Doe-het-zelver gevloerd

Een verklaring van mentale gezondheid, een drugstest, een antecedentenonderzoek, een cursus, een schriftelijk examen en een praktijktoets met een foutmarge van slechts vijf procent. Dat zijn allemaal hordes die je moet nemen wil je in Japan een vuurwapen aanschaffen. Vanwege al die strenge wapenwetten gebeurt het in het land zelden dat iemand sterft door een kogel. Als er tien doden per jaar vallen door vuurwapengeweld, is het veel. Mede daarom was de schok in het land zo groot toen de 41-jarige voormalig militair Tetsuya Yamagami twee kogels afvuurde op oud-premier Shinzo Abe toen deze in de stad Nara een verkiezingsspeech hield. Abe, de langstzittende premier van het land, overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De schutter, die direct kon worden gevloerd door beveiligers, had het vuurwapen zelf gebouwd. Met de moord wilde hij wraak nemen op een aan Abe gelieerde religieuze groepering die het leven van zijn moeder had geruïneerd. Wrange bijvangst is dat door de aanslag de partij van Abe een monsterzege heeft behaald in de verkiezingen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Dit artikel komt uit:
Panorama - Editie 28 - 2022

Panorama - Editie 28 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘We kúnnen nu niet eens trouwen’ Hans Klok stelt zomerbruiloft uit
Story

‘We kúnnen nu niet eens trouwen’ Hans Klok stelt zomerbruiloft uit

Een paar maanden geleden wist Hans Klok het zeker: hij wilde in augustus op het strand naast zijn circustent trouwen met zijn grote liefde Dann van Ling. Maar de plannen zijn gewijzigd!

Lees meer
Jouw vrouw, mijn vrouw
Panorama

Jouw vrouw, mijn vrouw

In Den Helder nemen mariniers van mijnenjager Zr. Ms. Vlaardingen afscheid van hun geliefden voordat ze afreizen naar de Middellandse Zee. Daar sluiten zij zich aan bij een divisie van de NAVO die zich daar permanent bezighoudt met het opsporen en onschadelijk maken van mijnen. Veertig mariniers zijn zo’n vijftien weken van huis, maar daar gaat het nu even niet om. Belangrijker is: bij wie van deze mariniers hoort deze dame? Of hoort ze bij geen beiden en kijken ze alleen hun ogen uit? Zouden ze aan haar denken als ze op volle zee zijn? En als ze bij geen van beiden hoort, wie van de twee zet dan nog even snel de eerste stap voordat ze vertrekken? Want bang om een blauwtje te lopen hoeven ze niet te zijn:…

Lees meer
Vooruit, nog ééntje dan…
Flair

Vooruit, nog ééntje dan…

En dan krijg je een drieling. De eerste reactie? Vette paniek. Maar daarna is het een kwestie van alles nemen zoals het komt, weten Anouk, Wendy en Lidy. “De wasmachine staat non-stop aan, helemaal nu ze alle drie in de kwijlfase zitten.”

Lees meer
“Die negenhonderd gulden gaf ik diezelfde dag nog uit”
Libelle

“Die negenhonderd gulden gaf ik diezelfde dag nog uit”

Wie heeft vroeger die eindeloze zomervakantie níet gevuld met geweldig, leerzaam, oersaai, goed- of juist slechtbetaald vakantiewerk? Zestien vrouwen over dat ene onvergetelijke zomerbaantje.

Lees meer
‘Nee, ik heb geen kinderen (EN DAT IS PRIMA)'
Margriet

‘Nee, ik heb geen kinderen (EN DAT IS PRIMA)'

Kinderen krijgen, moeder worden... Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Carla, Eri en Ypie zijn, om verschillende redenen, kinderloos gebleven en dat is helemaal goed zo.

Lees meer