
IN DIT NUMMER
De veteranen-clash: Badr Hari vs. Alistair Overeem KNOCK-OUD!
Allebei hebben ze inmiddels voorzichtig uitzicht op hun AOW. Toch voltooien kickboksers Badr Hari (37) en Alistair Overeem (42) dertien jaar na hun eerste twee gevechten eindelijk hun trilogie. Tussenstand: 1-1. Wie van beide krijgers laat zich aanstaande zaterdag in de Gelredome toejuichen als winnaar en wie kan beter zo snel mogelijk achter de geraniums plaatsnemen?
TEKST MARCO VAN NUGTEREN
FOTO’S ANP, GLORY KICKBOXING

BAD BOY BADR HARI
Leeftijd: 37 jaar
Gewicht: 114,5 kg
Lengte: 1,98 meter

NET ALS IN ZIJN HOOGTIJDAGEN ZIJN BADRS STOTEN NOG ZÓ VERNIETIGEND HARD DAT HET LIJKT ALSOF HIJ DYNAMIET IN ZIJN HANDSCHOENEN HEEFT VERSTOPT
Badr Hari vloert in 2007 zijn tegenstander Yusuke Fujimoto uit Japan met een vernietigende trap boven op zijn kin, waarmee hij zich kroont tot de allereerste wereldkampioen K-1 in het zwaargewicht. Maar die glorietijd ligt inmiddels lichtjaren achter hem. Zijn trackrecord van de afgelopen zes jaar boezemt zijn tegenstanders in plaats van angst eerder de slappe lach in. Vier van zijn vijf kinderen hebben hun vader nog nooit zien winnen. Van de zes gevechten sinds zijn overstap naar de internationale kickboksorganisatie Glory won hij er niet één. Twee keer moest hij geblesseerd opgeven tegen wereldkampioen Rico Verhoeven, al jarenlang ‘The King of Kickboxing’. Benjamin Adegbuyi brak zijn neus in een gevecht dat Hari aanvankelijk bestempelde als ‘Heerenveen tegen Real Madrid’ en tegen de Pool Arkadiusz Wrzosek was de Amsterdammer het hele gevecht dominant, totdat hij met een fenomenaal geplaatste highkick knock-out werd getrapt. Tijdens zijn rematch met Wrzosek, na twee rondes gestaakt vanwege rellen op de tribune, ging Hari na een knietje opnieuw naar de grond. Het enige gevecht dat hij in al die tijd wél wist te winnen, was dat tegen Hesdy Gerges (op 29 oktober tegenstander van Rico Verhoeven in Rotterdam Ahoy), maar die uitslag werd omgezet van winst naar ‘geen contest’ vanwege Hari’s positieve dopingtest, waarvoor hij negentien maanden werd geschorst. Zodoende staat een van de meest spectaculaire kickboksers van deze eeuw sinds zijn laatste overwinning (in 2015 op de Surinaams-Nederlandse kickbokser Ismael Londt) alweer zeven jaar droog. Of hij nu wil of niet: Badr Hari is de Raymond van Barneveld van het kickboksen geworden. Iemand die verliest van tegenstanders die als kind om zijn handtekening bedelden.
Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat Hari ook tegen Alistair Overeem als verliezer uit de ring stapt. Zijn cijfers zijn nog steeds angstaanjagend goed. Van de 124 wedstrijden die Hari gedurende zijn carrière vocht, won hij er 106, waarvan 92 (!) op knock-out. Ook op 37-jarige leeftijd weigert Hari om wedstrijden zakelijk uit te vechten, maar bewaakt hij zijn reputatie als spectaculaire kickbokser en gaat hij regelmatig voor de KO. De ene keer leidt dat ertoe dat hij zijn dekking een fractie laat zakken, met als gevolg dat een tel later het bloed uit zijn neus stroomt, de andere keer betekent het dat hij zijn tegenstander met sterretjes in zijn ogen het ziekenhuis in slaat. Want net als in zijn hoogtijdagen zijn zijn stoten nog altijd zó vernietigend hard dat het net lijkt alsof hij stiekem dynamiet in zijn handschoenen heeft verstopt. U hoort het al: beweren dat Hari gaat verliezen, zullen wij niet doen. Wie weet komen we hem immers op straat nog eens tegen.
OVEREEM OVER HARI: ‘IK VERWACHT DAT BADR HÉÉL GRAAG WIL WINNEN’
“Ik vind het kinderachtig om met modder naar Badr te gaan gooien. Ik ben niet iemand die natrapt als een ander op de grond ligt. Badr mag zijn laatste gevechten dan wel verloren hebben, ik heb mijn laatste partij ook verloren. We bevinden ons allebei in de winter van onze carrière, maar ik weet dat Badr altijd gevaarlijk blijft. Hij is een kickbokslegende, een getalenteerde vechter. Gezien zijn ego verwacht ik dat hij héél graag wil winnen. Dus nee, ik denk niet dat het eenvoudig wordt. Over mijn fysieke gesteldheid hoeven jullie je geen zorgen te maken. Ik ben een oude auto, maar wel eentje in een goede staat.”
(Bron: Persconferentie Glory – Collision 4)
THE DEMOLITION MAN ALISTAIR OVEREEM
Leeftijd: 42 jaar
Gewicht: 115 kg
Lengte: 1,93 meter

