Tijdschrift.nl logo
In deze uitgave

De herfst op tafel

Paleo proof eten en lekker uitgebreid tafelen gaan heel goed samen. Dus wil je voor een speciale gelegenheid een lekker diner serveren dan is dit menu ideaal. Je kunt het heel goed voorbereiden en de smaken van de herfst komen duidelijk in de gerechten terug.

Pompoen-kokossmoothie

Gevulde pompoen

Appel crumble

Paddenstoelensoep

Menu

Paddenstoelensoep

Gevulde pompoen

Appel crumble

Pompoen-kokossmoothie

DE PERFECTE PLANNING

• De soep maak je helemaal van tevoren. Als het diner aanvangt hoef je deze alleen nog maar op te warmen, de peterselie te snijden en een paar smaakmakers toe te voegen.
• De vulling voor de gevulde pompoen kun je alvast maken. Het is wel het lekkerste om de pompoen à la minute te roosteren. Dit kost wat tijd, maar het zijn niet veel handelingen. Verwarm de oven alvast voor voordat je aan de soep begint en rooster de pompoenhelften. Zo houd je de flow in je diner zonder veel tijd in de keuken door te brengen.
• De appel crumble kun je alvast helemaal maken. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.
• De smoothie maak je ook van tevoren alvast klaar. Voor serveren hoef je deze alleen nog maar even door te roeren en in glazen te schenken.

Paddenstoelensoep

VOOR 2 PERSONEN

VOORBEREIDINGSTIJD: 20 MINUTEN

BEREIDINGSTIJD: 5 MINUTEN

INGREDIËNTEN

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 400 g gemengde paddenstoelen
- 4 takjes tijm
- 1 tl kokosolie
- 1 el kokos aminos
- 1 l groentebouillon

Voor serveren:

- ½ bosje platte peterselie
- 100 ml amandelmelk
- 1 el versgeperst citroensap
- ¼ tl chilivlokken

VOORBEREIDEN

Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd of scheur de padden-stoelen iets kleiner als ze erg groot zijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak ze fijn.

Verhit de kokosolie in een soeppan. Voeg de ui en de knoflook toe en fruit deze ca. 2 minuten aan. Voeg de paddenstoelen en de tijm toe en bak ca. 3 minuten. Voeg de kokos aminos toe en schenk de groentebouillon in de pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat ca. 7 minuten zachtjes koken.

Haal de pan van het vuur en laat de soep afkoelen. Bewaar, afhankelijk van wanneer de je soep wilt eten, afgedekt in de koelkast.

SERVEREN

Warm de paddenstoelensoep op. Pluk intussen de blaadjes van de peterselie en snijd ze grof.

Roer de amandelmelk, het citroensap en peper en zout naar smaak door de soep. Schep in kommen en bestrooi met de chilivlokken en de fijngehakte peterselie.

Gevulde pompoen

VOOR 2 PERSONEN | VOORBEREIDINGSTIJD: 15 MINUTEN

BEREIDINGSTIJD: 55 MINUTEN

INGREDIËNTEN

- 1 flespompoen
- 1 el avocado-olie

Voor de vulling:

- 1 sjalot
- 2 takjes tijm
- 1 tl kokosolie
- 4 verse worstjes
- 1 friszure appel
- 1 el kokos aminos
- 50 g rozijnen
- 2 el honing
- 100 g baby spinazie

VOORBEREIDEN

Pel en snipper voor de vulling de sjalot. Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak ze fijn. Verhit de kokosolie in een flinke koekenpan en fruit hierin de sjalot met de tijm aan. Snijd intussen de velletjes van de worstjes open en voeg het vlees aan de pan toe. Bak het rul en bruin.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Steek intussen het klokhuis uit de appel en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg de appelblokjes, de rozijnen en de honing toe aan de pan en zet het vuur uit. Meng goed, roer de spinazie erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat de vulling afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

SERVEREN

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de gehaktvulling uit de koelkast zodat deze alvast op temperatuur kan komen.

Halveer de pompoen in de lengte en schep de zaadlijsten eruit. Leg de pompoen met de snijkant naar boven op de bakplaat. Wrijf in met de avocado-olie en bestrooi met peper en zout naar smaak. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en rooster de pompoenhelften ca. 20 minuten.

Haal de pompoenen uit de oven en vul met het gehaktmengsel. Rooster nog 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Appel crumble

VOOR 2 PERSONEN | VOORBEREIDINGSTIJD: 40 MINUTEN

BEREIDINGSTIJD: 3 MINUTEN

INGREDIËNTEN

- 3 Granny Smith appels
- 1 limoen
- 40 g kokosbloesemsuiker
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 el honing
- 100 g amandelmeel
- 80 g plantaardige boter, plus extra om in te vetten
- 1 tl vanille-extract
- 20 g ongezouten walnoten
- 20 g amandelschaafsel

VOORBEREIDEN

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een kleine ovenschaal in met plantaardige boter.

Steek de klokhuizen uit de appels en snijd het vruchtvlees in blokjes. Halveer de limoen en pers het sap uit. Meng de appel en het limoensap in een grote kom met de helft van de kokosbloesemsuiker, de kaneel, de honing en 1 eetlepel water. Meng in een tweede kom het amandelmeel met de plantaardige boter, het vanille-extract, de walnoten, het amandelschaafsel en de rest van de kokosbloesemsuiker tot een kruimelig deeg.

Verdeel het appelmengsel over de ovenschaal en verdeel hier het kruimeldeeg over. Bak de crumble ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven totdat deze goudbruin is.

Haal de crumble uit de oven en laat afkoelen. Bewaar afgedekt op kamertemperatuur.

SERVEREN

Serveer de appel crumble lauwwarm of op kamertemperatuur.

Pompoen-kokossmoothie

VOOR 2 PERSONEN | VOORBEREIDINGSTIJD: 5 MINUTEN

BEREIDINGSTIJD: 2 MINUTEN

INGREDIËNTEN

- 1 banaan, bevroren
- 250 ml kokosmelk
- 80 ml pompoenpuree
- 1 tl gemalen kaneel
- 50 ml water

VOORBEREIDEN

Pel de banaan en snijd in grove stukken. Je kunt de banaan ook gepeld en in grove stukken invriezen.

Voeg alle ingrediënten aan een blender toe en mix tot een gladde smoothie. Voeg eventueel wat extra water toe als de smoothie te dik blijft. Bewaar afgedekt in de koelkast.

SERVEREN

Roer de smoothie nog even door en schenk in 2 mooie glazen.

Serveer de smoothie voor aanvang van het diner of juist aan het einde als een soort extra dessert. Aan jou de keuze.
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’
&C Magazine

‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’

Ik ben een notoire documentairebinger. En nee, dat zeg ik niet om interessant te doen, want de documentaires die ik kijk, gaan niet altijd over een supersonische nucleaire deeltjesversneller of het leven van een obscure zeventiende-eeuwse dichter. Nee, ik kijk vooral met heel veel plezier naar het leven van Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Selena Gomez enTaylor Swift. Sterker nog, ik keek deze documentaires achter elkaar op één dag. Niet omdat ik van alle muziek van deze artiesten hou, maar omdat ik het fascinerend vind om hun worstelingen, vechtlust, ijdelheid, talent, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid te zien. Om ze te bewonderen en me soms ook aan hen te ergeren. Ik hou ervan om een fly on the wall te zijn. Ik kijk ook wel naar series, maar op de een of andere…

Lees meer
Extra handjes voor Schiphol
Nieuwe Revu

Extra handjes voor Schiphol

Dit is uitstekend nieuws! Naar aanleiding van alle ellende op de Hollandse luchthavens van vorig jaar is er een ‘security lane’ geopend op het MBO College Airport in Hoofddorp. Je zou denken dat de beelden van al die eindeloze wachtrijen jongeren zouden afschrikken, maar volgens schooldirecteur Philip Mol heeft de opleiding tot luchthavenbeveiliger juist aan populariteit gewonnen. ‘Jongeren zijn heel wendbaar, die zien gewoon dat perspectief,’ zei hij tegen NH Nieuws. ‘Dat optimisme zit misschien ook wel in de jeugd. Die zijn niet zo pessimistisch als volwassenen vaak zijn.’ Werkgelegenheid is er in ieder geval genoeg. Schiphol wil in de meivakantie 850 nieuwe securitymedewerkers in dienst nemen. De opleiding duurt tien maanden, iedere maand komen er zo’n vijftig studenten van school met een diploma. Maakt u zich geen zorgen, deze…

Lees meer
Effe viraal doen
Veronica Superguide

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

Lees meer
‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’
Flair

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is. “Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik…

Lees meer
Jada: ‘De waarheid wint áltijd’
Weekend

Jada: ‘De waarheid wint áltijd’

Jada Borsato stelt zich geen zorgen te maken over de eventuele rechtszaak rondom haar vader Marco, want'de waarheid wint áltijd’. Jada: ‘Jarenlang heb ik alleen maar lovende woorden over m'n vader gehoord. Als nu zijn naam wordt genoemd, komt er een oeh of iew! achteraan. Je leert echt de keerzijde kennen van bekend zijn en dat zet je ook aan het denken: wil ik dit wel?’

Lees meer