Eén gram liquidatievrije coke graag

Dat The War on Drugs niet werkt tegen cocaïnegebruik, is al jaren duidelijk: het is steeds gewoner geworden om een lijntje te snuiven tijdens een avondje uit. Ontmoedigingscampagnes dan, is dat een idee? Nee, zo blijkt uit onderzoek van NRC.

Bij Justitie hebben ze het al drie jaar over manieren om drugsgebruikers te confronteren met de maatschappelijke gevolgen van hun gebruik. Het zou zelfs een van de pijlers worden in het offensief tegen de georganiseerde misdaad. Toch kwamen publiekscampagnes niet van de grond. Reden, volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen: slechts 2 procent van de volwassenen in Nederland gebruikt coke. Waarom dan een grootschalige campagne op poten zetten? Daarmee loop je het risico dat een snuifje juist normaler wordt gevonden. Om deze reden zag de gemeente Amsterdam ook af van een ‘strategisch programma’ tegen de drugsindustrie waarin mensen moesten worden geconfronteerd met de schaduwzijden van hun drugsgebruik. In een intern document staat ook dat de politie serieus van plan is geweest een eigen campagne te beginnen rond een fictief keurmerk van ‘liquidatievrije cocaïne’. Al snel zou blijken dat dit spul niet bestaat: achter elke snuif van ‘het witte goud’ gaat een nietsontziende wereld schuil. De campagne ging niet door omdat de politie tot de conclusie kwam dat het niet aan hen is om drugsgebruikers aan te spreken op hun gedrag. In hetzelfde interne document wordt ook gerept over een proefproject in Brabant waar (potentiële) pillenslikkers werden aangesproken op de milieuschade die samenhangt met drugsproductie. Deze pilot was een succes wat betreft bewustwording, aldus Trimbos. Maar of dit ook tot een gedragsverandering leidt, is de vraag. Ook is onduidelijk of de campagne een landelijk vervolg krijgt.

Pillenslikkers leren een lesje over milieuschade.

WINNAAR VAN DE WEEK VINCENT VERWEIJ

Vincent Verweij, was dat niet die journalist die in 2017 een documentaire maakte over de Amsterdamse Van Gogh-rover Okkie Durham? En die door tv-kijkers werd uitgekotst omdat hij in de talkshow van Jeroen Pauw zei dat hij het wel grappig vond hoe Okkie na de diefstal aan een meesterwerk likte? Die breedlachend riep: “Ik zie dat de boef een interesse in kunst ontwikkelt,” waarmee hij tv-recensent Angela de Jong deed kokhalzen? Ja, die Vincent Verweij doet weer van zich spreken. Hij zit bovenop de moord op de Amsterdamse Nikki Lawalata in 2013. De ex van Nikki’s vriend Hani is daarvoor al lang en breed veroordeeld tot dertien jaar cel, maar volgens Verweij heeft de vrouw hulp gehad. Want hoe heeft ze in haar eentje, overdag en ongezien, een 65 kilo wegende vrouw uit haar huis gekregen en in een weiland kunnen achterlaten? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

VERLIEZERS VAN DE WEEK HENGELOSE AGENTEN

We moeten niet te snel oordelen – de Rijksrecherche is nog bezig met een onderzoek – maar de video ziet er niet goed uit. Een omstander filmde hoe twee agenten de bewusteloze Marcus (37) – die was aangehouden voor rijden onder invloed van drugs – uit een politieauto slepen. Hierna plaatst één van hen tot twee keer toe zijn knie op Marcus’ borst. Vorige week donderdag, precies een week na de arrestatie, overleed Marcus. Hij laat twee kinderen achter. Zijn familie heeft inmiddels advocaat Richard Korver ingeschakeld. Die laat aan Het Parool weten zelfstandig onderzoek te gaan doen naar de dood van Marcus. Hangende het onderzoek van de Rijksrecherche kan de politie niet meer zeggen dan dat de twee agenten geen verdachten zijn en dat er ‘geen enkele aanleiding is’ om ze te straffen. Verder zegt de politie dat haar gedachten en medeleven uitgaan naar de nabestaanden van Marcus.

EVEN DE METRO PAKKEN

Een autodief in Madrid deed een hoop verkeerd. Toen een agent hem spotte, vluchtte hij de busbaan op (fout 1), waarna hij dacht een vluchtroute te hebben gevonden: hij knalde door de glazen deuren van een luxe winkelcentrum (fout 2) om vervolgens de metro te pakken (fout 3). De dader werd gepakt, wonderwel raakte niemand gewond. De brandweer deed er vervolgens meer dan twee uur over om de gestolen wagen weer naar boven te trekken.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

‘Het was geen Hitlergroet, maar een uitzwaaigebaar’

Een 28-jarige verdachte die terechtstaat voor het maken van een Hitlergroet tegen ME’ers tijdens een coronademonstratie vindt dat ie niks fout deed. De rechter twijfelt, maar spreekt hem vrij, zo meldt het ANP.

4 Vier jonge Nederlanders werden vorige week aangehouden in hun auto bij het huis van de familie van kickbokser Jamal Ben Saddik. In hun auto vond de politie een vuurwapen en brandbommen. Mogelijk waren de vier een aanslag aan het voorbereiden. Hun opdrachtgever zou kwaad zijn omdat Jamals broer Saïd een deel van een drugslading zou hebben gestolen. Het pand kreeg deze zomer al drie aanslagen te verduren.

Bron: Het Laatste Nieuws.

Dit artikel komt uit:
Panorama - Editie 35 - 2022

Panorama - Editie 35 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Wie denkt Roxeanne Hazes wel dat zij is?
Nieuwe Revu

Wie denkt Roxeanne Hazes wel dat zij is?

PROFIEL — Het helaas al jaren voortslepende Hazes-familieconflict krijgt een nieuw hoofdstuk door de afzegging van Roxeanne Hazes (29) voor het meezingfeest Holland Zingt Hazes in 2023. Een gemis?

Lees meer
Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!
Story

Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!

Toen de Meilandjes ruzie kregen met hun manager Valérie Lempereur, de vrouw die de markante familie nota bene definitief op de kaart zette, typeerden ze haar ineens als onbetrouwbaar. Valérie, die deze week met een autobiografie komt, kondigt in Story haar zoete wraak aan...

Lees meer
De Engelse Escobar gaat cashen
Panorama

De Engelse Escobar gaat cashen

In november wordt de grote Britse crimineel Curtis ‘Cocky’ Warren (59) vrijgelaten. ‘De Engelse Escobar’ zat dertien jaar vast. In die tijd is er een hoop veranderd. Zo is hij ineens een celebrity geworden.

Lees meer
Geldvragen
MAX Magazine

Geldvragen

FINANCIEEL JOURNALIST JAAP ROELANTS BEHANDELT IEDERE WEEK VRAGEN VAN MAX-LEZERS. Deze week: de gewone consument wordt de dupe van de strijd van de banken tegen crimineel geld. En wanneer stort de bank mijn te veel berekende rente terug?

Lees meer
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren
Libelle Special

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade KASTANJEROOMTAART Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het…

Lees meer