Tijdschrift.nl logo
Uit & thuis

Doe maar duurzaam

Veranderingen in je interieur hoeven niet de hoofdprijs te kosten. Met items van de kringloop, buitenvondsten of hergebruik van wat je al hebt, ontstaan de leukste creaties; duurzaam én lowbudget.

tekst Floor Roelvink
productie en styling Myla Griese

TIP

De stoel rechts is gevonden bij het grofvuil. De zitting was niet meer bruikbaar en is vervangen door een simpel stuk multiplex van de bouwmarkt. Kussentje erop et voilà!

«« IDEE ALLEMAAL AAN TAFEL

De grenen eettafel van Ikea is een betaalbaar alternatief voor de blankhouten tafels die zo gewild zijn. Je kunt de tafel lakken of beitsen, maar onbehandeld is ie ook mooi. Plaats voor een XL-eethoek gewoon twee tafels achter elkaar. De kuipstoelen Odger zijn ook van Ikea en gemaakt van hout en gerecyclede kunststof. Kortom, een betaalbare en milieuvriendelijke hoek.

« TIP

Waarom een duur kunstwerk kopen als je zelf iets aparts kunt maken? Wat los papier, stukjes behang en een pluim. Meer heb je niet nodig. →

Een retro koelkast doet het goed in je vintage interieur

TIP

Budgetvriendelijk betekent soms ook duurzaam. Geef een meubel van de kringloop of een vintage exemplaar een tweede (of derde!) leven. Kijk voor unieke items eens bij fortuneflea.com, cininwonen.nl en vandijkenko.nl.

«« TIP

Staat een Smegkoelkast hoog op je verlanglijstje? Kijk dan eens op smegoutletamsterdam.nl. Dat scheelt vaak een hoop geld.

Alle Smeg-apparaten worden trouwens op een duurzame wijze geproduceerd en voldoen aan diverse Europese milieuregels.

« IDEE OUD & NIEUW

Handgemaakt servies is prachtig: een set borden die net iets van elkaar verschillen of mokken die niet perfect rond zijn. Maar aan zulk servies hangt vaak een prijskaartje, omdat het met de hand is gemaakt. Spaar dan voor enkele kostbare items en mix ze met betaalbare stukken van o.a. Xenos en Søstrene Grene.

» TIP

Een gebroken lepel, een kluwen wol, een stukje steen of tak of gedroogde bloem; achter alles schuilt wel een verhaal. Geëtaleerd op een marmeren snijplank vormen al die items bij elkaar een fraai stilleven. En zo goed als gratis.

»» IDEE LOUNGEN OP STIFTEN EN LEGO

Deze speelgoedkisten doen het goed in de kinderkamer, maar staan ook geweldig in de woonkamer. Met een matras van piepschuim met een stoffen hoes erop én flink wat kussens heb je een fijn bankje voor in de erker of onder het raam. →

Ook de schelpen van je vakantiestrand kun je mooi uitstallen

TIP

Span een theedoek met een bijzondere print in een lijst en maak zo one of a kind kunst voor een prikkie. Deze ingelijste theedoek is van littlekorboose.com.

TIP

Snel, simpel, goedkoop en ánders: geef een lege muur een boost door een ronde lat of roede op te hangen. Vouw een mooie lap stof of doek een beetje slordig op en drapeer over de stok.

«« IDEE NACHTKASTJE ANDERS

Een paar gestapelde oude lades en een kratje zijn een leuk alternatief voor een nachtkastje. De krat is geschilderd in de kleur Dorchester Pink van Little Greene. Als je een proefpotje bestelt, heb je precies genoeg verf voor dit soort kleine klusjes.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

« IDEE PIECE OF ART

Nog een manier om je eigen kunst te maken: met dik karton of een vel handgeschept papier. Scheur er strookjes uit en plak ze met een beetje lijm van donker naar licht onder elkaar. Het is het mooist als dit ton sur ton-tinten zijn, oftewel kleuren die dicht bij elkaar liggen. Linnen stof of een restje behang kun je ook scheuren.

TIP

Ga je verbouwen of verhuizen? Dan kun je zo ook een moodboard maken. Vraag bij de verfzaak of bouwmarkt kleurstalen om mee te spelen.

» IDEE MET DE DEUR IN HUIS…

Soms heeft een ruimte geen behang of verf nodig, maar een houten deur en een schuurmachine. Daarmee creëer je een geweldige blikvanger. Is de verf op de deur hardnekkig? Met een heteluchtpistool (van Action) en een verfkrabber is de klus zo geklaard.

»» IDEE VAN VLOER NAAR MUUR

Warm en stoer, dat wordt je slaapmaker met zo’n wand van houten vloerdelen. Op Marktplaats of sloophout-kopen.nl kun je wel een partij op de kop tikken.

Of, helemaal leuk: misschien zijn de planken wel uit je eigen huis te halen.

TIP

De biet is geschilderd op een bladzijde uit een oud boek dat met stevige tape aan de muur hangt.

TIP

Met een oude houten deur geef je je interieur meer karakter. Kijk eens op oudedeur.nl of op leenvanvelzen.nl.

Leuk alternatief: behang met houtprint
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’
&C Magazine

‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’

Ik ben een notoire documentairebinger. En nee, dat zeg ik niet om interessant te doen, want de documentaires die ik kijk, gaan niet altijd over een supersonische nucleaire deeltjesversneller of het leven van een obscure zeventiende-eeuwse dichter. Nee, ik kijk vooral met heel veel plezier naar het leven van Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Selena Gomez enTaylor Swift. Sterker nog, ik keek deze documentaires achter elkaar op één dag. Niet omdat ik van alle muziek van deze artiesten hou, maar omdat ik het fascinerend vind om hun worstelingen, vechtlust, ijdelheid, talent, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid te zien. Om ze te bewonderen en me soms ook aan hen te ergeren. Ik hou ervan om een fly on the wall te zijn. Ik kijk ook wel naar series, maar op de een of andere…

Lees meer
Extra handjes voor Schiphol
Nieuwe Revu

Extra handjes voor Schiphol

Dit is uitstekend nieuws! Naar aanleiding van alle ellende op de Hollandse luchthavens van vorig jaar is er een ‘security lane’ geopend op het MBO College Airport in Hoofddorp. Je zou denken dat de beelden van al die eindeloze wachtrijen jongeren zouden afschrikken, maar volgens schooldirecteur Philip Mol heeft de opleiding tot luchthavenbeveiliger juist aan populariteit gewonnen. ‘Jongeren zijn heel wendbaar, die zien gewoon dat perspectief,’ zei hij tegen NH Nieuws. ‘Dat optimisme zit misschien ook wel in de jeugd. Die zijn niet zo pessimistisch als volwassenen vaak zijn.’ Werkgelegenheid is er in ieder geval genoeg. Schiphol wil in de meivakantie 850 nieuwe securitymedewerkers in dienst nemen. De opleiding duurt tien maanden, iedere maand komen er zo’n vijftig studenten van school met een diploma. Maakt u zich geen zorgen, deze…

Lees meer
Effe viraal doen
Veronica Superguide

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

Lees meer
‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’
Flair

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is. “Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik…

Lees meer
Jada: ‘De waarheid wint áltijd’
Weekend

Jada: ‘De waarheid wint áltijd’

Jada Borsato stelt zich geen zorgen te maken over de eventuele rechtszaak rondom haar vader Marco, want'de waarheid wint áltijd’. Jada: ‘Jarenlang heb ik alleen maar lovende woorden over m'n vader gehoord. Als nu zijn naam wordt genoemd, komt er een oeh of iew! achteraan. Je leert echt de keerzijde kennen van bekend zijn en dat zet je ook aan het denken: wil ik dit wel?’

Lees meer