Tijdschrift.nl logo
MISDAAD

Eén gram liquidatievrije coke graag

Dat The War on Drugs niet werkt tegen cocaïnegebruik, is al jaren duidelijk: het is steeds gewoner geworden om een lijntje te snuiven tijdens een avondje uit. Ontmoedigingscampagnes dan, is dat een idee? Nee, zo blijkt uit onderzoek van NRC.

TEKST NIEK STOLKER,
FOTO’S BRANDWEER MADRID, RTV OOST, TRIMBOS E.A.

Bij Justitie hebben ze het al drie jaar over manieren om drugsgebruikers te confronteren met de maatschappelijke gevolgen van hun gebruik. Het zou zelfs een van de pijlers worden in het offensief tegen de georganiseerde misdaad. Toch kwamen publiekscampagnes niet van de grond. Reden, volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen: slechts 2 procent van de volwassenen in Nederland gebruikt coke. Waarom dan een grootschalige campagne op poten zetten? Daarmee loop je het risico dat een snuifje juist normaler wordt gevonden. Om deze reden zag de gemeente Amsterdam ook af van een ‘strategisch programma’ tegen de drugsindustrie waarin mensen moesten worden geconfronteerd met de schaduwzijden van hun drugsgebruik. In een intern document staat ook dat de politie serieus van plan is geweest een eigen campagne te beginnen rond een fictief keurmerk van ‘liquidatievrije cocaïne’. Al snel zou blijken dat dit spul niet bestaat: achter elke snuif van ‘het witte goud’ gaat een nietsontziende wereld schuil. De campagne ging niet door omdat de politie tot de conclusie kwam dat het niet aan hen is om drugsgebruikers aan te spreken op hun gedrag. In hetzelfde interne document wordt ook gerept over een proefproject in Brabant waar (potentiële) pillenslikkers werden aangesproken op de milieuschade die samenhangt met drugsproductie. Deze pilot was een succes wat betreft bewustwording, aldus Trimbos. Maar of dit ook tot een gedragsverandering leidt, is de vraag. Ook is onduidelijk of de campagne een landelijk vervolg krijgt.

Pillenslikkers leren een lesje over milieuschade.

WINNAAR VAN DE WEEK VINCENT VERWEIJ

Vincent Verweij, was dat niet die journalist die in 2017 een documentaire maakte over de Amsterdamse Van Gogh-rover Okkie Durham? En die door tv-kijkers werd uitgekotst omdat hij in de talkshow van Jeroen Pauw zei dat hij het wel grappig vond hoe Okkie na de diefstal aan een meesterwerk likte? Die breedlachend riep: “Ik zie dat de boef een interesse in kunst ontwikkelt,” waarmee hij tv-recensent Angela de Jong deed kokhalzen? Ja, die Vincent Verweij doet weer van zich spreken. Hij zit bovenop de moord op de Amsterdamse Nikki Lawalata in 2013. De ex van Nikki’s vriend Hani is daarvoor al lang en breed veroordeeld tot dertien jaar cel, maar volgens Verweij heeft de vrouw hulp gehad. Want hoe heeft ze in haar eentje, overdag en ongezien, een 65 kilo wegende vrouw uit haar huis gekregen en in een weiland kunnen achterlaten? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

VERLIEZERS VAN DE WEEK HENGELOSE AGENTEN

We moeten niet te snel oordelen – de Rijksrecherche is nog bezig met een onderzoek – maar de video ziet er niet goed uit. Een omstander filmde hoe twee agenten de bewusteloze Marcus (37) – die was aangehouden voor rijden onder invloed van drugs – uit een politieauto slepen. Hierna plaatst één van hen tot twee keer toe zijn knie op Marcus’ borst. Vorige week donderdag, precies een week na de arrestatie, overleed Marcus. Hij laat twee kinderen achter. Zijn familie heeft inmiddels advocaat Richard Korver ingeschakeld. Die laat aan Het Parool weten zelfstandig onderzoek te gaan doen naar de dood van Marcus. Hangende het onderzoek van de Rijksrecherche kan de politie niet meer zeggen dan dat de twee agenten geen verdachten zijn en dat er ‘geen enkele aanleiding is’ om ze te straffen. Verder zegt de politie dat haar gedachten en medeleven uitgaan naar de nabestaanden van Marcus.

EVEN DE METRO PAKKEN

Een autodief in Madrid deed een hoop verkeerd. Toen een agent hem spotte, vluchtte hij de busbaan op (fout 1), waarna hij dacht een vluchtroute te hebben gevonden: hij knalde door de glazen deuren van een luxe winkelcentrum (fout 2) om vervolgens de metro te pakken (fout 3). De dader werd gepakt, wonderwel raakte niemand gewond. De brandweer deed er vervolgens meer dan twee uur over om de gestolen wagen weer naar boven te trekken.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

‘Het was geen Hitlergroet, maar een uitzwaaigebaar’

Een 28-jarige verdachte die terechtstaat voor het maken van een Hitlergroet tegen ME’ers tijdens een coronademonstratie vindt dat ie niks fout deed. De rechter twijfelt, maar spreekt hem vrij, zo meldt het ANP.

4 Vier jonge Nederlanders werden vorige week aangehouden in hun auto bij het huis van de familie van kickbokser Jamal Ben Saddik. In hun auto vond de politie een vuurwapen en brandbommen. Mogelijk waren de vier een aanslag aan het voorbereiden. Hun opdrachtgever zou kwaad zijn omdat Jamals broer Saïd een deel van een drugslading zou hebben gestolen. Het pand kreeg deze zomer al drie aanslagen te verduren.

Bron: Het Laatste Nieuws.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’
&C Magazine

‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’

Ik ben een notoire documentairebinger. En nee, dat zeg ik niet om interessant te doen, want de documentaires die ik kijk, gaan niet altijd over een supersonische nucleaire deeltjesversneller of het leven van een obscure zeventiende-eeuwse dichter. Nee, ik kijk vooral met heel veel plezier naar het leven van Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Selena Gomez enTaylor Swift. Sterker nog, ik keek deze documentaires achter elkaar op één dag. Niet omdat ik van alle muziek van deze artiesten hou, maar omdat ik het fascinerend vind om hun worstelingen, vechtlust, ijdelheid, talent, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid te zien. Om ze te bewonderen en me soms ook aan hen te ergeren. Ik hou ervan om een fly on the wall te zijn. Ik kijk ook wel naar series, maar op de een of andere…

Lees meer
Extra handjes voor Schiphol
Nieuwe Revu

Extra handjes voor Schiphol

Dit is uitstekend nieuws! Naar aanleiding van alle ellende op de Hollandse luchthavens van vorig jaar is er een ‘security lane’ geopend op het MBO College Airport in Hoofddorp. Je zou denken dat de beelden van al die eindeloze wachtrijen jongeren zouden afschrikken, maar volgens schooldirecteur Philip Mol heeft de opleiding tot luchthavenbeveiliger juist aan populariteit gewonnen. ‘Jongeren zijn heel wendbaar, die zien gewoon dat perspectief,’ zei hij tegen NH Nieuws. ‘Dat optimisme zit misschien ook wel in de jeugd. Die zijn niet zo pessimistisch als volwassenen vaak zijn.’ Werkgelegenheid is er in ieder geval genoeg. Schiphol wil in de meivakantie 850 nieuwe securitymedewerkers in dienst nemen. De opleiding duurt tien maanden, iedere maand komen er zo’n vijftig studenten van school met een diploma. Maakt u zich geen zorgen, deze…

Lees meer
Effe viraal doen
Veronica Superguide

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

Lees meer
‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’
Flair

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is. “Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik…

Lees meer
Jada: ‘De waarheid wint áltijd’
Weekend

Jada: ‘De waarheid wint áltijd’

Jada Borsato stelt zich geen zorgen te maken over de eventuele rechtszaak rondom haar vader Marco, want'de waarheid wint áltijd’. Jada: ‘Jarenlang heb ik alleen maar lovende woorden over m'n vader gehoord. Als nu zijn naam wordt genoemd, komt er een oeh of iew! achteraan. Je leert echt de keerzijde kennen van bekend zijn en dat zet je ook aan het denken: wil ik dit wel?’

Lees meer