OVEREEM PEINST NIET OVER STOPPEN: ‘EERST WIL IK DEZE WEDSTRIJD WINNEN, DAARNA IS WAT MIJ BETREFT RICO VERHOEVEN AAN DE BEURT’
Alistair Overeem heeft iets wat Queen Elizabeth van Engeland ook decennialang heeft gehad. Hoezeer de jaren ook verstrijken, hij blijft hardnekkig weigeren om met pensioen te gaan. De magische grens van 40 jaar is hij twee jaar geleden al gepasseerd. Zijn spieren bewegen bij het opstaan ongetwijfeld een stuk minder elastisch mee dan op zijn 20ste en ook het herstellen van de klappen tegen zijn hoofd duurt tegenwoordig waarschijnlijk langer dan een ochtendje goed uitslapen. Zoals bouwvakkers tegen het einde van hun carrière het fysiek zwaarste werk aan hun jongere en fittere collega’s overlaten, zo kan Overeem natuurlijk óók een stap terugdoen en zijn plek in de ring verruilen voor een stoel in de televisiestudio als analist, maar om de een of andere reden doet hij dat niet. Vechten is hoogstwaarschijnlijk een verslaving voor hem.
De Ultimate Fighting Championship (UFC), al meer dan tien jaar de absolute grootmacht in de wereld van de MMA, hielp hem in maart 2021 een handje door na zijn knock-outverlies tegen de Rus Alexander Volkov zijn contract te ontbinden. Nadat hij ruim tien jaar lang tot het meubilair van de UFC had behoord – met 67 partijen op zijn cv, waarvan hij er 47 won, echter geen wereldtitelgevecht – stond Overeem plotseling op straat. Gezien zijn leeftijd was het een logisch moment geweest om zijn bokshandschoenen voor eens en voor altijd aan de wilgen te hangen. Maar die denkwijze komt in het hoofd van de geboren krachtpatser niet voor. Toen hij na zijn ontslag bij UFC zijn mailbox opende, bleek die te zijn volgestroomd met aanbiedingen van praktisch alle vechtsportorganisaties ter wereld. In plaats van zijn handtekening onder een contract met een MMA-bond te zetten, ging hij in zee met kickboksbond Glory. Vreemd, want kickboksen heeft Overeem al jarenlang niet meer gedaan. Zijn laatste partij was zijn wereldtitelgevecht met kickbokslegende Peter Aerts in 2010. Met een technische knock-out versloeg Overeem hem in de eerste ronde, waarmee hij een unieke mijlpaal bereikte. Als eerste vechter ter wereld was hij tegelijkertijd regerend wereldkampioen in MMA (Overeem had op dat moment de kampioensgordel van Strikeforce in zijn bezit) en in K-1 kickboksen. Maar sindsdien zijn jaren verstreken. Of hij het kunstje van het kickboksen inmiddels niet is verleerd, hadden we eigenlijk vorig jaar oktober al moeten zien, toen hij samen met Rico Verhoeven de ring in zou stappen. Maar, zoals dat gaat met mannen van in de 40, moest hij het wereldtitelgevecht met Verhoeven afzeggen vanwege een blessure. Dan moet hij het dus maar tegen Badr laten zien. Of hij er na zijn gevecht met Hari eindelijk mee ophoudt? Waarschijnlijk niet. “Eerst wil ik deze wedstrijd winnen, daarna is wat mij betreft Rico Verhoeven aan de beurt.”
HARI OVER OVEREEM: ‘ALISTAIR KAN NIET OMGAAN MET DRUK’
“Ik ken Alistair al heel lang. We weten allebei hoe hij omgaat met vechters die druk op hem uitoefenen. Daar kan hij niet mee omgaan. Ons gevecht is dé partij van dit moment, misschien wel de grootste sinds corona. Zelf heb ik een slechte reeks achter de rug, maar ik weet wat daar de oorzaak van is. In mijn vorige partijen was ik te defensief. Dat is niet wie ik van nature ben. Mijn aanval was altijd de beste verdediging. Gelukkig heb ik de agressie weer teruggevonden en doe ik mijn sparringpartners weer pijn. Mijn plan is duidelijk. Alistair weet wat hij kan verwachten en kan zich daarop gaan voorbereiden. Of niet. Maar zo zal het gaan.”
(Bron: Persconferentie Glory – Collision 4)
GEVECHT 1: OVEREEM MAAKT SCHROOT VAN HARI
Waar: Saitama Super Arena in Saitama, Japan
Wanneer: 31 december 2008

