Een verrassende kijk op de winter

Wanneer je goed gebruik maakt van kleur en licht, zien je winterfoto’s er niet saai en grijs uit. Integendeel!

(Foto: Peter Wollinga / Shutterstock)
(Foto: Ron Westbroek)

Bij het invallen van de winter vind je in de natuur alom terugtrekkende bewegingen: het groen verdwijnt grotendeels, eekhoorns kruipen in hun holletje, beren starten hun winterslaap en huismussen nestelen zich op de bank bij de open haard. Maar er zijn mensen die van geen wijken weten en er juist dapper op uit trekken. En dat zijn fotografen. Want fotograferen in de winter is een fascinerende bezigheid en absoluut de moeite waard. Natuurlijk vooral vanwege de mooie platen waarmee je weer thuis komt. Kleed je warm aan, pak je camera en ga naar buiten!

VERSTILDE SCHOONHEID

Ons vlakke land krijgt onder winterse omstandigheden een verstilde schoonheid over zich, waar je als fotograaf gewoon niet passief bij kunt blijven. Het summum is natuurlijk het besneeuwde landschap. Het afbeelden daarvan kent een lange traditie, getuige de geschilderde Hollandse wintertaferelen uit de zeventiende eeuw en uit de Romantiek. Die bijzondere schoonheid heeft te maken met het gegeven dat alles voor je lens gereduceerd is tot niet meer dan twee of drie kleuren: veel wit en nog wat kleine donkere elementen. Het is het tegendeel van de bonte, drukke zomer – juist rust en sereniteit. Maar er zijn ook prachtige details waarvoor het niet eens gesneeuwd hoeft te hebben. Denk aan rijp op een takje bijvoorbeeld. Of, als je het moet doen zonder sneeuw en vorst, een onheilspellend kaal bos, of een onherbergzaam ogende zandverstuiving. Bovendien zijn er altijd wel dieren die net als jij de kou trotseren. Vogels tref je waarschijnlijk gewoon in je eigen tuin aan. Installeer je met een deken en een camera op statief voor je en wacht tot ze het voederbakje benaderen dat je voor ze hebt klaargezet!

(Foto: Martine Lambrechts)

WINTERLICHT

In de wintermaanden kun je profiteren van prachtig licht. Ten eerste duurt het gouden uur na zonsopkomst en voor zonsondergang langer dan in de zomer. Het moment waarin het licht een heerlijke warme tint heeft, duurt in de winter wel anderhalf à twee uur. Profiteer van het fraaie ochtendlicht, waarvoor je niet eens extra vroeg hoeft op te staan!

Ten tweede staat de zon lager dan in andere seizoenen. Die laagstaande zon heeft allerlei voordelen. Het licht is ook buiten het gouden uur warmer dan bijvoorbeeld het licht van een felle middagzon in de zomer. De koude lucht uit het noorden bevat weinig vocht en stof, wat al gauw voor een sprankelende atmosfeer zorgt.

Ook krijg je bij de laagstaande zon sterke contrasten, waardoor texturen en vormen mooi benadrukt worden. Denk bijvoorbeeld aan de fijne structuur van sneeuw in het zonlicht. Met zijlicht of tegenlicht komt deze structuur extra mooi naar voren, beter dan met de zon in je rug.

De lage hoek van de zon zorgt voor lange schaduwen die mooie lijnen vormen. Daarmee kun je de kijker mooi de foto in leiden, of je gebruikt ze bijvoorbeeld om minder interessante delen van de compositie te verfraaien.

De laagstaande zon heeft één nadeel: je hebt eerder last van flares (zonnevlekken). Het is daarom verstandig om de zonnekap op je objectief te houden.

In de winter is het ook zeker de moeite waard om eens een panoramafoto te maken van het landschap. (Foto: Damira68 / Pixabay)
(Foto: Kichigin / Shutterstock)

SNEEUWVLOKKEN

Tijdens een sneeuwbui fotograferen kan heel mooie resultaten opleveren. Zorg er wel altijd voor dat je je camera en objectief goed beschermt tegen de sneeuwvlokken. Uiteindelijk is sneeuw niets anders dan water en dat kan je apparatuur flink beschadigen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Voor het fotograferen van de sneeuwvlokken heb je twee opties: je kunt ernaar streven om de vlokken als vlokken op de foto te zetten, of je gaat voor lange strepen. Wil je losse vlokken? Kies dan een hogere ISO-waarde, zodat je de sneeuwvlokken met een kortere sluitertijd kunt ‘bevriezen’ in het beeld. Een andere oplossing is flitsen op de sneeuw. Ook dan zie je vlokjes en geen strepen. Kies je daarentegen een langere sluitertijd van ongeveer 1/15 seconde, dan veranderen de sneeuwvlokken in zachte, lange strepen. Zorg indien mogelijk voor een donkere achtergrond om de witte strepen te benadrukken.

(Foto: HildaWeges / Fotolia.com)

DE WITTE WERELD

Nee, het gebeurt niet meer zo heel vaak dat ons landschap wordt omgetoverd in een witte wereld. Ook voor ons is het daarom altijd maar de vraag of we veel aandacht moeten besteden aan fotograferen in de sneeuw. Voor hetzelfde geld valt er dit seizoen helemaal geen sneeuw. Maar we blijven er natuurlijk over dromen.

WINTERSE ONDERWERPEN

Bij winterfotografie denk je waarschijnlijk het eerst aan weidse, kale landschappen en niet aan het fotograferen van details – de combinatie winter en macrofotografie ligt niet voor de hand. Maar juist in de winter zijn er allerlei opmerkelijke details die het waard zijn om op de foto gezet te worden. Denk bijvoorbeeld aan een spinnenweb in de mist, of aan mossen, korstmossen en schimmels. Al die kleine zaken zien er in de winter anders uit en bieden allerlei mogelijkheden om je uit te leven met je macro-objectief. In zachte winters zijn er ook nog paddenstoelen te vinden. Bij vorst kun je je richten op ijspegels en ijskristallen en op de prachtige details die tevoorschijn komen bij die opmerkelijke combinatie van mist en vorst die rijp heet. Vooral objecten met een fijne structuur in het oppervlak worden met rijp erg mooi. Takjes van berken zijn daar een mooi voorbeeld van.

(Foto: Peter Goossens)
(Foto: @smy96 / Unsplash)

VOGELS IN JE TUIN

Geef de hongerige vogels wat te eten en ze geven jou de gelegenheid om hun fotogenieke uiterlijk vast te leggen. Omdat ze hongerig zijn, zijn ze bovendien minder schuw, zodat je ze makkelijker kunt fotograferen.

Plaats zo mogelijk twee voerbakjes op verschillende plekken. Sommige vogelsoorten houden niet zo van drukte en geven de voorkeur aan een rustig plekje. Kies voor een plek uit de schaduw en zorg voor een rustige en natuurlijke achtergrond.

Een objectief van 200 of 300 millimeter is voldoende. Vogels komen vaak in stapjes dichterbij, bijvoorbeeld op takjes in de buurt. Richt je camera ook eens op zo’n takje voor een natuurlijk ogende foto.

Dit artikel komt uit:
CHIP FOTO Magazine - Editie 64 - 2021

CHIP FOTO Magazine - Editie 64 - 2021
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Dronken Songfestival-zangeres Stien den Hollander zet man op straat tijdens seksdate
Story

Dronken Songfestival-zangeres Stien den Hollander zet man op straat tijdens seksdate

Sinds bekend werd dat de 21-jarige Stien den Hollander (S10) Nederland ging vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival kreeg ze er duizenden Instagramvolgers erbij, waaronder een hoop mannen. En dat liet Stien niet onberoerd. ‘Het afgelopen jaar heb ik met best veel mannen seks gehad,’ vertelt ze in het boek Hoe doen we het? van schrijfster Milou Deelen. ‘Soms was het heel leuk, soms gewoon k*t. Ik heb ook een keer gehad dat ik heel dronken was en iemand langskwam in de nacht. Ik zei dat hij weg moest, omdat ik te dronken was en moest kotsen. Toen heeft hij bij het weggaan een fles Hennessy van mijn drankplateautje meegenomen. Onder het mom van: als ik geen seks krijg, neem ik iets anders mee, denk ik.’ Overigens is Stien niet bepaald…

Lees meer
Thomas
&C Magazine

Thomas

Thomas van der Vlugt komt uit een periode van seks, drugs en rock-’n-roll. Nu hij dertig is en datet met Merel, is-ie een stuk rustiger geworden. Of dat ook invloed heeft op z’n libido, wil Chantal weten.

Lees meer
Bom barst door geheimzin nigheid rond ’liefdestrip’
Party

Bom barst door geheimzin nigheid rond ’liefdestrip’

André Hazes moet flink inleveren voor zijn lange werkpauze van 2,5 jaar vanwege de coronacrisis en zijn emotionele burn-out. Hij deed voorheen maandelijks gemiddeld acht optredens van 12.500 euro per half uur. En volgens zijn management neemt hij de rest van dit jaar ook nog vrij. Dat kost André heel veel geld - circa 100.000 euro per maand - en opgeteld maakt hem dat nu al 3 miljoen armer. Probeert hij daarom de documentaire over zijn comeback en de beelden van een mogelijk huwelijk met Monique voor veel geld te verkopen?

Lees meer
‘ik werd opgesloten in het schapenhok’
LINDA.

‘ik werd opgesloten in het schapenhok’

Edino van Dorsten (29) is de een van de negen kinderen van Ruinerwold. Na een jeugd vol fysiek en mentaal geweld is hij nu een eigen onlineplatform gestart om anderen te inspireren.

Lees meer
Bn’er zijn, zo rijk word je ervan het geheim van de gages onthuld
Veronica Superguide

Bn’er zijn, zo rijk word je ervan het geheim van de gages onthuld

Als je bekend bent in Nederland, dan kun je daarmee op tv een aardige boterham verdienen. Maar wat krijgen die BN’ers nou voor een uurtje bij Beau of Op1, deelname aan Wie Is de Mol? of een optreden in Ik Hou van Holland ? Onze eigen deskundige Rob Goossens ging, met enige voorkennis, op zoek naar het antwoord.

Lees meer