‘Deze lieve man is eigenlijk een narcist’

Amalia’s verwijten richting haar partner Mike zijn niet mals: ze beschuldigt hem van geestelijke mishandeling. Maar Mike lijkt geenszins in het profiel te passen dat Amalia schetst. Is hij een sluwe kameleon of is er iets anders aan de hand?

Amalia (43), voormalig jurist:

“Ik voel me niet gerespecteerd door Mike. Hij gaat constant over mijn grenzen heen. En als ik me verzet, doet hij alsof het aan mij ligt. Hij is manipulatief én heel gewiekst. Mensen vinden hem zó aardig, walgelijk gewoon. Ze zien niet dat dat voor een groot deel uiterlijk vertoon is. Ja écht, die man met dat o zo vriendelijke hoofd en dat vrolijke rode brilletje is best wel een gestoorde klootzak. Ik help je alvast uit de droom, voordat je – net zoals iedereen – denkt dat hij zo’n toffe peer is.

Weet je wat gaslighting is? Dat is wanneer iemand jou wil laten denken dat het altijd aan jou ligt en niet aan hem. Dat is wanneer iemand je af en toe ophemelt om je daarna weer constant naar beneden te halen. Op een subtiele manier. Door me niet aan te kijken. Door vernederende opmerkingen te maken.

Een voorbeeld van onze laatste ruzie? Afgelopen weekend. Ik laat hem een van mijn favoriete muzikanten horen en vraag hem met me te dansen. Na twee nummers zegt hij: ‘Mag ik iets vrolijks opzetten?’ Zie je wat daar gebeurt? Op die manier probeert hij mijn ziel te doden. Mijn zelfrespect. Snap jij wél wat ik daarmee bedoel? Hij doet nu weer alsof ik maar wat lul. Dit is een vorm van emotionele mishandeling: je vernedert iemand daarmee. Zo zijn er veel voorbeelden. Zijn werknemers doen sneaky tegen mij. Hoe komt dat? Omdat ze zijn minachting naar mij overnemen. Hij respecteert mij niet, dus zij doen dat ook niet. Hetzelfde met zijn kinderen. Die doen net alsof ik stront ben. Die lafaard komt dan niet voor mij op. Ook dan doet hij alsof het aan mij ligt. Nogmaals: emotionele mishandeling. Ik ben inmiddels een expert op dat gebied, en op het gebied van narcisme. Het mag duidelijk zijn dat Mike een narcistische persoonlijkheid heeft. Hij kent geen empathie. Ik zeg meteen hoe het ervoor staat, zodat jij en Mike weten hoe ik hier zit. Vanwege mijn eerlijkheid ben ik trouwens ook ontslagen bij het advocatenkantoor waar ik werkte. Waarom ik nog bij hem blijf? Ik ben geen quitter zoals Mike, ik ben een vechter. Ik geloof in de liefde, maar ik kan het niet alleen voor elkaar krijgen. Dit is mijn laatste poging. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik er niet in geloof, tenzij jij hem duidelijk kan maken dat hij ziek is en moet veranderen. Ik stel dus ook voorwaarden aan deze therapie: ik heb artikelen over emotionele mishandeling en narcisme meegenomen. Ook van mezelf. Ik wil dat je die allemaal leest.

O ja, voordat Mike míj straks wegzet als de boeman: ja, ik heb hem laatst geslagen. En ik heb daar geen spijt van. Ik wilde dat hij precies zou voelen hoe ik me voel als hij me emotioneel mishandelt. Die spiegel heeft hij nodig.”

‘Het is gaslighting: hij wil mij laten denken dat het altijd aan mij ligt en niet aan hem’

Mike (51), eigenaar accountancy-bedrijf:

“Amalia en ik kennen elkaar drie jaar. Ik ben weduwnaar. Mijn eerste vrouw is gestorven aan kanker toen ik 38 was. Na jarenlang alleen geweest te zijn met mijn twee kinderen kwam ik Amalia tegen op tangoles. Je ziet het: ze is een prachtige vrouw en ik was dolverliefd. Na een fantastisch half jaar begonnen de problemen.

Nadat ze ontslagen was, heb ik haar een positie in mijn bedrijf gegeven. Helaas boterde het niet tussen mijn werknemers en haar. Ze zagen haar toch een beetje als de vrouw van de baas die hen ineens de les kwam lezen. Die neiging heeft ze eerlijk gezegd wel een beetje. Ik heb beide partijen om wederzijds respect gevraagd, maar toch liep het steeds uit de hand. Uiteindelijk heb ik een werknemer moeten ontslaan en Amalia’s functie wat aangepast, zodat iedereen tevreden zou zijn. Zij ervaart dat als vernederend.

Ik ben zeker niet perfect, maar ik herken me niet in het beeld dat Amalia van mij schetst. Mijn kinderen en vrienden ook niet trouwens, maar ja, die zijn bevooroordeeld. Zij vindt dat ik een narcist ben die hulp nodig heeft. Ik ben bereid me te laten testen als jij dat nuttig vindt. Inderdaad kan ik best egoïstisch zijn, maar ik wil niets liever dan dat Amalia gelukkig is. Neem dat voorbeeld over die muziek. Ik had echt geen negatieve bedoeling bij mijn opmerking. Het was heerlijk om samen te dansen. Na twee nummers wilde ik iets luchtigers, salsa of zo. Ik dacht dat het wel kon, maar dat was duidelijk niet zo. Ik heb mijn excuses aangeboden.

