Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

De pieken en dalen van patty brard

Patty Brard heeft behoorlijk wat meegemaakt in haar leven. Een faillissement, een paar scheidingen en hoogoplopende ruzies, zowel in de familie als in meidengroep LUV’. Toch kiest La Brard ervoor uiteindelijk alles van de zonnige kant te bekijken. Die positieve levenshouding heeft haar door heel wat diepe dalen geloodst. Wat kunnen we leren van de vrolijke diva?

TEKST: ONNO LAKEMAN
FOTO'S: RENI VAN MAREN, BRUNOPRESS, INSTAGRAM
”Als ik me niet lekker voel ga ik naar buiten, met die honden lopen.”
‘Spijt is een nutteloze emotioe’

Vergeet niet dat alles wat het negatieve is, dat daar ook een hele positieve kant aan zit”, begint Patty meteen heel optimistisch in de ‘PodBast’ van podcastmaker en journalist Bastiaan Meijer, waarin haar werd gevraagd naar haar levenslessen. Maar ga er maar aan staan als je ex-partner je achterlaat met een schuld van 1,2 miljoen euro, waardoor Patty een tijdlang in pure armoede leefde en al haar bezittingen moesten worden geveild om iets van die schulden af te betalen. Patty kon het financieel niet bolwerken en werd failliet verklaard. “Toen dacht ik: wow, hoe kunnen we vanuit deze situatie weer omhoog krabbelen? Dat was heel moeilijk, maar het levende bewijs zit hier: het kan! En daarbij komt ook nog: geld is er om te verdienen, hè? Het is je niet gegeven. En het is niet de basis van geluk. Tuurlijk maakt het dingen een stuk makkelijker. Maar je gezondheid, dát is de essentie. De zorg voor je eigen lijf, het geluk dat je pakt uit je leven. De momenten die je pakt. Dáár moet je op voort. En daar moet je op voortborduren ook. En niet ‘oh, daar kan ik zoveel geld mee verdienen’, nee. En je hoort hier echt iemand praten die veel gehad heeft, veel niet gehad heeft en nu een lekker leven heeft. En die balans die gun ik ook iedereen. Maar het draait niet om geld.”

Geen spijt

En toch heeft Patty geen spijt. Ook niet van het blindelingse vertrouwen dat ze ooit had in haar ex Eric Peute, die toen hij failliet ging, al zijn ondernemingen op Patty's naam bleek te hebben laten zetten. Waardoor al zijn schulden opeens voor een groot deel Patty's schulden werden. Maar zoals gezegd: Patty kent geen spijt. “Spijt is een nutteloze emotie. Het heeft zo geen zin. Dat zwelgen in verdriet, dat mag allemaal wel een dagje vind ik, maar zolang je fysiek niks mankeert, vind ik dat het voor jezelf het beste is om je focus bij te draaien naar positief. Want als je blijft hangen in iets, ja, dan kom je er ook niet uit. Ik probeer altijd dat halfvol-halfleeg gevoel bij dat halfvol te houden en dan bijschenken. Ik gun niemand een faillissement, ik gun niemand een ziekte, ik gun iedereen het beste. Ik denk dat als je je focus op het beste houdt, dat het slechte wat minder pijn doet. Als ik nu nog ga zitten zeuren over dat faillissement, nou dan heb je er niks mee gedaan en heb je er ook niks van geleerd.”

Keiharde kritiek

Dat geldt ook voor de familieruzies van Patty, die haar het nodige verdriet hebben gedaan, want zelfs daar geeft ze een positieve draai aan. “Er zijn zoveel punten in mijn leven geweest waarvan ik denk: wat een ellende… Ik kan nu blijven zeuren dat ik mijn dochter tien jaar niet gezien heb. Maar ik kan ook zeggen dat mijn dag vandaag begon met het allerliefste appje van de wereld van mijn dochter.” Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, alle negatieve rompslomp positief bekijken, maar Patty lukt het. “Je kan je gevoel draaien naar positief. En als iedereen dat nou eens zou doen…” Maar hoe krijgt Patty dat voor elkaar? “Ik doe dat zo: als ik me niet lekker voel, dan ga ik rennen. Of dan ga ik dingen doen waar ik gelukkig van word. Naar buiten gaan, ik weet dat me dat gelukkig maakt, dus ga ik met die honden lopen. Het moment dat je denkt dat je dekbed je beste vriend is, dan moet je naar buiten! Je kan kiezen voor het een of het ander. De moeilijkheid zit ‘m in je ertoe zetten. Maar ik durf te beweren dat als je je tot positiviteit zet, dat het ook positiviteit teweeg brengt.” Dat doet Patty zelfs wanneer ze keiharde kritiek krijgt. “Probeer op zo'n moment je hart uit te schakelen. Kijk naar: wie zegt het? Waarom zegt hij of zij het? Zit er een kern van waarheid in? Kan ik hier iets mee? En als je daar allemaal een antwoord op hebt ‘als het is een idioot’, ‘hij/zij is jaloers’, of weet ik veel wat, als je allemaal dat soort negativiteit naar boven haalt, dan moet je het echt naast je neerleggen, want dan heb je er niks aan. Trek het je niet aan, totdat je denkt dat je het je wel aan moet trekken.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Samen met haar Antoine begint Patty aan een nieuw hoofdstuk in een nieuw huis.

 

In plaats van te zeuren dat ze haar dochter tien jaar niet heeft gezien, koestert Patty liever het huidige contact.

Geleerd van de dips

Ze paste dat zelf in de praktijk toe toen ze enkele jaren geleden bij SBS6 werd ontslagen. “Ik heb ook meegemaakt dat je ineens niet meer fris en fruitig genoeg bent voor op televisie. En aan de andere kant denk ik dan: ook dát heb ik als een les ervaren. Eigenlijk ging ik naar mezelf kijken en dacht ja, misschien moet ik eens wat aan mezelf gaan doen. Dus degene die mij ooit terecht heeft gewezen, die bedank ik bij deze. Kijk, als iets niet leuk is om te horen, dan wil je het ook eigenlijk liever niet horen. Maar als iets waar is, ja… dan zul je er toch mee moeten dealen. En niemand is perfect, hè? Je hebt allemaal wel een euvel. En het is heel vervelend om op je minpunten gewezen te worden. Maar je herkent de levensles pas als die voorbij is.” Patty geeft ook de tip om bij kritiek niet te lang bij de pakken neer te blijven zitten. “Hoe langer je in een dip blijft zitten, hoe langer je erover doet om die levensles productief te maken. Wat ik heb geleerd door alle dips: het kan nooit zo donker worden of het wordt wel weer een keer licht. Er is altijd een lampie aan het einde van de tunnel. Ook al zie je ‘m niet, het is effe zoeken naar de lichtknop, maar je kan ‘m echt wel weer aanzetten. Dat weet ik zeker. Altijd!”

Luistertip

Wilt u meer leren van Patty's positieve levenshouding? In haar eigen podcast ‘Patty's Levenslessen’ gaat Patty aan de hand van levenslessen elke week in gesprek met een BN'er.

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer