Tijdschrift.nl logo
In deze uitgave

Een gelukkige, laatste zomer in schotland

Koningin Elizabeth overleed op 8 september op 96-jarige leeftijd in het bijzijn van oudste zoon Charles én haar drie trouwste dienaren op Balmoral Castle. Dat was de plek waar ze tijdens haar lange leven misschien wel het gelukkigst was.

DOOR RICK EVERS
FOTO’S ANP, BSR, BRUNOPRESS, GETTY IMAGES E.A.
Twee dagen voor haar overlijden ontving The Queen nog de nieuwe premier Liz Truss op Balmoral.

Koningin Elizabeth beleefde deze zomer een van haar gelukkigste in jaren. Eén van haar tradities was om de zomermaanden door te brengen met familie en bekenden in Schotland, in haar geliefde Balmoral Castle. Hier liet de monarch de teugels een beetje vieren, al werd er elke dag als gewoonlijk een koffertje met regeringsstukken op haar bureau gezet. Balmoral was helemaal Elizabeth’s privédomein. Ze erfde het familiebezit: prins Albert, de echtgenoot van koningin Victoria, kocht het kasteel in 1852. Hier was de vorstin naar verluidt op haar gelukkigst. Deze zomer haalde zij nog mooie herinneringen op aan de momenten die ze hier met haar gezin, en met name samen met haar geliefde man Philip, had meegemaakt. Hier waren ze samen als een bijna ‘gewoon’ echtpaar dat genoot van het buitenleven. Niet voor niets wilde ze dat na zijn dood een foto van hen samen op Balmoral werd vrijgegeven, gemaakt tijdens een van de traditionele picknicks met de familie in de bergen. Hier in de zomer terug te kunnen zijn, na enkele jaren door een pandemie ‘opgesloten’ te hebben gezeten in Windsor, was een welkom moment om drie bewogen jaren af te sluiten. Jaren waarin Harry en Meghan met veel bombarie het koningshuis verlieten, Andrew de naam van de monarchie besmeurde met zijn seksuele escapades en het coronavirus uitbrak en Elizabeth’s rijk in de greep hield. In die periode overleed ook nog eens prins Philip, met wie ze ruim zeventig jaar getrouwd was. Dat alles eiste een hoge tol van de hoogbejaarde Elizabeth. ‘Je ziet met eigen ogen wat het haar emotioneel gezien kost. Het bracht haar hartzeer en het was geen gemakkelijke tijd’, zei een bron dicht bij de koninklijke familie enkele weken geleden. Deze zomer hadden de trouwe hovelingen van Elizabeth alles op alles gezet om hun baas een zo mooi mogelijke zomer te laten beleven, ondanks de ongemakken die haar hoge leeftijd de koningin bezorgden.

Samen met haar gezin was Elizabeth vele vakanties op Balmoral te vinden.
Elizabeth was het gelukkigst als ze op haar Balmoral landgoed was.
Elizabeth laat haar hondjes uit.

Een bron binnen de hofhouding onthulde dat er absoluut niet iets chronisch aan de hand was met de vorstin. ‘Ze heeft flink wat gewicht verloren en voelt alle pijntjes die een 96-jarige vrouw zou verwachten, maar had vooral ernstige problemen door haar pijnlijke voeten. Haar dood komt dan ook, ondanks haar hoge leeftijd, toch nog als een verrassing voor de mensen om haar heen.’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Trouwe hovelingen

Eind juli verbleef koningin Elizabeth eerst in een bescheiden lodge in de buurt van het kasteel – bezoekers waren toen nog welkom voor een rondleiding op Balmoral – voor ze op 9 augustus haar intrek nam binnen de kasteelmuren. De lucht van de Schotse Hooglanden gaf Elizabeth altijd een prettig gevoel van verlichting. Met haar reisde een select gezelschap van hovelingen mee. Tezamen hadden zij gezworen niet meer van de zijde van de vorstin te wijken, tot haar laatste moment ooit daar zou zijn. Twee van hen zijn de boomlange kamerdienaar Paul en haar adjudant Barry. Ze brachten haar elke dag de paardenracekrant The Racing Post en kwamen ook bij haar in de comfortabele zitkamer zitten als Elizabeth zich voor de tv nestelde voor een wedstrijd. Ook Angela Kelly is zo’n persoon die er tot op het laatst altijd bij was. Ze begon ooit als assistent-kleedster en men had aan het hof nooit gedacht dat zo’n eenvoudige, gescheiden vrouw uit Liverpool in de gratie van The Queen zou vallen en haar meest loyale rechterhand zou worden. Ze was uiteindelijk verantwoordelijk voor de complete garderobe, de juwelen en werd zelfs persoonlijk assistent. Hun band was zo goed, dat de als gesloten en ouderwetse koningin bekend staande Elizabeth haar meermaals toestemming gaf om boeken te schrijven over haar werk én hun band samen. Inclusief persoonlijke anekdotes die sommige hardnekkige mythes ontkrachtten. In de laatste periode week Angela niet van de zijde van haar Queen. Ze stopte haar werkgeefster onder met warme dekentjes en probeerde haar zoveel mogelijk werk uit handen te nemen. ‘Ze is overbezorgd’, zei men deze zomer nog. Balmoral was ook een plek waar familie en vrienden samenkwamen. De premier werd er vaak in de zomer uitgenodigd voor een korte vakantie. Twee dagen voor haar dood nam ze hier afscheid van Boris Johnson en kreeg vervolgens bezoek van Elizabeth – ‘zeg maar Liz’ – Truss, de nieuwe premier. Haar gaf ze nog glunderend als altijd de taak uit haar naam een nieuwe regering te formeren. Haar kinderen Charles en Anne waren die dagen in de buurt en namen vlak voor het overlijden de honneurs waar tijdens de Highland Games, waar Elizabeth zelf vanwege haar verminderde mobiliteit verstek moest laten gaan. Ze zal hebben genoten van het bezoek van haar geliefde kleinzoon William, die samen met Kate en hun drie kinderen was komen logeren. Het contact met die jongste generatie vond Philip maar vermoeiend, maar het gaf Elizabeth veel energie. Andere vaste gasten waren prins Edward en zijn vrouw Sophie, die door de koningin in de familie was opgenomen als een eigen kind.

Samen met Charles genieten van het buitenleven.
Balmoral; waar rang en stand soms werden vergeten

Een paar weken geleden nog werd de koningin buiten gespot terwijl ze haar corgi’s uitliet. Ze was eigenlijk van plan met het klimmen van de jaren geen nieuwe hondjes meer te nemen. Maar zoon Andrew wist hoe hij zijn moeder kon opvrolijken na het overlijden van prins Philip. Hij kwam kort daarna al aanzetten met een nieuwe pup, Fergus. Elizabeth liep dan wel niet meer zo vief als eerder, maar dat is niet verwonderlijk voor een dame die langzaam richting de honderd jaar ging.

De foto die na de dood van Philip werd vrijgegeven, gemaakt tijdens een familiepicknick op Balmoral.

Dierbaren

Een laatste zomer, onbezorgd en vol vrolijkheid, in haar geliefde vakantiekasteel. Waar zoveel herinneringen werden opgehaald aan een vervlogen tijd. Waar rang en stand soms werden vergeten en de koningin danste met personeel. Hier op Balmoral mocht de tijd even stilstaan, de boel af en toe de boel gelaten. Het werd een prachtige laatste zomer met barbecues en picknicks, met wandelingen door de bergen, al heeft Elizabeth vooral vanuit het raam glimlachend gadegeslagen hoe haar dierbaren om haar heen, in haar en Philip’s geest, Balmoral beleefden. De oude koningin had een heel gelukkige zomer, voordat ze op 8 september vredig haar laatste adem uitblies.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’
&C Magazine

‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’

Ik ben een notoire documentairebinger. En nee, dat zeg ik niet om interessant te doen, want de documentaires die ik kijk, gaan niet altijd over een supersonische nucleaire deeltjesversneller of het leven van een obscure zeventiende-eeuwse dichter. Nee, ik kijk vooral met heel veel plezier naar het leven van Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Selena Gomez enTaylor Swift. Sterker nog, ik keek deze documentaires achter elkaar op één dag. Niet omdat ik van alle muziek van deze artiesten hou, maar omdat ik het fascinerend vind om hun worstelingen, vechtlust, ijdelheid, talent, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid te zien. Om ze te bewonderen en me soms ook aan hen te ergeren. Ik hou ervan om een fly on the wall te zijn. Ik kijk ook wel naar series, maar op de een of andere…

Lees meer
Extra handjes voor Schiphol
Nieuwe Revu

Extra handjes voor Schiphol

Dit is uitstekend nieuws! Naar aanleiding van alle ellende op de Hollandse luchthavens van vorig jaar is er een ‘security lane’ geopend op het MBO College Airport in Hoofddorp. Je zou denken dat de beelden van al die eindeloze wachtrijen jongeren zouden afschrikken, maar volgens schooldirecteur Philip Mol heeft de opleiding tot luchthavenbeveiliger juist aan populariteit gewonnen. ‘Jongeren zijn heel wendbaar, die zien gewoon dat perspectief,’ zei hij tegen NH Nieuws. ‘Dat optimisme zit misschien ook wel in de jeugd. Die zijn niet zo pessimistisch als volwassenen vaak zijn.’ Werkgelegenheid is er in ieder geval genoeg. Schiphol wil in de meivakantie 850 nieuwe securitymedewerkers in dienst nemen. De opleiding duurt tien maanden, iedere maand komen er zo’n vijftig studenten van school met een diploma. Maakt u zich geen zorgen, deze…

Lees meer
Effe viraal doen
Veronica Superguide

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

Lees meer
‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’
Flair

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is. “Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik…

Lees meer
Jada: ‘De waarheid wint áltijd’
Weekend

Jada: ‘De waarheid wint áltijd’

Jada Borsato stelt zich geen zorgen te maken over de eventuele rechtszaak rondom haar vader Marco, want'de waarheid wint áltijd’. Jada: ‘Jarenlang heb ik alleen maar lovende woorden over m'n vader gehoord. Als nu zijn naam wordt genoemd, komt er een oeh of iew! achteraan. Je leert echt de keerzijde kennen van bekend zijn en dat zet je ook aan het denken: wil ik dit wel?’

Lees meer