Tijdschrift.nl logo
PLANTENLIEFDE

De tuin in mei

De laatste voorjaarsbloeiende bolgewassen staan nog in bloei, terwijl het alweer tijd is voor kleurrijke eenjarige bloemen en exotische kuipplanten. Vanaf half mei, als de kans op nachtvorst voorbij is, kunnen we de (eenjarige) bloemetjes weer buiten zetten.

TEKST: ANNEMARIE GÖRTS
FOTO’S: IBULB, PLANTIPP, SHUTTERSTOCK

Colour blocking

Eenjarige bloemen en kuipplanten zorgen maandenlang voor extra kleur. Planten met tweekleurige bloemen vormen een nóg vrolijker plaatje.

1 Bidens ‘Fire Wheel’ (tandzaad)

De vrolijke bloemen, onuitputtelijke bloei en compacte groeivorm maken deze eenjarige plant tot een topper voor op de tuintafel. Maar in de border staat hij ook leuk. Bestand tegen droogte en warmte. Nóg een voordeel; je hoeft de uitgebloeide bloemen niet af te knippen, want ze vallen vanzelf af.

BLOEI: mei-oktober HOOGTE: 20 cm STANDPLAATS: zon

2 Lantana camara (wisselbloem)

Dat is nog eens bijzonder; als een toverbal veranderen de bloemen van deze kuipplant tijdens het verbloeien langzaam van kleur. Hier kleuren de gele bloempjes naar roze, maar er zijn ook Lantana’s die van oranje naar rood verkleuren. Overwinter deze kuipplant op een vorstvrije maar koele plek.

BLOEI: mei-oktober HOOGTE: tot 1,5 m STANDPLAATS: zon

3 Gazania rigens (middaggoud)

Deze stralende eenjarige plant bloeit in allerlei warme tinten, vaak tweekleurig. Alleen in de volle zon openen de relatief grote bloemen zich, om ze ’s avonds weer te sluiten. Zet deze beauty’s dan ook op een zonovergoten plek en zorg voor een droge standplaats, want ze houden niet van vochtige grond.

BLOEI: mei-oktober HOOGTE: 25 cm STANDPLAATS: zon

Bordergeluk

Hoe leuk is het als je deze maand al volop bloemen in je border hebt. Vaste planten, bolgewassen en (half)heesters, eigenlijk staat er verrassend veel in bloei!

1 Aquilegia vulgaris ‘Blue Barlow’ (wilde akelei)

Deze diep-paarsblauwe akelei combineert goed met bloemen in welke tint dan ook. Hij zaait zich rijkelijk uit. Van de zaailingen weet je echter nooit welke bloeikleur ze hebben, dat blijft steeds een verrassing!

BLOEI: mei-juni HOOGTE: 50 cm STANDPLAATS: zon-halfschaduw

2 Choisya ‘Aztec Gold’ (choisya)

Deze sterke, compacte struik vraagt weinig onderhoud en is het hele jaar aantrekkelijk, want wintergroen. Maar het hoogtepunt ligt tijdens de uitbundige voorjaarsbloei. De witte, stervormige bloempjes verspreiden een heerlijke geur en combineren mooi met het jonge, goudgele blad, dat bij aanraken een kruidige aroma geeft. Aanplanten in de halfschaduw kan, maar geeft een minder zonnige bladkleur.

BLOEI: mei-juni HOOGTE: 120 cm STANDPLAATS: zon-halfschaduw

3 Tulipa ‘Apricot Parrot’ (parkiettulp)

Wat is 'ie schilderachtig, deze parkiettulp met zijn gefranjerde bloemen in roze, abrikoos en een vleugje groen! De bloemen hebben even tijd nodig om zich volledig te ontwikkelen, des te groter is de pret als ze zich uiteindelijk openen. Dankzij de stevige stelen blijven ze (meestal) fier overeind staan, toch is een beschutte plek wel aan te raden.

BLOEI: april-mei HOOGTE: 50 cm STANDPLAATS: zon

4 Corydalis flexuosa ‘Blue Panda’ (blauwe helmbloem)

Met zijn opvallend blauwe bloemen springt dit natuurlijk ogende plantje direct in het oog. De polvormende vaste plant heeft lichtgroen, fijn loof en houdt van halfschaduw en humeuze grond. Perfect voor een bostuin dus!

BLOEI: mei-juni HOOGTE: 25 cm STANDPLAATS: halfschaduw

5 Lithodora diffusa ‘Heavenly Blue’ (kruipend steenzaad)

Hemelsblauwe bloemen zie je niet zo vaak en dat maakt deze wintergroene, bodembedekkende plant zo bijzonder. Geef hem een warme, zonnige plek in goed doorlatende grond. Droogte verdraagt hij goed, net als zeewind. Dit dankbare halfheestertje doet het ook goed in een pot (zorg wel voor goede drainage), waarbij hij mooi over de rand gaat groeien.

BLOEI: mei-juni HOOGTE: 15 cm STANDPLAATS: zon

6 Narcissus poeticus var. recurvus (dichtersnarcis)

Pas als het narcissenseizoen bijna voorbij is, komt deze elegante narcis in bloei. Deze charmante verschijning met poëtische naam en heerlijk geurende bloemen wil je toch gewoon in je tuin hebben? Dat kan in de border zijn of in het gazon, waar hij zich ongestoord mag vermeerderen. Houdt van humusrijke, vochthoudende grond.

BLOEI: mei HOOGTE: 30 cm STANDPLAATS: zon-halfschaduw

7 Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt’ (Chinese pioen)

Deze pioen is al in 1906 geïntroduceerd en nog steeds erg populair. Wat wil je met zo’n grote, lichtgeurende (net als veel andere pioenen) bloemen die zo heerlijk romantisch ogen! Plant ze bij voorkeur in het najaar en niet te diep. Zorg daarnaast voor humeuze, voedzame grond.

BLOEI: mei-juni HOOGTE: 80 cm STANDPLAATS: zon-halfschaduw

8 Geranium phaeum (donkere ooievaarsbek)

Heb je deze ooievaarsbek in je border staan dan krijg je er vanzelf steeds meer, want hij zaait zich rijkelijk uit. Worden het er te veel, dan trek je ze makkelijk uit de grond. Deze sterke, natuurlijk ogende vaste plant bloeit lekker lang en daar zijn de bijen ook blij mee!

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

BLOEI: mei-juli HOOGTE: 50 cm STANDPLAATS: zon-schaduw

9 Dicentra formosa (gebroken hartje)

De bloei van dit gebroken hartje is minder spectaculair dan die van de Dicentra spectabilis, de bekende met zijn overhangende stengels met roze-met-witte hartjes, maar deze is minder kwetsbaar en bloeit veel langer. Voor humeuze, niet te droge grond.

BLOEI: mei-juli HOOGTE: 25 cm STANDPLAATS: halfschaduw

Fijn bloemenfeestje

Veel voorjaarsbloeiende heesters en bomen bloeien heel uitbundig, alsof ook zij blij zijn dat het weer volop lente is. Ze zorgen voor een fijn bloemenfeestje!

1 Tamarix parviflora (tamarisk)

De overhangende takken met ijle bloeipluimen geven deze heester iets dromerigs. Een ideale plant voor aan de kust want hij verdraagt zoute zeewind. Houdt van goed doorlatende grond en verdraagt arme zandgrond.

BLOEI: mei-juni HOOGTE: 3-4 m STANDPLAATS: zon-halfschaduw

2 Cydonia oblonga (kwee)

Tijdens de bloei is deze langzaam groeiende fruitboom een plaatje, maar ook als hij zijn gele herfsttooi laat zien. En dan zijn er nog de grillig gevormde kweeperen, die in allerlei gerechten te verwerken zijn.

BLOEI: mei HOOGTE: 3-7 m STANDPLAATS: zon

3 Syringa meyeri ‘Flowerfesta Purple’ (dwergsering)

Voor een heerlijk zoet bloemenparfum plant je deze elegante dwergsering aan. Naast deze paarse cultivar bestaat de serie ‘Flowerfesta’ uit een roze en witte dwergsering. Ook mooi voor in een pot.

BLOEI: mei-juni en september HOOGTE: 125 cm STANDPLAATS: zon

4 Cytisus x praecox ‘Albus’ (brem)

Deze oersterke struik moet het echt hebben van zijn bloei, hij vormt dan een fontein van zoetgeurende bloempjes. Ook leuk is het gezoem van de bijen die van bloem naar bloem vliegen.

BLOEI: mei-juni HOOGTE: 80-120 cm STANDPLAATS: zon

5 Malus ‘Profusion’ (sierappel)

Deze sierappel heeft veel te bieden: prachtige bloesem, purpergroene bladeren en sierappeltjes die van donkerpurper naar bloedrood verkleuren.

BLOEI: mei HOOGTE: 6 m STANDPLAATS: zon

Lees meer

Alle artikelen
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer
Do it yourself in één middag klaar
Flow

Do it yourself in één middag klaar

VAN TRASH TOT TREASURE Illustrator Silvia Zacchello laat zien hoe je van simpele plastic flacons beschilderde vazen maakt.

Lees meer
ZoMeRTopje Ida
Handwerken zonder grenzen

ZoMeRTopje Ida

Ida is echt een topje voor warme dagen. Zo gebreid in heerlijk katoen, luchtig in het dragen en makkelijk in het onderhoud! Een vakantietoppertje. Gauw beginnen dus.

Lees meer