De meest beruchte nor van Nederland

Voor de zoveelste keer komt het Justitieel Complex Zaanstad negatief in het nieuws. Wat is er nú weer aan de hand?

(FOTO’S ANP E.A.)

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

De Zaanbajes was afgelopen week het middelpunt van niet één, maar twee rellen. Allereerst was daar het verhaal van het AD over Shurandy S., de moordenaar van de broer van kroongetuige Nabil B. In het kader van zijn re-integratie en onder het mom van ‘bewustwording’ gaf hij, nog geen twee jaar na in hoger beroep te zijn veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar, al lezingen aan medegevangenen. “Hij heeft nimmer openheid van zaken gegeven over het hoe en waarom van de moord, laat staan over zijn eventuele opdrachtgever. Om zo iemand al in zo’n vroeg stadium van zijn straf ‘lezingen en werkgroepen’ te laten geven en daarmee ook nog eens een netwerk op te bouwen, getuigt van weinig realiteitszin bij de directie van de PI en van een gebrek aan respect voor en medeleven met de nabestaanden van zijn slachtoffer,” zeiden Onno de Jong en Peter Schouten, de advocaten van Nabil B.

Vervolgens kwam de publicatie van NH Nieuws, over drie ontslagen stagiaires van de ‘feestbajes’. Zij bleken buiten werktijd ongeoorloofd en niet gemeld contact te hebben met gevangenen. “Ze hadden meerdere keren telefoonseks,” meldden anonieme bronnen aan NH Nieuws. “Ze hadden het over neuken, beffen en seks.” Het is het zoveelste schandaal in de aaneenschakeling van onthulde misstanden in het Justitieel Complex Zaanstad. Eerder knoopte een medewerkster een relatie aan met een zedendelinquent, werden bij 425 celinspecties 125 naar binnen gesmokkelde middelen of voorwerpen aangetroffen en werd topcrimineel Lysander de R. overgeplaatst omdat hij personeel en medegedetineerden zou intimideren. Wanneer houdt het op?

Dit artikel komt uit:
Panorama - Editie 4 - 2022

Panorama - Editie 4 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer