
Groen
De tuin in
ZOMERSE BEAUTY’S
Heb je ze nog niet besteld, wacht dan niet te lang, want als de kans op nachtvorst is geweken, mogen ze weer de grond in: de zomerbloeiende bollen en knollen. Deze komen van oorsprong uit subtropische gebieden en geven de tuin met hun opvallende bloemen een exotisch tintje. Kies bijvoorbeeld voor de feloranje, rode of gele bloemen van Indisch bloemriet (Canna), voor Crocosmia met zijn lange gebogen bloeistengels vol felgekleurde bloemen of de ananasplant (Eucomis bicolor, foto) met zijn vrolijke toef bladeren boven op bloem. En vergeet uiteraard ook de dahlia’s niet!

ZAAILINGEN VERSPENEN
Als je in maart eenjarigen hebt gezaaid, staan de kiemplantjes inmiddels boven de grond. Verspeen ze dan naar individuele potjes, zodat ze meer groeiruimte krijgen. Ga voorzichtig te werk, want zaailingen zijn erg kwetsbaar. Vooral het tere stengeltje knakt snel; wip de zaailingen met een vorkje los en houd ze bij een van de blaadjes vast als je ze overbrengt. Je kunt de zaailing iets dieper terug planten dan hij stond. Geef de verspeende plantjes water en zet ze binnen op een lichte plek maar uit de felle zon.


Wachten op Koude Sofie
Berucht, beroemd, vermaard? Hoe dan ook houden tuiniers ieder jaar rekening met de heiligen Marmertus, Pancratius, Servatius en Bonifacius en, soms ook, Sofie ofwel Koude Sofie. Zij vieren hun naamdagen vanaf 11 mei. Als dan op 15 mei Koude Sofie is geweest, zou de kans op nachtvorst geweken moeten zijn en kunnen kwetsbare planten naar buiten. Niets zo veranderlijk echter als het weer, dus houd voorlopig nog even de voorspellingen in de gaten.

VIJVER KOMT TOT LEVEN
In de loop van april komt het vijverleven weer op gang. Werk aan de winkel dus. Zo kun je te enthousiast uitgegroeide oever-en waterplanten inperken. Deel de kluiten en plant alleen de jongste stukken weer uit. Knip ook alle afgestorven plantendelen die op de oever of half in het water liggen weg, zodat ze niet gaan rotten. Let wel op dat je de nieuwe groeineuzen van de planten niet beschadigt.

GEUR EN KLEUR
Lathyrus of pronkerwt is een makkelijke klimplant waar je bovendien lieve en heerlijk geurende boeketjes van kunt knippen. De plant kan een hekwerkje charmant aankleden, maar ook een piramide van bamboestokken in de border is een echte eyechatcher. Om ze zelf te zaaien ben je nog niet te laat, want de zaden mogen half april buiten de vollegrond in.

SNOEISCHAAR OPBERGEN
Het gezegde dat alle vogels in mei een ei leggen, gaat niet altijd meer op. Vaak begint het broedseizoen al eerder. Dus heb jij nog hagen of heesters te snoeien, check dan voordat je begint goed of er niet al nestactiviteiten zijn. Het zou toch enorm sneu zijn als je dit prille geluk verstoort.







GRAAG VOEREN
Voedingsstoffen en water, dat zijn de twee belangrijkste basisvoorwaarden die rabarber nu dringend nodig heeft. Zorg ervoor dat de bodem altijd een beetje vochtig is, regelmatig gieten dus, dan worden de stelen mooi en sterk. Vergeet ook niet de rabarber na de laatste oogst eind juni nog een keer met organische mest te verzorgen.

ZO BONT ALS HET LEVEN
Als je de wereld door een roze bril bekijkt, ziet alles er mooier uit. Dat is niet nodig bij de bloempjes van Tanacetum coccineum ‘Robinson’s Rose’ want die zijn van zichzelf al prachtig roze. Vanaf mei kleuren ze niet alleen de tuin roze, maar trekken ze ook heel veel bijen en vlinders aan.

VROLIJKE KLIMMER
Naast Lathyrus (hiernaast genoemd) zijn er nog veel meer klimmers die een schutting of hekwerk een stuk vrolijker maken. In plaats van meerjarige klimmers als clematis, passiebloem of kamperfoelie kun je ook voor iets minder permanents kiezen. De eenjarige Oost-Indische kers bijvoorbeeld. Tropaeolum majus vormt lange stengels en een overvloed aan bloemen. De plant kan niet tegen vorst, dus je kunt hem pas na half mei buiten uitplanten.

MET DE HAND
Nu de lente goed op gang komt, zie je de planten bijna groeien. Dat geldt helaas ook voor het onkruid. Als je het onkruid vanaf het begin van het seizoen onder de duim houdt, voorkom je dat het uit de hand loopt. Laat de schoffel liever in de schuur. Door te schoffelen verstoor je de bodemstructuur én je haalt onkruidzaden naar boven die weer zullen ontkiemen. Wied liever met de hand, ook al is dat een intensief klusje. Dat gaat het makkelijkst na een regenbui; de grond is dan losser, zodat je het onkruid er makkelijk met wortel en al uittrekt.
Tekst: dr. Angelika Huber-Janisch Vertaling: Sylvia Emonts Foto’s: Shutterstock