DRAMATISCH DIEPTEPUNT VOOR Willem-Alexander

Wild hossend, springend en zingend presenteerden Willem-Alexander, Máxima en de rest van de koninklijke familie zich tijdens de viering van Koningsdag in Maastricht. Na de dramatische rapportcijfers van onderzoeksbureau Ipsos hopen de Oranjes het volk zo weer voor zich te winnen...

Hoezo charme-offensief? Met trots werd bekendgemaakt dat de koninklijke familie de nacht voorafgaand aan Koningsdag in Maastricht ’gewoon’ had doorgebracht bij het lokale Van der Valk-hotel in plaats van in een peperduur 5-sterren hotel. Selfie foto’s met Oranje-fans die urenlang langs de weg hebben staan wachten? Daar maakten prinses Alexia, maar ook prinses Amalia en prinses Ariane alle tijd voor. Evenals hun vader en moeder en de rest van de Oranje-familie. En de manier waarop Willem-Alexander plaatsnam op een barkruk bij een barretje langs de route om te nippen aan het lokale kruidenbitter was misschien ingestudeerd, maar kwam desondanks toch sympathiek over. Net zoals het wilde gedans van de voltallige koninklijke familie op de klanken van het dj-duo Lucas & Steve. Zelfs de koning ging compleet los en stuiterde als een soort skippybal op en neer. Drie zoenen van de koningin? Ook daar deed Máxima niet moeilijk over en ze gaf een oudere Oranje-fan het moment van zijn leven. En bij het inhaken en meedeinen op de walsmuziek van André Rieu, zong de koning uit volle borst mee. Dit soort charme-offensiefjes lijken meer dan ooit nodig. Want het vertrouwen in de koning is nog nooit zo laag geweest als nu. Volgens de laatste enquête van Ipsos heeft nog slechts 47% van de Nederlanders vertrouwen in Willem-Alexander als koning. En dat vertrouwen is nog nooit zo laag geweest als nu. Als reden geven mensen op: het gedrag van het koningspaar in coronatijd. Ronduit teleurstellend vonden ze het feit dat de koninklijke familie stiekem op vakantie probeerde te gaan terwijl Nederland thuis moest blijven. En ook Willem-Alexanders privé-aanschaf van een peperdure speedboot van 2 miljoen euro, terwijl Nederland de broekriem aan moest trekken, viel totaal verkeerd.

Het vertrouwen in de koning is nog nooit zo laag geweest als nu

De kritiek geldt vooral voor Willem-Alexander

Nog een punt van kritiek op het koningshuis was dat ze tijdens de coronacrisis niet zichtbaar genoeg waren geweest en daarbij niet genoeg steun zouden hebben geboden aan het volk. ”De koning lijkt te veel op zichzelf gericht. Jagen op zijn landgoed, foute feestjes geven en naar Griekenland vliegen tijdens de coronacrisis: niet goed”, aldus één van de geënquêteerden. Ook zou de koning ’soms weinig inlevingsvermogen tonen voor problemen onder de bevolking’. Opvallend genoeg doet Máxima het beter in haar rol naast Willem-Alexander, want 7 op de 10 Nederlanders is nog altijd tevreden over haar invulling. Het is dus vooral Willem-Alexander die met zijn optredens als koning kritiek krijgt. Tijdens Koningsdag reageerde hij daar persoonlijk op en zei hij enigszins geprikkeld, terwijl de rest van zijn gezin aandachtig luisterde: ”Ik heb altijd gezegd dat peilingen mij niet zoveel doen. Maar wat ik wel goed vind, is opbouwende kritiek.” Om er vervolgens enigszins verrassend aan toe te voegen: ”Met andere woorden: als je dat niet hebt, kun je eindigen als Poetin en dat wil niemand…”

Assistent moet meer blunders helpen voorkomen

Het lijkt soms misschien alsof het de Oranjes niks kan schelen wat het volk van ze vindt, maar het doet natuurlijk wel degelijk pijn en die pijn was van Willem-Alexanders gezicht af te lezen bij het beantwoorden van de vraag wat de kritiek bij hem doet. Het is namelijk inmiddels wel duidelijk dat hun ’sorry-filmpje’ na hun ontdekte stiekeme Griekse vakantie in coronatijd niet voldoende is geweest om het tij te keren en de populariteit weer omhoog te duwen naar het niveau van vlak voor de coronacrisis. Toen had nog 76 procent van de Nederlanders volop vertrouwen in de koning. Ook daarom werd met Koningsdag alles uit de kast getrokken om het volk weer voor zich te winnen. En sinds kort heeft het koningspaar zelfs speciaal een persoonlijk adviseur in de persoon van Eveline van den Bent. Deze Eveline was eerder de nanny voor Amalia en haar zusjes, maar heeft sinds kort promotie gemaakt naar de functie van persoonlijk adviseur van het koningspaar. En zij is hard nodig ook, want ze moet onder meer helpen voorkomen dat Willem-Alexander en Máxima in de toekomst nog meer blunders maken. Met verregaande gevolgen voor de monarchie. Meer uitglijders kunnen Willem-Alexander en Máxima zich namelijk absoluut niet veroorloven, gezien hun laatste rapportcijfers van Ipsos. In elk geval heeft het gebaar om onlangs 32 Oekraïense vluchtelingen in het door de Oranjes gehuurde Apeldoornse kasteel Het Oude Loo op te vangen iets goeds gedaan, want tweederde van de Nederlanders waardeert deze gastvrijheid van Willem-Alexander en Máxima.

Willem-Alexander neemt ruim de tijd om met Oranje-fans op de foto te gaan.
De koninklijke familie deinde vrolijk mee op de klanken van het André Rieuorkest.
Een oudere fan had het moment van zijn leven: drie zoenen voor koningin Máxima.

’300 man personeel voor vier Oranjes?!’

Een andere tip van de geënquêteerden aan het adres van de Oranjes: denk nou echt eens wat meer kostenbesparend, want bijna de helft van de Nederlanders vindt dat de monarchie te veel geld kost en 70% vindt dat er meer openheid moet komen over waar het geld eigenlijk vandaan komt en aan wordt besteed, in plaats van dat het middels onduidelijke constructies via de diverse ministeries zou worden weggemoffeld. Ook vraagt het volk zich af of het wel nodig is dat de vier Oranjes die een uitkering ontvangen, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en straks prinses Amalia, maar liefst zo’n driehonderd man personeel in dienst moeten hebben. In die zin kan de koning misschien nog wat leren van zijn dochter prinses Amalia, die haar jaarlijkse toelage van 1,6 miljoen euro terugstort tot het einde van haar studie. Driekwart van de Nederlanders juicht dat gebaar toe. Aangezien Willem-Alexander volgend jaar tien jaar op de troon zit, zal binnenkort de balans worden opgemaakt over hoe hij het eigenlijk doet als koning. Hem is er natuurlijk alles aan gelegen om de balans van zijn functioneren de wijzer positief uit te laten slaan. Zelf heeft hij er in elk geval alle vertrouwen in. Zo fluisterde hij op Koningsdag een verslaggever van RTL zelfverzekerd toe: ”Ik denk dat ik een langetermijnpositie heb in Nederland. En de lange termijn zal gewoon aantonen dat het allemaal in orde komt.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
Een spontane toast langs de route kan op sympathie rekenen.
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen