De herfst op tafel

Paleo proof eten en lekker uitgebreid tafelen gaan heel goed samen. Dus wil je voor een speciale gelegenheid een lekker diner serveren dan is dit menu ideaal. Je kunt het heel goed voorbereiden en de smaken van de herfst komen duidelijk in de gerechten terug.

Pompoen-kokossmoothie

Gevulde pompoen

Appel crumble

Paddenstoelensoep

Menu

Paddenstoelensoep

Gevulde pompoen

Appel crumble

Pompoen-kokossmoothie

DE PERFECTE PLANNING

• De soep maak je helemaal van tevoren. Als het diner aanvangt hoef je deze alleen nog maar op te warmen, de peterselie te snijden en een paar smaakmakers toe te voegen.
• De vulling voor de gevulde pompoen kun je alvast maken. Het is wel het lekkerste om de pompoen à la minute te roosteren. Dit kost wat tijd, maar het zijn niet veel handelingen. Verwarm de oven alvast voor voordat je aan de soep begint en rooster de pompoenhelften. Zo houd je de flow in je diner zonder veel tijd in de keuken door te brengen.
• De appel crumble kun je alvast helemaal maken. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.
• De smoothie maak je ook van tevoren alvast klaar. Voor serveren hoef je deze alleen nog maar even door te roeren en in glazen te schenken.

Paddenstoelensoep

VOOR 2 PERSONEN

VOORBEREIDINGSTIJD: 20 MINUTEN

BEREIDINGSTIJD: 5 MINUTEN

INGREDIËNTEN

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 400 g gemengde paddenstoelen
- 4 takjes tijm
- 1 tl kokosolie
- 1 el kokos aminos
- 1 l groentebouillon

Voor serveren:

- ½ bosje platte peterselie
- 100 ml amandelmelk
- 1 el versgeperst citroensap
- ¼ tl chilivlokken

VOORBEREIDEN

Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd of scheur de padden-stoelen iets kleiner als ze erg groot zijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak ze fijn.

Verhit de kokosolie in een soeppan. Voeg de ui en de knoflook toe en fruit deze ca. 2 minuten aan. Voeg de paddenstoelen en de tijm toe en bak ca. 3 minuten. Voeg de kokos aminos toe en schenk de groentebouillon in de pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat ca. 7 minuten zachtjes koken.

Haal de pan van het vuur en laat de soep afkoelen. Bewaar, afhankelijk van wanneer de je soep wilt eten, afgedekt in de koelkast.

SERVEREN

Warm de paddenstoelensoep op. Pluk intussen de blaadjes van de peterselie en snijd ze grof.

Roer de amandelmelk, het citroensap en peper en zout naar smaak door de soep. Schep in kommen en bestrooi met de chilivlokken en de fijngehakte peterselie.

Gevulde pompoen

VOOR 2 PERSONEN | VOORBEREIDINGSTIJD: 15 MINUTEN

BEREIDINGSTIJD: 55 MINUTEN

INGREDIËNTEN

- 1 flespompoen
- 1 el avocado-olie

Voor de vulling:

- 1 sjalot
- 2 takjes tijm
- 1 tl kokosolie
- 4 verse worstjes
- 1 friszure appel
- 1 el kokos aminos
- 50 g rozijnen
- 2 el honing
- 100 g baby spinazie

VOORBEREIDEN

Pel en snipper voor de vulling de sjalot. Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak ze fijn. Verhit de kokosolie in een flinke koekenpan en fruit hierin de sjalot met de tijm aan. Snijd intussen de velletjes van de worstjes open en voeg het vlees aan de pan toe. Bak het rul en bruin.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Steek intussen het klokhuis uit de appel en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg de appelblokjes, de rozijnen en de honing toe aan de pan en zet het vuur uit. Meng goed, roer de spinazie erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat de vulling afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

SERVEREN

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de gehaktvulling uit de koelkast zodat deze alvast op temperatuur kan komen.

Halveer de pompoen in de lengte en schep de zaadlijsten eruit. Leg de pompoen met de snijkant naar boven op de bakplaat. Wrijf in met de avocado-olie en bestrooi met peper en zout naar smaak. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en rooster de pompoenhelften ca. 20 minuten.

Haal de pompoenen uit de oven en vul met het gehaktmengsel. Rooster nog 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Appel crumble

VOOR 2 PERSONEN | VOORBEREIDINGSTIJD: 40 MINUTEN

BEREIDINGSTIJD: 3 MINUTEN

INGREDIËNTEN

- 3 Granny Smith appels
- 1 limoen
- 40 g kokosbloesemsuiker
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 el honing
- 100 g amandelmeel
- 80 g plantaardige boter, plus extra om in te vetten
- 1 tl vanille-extract
- 20 g ongezouten walnoten
- 20 g amandelschaafsel

VOORBEREIDEN

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een kleine ovenschaal in met plantaardige boter.

Steek de klokhuizen uit de appels en snijd het vruchtvlees in blokjes. Halveer de limoen en pers het sap uit. Meng de appel en het limoensap in een grote kom met de helft van de kokosbloesemsuiker, de kaneel, de honing en 1 eetlepel water. Meng in een tweede kom het amandelmeel met de plantaardige boter, het vanille-extract, de walnoten, het amandelschaafsel en de rest van de kokosbloesemsuiker tot een kruimelig deeg.

Verdeel het appelmengsel over de ovenschaal en verdeel hier het kruimeldeeg over. Bak de crumble ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven totdat deze goudbruin is.

Haal de crumble uit de oven en laat afkoelen. Bewaar afgedekt op kamertemperatuur.

SERVEREN

Serveer de appel crumble lauwwarm of op kamertemperatuur.

Pompoen-kokossmoothie

VOOR 2 PERSONEN | VOORBEREIDINGSTIJD: 5 MINUTEN

BEREIDINGSTIJD: 2 MINUTEN

INGREDIËNTEN

- 1 banaan, bevroren
- 250 ml kokosmelk
- 80 ml pompoenpuree
- 1 tl gemalen kaneel
- 50 ml water

VOORBEREIDEN

Pel de banaan en snijd in grove stukken. Je kunt de banaan ook gepeld en in grove stukken invriezen.

Voeg alle ingrediënten aan een blender toe en mix tot een gladde smoothie. Voeg eventueel wat extra water toe als de smoothie te dik blijft. Bewaar afgedekt in de koelkast.

SERVEREN

Roer de smoothie nog even door en schenk in 2 mooie glazen.

Serveer de smoothie voor aanvang van het diner of juist aan het einde als een soort extra dessert. Aan jou de keuze.

Dit artikel komt uit:
Paleo - Editie 5 - 2022

Paleo - Editie 5 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Wie denkt Roxeanne Hazes wel dat zij is?
Nieuwe Revu

Wie denkt Roxeanne Hazes wel dat zij is?

PROFIEL — Het helaas al jaren voortslepende Hazes-familieconflict krijgt een nieuw hoofdstuk door de afzegging van Roxeanne Hazes (29) voor het meezingfeest Holland Zingt Hazes in 2023. Een gemis?

Lees meer
Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!
Story

Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!

Toen de Meilandjes ruzie kregen met hun manager Valérie Lempereur, de vrouw die de markante familie nota bene definitief op de kaart zette, typeerden ze haar ineens als onbetrouwbaar. Valérie, die deze week met een autobiografie komt, kondigt in Story haar zoete wraak aan...

Lees meer
De Engelse Escobar gaat cashen
Panorama

De Engelse Escobar gaat cashen

In november wordt de grote Britse crimineel Curtis ‘Cocky’ Warren (59) vrijgelaten. ‘De Engelse Escobar’ zat dertien jaar vast. In die tijd is er een hoop veranderd. Zo is hij ineens een celebrity geworden.

Lees meer
Geldvragen
MAX Magazine

Geldvragen

FINANCIEEL JOURNALIST JAAP ROELANTS BEHANDELT IEDERE WEEK VRAGEN VAN MAX-LEZERS. Deze week: de gewone consument wordt de dupe van de strijd van de banken tegen crimineel geld. En wanneer stort de bank mijn te veel berekende rente terug?

Lees meer
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren
Libelle Special

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade KASTANJEROOMTAART Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het…

Lees meer