Tijdschrift.nl logo
MISDAAD

De Engelse Escobar gaat cashen

In november wordt de grote Britse crimineel Curtis ‘Cocky’ Warren (59) vrijgelaten. ‘De Engelse Escobar’ zat dertien jaar vast. In die tijd is er een hoop veranderd. Zo is hij ineens een celebrity geworden.

TEKST NIEK STOLKER,
FOTO'S ANP, BRUNO PRESS EN POLITIE

Wordt Warren (links) een celebrity?

Warren was begin deze eeuw de Most Wanted crimineel van het Verenigd Koninkrijk. Hij was opgeklommen van een baantje als nachtclubportier in Liverpool naar de man die om tafel zat met het Cali-kartel. Sinds halverwege de jaren negentig staat hij steevast in Sunday Times Rich List (de Britse Quote 500). Hoewel hij anno 2022 zelf volhoudt dat hij blut is, heeft de Britse belastingdienst nog een aanslag van 225 miljoen euro voor hem liggen. Documentairemakers en verschillende streamingservices vechten nu om zijn verhaal. Volgens de Daily Star zou Warren wel oren hebben naar een stap naar Hollywood. “De kans is 0,0 dat hij weer de criminaliteit ingaat,” zegt een onderwereldbron tegen de krant. “De politie zit erbovenop, dus het zou een gekke move zijn. Maar hij is ook gewoon niet meer geïnteresseerd. Hij heeft al aanbiedingen van tig film- en documentairemakers liggen.

Grote namen in Hollywood.” Cocky’s story ís ook een boeiend verhaal. De man zat de laatste 25 jaar bijna onafgebroken achter tralies, maar ging daar door met rotzooi trappen. Neem die blonde bewaakster die hij zover kreeg dat ze een gat in haar uniform knipte zodat ze seks konden hebben – en die vervolgens zelf twee jaar moest zitten. Of die keer dat hij in de EBI in Vught een gangster doodsloeg (zie ook pagina 18) en daarvoor vier jaar extra cel kreeg. Volgens ingewijden wordt het lastig voor Warren om níet terug te keren naar de criminaliteit. Stephen Mee, een voormalige partner in crime van Warren, sprak erover in de Engelse podcast Gangster: “Als je zo lang bent weggerot in de bajes en dan buiten komt, moet je wennen aan alle nieuwe technologieën. Je bent een soort holbewoner. Dan is het gemakkelijkste om je oude stiel weer op te pakken.”

WINNAAR VAN DE WEEK

SURINAME

Waar Suriname tegenwoordig door Netflix wordt neergezet als corrupte narco-staat (Narco-Saints, gaat dat zien!), lijkt het land de war on drugs eindelijk wél serieus te nemen: ondernemer/cokesmokkelaar Radj O. werd door Nederland uitgeleverd aan Suriname. Radj O. – die een groot rijstbedrijf heeft – moet nog zestien jaar achter de bouten voor het smokkelen van 488 kilo cokepasta. Het spul zat in een klein vliegtuigje dat Radj O. zou gebruiken om zijn rijstvelden te besproeien. Ook werd er enkele kilometers van zijn terrein een duikboot aangetroffen. Volgens de autoriteiten wilden Radj O. en kornuiten de onderzeeër ook inzetten voor cokesmokkel.

VERLIEZER VAN DE WEEK

DE HILVERSUMSE KLUISROVER

Hij dacht er mee weg te komen, de man met blauwe jas en blauw petje. Vijf maanden geleden is het alweer dat ie een restaurant in Hilversum beroofde. Hij wist duidelijk wat ie die vrijdagavond in april aan het doen was: hij pakte de kluissleutel uit sleutelkastje, maakte de kluis open, haalde er 8000 euro cash uit, veegde alles schoon en hing de sleutel weer terug. Nu knijpt ie ’m hevig, want de politie heeft zijn tronie online gezet en is het ongetwijfeld een kwestie van tijd voordat ie gepakt wordt. Meer van hem zien? Surf naar politie.nl en kijk bij zaaknummer 2022106689.

EN, HOE WAREN JOUW LAATSTE 23 JAAR?

Dankzij de inspanningen van de Amerikaanse journaliste Sarah Koenig van podcast Serial is de 41-jarige Adnan Syed (met stropdas) vrijgelaten. Syed zat nog op de middelbare school toen zijn ex-vriendin werd vermoord. Zij was 18, hij 17. Sindsdien zat hij vast, terwijl steeds meer mensen aan zijn schuld gingen twijfelen. Al vanaf het eerste seizoen in 2014 besteedde Serial uitgebreid aandacht aan de zaak, die aan alle kanten bleek te rammelen. Zo had Syeds advocaat fouten gemaakt en twee andere verdachten waren nooit verhoord. Meer lezen over moordpodcasts? Blader door naar pagina 34.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu
‘No man, hij is klaar. Hij beweegt geeneens’
Onderschepte pgp-communicatie tussen de schutters en de moordmakelaar van de vergismoord op klusjesman Mehmet Kilicsoy in Beuningen, op 6 juli 2020. Zes man staan terecht. De rechtbank doet op 20 december uitspraak.

3 Binnen een maand tijd zijn drie arrestanten overleden nadat ze onwel werden. De laatste is tattoo artist Remon ‘Don Kane’ Kalloe (42) uit Rotterdam, die ruzie had op straat. De politie taserde de man, waarna een politiehond in zijn been beet. Toen Kalloe na zijn arrestatie onrustig bleef, werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Acht dagen later was ie dood. Volgens het OM lijkt er geen verband te zijn tussen zijn arrestatie en zijn overlijden. De Rijksrecherche doet nog onderzoek.

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer