Duurzaamheid

Met in de buurt de bekende stratovulkaan Mount Hood, bekend uit de film The Shining (1980), trekt het gebied jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers.

COLUMBIA RIVER GORGE Oregon/Washington, VS

De handen ineen om het grootste nationale natuurgebied van de VS te beschermen.

De grootste National Scenic Area van de VS bevindt zich op een verrassende plek: op en rond de grens tussen Oregon en Washington. Het gebied beslaat 118.573 hectare langs de Columbia River Gorge. Met in de buurt onder meer de stratovulkaan Mount Hood, bekend uit de film The Shining (1980), trekt het gebied jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers. Om de impact van toeristen op het gebied te beperken, hebben verschillende lokale non-profitorganisaties een samenwerkingsverband opgezet dat duurzaam toerisme moet stimuleren.

Initiatieven van de Columbia Gorge Tourism Alliance zijn onder andere het educatieve programma Ready, Set, Gorge en de East Gorge Food Trail (een netwerk van boerderijen), historische hotels, wijnmakerijen en andere lokale ervaringen. Samenwerken met andere organisaties en het informeren van bezoekers komt iedereen ten goede, zegt Ali McLaughlin, eigenaar van MountNbarreL, die fietstochten met wijnproeverij en andere autoloze avonturen aanbiedt. ‘Door toeristen te laten inzien hoe belangrijk het is om de omgeving die ze bezoeken te respecteren, kunnen we veel zorgen van de plaatselijke bevolking wegnemen,’ zegt McLaughlin.

NATIONAAL PARK YASUNÍ Ecuador

Bezoek en bescherm een bedreigd paradijs.

Over het belang van de bescherming en het voortbestaan van de Amazone bestaat wereldwijd geen twijfel meer. Een van de inspanningen ten behoeve van dit doel is de door Frankrijk aangevoerde strijd tegen de ontbossing in het oosten van Nationaal Park Yasuní in Ecuador, sinds 1989 een Unescobiosfeerreservaat. In het 10.227 vierkante kilometer grote park vind je mahoniebomen, zoete guaba’s, anthuriums, palmbomen en hypnotiserend groene varens. Het is de eerste van vijf proeflocaties van TerrAmaz, een vier jaar durend Frans project dat eind 2020 van start ging. Het programma ondersteunt duurzame ontwikkelingen en beschermt de biodiversiteit van de Amazone in Brazilië, Colombia, Ecuador en Peru.

In Yasuní, een van de plekken met de grootste biodiversiteit op aarde, vind je een enorme verscheidenheid aan dieren, waaronder miereneters, waterzwijnen, luiaards, slingerapen en ongeveer zeshonderd kleurrijke vogelsoorten. In de aangrenzende rivieren, de Napo en de Curaray, kunnen bezoekers de orinocodolfijn spotten, een bijzondere bedreigde diersoort.

Yasuní is ook de thuisbasis van de Tagaeri- en Taromenanestam, inheemse Waoranivolken die vrijwillig in isolatie leven en de verschillende rivieren bevaren met zelfgemaakte kano’s. Reisorganisaties zoals Napo Wildlife Center zetten met duurzame excursies en overnachtingen in op ecotoerisme, met als doel de stammen mee te laten profiteren.

loopbrug boven de Napo, Ecuador.

NATIONAAL PARK CHIMANIMANI Mozambique

Verbaas je over de veerkracht van de natuur.

‘Chimanimani is een plek waar plaatselijke regenmakers nog steeds bergen beklimmen om regen aan te roepen,’ zegt National Geographic Explorer en fotojournalist Jen Guyton over een van de nieuwste nationale parken van Mozambique. Nationaal Park Chimanimani, dat op de bergachtige grens met Zimbabwe ligt, werd in oktober 2020 geopend. Je vindt hier de hoogste berg van Mozambique, de Monte Binga (2436 meter). Ooit leefden hier veel olifanten, leeuwen en andere grote dieren, zo blijkt uit de oude rotstekeningen die de voorouders van de Sanstam maakten. De schilderingen behoren tot de vroegste menselijke kunstuitingen.

Stroperij zorgde er tijdens de burgeroorlog (1976-’92) en onlusten in de daaropvolgende jaren voor dat de dierenpopulaties in het gebied sterk terugliepen. Desondanks leven er nog een klein aantal olifanten en minstens 42 andere soorten zoogdieren, naast talloze planten en vogels. Tijdens twee recente biodiversiteitsonderzoeken, waarbij Guyton als fotograaf was betrokken, werden 475 plantensoorten, 260 vogelsoorten en 67 amfibieën- en reptielensoorten geteld, waaronder een kikker- en een hagedissensoort die nog niet eerder waren beschreven.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Tijdens activiteiten als vogelspotten, wandelexcursies naar watervallen en overnachtingen in Ndzou Camp (een kleine ecolodge gerund door de lokale gemeenschap), kun je de prachtige natuur van dichtbij ervaren. Guyton doet dat bij voorkeur tijdens zonsondergang. ‘In de wijde omtrek is geen weg te bekennen, waardoor het er doodstil is, je hoort alleen de vogels. In de warme gloed van de ondergaande zon voelt alles dan even heel vredig.’

TIP

FILMSTAD Jaarlijks vinden er in Łódź meer dan tien filmfestivals plaats, waarvan het Cinergia Forum of European Cinema het oudste en grootste is. Meer informatie over filmstad Łódź vind je op lodzcityoffilm.com/en

ŁÓDŹ Polen

Hoe een voormalige fabrieksstad nu aanjager is van vergroening.

Łódź, een stad met bijna zevenhonderdduizend inwoners in het midden van Polen, werd in 2017 door Unesco uitgeroepen tot Filmstad, vanwege de levendige filmcultuur. Zo vindt er een internationaal filmfestival plaats en heeft de stad een eigen Walk of Fame. Łódź groeide tijdens de industriële revolutie van klein plattelandsstadje uit tot grote textielproductiestad. Maar nu gooit het Hollywood van Polen het roer om en wordt de voormalige industriestad klaargestoomd voor een groene toekomst.

Łódź (uitgesproken als ‘woedzj’) is toonaangevend op het gebied van duurzaam leven en omarmt innovatieve groene oplossingen, zoals het gebruik van brandstof uit afval en biomassa om woningen te verwarmen. In 2021 werkte de stad samen met het Europese e-commercebezorgplatform InPost. Het doel: de CO-uitstoot en het verkeer in het centrum aanzienlijk te verminderen door zeventig pakketkluizen en elektrische laadpalen voor auto’s te installeren.

Łódź bestaat voor bijna een derde uit groen, variërend van kleine parkjes tot het 1205 hectare grote Łagiewnickibos. In de oude industriële delen van de stad krijgen fabrieken een nieuwe bestemming als park, cultureel centrum, woning of winkel. De spraakmakendste cultuurhotspot is OFF Piotrkowska, een bruisend kunst- en ontwerpcentrum in een voormalige katoenmolen, dat ook dienst doet als restaurant en club. Een andere grote fabriek, gebouwd door de I.K. Poznański Cotton Products Company, waar in 1913 maar liefst zevenduizend mensen werkten, kreeg een tweede leven als Manufaktura, een kunst-, winkel- en vrijetijdscentrum dat is ondergebracht in dertien historische stenen gebouwen. In het Muzeum Fabryki in Manufaktura staan het katoenimperium van de familie Poznański en het leven van de fabrieksarbeiders centraal.

Nu worden de slakkenbergen en industriële gebieden, die eruitzien alsof ze de Apocalyps maar ternauwernood hebben overleefd, omgetoverd tot parken en cultuurgebieden.

RUHRGEBIED Duitsland

Kunst en natuur in een voormalig industriegebied.

Decennialang werd het dichtbevolkte Ruhrgebied, in de staat Noordrijn-Westfalen in het westen van Duitsland, gedomineerd door mijnbouw en staalproductie. Nu worden de slakkenbergen (bergen met mijnafval) en industriële gebieden, die eruitzien alsof ze de Apocalyps maar ternauwernood hebben overleefd, omgetoverd tot parken en cultuurgebieden in de openlucht. De beroemdste is werelderfgoedsite Zeche Zollverein, een voormalige kolenmijn en industrieterrein waar nu een buitenzwembad, ijsbaan en wandelpaden te vinden zijn. ‘Mensen die het Ruhrgebied bezoeken, zijn vaak onder de indruk van hoe groen het hier is,’ zegt Karola Geiss-Netthöfel, directeur van de regiovereniging van het Ruhrgebied.

Zollverein maakt deel uit het van het grotere Emscher Park, een groen gebied dat van oost naar west loopt en bijna 450 vierkante kilometer beslaat. Je kunt in Essen een fiets huren om door het Ruhrgebied te fietsen – veel van de fietspaden waren vroeger treinrails. Of wandel over de Hohe Mark Steig, een 155 kilometer lang wandelpad dat in 2021 werd geopend. ‘Langs het pad worden de natuur en de industriële cultuur op een unieke manier gecombineerd, zoals je ziet wanneer je langs de fabrieken loopt,’ zegt Geiss-Netthöfel. Een interessante plek in de buurt is Halde Hoheward, een 151 meter hoge slakkenberg met op de top een gigantische zonnewijzer.

Dit artikel komt uit:
National Geographic Traveler - Editie 1 - 2022

National Geographic Traveler - Editie 1 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!
Story

Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!

Toen de Meilandjes ruzie kregen met hun manager Valérie Lempereur, de vrouw die de markante familie nota bene definitief op de kaart zette, typeerden ze haar ineens als onbetrouwbaar. Valérie, die deze week met een autobiografie komt, kondigt in Story haar zoete wraak aan...

Lees meer
De Engelse Escobar gaat cashen
Panorama

De Engelse Escobar gaat cashen

In november wordt de grote Britse crimineel Curtis ‘Cocky’ Warren (59) vrijgelaten. ‘De Engelse Escobar’ zat dertien jaar vast. In die tijd is er een hoop veranderd. Zo is hij ineens een celebrity geworden.

Lees meer
Geldvragen
MAX Magazine

Geldvragen

FINANCIEEL JOURNALIST JAAP ROELANTS BEHANDELT IEDERE WEEK VRAGEN VAN MAX-LEZERS. Deze week: de gewone consument wordt de dupe van de strijd van de banken tegen crimineel geld. En wanneer stort de bank mijn te veel berekende rente terug?

Lees meer
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren
Libelle Special

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade KASTANJEROOMTAART Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het…

Lees meer
ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels
Landleven

ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels

INGREDIËNTEN Voor de taart 200 g boter, op kamertemperatuur200 g suiker3 eieren200 g bloem2 tl bakpoeder¼ tl zout2 tl pumpkin spice-mix100 g pompoenpuree, afgekoeld Voor de vulling 200 g verse roomkaas125 g poedersuiker250 ml slagroom1 zakje klopfi x100 g pompoenpuree,afgekoeld1 tl pumpkin spice-mix Ter garnering handjevol walnootstukjes8 speculooskoekjes, verkruimeld½ pot zelfgemaakte pompoenkaramel Bereidingswijze Klop de boter met de suiker met behulp van een mixer tot het mengsel bleek en romig is. Voeg een voor een de eieren toe terwijl u blijft kloppen. Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en de specerijen boven een kom. Meng met een spatel het bloemmengsel door het botermengsel. Meng tot er geen klontjes meer zijn. Voeg nu ook de pompoenpuree toe en spatel deze er rustig door. Schep het beslag in een ingevette springvorm (diameter 18-20 centimeter). Bak de cake in…

Lees meer