Tijdschrift.nl logo
MISDAAD

De Koekoek-killer blijft vastzitten

In Panorama nr. 38 vroegen wij ons af of Paul de R. binnenkort op vrije voeten zou worden gesteld. Het antwoord is inmiddels bekend. U zult hem voorlopig nog niet op straat tegenkomen.

TEKST MARCO VAN NUGTEREN
FOTO’S PRO SHOTS E.A.

Hoe zat het ook alweer met deze zogenoemde Koekoek-killer? De nu 78-jarige Paul de R. wordt in 2005 in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op het Baarnse echtpaar Hans (65) en Ria Müller (59). Na zijn gruwelijke daad in 1999 speldt De R., een huisvriend van het echtpaar, verontruste kennissen op de mouw dat het stel naar het buitenland is verhuisd en betrekt hij schaamteloos hun woning. Vier jaar na hun verdwijning worden de stoffelijke resten van Hans en Ria gevonden in de kinderboerderij waarvan De R. de beheerder is en sluit zich het net rondom hem. Het politiedossier krijgt de toepasselijke naam Koekoek, naar de vogel die nesten van andere vogels inpikt, zoals Paul zich nestelt in de woning van de Müllers. Vandaag de dag zit De R. al acht jaar in de gesloten psychiatrische kliniek Van Mesdag in Groningen. Een tbs-behandeling krijgt hij niet meer, omdat hij inmiddels aan dementie lijdt en de therapieën geen effect meer hebben. Iets wat natuurlijk de vraag oproept of het dan nog wel zin heeft om zijn tbs te verlengen? Een vraag die afgelopen week door de Utrechtse rechtbank is beantwoord. Volgens de rechtbank is het recidivegevaar bij De R. nog steeds hoog en blijven passende zorg en het hoge beveiligingsniveau van de kliniek in zijn geval nog steeds noodzakelijk. Kortom: zijn tbs is ‘gewoon’ met twee jaar verlengd.

WINNAAR VAN DE WEEK

MINISTER FRANC WEERWIND

Enig idee waarvan Franc Weerwind eigenlijk minister is? Waarschijnlijk niet. Dat is ook niet zo gek, want tot nu toe was hij deze kabinetsperiode opvallend onzichtbaar. Hij (Minister voor Rechtsbescherming) laat nu eindelijk van zich horen met zijn plannen voor een zogenoemd ‘EBI-plusregime’. Met een reeks strenge maatregelen wil hij voorkomen dat gevaarlijke gedetineerden, zoals kopstukken van de Mocro Maffia, vanuit de gevangenis doorgaan met hun criminele handel en wandel. Vooral de misdadigers die vastzitten in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught zijn aan de beurt. Per direct mogen zij nog maar één keer per week bellen (in plaats van drie) en één bezoeker per week ontvangen (in plaats van drie). Ook mogen zij straks in sommige gevallen niet meer onder vier ogen met een advocaat spreken, maar enkel nog met visueel toezicht. Met dank aan Franc Weerwind. Minister voor Rechtsbescherming dus.

VERLIEZER VAN DE WEEK

HET OPENBAAR MINISTERIE

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, het Openbaar Ministerie blijkbaar wel. Voor de tweede keer in korte tijd is het OM vergeten een verdachte in een moordzaak op te halen voor een voorlopige zitting in de rechtbank van Roermond. Het gaat om de Amerikaanse ex-hulpsheriff William Lyle J., die doodleuk in de gevangenis in Ter Apel zat te wachten op zijn vervoer dat nooit kwam. Zijn advocaat Yehudi Moszkowicz spreekt er in De Telegraaf schande van.

“De vorige keer was mijn cliënt onverstaanbaar nadat er noodgedwongen een videoverbinding was aangelegd. Problematisch, hij spreekt de taal immers niet. Nu was dat weer zo: hij heeft er geen woord van meegekregen. Wat voor signaal geef je dan af aan een buitenlandse verdachte?” Overigens mag J. zijn proces inmiddels in vrijheid afwachten, dus bij de volgende zitting is hij (misschien maar beter ook) verantwoordelijk voor zijn eigen vervoer.

ÉÉN GEVANGENE, TWEE VRIENDINNEN

Dit zijn Elyse Hibbs (links) en Ruth Shmylo (rechts), twee vrouwen afkomstig uit Wales van allebei 25 lentes jong, die iets zéér ongebruikelijks met elkaar gemeen hebben. Zonder het van elkaar te weten (althans, daar gaan we voor het gemak vanuit) hebben ze een verboden seksuele relatie gehad met dezelfde gevangene. Mevrouw Shmylo werkte als bewaarder in de gevangenis van Bridgend, waar ze tussen december 2020 en april 2021 de betreffende gedetineerde dus blijkbaar iets te vaak en iets te goed in de gaten hield, Elyse Hibbs werkte in dezelfde gevangenis als verpleegkundige en zou dezelfde man in mei en juli wel érg royaal hebben verzorgd. Hen allebei hangt mogelijk een gevangenisstraf boven het hoofd. Van de gedetineerde zelf weten we verdomd weinig (geen naam, geen leeftijd), behalve dan dat hij best een goede smaak heeft.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu
‘Jaloezie heerst in de lucht. Gelukkig is materiaal makkelijk vervangbaar’

Mo Ihattaren, de man die tegenwoordig haast net zo vaak de headlines van Crimesite haalt als van Voetbalprimeur, reageert op Instagram op het feit dat zijn peperdure grijze Porsche Panamera in vlammen is opgegaan.

126

Zoveel mensen zijn er in 2021 in Nederland vermoord. Opvallend weinig in vergelijking met andere Europese landen. Nederland staat in de top vijf van landen waar relatief het minst aantal moorden worden gepleegd. In België vallen bijvoorbeeld bijna drie keer zoveel slachtoffers van moord en doodslag als in Nederland: 1,69 per 100.000 inwoners. In Nederland is dat 0,62.

Lees meer

Alle artikelen
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer
Do it yourself in één middag klaar
Flow

Do it yourself in één middag klaar

VAN TRASH TOT TREASURE Illustrator Silvia Zacchello laat zien hoe je van simpele plastic flacons beschilderde vazen maakt.

Lees meer
ZoMeRTopje Ida
Handwerken zonder grenzen

ZoMeRTopje Ida

Ida is echt een topje voor warme dagen. Zo gebreid in heerlijk katoen, luchtig in het dragen en makkelijk in het onderhoud! Een vakantietoppertje. Gauw beginnen dus.

Lees meer
Diy - do-it-yourself -
vtwonen

Diy - do-it-yourself -

Met kwast, hamer en boormachine gingen vtwonen-klussers aan de slag. Het resultaat? Drie zelfgemaakte sfeermakers in de categorie zo gedaan tot een weekend werk.

Lees meer