Tijdschrift.nl logo

De moeder aller kerstmoorden

Tijdens de donkere dagen rond Kerstmis worden traditioneel meer moorden gepleegd dan normaal. Ongetwijfeld de meest mediagenieke kerstmoord ooit is die op de 6-jarige schoonheidskoningin JonBenét Ramsey op 25 december 1996. De zaak is nog steeds niet opgelost.

Broer Burke

Het meisje uit Boulder (Colorado), dat al sinds peuterleeftijd door haar ouders naar schoonheidswedstrijden werd gesleept, werd op Tweede Kerstdag 1996 als vermist opgegeven door haar moeder Patsy. Ze vertelde de politie dat ze ook een brief had gevonden. In de drie kantjes lange, handgeschreven brief werd 118.000 dollar losgeld geëist in ruil voor de veilige terugkeer van JonBenét. De politie kwam meteen langs, zonder succes. Bij een tweede poging, enkele uren later, vonden ze het meisje in de kelder van haar ouderlijk huis. Sindsdien hebben honderden rechercheurs, criminologen, forensisch experts, handschriftdeskundigen en goedwillende amateurs zich in de zaak verdiept. En nu, 26 jaar later, is nog steeds onduidelijk wat er met JonBenét is gebeurd.

De jonge JonBenét Ramsey deed veelvuldig mee aan schoonheidswedstrijden.

Volgens de theorie met de meeste aanhangers heeft JonBenéts drie jaar oudere broer Burke zijn zus per ongeluk doodgeslagen, waarna de ouders om het ongeluk te verhullen de keel van hun al dode dochter dichtknepen en zelf de losgeldbrief schreven. De ervaring leert, zo zeggen deskundigen, dat slechts één op de twaalf kindermoorden in de VS níet door een familielid is gepleegd. Doorslaggevend bewijs voor de theorie is nooit gevonden. Andere kenners zijn ervan overtuigd dat een indringer het kind heeft gedood. Door haar werk als kindmodel had JonBenét een schare dubieuze fans in de pedofiele hoek. De politie in Boulder heeft de zaak nog steeds niet gesloten.

WINNAAR VAN DE WEEK POLICÍA NACIONAL

Primeurtje voor de Spaanse politie: voor het eerst onderschepten ze een lading drugs die van Europa op weg was naar Zuid-Amerika, zo meldt Crimesite. Het ging om een zeilboot vol MDMA die van Tarifa onderweg was naar Argentinië. Vijf personen zijn gearresteerd. Van de 56 kilo MDMA hadden de Argentijnen naar schatting 1,2 miljoen xtc-pillen kunnen draaien.

VERLIEZER VAN DE WEEK OPENBAAR MINISTERIE

Het OM heeft minimaal twee verzoeken om persoonsbeveiliging van familie van kroongetuige Nabil B. afgewezen, zo bleek uit een uiterst pijnlijke reconstructie van NRC Handelsblad. De risico’s volgens politie en justitie, toentertijd? Hooguit ‘een steen door een ruit’. Op 29 maart 2018, twee dagen na het laatste verzoek om extra beveiliging, werd Nabils broer Reduan (zie foto) doodgeschoten. Au.

RUS VAN DE WEEK QUINCY PROMES

Liefst vijftig keer speelde hij voor Oranje, maar de kans op interland nummer 51 is gedaald naar 0,0 procent. En dat ligt niet eens aan de nieuwe bondscoach Ronald Koeman: Quincy Promes heeft zélf het Russische staatsburgerschap aangevraagd. De reden: hij is bang binnenkort veroordeeld te worden voor poging tot moord op zijn neef – en in Rusland doen ze daar niet zo moeilijk over.

