Douze Points

Elke maand geeft een bekende Nederlander zijn of haar Songfestival-punten aan opmerkelijkheden die het leven glans geven. Deze keer: Edson Da Graça, stand-upcomedian en presentator. May we have your votes please?

(beeld Isabell Janssen)

1 punt gaat naar een goed passende onderbroek. Ondergoed is de basis van je outfit. Een onderbroek die slecht zit, moet je altijd via je broekzakken rechttrekken. Iedereen die het opmerkt denkt dan: wat een viespeuk.

Mijn 2 punten zijn voor een sterke aanval in FIFA 2021. Scoren hoeft eigenlijk niet eens. En als ik toch dreig te verliezen, doe ik gewoon restart match.

Het zien van een roofvogel verdient 3 punten. Als ik aan het autorijden ben en er vliegt er één voorbij, dan moet ik meteen kijken. Gelukkig heeft dit nog nooit een ongeluk veroorzaakt.

4 punten voor: een goede kop koffie in de ochtend. Een zelfgemaakte  cappuccino met havermelk om precies te zijn. Ik ben zelden chagrijnig, maar als ik de dag begin zonder koffie dan kun je beter tot de lunch uit mijn buurt blijven.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Mijn vriendin zien genieten krijgt van mij 5 punten. Als ze iets heel lekkers eet, bijvoorbeeld baba ganoush of shakshuka, doet ze haar ogen dicht en zegt ze op een hoge toon: ‘hmmm’.

Mijn 6 punten gaan naar het coachen van mijn zoons voetbalelftal. Het zijn kinderen, maar ik ga als een gek tekeer. Als ze niet presteren, haal ik ze gewoon uit het veld. ‘Maar coach, ik ben pas 8 jaar, ik kom hier voor mijn plezier.’ ‘Interesseert me niets. Wegwezen, schavuit!’

7 punten zijn voor de insecten in mijn tuin. Ik kan helemaal in het moment opgaan als ik vlinders en bijen zie. Onthoud: al die kleine beestjes zijn belangrijk voor de natuur. Dus maak je tuin vooral bij-vriendelijk.

Elke zondag voetballen met de senioren in mijn wijk krijgt van mij 8 punten. Ik ben niet het grootste voetbaltalent, maar dan voel ik me net Lionel Messi.

10 punten gaan naar mijn werk waar ik mensen mag entertainen. Als klein jongetje heb ik hier altijd van gdroomd. Dit is voor mij ultieme vrijheid.

En mijn douze points gaan naar de momenten dat ik thuiskom van werk en mijn kinderen naar de deur rennen om me te begroeten met het magische woord ‘papa!’ Op dat moment voel ik me de rijkste man ter wereld!

Edson da Graça (40) werkte ooit als docent op het mbo, maar besloot zijn geluk te beproeven als comedian en presentator. Hij maakt kinderprogramma’s voor KRO-NCRV.

Dit artikel komt uit:
&C Magazine - Editie 10 - 2021

&C Magazine - Editie 10 - 2021
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Wat een snoepwinkel is Tinder’
Weekend

‘Wat een snoepwinkel is Tinder’

Angela Groothuizen keek wel even vreemd op toen haar man Rob haar na een relatie van 30 jaar ineens vertelde dat hij liever alleen was. Ze besloten apart van elkaar te gaan wonen en zijn sindsdien meer vrienden dan geliefden. Vandaar dat Angela besloot zich aan te melden bij Tinder. ’Sindsdien swipe ik me suf.’

Lees meer
‘Dat gif kan nu overal in mijn lichaam zitten’
Mijn Geheim

‘Dat gif kan nu overal in mijn lichaam zitten’

Intens blij was Tara (29) toen ze zo’n zes jaar geleden een borstvergroting kreeg. Tot het de boosdoener bleek van haar lange waslijst aan lichamelijke klachten: door de lekkende siliconenimplantaten kwamen er gifstoffen in haar lichaam terecht. Of haar gezondheid blijvende schade heeft opgelopen, kan alleen de tijd uitwijzen. “Ik wil vrouwen waarschuwen en ze ervan overtuigen dat ze helemaal goed zijn zoals ze zijn.”

Lees meer
Samantha steenwijk ‘Alle steenwijkjes zijn doordrammers’
Flair

Samantha steenwijk ‘Alle steenwijkjes zijn doordrammers’

In het coronajaar waarin ze niet kon optreden, was er gelukkig wel veel televisiewerk voor zangeres Samantha Steenwijk (35). Daarnaast schreef ze een stapel liedjes, want ze wilde zich vooral nuttig maken. “Stilzitten is niks voor mij. Ik vond dat er ook iets goeds moest voortkomen uit zo’n vreselijk jaar.”

Lees meer
Vader Mart Hoogkamer verlaat gezin
Story

Vader Mart Hoogkamer verlaat gezin

Politie trof hem beschonken op straat aan In zijn megahit Ik ga zwemmen (in Bacardi Lemon) zingt Mart Hoogkamer (23) over de vrolijke kanten van alcoholgebruik. Buiten de schijnwerpers heeft de zanger echter te maken met de schaduwkant van drankgebruik. In de documentaire 3Doc: Van vader op zoon, wordt een schokkend beeld gegeven van het leven van de jonge zanger. Marts vader Mart senior brak op vijftienjarige leeftijd door als zanger, nadat hij werd ontdekt door Willem van Kooten. Na twee plaatjes was het echter gedaan met zijn carrière en Mart senior had moeite dat te accepteren, wat leidde tot periodes van extreem alcoholgebruik. Met alle gevolgen van dien. In de docu is te zien dat Mart op de plek staat waar hij ooit zijn dronken vader moest wegtillen, nadat hij…

Lees meer
‘Ineens ging de rem eraf en werd ik stronteigenwijs’ Crematorium- en Business Class-baas Harry Mens
Panorama

‘Ineens ging de rem eraf en werd ik stronteigenwijs’ Crematorium- en Business Class-baas Harry Mens

Harry Mens is op de zondagochtend-tv niet stuk te krijgen. Al bijna een kwart eeuw is hij de gastheer van Business Class, het programma waarin ondernemers in de watten worden gelegd. Een tragische gebeurtenis uit zijn jeugd was de kickstart voor een succesvolle carrière als ondernemer. “Het heeft heel veel nadelen als je vader jong doodgaat, maar zeker ook voordelen.”

Lees meer