‘Als er spanning tussen ons is, voel ik me onveilig in mijn eigen huis’

Zoals ik het zie – en misschien heb ik het mis, hoor – heeft Amalia wellicht wat issues uit haar verleden? Zij is op haar zestiende met haar moeder uit Bulgarije naar Nederland gekomen om haar vader te ontvluchten. Die man was niet helemaal goed. Als ik haar zo hoor, lijkt het of ze nooit echt helemaal heeft kunnen aarden. Ze lijkt altijd in een gevecht: alsof mensen haar bestaan bedreigen en erop uit zijn haar pijn te doen. Ik ben natuurlijk geen psycholoog, daarom zijn we hier. Twee weken geleden – na een soortgelijk misverstand als met de muziek – heeft Amalia mij met een pan geslagen. Sindsdien ben ik bang dat dit verkeerd afloopt. Ik heb al een paar keer in de werkkamer geslapen met de deur op slot. Als er spanning tussen ons is, voel ik me onveilig in mijn eigen huis.”

Voor Amalia Wil je ook kritisch naar jezelf kijken?

Sorry, ik wil geen welles-nietes-discussie met je over de ware aard van je man, over narcisme of emotionele mishandeling. Laat me op z’n minst wél uitpraten als ik mijn visie geef. Ik heb veel narcistische types gekend, maar in plaats van een manipulatieve narcist zie ik een bezorgde man die zichzelf, jou en jullie relatie probeert te beschermen. Iemand die alles aangrijpt om dat te doen. Hij is degene die deze afspraak heeft gemaakt. Je beschuldigt hem van emotionele mishandeling, maar eerlijk: de enige die ik hier vernederend hoor praten ben jij. Je scheldt hem constant uit, laat hem niet uitpraten en dwingt hem – en mij – om jouw kijk op de situatie over te nemen. Je vult steeds de intenties voor mij en Mike in en duldt geen tegenspraak als wij het anders zien. Dat maakt praten onmogelijk. Je achterdocht is momenteel buiten proportie en verziekt jouw leven. Als jij niet ook naar je eigen aandeel in jullie escalaties wilt kijken, kan ik helaas niks voor jullie betekenen. Ik wil je alvast waarschuwen: zonder ook jouw eigen rol onder de loep te nemen, kun je geen fijnere relatie verwachten. Wat vind je belangrijker: een fijne relatie of gelijk krijgen? Denk er over na en laat binnenkort maar weten of je met mijn voorwaarden akkoord gaat.

MARCELINO LOPEZ IS PSYCHOLOOG EN RELATIETHERAPEUT. HIJ IS MEDE-OPRICHTER VAN LOVELAB101.COM, WAAR STELLEN EN SINGLES AAN HUN LIEFDESLEVEN KUNNEN WERKEN.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Hoe ziekelijke achterdocht liefde en redelijkheid verdrijft

Voor Mike Denk aan je veiligheid, trek een grens

In tegenstelling tot Amalia zie ik dat je bereid bent er alles aan te doen om jullie relatie te verbeteren. Je wilt je zelfs op narcisme laten testen. Het is duidelijk dat je van Amalia houdt en terug wilt naar hoe het voorheen tussen jullie was. Toch kun je dit niet in je eentje voor elkaar boksen. Zonder enige bereidheid bij Amalia kun jij ook weinig. Fysiek geweld of de dreiging daarvan is wat mij betreft een absolute grens. Als jij je onveilig blijft voelen, adviseer ik jullie om fysiek uit elkaar te gaan. In elk geval tijdelijk, tenminste totdat jullie relatieproblemen voldoende zijn afgenomen. Ik denk eerlijk gezegd dat dit voor jullie allebei nu al een goed idee is. De fysieke afstand kan jullie helpen om de issues in een helder licht te zien. Denk na over wat ik allemaal gezegd heb: ik help graag, maar even goede vrienden als jullie een andere therapeut zoeken. Wat jullie ook doen: blijf niet samen doorsukkelen. Zoek hulp om erger te voorkomen.

RELATIE: 2,5 JAAR SAMEN, WAARVAN EEN JAAR SAMENWONEND

KINDEREN: MIKE HEEFT TWEE UIT HUIS WONENDE KINDEREN UIT EEN EERDER HUWELIJK

ELKE WEEK KOMT EEN STEL UIT DE PRAKTIJK VAN RELATIETHERAPEUT MARCELINO LOPEZ AAN HET WOORD OVER HUN PROBLEMEN.

Scan de QR-code om te lezen hoe het nu met Amalia en Mike gaat.

Alle namen zijn gefingeerd om anonimiteit te waarborgen. De weergegeven citaten en adviezen zijn eenhandgreep uit de daadwerkelijke therapie, voor de leesbaarheid zijn bepaalde tussenstappen, nuances en context weggelaten.

Dit artikel komt uit:
Flair - Editie 6 - 2022

Flair - Editie 6 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer