Tijdschrift.nl logo
MISDAAD

De moeder aller kerstmoorden

Tijdens de donkere dagen rond Kerstmis worden traditioneel meer moorden gepleegd dan normaal. Ongetwijfeld de meest mediagenieke kerstmoord ooit is die op de 6-jarige schoonheidskoningin JonBenét Ramsey op 25 december 1996. De zaak is nog steeds niet opgelost.

TEKST NIEK STOLKER
FOTO’S POLICÍA NACIONAL, ONLINEVEILINGMEESTER.NL, PRO SHOTS E.A.

Broer Burke

Het meisje uit Boulder (Colorado), dat al sinds peuterleeftijd door haar ouders naar schoonheidswedstrijden werd gesleept, werd op Tweede Kerstdag 1996 als vermist opgegeven door haar moeder Patsy. Ze vertelde de politie dat ze ook een brief had gevonden. In de drie kantjes lange, handgeschreven brief werd 118.000 dollar losgeld geëist in ruil voor de veilige terugkeer van JonBenét. De politie kwam meteen langs, zonder succes. Bij een tweede poging, enkele uren later, vonden ze het meisje in de kelder van haar ouderlijk huis. Sindsdien hebben honderden rechercheurs, criminologen, forensisch experts, handschriftdeskundigen en goedwillende amateurs zich in de zaak verdiept. En nu, 26 jaar later, is nog steeds onduidelijk wat er met JonBenét is gebeurd.

De jonge JonBenét Ramsey deed veelvuldig mee aan schoonheidswedstrijden.

Volgens de theorie met de meeste aanhangers heeft JonBenéts drie jaar oudere broer Burke zijn zus per ongeluk doodgeslagen, waarna de ouders om het ongeluk te verhullen de keel van hun al dode dochter dichtknepen en zelf de losgeldbrief schreven. De ervaring leert, zo zeggen deskundigen, dat slechts één op de twaalf kindermoorden in de VS níet door een familielid is gepleegd. Doorslaggevend bewijs voor de theorie is nooit gevonden. Andere kenners zijn ervan overtuigd dat een indringer het kind heeft gedood. Door haar werk als kindmodel had JonBenét een schare dubieuze fans in de pedofiele hoek. De politie in Boulder heeft de zaak nog steeds niet gesloten.

WINNAAR VAN DE WEEK POLICÍA NACIONAL

Primeurtje voor de Spaanse politie: voor het eerst onderschepten ze een lading drugs die van Europa op weg was naar Zuid-Amerika, zo meldt Crimesite. Het ging om een zeilboot vol MDMA die van Tarifa onderweg was naar Argentinië. Vijf personen zijn gearresteerd. Van de 56 kilo MDMA hadden de Argentijnen naar schatting 1,2 miljoen xtc-pillen kunnen draaien.

VERLIEZER VAN DE WEEK OPENBAAR MINISTERIE

Het OM heeft minimaal twee verzoeken om persoonsbeveiliging van familie van kroongetuige Nabil B. afgewezen, zo bleek uit een uiterst pijnlijke reconstructie van NRC Handelsblad. De risico’s volgens politie en justitie, toentertijd? Hooguit ‘een steen door een ruit’. Op 29 maart 2018, twee dagen na het laatste verzoek om extra beveiliging, werd Nabils broer Reduan (zie foto) doodgeschoten. Au.

RUS VAN DE WEEK QUINCY PROMES

Liefst vijftig keer speelde hij voor Oranje, maar de kans op interland nummer 51 is gedaald naar 0,0 procent. En dat ligt niet eens aan de nieuwe bondscoach Ronald Koeman: Quincy Promes heeft zélf het Russische staatsburgerschap aangevraagd. De reden: hij is bang binnenkort veroordeeld te worden voor poging tot moord op zijn neef – en in Rusland doen ze daar niet zo moeilijk over.

CRIMINEEL GOEDKOOP

Over smaak valt te twisten, maar het valt wel op dat veel criminelen dézelfde smaak hebben: als het maar duur is. En als er maar vooral duidelijk voor iedereen Gucci, Prada, YSL of Louis Vuitton op staat. Mocht u schrikken van de prijzen: dit zijn de hoogste biedingen tot nu toe op onlineveilingmeester. nl, waar in beslag genomen spullen van criminelen worden geveild. De nieuwprijzen voor de tassen liggen nog veel hoger.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

228.700

Op Schiphol is een 62-jarige man aangehouden met 228.700 euro in zijn koffer. Omdat hij geen aannemelijk verhaal kon ophoesten voor de herkomst van het geld is hij opgepakt op verdenking van witwassen.

‘Hij werd in een vliegtuig gemoffeld als een gevangen hert’
Advocate Inez Weski heeft geen goed woord over voor de arrestatie en de behandeling van haar cliënt Ridouan T., in 2019 in Dubai. In haar ogen heeft het OM daarmee het recht op vervolging verspeeld en moet T. vrijgesproken worden.

Lees meer

Alle artikelen
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer
Do it yourself in één middag klaar
Flow

Do it yourself in één middag klaar

VAN TRASH TOT TREASURE Illustrator Silvia Zacchello laat zien hoe je van simpele plastic flacons beschilderde vazen maakt.

Lees meer
ZoMeRTopje Ida
Handwerken zonder grenzen

ZoMeRTopje Ida

Ida is echt een topje voor warme dagen. Zo gebreid in heerlijk katoen, luchtig in het dragen en makkelijk in het onderhoud! Een vakantietoppertje. Gauw beginnen dus.

Lees meer
Diy - do-it-yourself -
vtwonen

Diy - do-it-yourself -

Met kwast, hamer en boormachine gingen vtwonen-klussers aan de slag. Het resultaat? Drie zelfgemaakte sfeermakers in de categorie zo gedaan tot een weekend werk.

Lees meer