Tijdschrift.nl logo
TIJD VOOR JEZELF

Easy living op curaçao bon bini

Van snorkelen met zeeschildpadden tot een duik in de roemruchte geschiedenis. Libelle’s Françoise toerde met haar dochters twee weken op Curaçao. “Die relaxte modus hadden we direct onder de knie.”

Fotografie: MINDEL WERKMAN, DANNE WERKMAN

Vrienden die er kind aan huis zijn, willen nergens anders meer heen. Meivakantie, zomervakantie of kerstvakantie, met acht zonuren per dag kun je op Curaçao heerlijk ontsnappen aan het Nederlandse kwakkelweer. Hoog tijd om het zelf te ontdekken, samen met mijn dochters Danne (10) en Mindel (14). Ik heb me goed voorbereid. Reizen als alleenstaande ouder ten tijde van een pandemie is even wat anders dan het jaarlijkse zomertripje naar een Grieks eiland van vóór die tijd. Vriend Emile – zo’n vriend die er altijd voor je is, mét Curaçaose roots – heeft drie A4tjes met tips voor ons, die ik ga proberen af te vinken tijdens onze twee weken vakantie. Over waarom dit eiland de mooiste vakantiebestemming ter wereld is, is hij kort en realistisch: “Mensen stellen zich een tropische ansichtkaart voor, maar zijn vaak een beetje teleurgesteld als ze na aankomst de rotzooi langs de weg, de slechte wegen en vervallen huizen zien. Dat zal bij jullie niet anders zijn. Geef het twee dagen en je komt in de modus die Curaçao zo ontzettend relaxed maakt.”

DE BEWOGEN GESCHIEDENIS VAN HET EILAND IS NOG OVERAL TERUG TE VINDEN

GATEN IN DE WEG

Curaçao is niet groot, maar rijd je van oost naar west, dan ben je al gauw langer dan een uur onderweg. De bezienswaardigheden liggen verspreid over het eiland, dus wie iets van het eiland wil zien, kan niet zonder huurauto. Op weg naar het hotel blijkt dat Emile gelijk had. Het asfalt is één grote gatenkaas en de uitdrukking ‘Don’t be gentle, it’s a rental’ was nog nooit zo van toepassing. Hoe ik ook probeer de gaten te ontwijken, regelmatig schieten Mindel en Danne op de achterbank met hun hoofden tegen het dak. Ons onderkomen, het net gerenoveerde Renaissance Curaçao Resort & Casino, in het hart van Willemstad, doet de rit direct vergeten. Een heerlijk hotel met privéstrand en een betoverend uitzicht op de oceaan waar zo nu en dan een immens cruiseschip langzaam voorbij trekt. Die relaxte Curaçao-modus heb ik direct gevonden.

In het bruisende Willemstad vallen de gekleurde huizen direct op

DUIK IN DE GESCHIEDENIS

Curaçao kent een rijke cultuur en bewogen geschiedenis, die nog overal is terug te vinden. We gaan op landhuizentour met mevrouw Bigala, een enthousiaste gids met de mooiste lach van het eiland. We bezoeken verschillende voormalige plantagehuizen en zij vertelt gepassioneerd over de geschiedenis van het eiland. Zelfs de dochters hangen aan haar lippen. In de zeventiende eeuw was Curaçao een doorvoerhaven voor slaven uit West-Afrika, die door de West-Indische Compagnie werden verhandeld op een slavenmarkt. Vervolgens werden de meeste slaven verscheept naar verschillende bestemmingen in Zuid- en Midden Amerika. Sommige bleven op het eiland om op de plantages bij de landhuizen te werken. Tegenwoordig fungeren de landhuizen vooral als musea en restaurants: plekken met een positieve functie. Zo is Landhuis Bloemhof nu een cultureel centrum omgeven door een natuurpark en hedendaagse kunstenaars tonen hun werk in de historische omgeving die teruggaat tot 1735.

OP EEN STRAND WAAR VEEL LOCALS ZIJN, ZIT JE MEESTAL GOED

KLEURRIJK WILLEMSTAD

Willemstad met z’n gekleurde huizen bruist en leent zich uitstekend om de Caribische cultuur op te snuiven. De houten pontonbrug verbindt de stadsdelen Punda en Otrabanda met elkaar. Deze wijken staan sinds 1997 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Jarenlang vierden verval, armoede en criminaliteit er hoogtij, maar met dank aan de nodige investeringen is de wijk opgeknapt. We ploffen neer op een van de terrassen aan de waterkant en genieten van lokale gerechten en livemuziek bij Bario Urban Street Food, een foodmarket in Otrobanda. We wagen zelfs een dansje, waarbij de realiteit hard is: mijn heupen zijn toch lang niet zo soepel als die van de gemiddelde Curaçaoër.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

DUSHI TRUK’I PAN

Wie snelle trek heeft, gaat naar de truk’i pan, een foodtruck langs de weg

Het eiland heeft geweldige restaurants, en ook het eten langs de weg is over het algemeen goed. Wie snelle trek heeft, gaat hier naar de truk’i pan, wat letterlijk brood-wagen betekent: een foodtruck langs de kant van de weg, waar je lokale etenswaren kunt kopen. Na een lange dag op het strand en even geen zin in een restaurant, is de BBQ Express-truk’i pan de beste stop die we onderweg naar het hotel konden maken. Je moet even wachten, want er staan altijd meer lekkerbekken in de rij. En zelfs vegetariërs, zoals dochter Mindel, kunnen hier terecht.

STRANDHOPPEN

Curaçao kent 38 openbare en privéstranden. Aan de zuidwestkust, ongeveer een uur van Willemstad, liggen de beste zwemstranden. Op een strand waar veel locals zijn, zit je meestal wel goed. Niet alle stranden zijn vrij toegankelijk. De meeste horen bij resorts en zijn alleen bestemd voor de eigen gasten. Ook zijn er stranden gerund door horecabedrijven, waarvoor je entree moet betalen. Een lunchreservering is soms ook voldoende om toegang te krijgen.

Op twee uren varen ligt het onbewoonde Klein Curaçao, met het langste en witste strand van Curaçao. Het eilandje beslaat slechts drie vierkante kilometer, maar je kunt hier makkelijk een middag doorbrengen. Het water is glashelder en de onderwaterwereld prachtig. Het eilandje staat bekend om zijn koraalriffen en zeeschildpadden. Dit zijn beschermde dieren, dus kijken mag, maar aanraken niet. Om de dochters hier extra van te doordringen, vertel ik dat de schildpad ijzersterke kaken heeft. Aanraken doen ze dan ook niet, wel zwemmen ze in hun enthousiasme veel te ver de zee in met een karetschildpad. Ik sta tien minuten doodsangsten uit op mijn strandbed! Gelukkig dragen ze flippers en snorkels. Eenmaal terug op het strand en vol verhalen (“Hij was bijna net zo groot als ik, mama!”), zijn ze zich van geen kwaad bewust.

BUITENGEWONE FLORA

Omdat ik vind dat je op vakantie altijd moet proberen tijd met locals door te brengen, volgen we een kookworkshop van Kris Kierindongo. Hij zet ons aan het werk om onze lunch te bereiden. Terwijl we kruiden en wilde sla uit de moestuin halen, vertelt hij dat het eiland veel te bieden heeft, maar dat mensen meer bewust moeten worden van de buitengewone flora die voor iedereen beschikbaar is. We laten ons het eten en de zelfgemaakte lemon ice tea met munt goed smaken en hebben een gezellige ochtend waarbij we veel leren over de gewassen van het eiland.

De dagen vliegen voorbij, we doen alles the easy way. De laatste avond genieten we op Jan Thiel Beach van een prachtige zonsondergang bij strandtent Koko’s. We bekennen elkaar dat we totaal geen zin hebben om naar huis te gaan. En is de lijst met tips helemaal afgevinkt? Natuurlijk niet! Een goede reden om snel weer terug te komen. Wanneer is de volgende schoolvakantie?

GROTE KNIP IS EEN VAN DE BEKENDSTE STRANDEN, TROPISCHER WORDT HET NIET

FOTOGRAFIE: AWL IMAGES, LAKEISHA BENNET/UNSPLASH, FRANÇOISE BUSSIÈRES,GETTY IMAGES, JORGEN HENDRIKSEN/UNSPLASH, IMAGESELECT, RENAISSANCE HOTEL

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer