Een infrarood saunadeken om stress te verminderen

Women’s Health-editor Roisín Dervish-O’-Kane: ‘Er was een tijd dat ik dacht dat “ontspanning” net zo wollig was als de trui die ik op thuiswerkdagen draag. Maar het concept heeft het afgelopen jaar een steeds prominentere plek ingenomen op mijn lijst met gezondheidsprioriteiten. De reden: mijn eens zo veerkrachtige emotionele staat heeft plaatsgemaakt voor een leeggelopen, verveeld brein. Nog steeds is het niet waar mijn talent ligt; ik ben niet goed in dingen doen, maar ook niet in niets doen. Mijn hersenen zijn continu in tweestrijd tussen lui zijn en me schuldig voelen. Het zorgt ervoor dat ik nauwelijks ontspannende activiteiten doe (een yinyoga-les of meditatie, bijvoorbeeld). In mijn vrije tijd wil ik in een donkere kamer liggen en mijn geest uitschakelen. Daarom greep ik mijn kans om een nieuw wellness-snufje te testen waarmee ik precies dat kan doen, terwijl ik tegelijkertijd profiteer van allerlei voordelen. Meer collageen, beter slapen, een sterker immuunsysteem en efficiëntere calorieverbranding, iemand?

Infrarooddekens zijn niet goedkoop (via nl.koanna.com koop je er eentje voor 399 euro) en ook niet mooi. Ze zien eruit als een nepleren slaapzak. Via een controller worden infraroodgolven de deken in gestuurd die je lichaam (niet de lucht eromheen, zoals in een sauna het geval is) veilig tot 75 graden opwarmen. Ik heb gelezen dat 84 procent van de mensen er beter door slaapt, dus ik doe mijn eerste sessie voordat ik naar bed ga. Ik houd me aan de instructies en ga er volledig aangekleed in liggen (sokken, legging en een shirt met lange mouwen). In dertig minuten zweet ik me helemaal leeg. Het is een hete, plakkerige ervaring die zijn weerga niet kent. Ik heb een lauwwarme douche nodig om een beetje af te koelen en frustrerend genoeg blijft mijn hartslag zo hoog dat ik tot na 1.00 uur wakker lig.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Ik probeer het een paar dagen later nog eens, deze keer met een boek voor wat afleiding. Maar ik kan me lastig concentreren, dus lig ik daar maar gewoon te ademen. Ik voel hoe mijn hartslag stijgt en zweetdruppels zich beginnen te vormen. Het gevoel na afloop is vergelijkbaar met dat na een doorweekte hot-yoga-sessie. Ik sluit wederom af met een lauwwarme douche, alvorens ik mijn avondeten naar binnen schuif en ga netflixen. Het volume van het negatieve, rusteloze stemmetje in mijn hoofd wordt teruggedraaid. Volgens wellnessonderzoeker Joy Hussain is het effect zo groot, doordat infraroodsauna’s de afgifte van endorfinen en andere opiaatachtige peptiden stimuleren. Ze brengen een soort “gedwongen mindfulness” teweeg. Hussain erkent dat het placebo-effect mogelijk ook een rol speelt en dat het bewijs voor de voordelen schaars is. En hoe het specifiek met de saunadekens zit? Dat moet nog worden onderzocht.

Toch dekt “gedwongen mindfulness” in mijn geval precies de lading. De hitte, de hartslag, het zweet: je kunt niet níet met je lichaam bezig zijn op dat moment. Ik gebruik mijn deken op de doordeweekse avonden dat ik me er niet toe kan zetten om voor een portie endorfinen naar de sportschool te gaan. Of op de vrijdagavonden dat ik wil “uitschakelen” zonder sterkedrank. Zelfs tijdens mijn lunchpauzes lig ik soms in die slaapzak. Het lijkt er niet op dat ik meer calorieën verbrand of “ontgift”, dus verwacht er wat dat betreft niet te veel van. Eindstand: de deken warmt me op en laat me ontspannen, en op dit moment is dat precies wat ik nodig heb.’

Dit artikel komt uit:
Women's Health - Editie 4 - 2021

Women's Health - Editie 4 - 2021
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Schadelijke straling?
Quest

Schadelijke straling?

Het 5G-netwerk in Nederland is al meer dan een jaar in gebruik. En volgens iedereen die er verstand van heeft, is het veilig. Toch zijn sommige mensen bang voor 5G-straling. Waarom is straling soms gevaarlijk? En wat maakt 5G juist wél veilig?

Lees meer
‘Gezien de verwondingen zal ze hebben gevochten voor haar leven’
Flair

‘Gezien de verwondingen zal ze hebben gevochten voor haar leven’

Dertien jaar geleden overleed Mariska, de vriendin en pleegzus van Bibi (38), onder verdachte omstandigheden in Honduras na een avond stappen met haar duikinstructeur, die vervolgens op de vlucht sloeg. “Dat hij nu gewoon rustig doorleeft in Australië is niet te verkroppen.”

Lees meer
BRIDGET MAASLAND “Stilstaan is voor mij geen optie”
Libelle

BRIDGET MAASLAND “Stilstaan is voor mij geen optie”

Presentatrice Bridget Maasland (47) zit niet stil. Ze is bezig met drie programma’s én ze rondde afgelopen jaar een regie-opleiding af. “Volgens mijn psycholoog maken vrouwen hun beste werk doorgaans ná de overgang. Dus ik zit te wachten.”

Lees meer
Wat speelt er allemaal rondom Marco Borsato?
Story

Wat speelt er allemaal rondom Marco Borsato?

Het is momenteel geen pretje om in de schoenen van Marco Borsato (54) te staan. Bizarre geruchten over nieuw overspel en zelfs vermeend ongepast gedrag bij destijds minderjarige meisjes, fysiek letsel, een uitgestelde clubtour en zijn afwezigheid in de nieuwste War Child-campagne maken van de zanger een veelbesproken man. Story sprak met de betrokkenen, waarvan er een reeds een advocaat in de armen genomen heeft!

Lees meer
Dreaming of a pink Christmas …
WONEN Landelijke Stijl

Dreaming of a pink Christmas …

Ieder jaar rond deze periode keert dezelfde vraag terug: hoe zullen we deze kerst ons huis sfeervol decoreren? Kies jij voor klassiek rood en groen, of mag het eens wat anders zijn? Wat dacht je bijvoorbeeld van deze combinatie van oudroze, koper, nude en groentinten?

Lees meer