Badr Hari ligt gestrekt, Alistair Overeem is de winnaar.
Eind 2008 kijkt Badr ‘Bad Boy’ Hari (24) reikhalzend uit naar zijn confrontatie met Alistair ‘The Demolition Man’ Overeem (28). Het laatste gevecht van Hari is uitgelopen op een ramp. Nadat hij zijn tegenstander Remy Bonjasky tijdens een wereldtitelgevecht met een trap op zijn scheenbeen wist te vloeren, verloor hij de controle over zichzelf, waarna hij iets oliedoms deed waarvoor de scheidsrechter hem diskwalificeerde. Terwijl Bonjasky gestrekt op de grond lag, vocht Hari tegen de regels in gewoon door en sloeg hij zijn weerloze tegenstander met een welgemikte linkse directe op zijn oor. In plaats van dat hij daarna alsnog wegliep, deelde Hari vervolgens ook nog een schop uit, recht op Bonjasky’s voorhoofd. Het was net alsof de duivel in hem was ontwaakt. Als goedmakertje voor zijn wangedrag gaat Hari in op het verzoek van kickboksbond K-1 om al drie weken na zijn diskwalificatie opnieuw de ring in te stappen. In Overeem ziet Hari de ideale tegenstander om alle negativiteit van zich af te slaan. Vechten tegen Overeem is een garantie op een overwinning, verwacht hij. In tegenstelling tot Hari, die een prima trackrecord heeft met 29 zeges in 36 gevechten, heeft Overeem nauwelijks ervaring met kickboksen. De handvol partijen die hij wél achter zijn naam heeft staan, dateren alweer van jaren geleden en het merendeel daarvan verloor hij nog ook. Overeem heeft sindsdien wel naam gemaakt, maar in de MMA. Hij is de eerste Strikeforce heavyweight kampioen ooit, maar dus wel in een totaal andere tak van sport. Een wereldkampioen badminton die gaat tennissen tegen Nadal is ook volstrekt kansloos. Het is dat de Kroaat Mirko Cro Cop zich op het laatste moment heeft afgemeld voor hun MMA-gevecht, anders was Overeem waarschijnlijk niet eens ingegaan op het aanbod om tegen Badr te kickboksen. “Hij is geen grote kickbokser,” zegt Hari in aanloop naar het gevecht over zijn tegenstander. Zijn verwachting is dan ook dat hij vooral dient als boksbal. Maar het loopt anders. Zodra de bel voor de eerste ronde heeft geklonken wordt duidelijk dat Hari zijn tegenstander gruwelijk heeft onderschat. Overeem kiest direct voor de aanval en geeft Hari nauwelijks kans op adem te komen. Met een krachtige linker breekt hij door Hari’s dekking heen, waarna hij diens gezicht trakteert op een duizelingwekkend hard knietje en hij hem tegen de vlakte slaat. Wankelend krabbelt de uitgetelde Hari overeind. Maar niet voor lang. Binnen vijftien tellen slaat de veel betere Overeem hem met een vernietigende linker opnieuw tegen het canvas. Einde wedstrijd. Overeem heeft van Hari gehakt gemaakt.






GEVECHT 2: HARI’S REVANCHE SMAAKT ZOET
Waar: Yokohama Arena in Yokohama, Japan
Wanneer: 5 december 2009

In Yokohama neemt Hari revanche op Overeem.
Een jaar na hun legendarische eerste gevecht koppelt het lot beide kemphanen opnieuw aan elkaar voor een tweede confrontatie. Loting heeft bepaald dat Badr Hari (25) en Alistair Overeem (29) onderling moeten uitvechten wie zich plaatst voor de finale van de K-1 World Grand Prix 2009 Final, het wereldkampioenschap kickboksen. In tegenstelling tot bij zijn afgang van een jaar geleden heeft Hari zichzelf voorgenomen om zijn tegenstander deze keer wél serieus te nemen. De Marokkaans-Nederlandse kickbokser heeft de videobeelden van hun vorige ontmoeting tot in de puntjes bestudeerd en zichzelf goed in zijn oren geknoopt dat hij zich deze keer niet moeten laten verrassen door het explosieve geweld waarmee zijn tegenstander ongetwijfeld ook nu weer uit de startblokken zal schieten. Behalve met zijn voorbereiding zit het ook met de vorm van Hari deze keer wel goed. Hij is in de vorm van zijn leven. Sinds hij door Overeem werd vernederd, won hij al zijn vier opeenvolgende gevechten en maakte hij behalve korte ook opvallend snelle metten met zijn tegenstanders. Niet één van hen hield het langer dan één ronde vol. De Rus Ruslan Karaev dolf het snelst het onderspit, hij lag al na 38 seconden knock-out op het canvas. Ook Alistair Overeem is niet meer de Alistair Overeem van een jaar geleden. Sinds zijn heroïsche overwinning op Hari heeft hij zijn carrière als MMA-vechter op een lager pitje gezet en richt hij zich veel meer op het kickboksen. Dat moet ongetwijfeld tot uiting komen in de ring. Overeem mag dan wel een nederlaag hebben geleden tegen Remy Bonjasky, wereldtopper Peter Aerts was na Hari de tweede grote naam in het kickboksen die zich liet afdrogen door Overeem.
Kenners verwachten dan ook dat hun tweede gevecht een stuk gelijker zal opgaan dan hun eerste confrontatie. Maar in de openingsfase is het opnieuw Overeem die de meeste klappen uitdeelt. Als een judoka smijt hij Hari op zijn rug. Ook duwt hij zijn tegenstander hardhandig van zich af de touwen in. Maar dan gebeurt het opeens. Nog altijd in de eerste ronde slaagt Hari erin het tij te keren. Met een stoot op zijn voorhoofd weet hij Overeem te vloeren. Na acht tellen komt Overeem overeind en vecht hij door, maar hij oogt een stuk minder scherp dan aan het begin van het gevecht. Richting het einde van de eerste ronde doet Hari hem met een trap in zijn gezicht opnieuw pijn. Overeem staat wankel op zijn benen, raakt zijn balans kwijt en valt achterover in de touwen. Omdat het voor Overeem zijn tweede knock-down is, betekent dat volgens de regels automatisch dat het gevecht voorbij is. Triomfantelijk gaan Hari’s handen de lucht in. Het is hem gelukt om revanche te nemen.
BONJASKY OVER DE CLASH: ‘DE MEESTE DRUK LIGT BIJ BADR’
Als iemand weet wat we van de clash tussen Badr Hari en Alistair Overeem kunnen verwachten, dan is het driemaal K-1 wereldkampioen Remy Bonjasky (46). Hij stapte met beide heren de ring in (twee keer met Hari, één keer met Overeem) en wist hen telkens te verslaan.

Remy, wiens klappen kwamen eigenlijk het hardst aan?
“Daar kan ik kort over zijn. Badr heeft van deze twee mannen de hardste klap. Wanneer hij je op je dekking stoot, dreunt dat zo gigantisch hard na dat je blij bent dat hij je niet op je gezicht heeft geraakt. Dat wil trouwens niet zeggen dat Alistair niet hard kan slaan. Alleen heeft hij een heel andere specialiteit: zijn knie. Geloof me, die wil je niet tussen je ribben voelen. Veel vaker dan bij Badr komen zijn knockouts voort uit zijn knieën. Alistair is sowieso iemand die snel een knock-out wil forceren. Hij is geen harde werker die veel punten wil scoren, maar beweegt graag rond en loert op die ene kans. Badr kan gemakkelijker dan hij tussen verschillende stijlen schakelen. Ook Badr kan voor een snelle knock-out gaan, maar hij kan net zo goed een periode rustig aan doen om de tegenstander vervolgens te overrompelen met een tempoversnelling.”
Badr Hari is inmiddels 37 jaar, Alistair Overeem 42. Ben je niet bang dat het twee oude mannen zijn geworden?
“Welnee. Wanneer deze mannen de ring instappen, zul je zien dat ze het lichaam hebben van iemand van in de 20. Badr en Alistair kunnen zich allebei als geen ander optrainen. Wel bestaat er een verschil tussen Instagram-fit en wedstrijdfit. Hoe ouder je wordt, hoe sneller je geblesseerd raakt. Ik hoop niet dat één van de twee dat overkomt, maar dat kan natuurlijk best gebeuren. Oude mannen zijn het echter absoluut niet. George Foreman werd wereldkampioen boksen op zijn 45ste. Leeftijd hoeft dus helemaal niets te zeggen.”
En? Wie gaat er winnen?
“Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Badr heeft meer wedstrijdritme dan Alistair, maar is de afgelopen gevechten telkens niet als winnaar uit de ring gestapt. Veel zal afhangen van de vorm van de dag. De meeste druk ligt in ieder geval bij Badr. Alistair komt pas net kijken bij Glory, maar Badr is jaren geleden al overgestapt en wacht na zes partijen nog steeds op zijn eerste overwinning. Per nederlaag neemt de druk op hem alleen maar toe en wordt de roep om zijn afscheid alleen maar groter. Die tendens kan hij alleen doorbreken door te winnen. Maar dan moet hij dat wel een keer gaan doen.”