CRIMINEEL GOEDKOOP

Over smaak valt te twisten, maar het valt wel op dat veel criminelen dézelfde smaak hebben: als het maar duur is. En als er maar vooral duidelijk voor iedereen Gucci, Prada, YSL of Louis Vuitton op staat. Mocht u schrikken van de prijzen: dit zijn de hoogste biedingen tot nu toe op onlineveilingmeester. nl, waar in beslag genomen spullen van criminelen worden geveild. De nieuwprijzen voor de tassen liggen nog veel hoger.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

228.700

Op Schiphol is een 62-jarige man aangehouden met 228.700 euro in zijn koffer. Omdat hij geen aannemelijk verhaal kon ophoesten voor de herkomst van het geld is hij opgepakt op verdenking van witwassen.

‘Hij werd in een vliegtuig gemoffeld als een gevangen hert’
Advocate Inez Weski heeft geen goed woord over voor de arrestatie en de behandeling van haar cliënt Ridouan T., in 2019 in Dubai. In haar ogen heeft het OM daarmee het recht op vervolging verspeeld en moet T. vrijgesproken worden.
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Triest jubileum
Panorama

Triest jubileum

Nog iets meer dan een maandje en dan kunnen de Oekraïeners stilstaan bij een triest jubileum: op 24 februari is het een jaar geleden dat de Russische president zijn troepen het bevel gaf hun land binnen te vallen. En hoewel het Rusland vooralsnog niet lijkt te lukken de oorlog naar zijn hand te zetten, lijkt Poetin allesbehalve bereid om eieren voor zijn geld te kiezen. Met Valeri Gerasimov heeft de president alweer de zoveelste nieuwe opperbevelhebber van de strijdkrachten in Oekraïne aangesteld. Diens voorganger, generaal Sergej Soerovikin, bekleedde die post slechts drie maanden. Al dat geschuif met hoge militairen geeft eens te meer aan dat de oorlog totaal niet verloopt zoals Poetin had verwacht. Maar daar kopen de Oekraïeners zelf helemaal niks voor. Die blijven bestookt worden met raketten, zoals…

Lees meer
Gecremeerde kroket
Nieuwe Revu

Gecremeerde kroket

Ben ik in beeld? Ja, Yvonne, dat ben je. Je hebt de schijnwerpers weer te pakken, toevallig ook de specialiteit van Rachel Hazes, de vrouw die haar daagde in een kort geding. Op haar juicekanaal becommentarieert Yvonne Coldeweijer iedere scheet van de familie Hazes, ze noemt zichzelf niet voor niets doctorandus in de Hazologie. Maar Rachel vindt dat de ‘stortvloed aan onwaarheden en grove beledigingen’ die Yvonne over haar uitstort moet stoppen. Ze is door de juicekoningin uitgemaakt voor een ‘narcistisch mens’, ‘knettergek’, ‘bloedzuiger’ en een ‘overgevoelige heks’. Haar nieuwste bijnaam voor mevrouw Hazes: ‘gecremeerde kroket’. ‘Ik schaam me oprecht dat we het in de rechtbank over de betekenis van gecremeerde kroket moeten gaan hebben,’ zei Coldeweijer. Directe aanleiding voor het kort geding is de brief van André Hazes, gericht…

Lees meer
Wat doet er pijn bij spierpijn?
Quest

Wat doet er pijn bij spierpijn?

Iedereen stapt weleens uit bed met flinke spierpijn. Vervelend, maar het is ook nuttig. Wat is spierpijn precies? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Lees meer
‘Ik heb genoeg en kan wat missen’
Flair

‘Ik heb genoeg en kan wat missen’

Linda (38) wilde iets doen voor mensen die het financieel – om welke reden dan ook – niet meer redden. Zij kunnen elke week bij haar langskomen om gratis boodschappen af te halen.

Lees meer
Ineke grijpt naast Humberto’s fortuin
Weekend

Ineke grijpt naast Humberto’s fortuin

De liefdesbreuk tussen Humberto Tan en Ineke is om meerdere redenen een pijnlijke. Niet alleen slikte ze jarenlang zijn vreemdgaan, nu hij de bloemetjes buitenzet met een ander, wordt ze ook financieel niet gecompenseerd. Ze grijpt niet alleen naast de miljoenen van Humberto, ook krijgt ze geen partneralimentatie. Moet Ineke nu helemaal opnieuw beginnen?

Lees meer