toekomst uitwijzen! André en ik hebben inmiddels een heel goede band. Ik denk zeker dat er nog een verhaal in zit en ik zou als vrienden zijnde ook graag nog met hem willen samenwerken.”

ON DEMAND André Hazes: Crossroads, Videoland, te zien vanaf 20 oktober

Lees meer

Alle artikelen
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer
Do it yourself in één middag klaar
Flow

Do it yourself in één middag klaar

VAN TRASH TOT TREASURE Illustrator Silvia Zacchello laat zien hoe je van simpele plastic flacons beschilderde vazen maakt.

Lees meer
ZoMeRTopje Ida
Handwerken zonder grenzen

ZoMeRTopje Ida

Ida is echt een topje voor warme dagen. Zo gebreid in heerlijk katoen, luchtig in het dragen en makkelijk in het onderhoud! Een vakantietoppertje. Gauw beginnen dus.

Lees meer