Tijdschrift.nl logo
ACTUEEL

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

TEKST ALIE SIERKSTRA
FOTOGRAFIE ANP

5 WESTEROS

In 2017 werden we verrast door een trailer voor een spin-off-serie van Game of Thrones. We zagen een draak boven de wolkenkrabbers van Londen en een White Walker-uitbraak in een ziekenhuis. Kort gezegd: Game of Thrones in een moderne setting. De trailer, getiteld Westeros, werd in korte tijd massaal bekeken – inmiddels staat de YouTube-teller op 3,7 miljoen views. Ook verschenen er tientallen artikelen, ook op gerenommeerde websites als Vice. Er werd daarin druk gespeculeerd over de nieuwe serie. Daarbij bleef één belangrijke vraag onbeantwoord: wie had de trailer gemaakt? Een paar dagen later verscheen een tweede video. We zagen een van de hoofdpersonen uit de eerste trailer. Naast hem stond een figuur in een zwarte hoodie. En jawel hoor, toen de figuur zijn capuchon afdeed, bleek het om Arjen Lubach te gaan! “Weet je, ik zit volgens mij in de verkeerde televisieserie of zo”, zegt hij in de video. “Ik ben van Zondag met Lubach.” Dus nee, helaas geen moderne Game of Thrones-spin-off. Wel een heel slimme manier om een nieuw seizoen van Zondag met Lubach aan te kondigen.

4 Farao der Nederlanden

In het tweede seizoen van Zondag met Lubach besloot Lubach zich als een statement tegen de monarchie uit te roepen tot Farao der Nederlanden. Wat zijn eerste daad zou zijn? Bierfietsen omsmelten tot ziekenhuisbedden. De komiek besloot een burgerinitiatief te lanceren om zijn titel te bevestigen. Doordat de drempel van 40.000 handtekeningen ruimschoots gehaald was, moest de Tweede Kamer het burgerinitiatief daadwerkelijk bespreken. Dat dachten we in elk geval… Maar de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven adviseerde de Tweede Kamer om het burgerinitiatief niet ontvankelijk te verklaren: ‘De titel farao is geen publieksrechtelijke titel of functie en de Kamer gaat niet over de toekenning van feesttitels; dat is een privékwestie’, zo schreven ze. Ook oordeelde de commissie dat ‘de farao in Egypte regeerde als godheid en het voorstel derhalve ook in strijd is met de in ons land diepgewortelde normen en waarden.’

INMIDDELS STAAT DE YOUTUBETELLER VAN TRAILER WESTEROS OP 3,7 MILJOEN VIEWS

3 Russisch referendum

De Russische president Vladimir Poetin besloot om in delen van Oekraïne een referendum over aansluiting bij Rusland te organiseren. “Hij regelt een referendum in een land dat niet van hem is, dat kán niet. En als het wel kan... Nou, dan kunnen wij dat ook”, zo stelde Lubach in De Avondshow. Lubach kwam daarom met een tegenreferendum over de aansluiting van Rusland bij Nederland. En daar had hij goede argumenten voor: “Onze koning Willem IV is ook jullie koning”, zo was te horen in het filmpje. Ook voerde Lubach bijvoorbeeld aan dat Poetins dochter, Maria, in Voorschoten woonde. “Daar woon je niet voor je lol, maar wel voor je echte moederland.” Ook dit gedurfde filmpje ging hartstikke viral. Zeker toen oorlogsjournalist Olaf Koens hem op social media deelde en zijn Russische volgers de beelden onder ogen kregen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu
DE OPHEF LIEP ZO HOOG OP DAT DE TOENMALIGE CEO VAN RUMAG ZELFS OPSTAPTE

2 RUMAG

Rumag hield tienduizenden euro’s over aan een coronaactie voor het Rode Kruis, zo stelde tijdschrift Quote. Een T-shirt met de opdruk ‘IK.GELOOF.IN.JOU. EN.MIJ’ werd voor 24,95 euro verkocht, exclusief zeven euro verzendkosten. Van elk verkocht shirt werd ‘slechts’ tien euro aan het Rode Kruis geschonken. Reken maar uit. De situatie kwam in een stroomversnelling toen Lubach er voor Zondag met Lubach een item over maakte. De komiek lanceerde zijn eigen site, lubag.nl, waar shirts verkocht werden die veel leken op die van Rumag, maar dan met komma’s tussen de woorden in plaats van punten. De ophef liep zo hoog op dat Rumag niet alleen stopte met de verkoop van de artikelen, maar toenmalig CEO, Thijs van der Heide, zelfs opstapte.

1 The Netherlands second

Lubach besloot Nederland voor te stellen aan de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika, Donald Trump. In het Zondag met Lubach-filmpje, dat ingesproken werd door komiek Greg Shapiro, werd Trump verzocht om zijn slogan ‘America first’ aan te vullen met ‘The Netherlands second’. Om hem te bewijzen hoe geweldig Nederland is, werd onder meer verwezen naar de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden (‘Total losers’), de Nederlandse taal (‘We’ve got all the best words’) en Ponypark Slagharen (‘You can grab ’em by the pony’). Met 29 miljoen views op de YouTube-teller is America First - The Netherlands Second met afstand het best bekeken filmpje van Lubach ooit. Het filmpje was ook het startsein voor tientallen andere landen om soortgelijke video’s te maken voor de Amerikaanse president. Flikt Lubach ook in 2023 weer zoiets greats?! Hij heeft er dit seizoen tien weken de tijd voor.

TV De Avondshow met Arjen Lubach, NPO 1, maandag t/m donderdag vanaf 23 januari

FLIKT LUBACH OOK IN 2023 WEER ZOIETS GREATS?!

Lees meer

Alle artikelen
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer
Fit & focused
V'GAN

Fit & focused

Hoe kom je aan je eiwitten? Wat eet je om geen tekorten op te lopen? Sporters gedijen toch zeker het beste op salades met broccoli en kip? Als vegan hoor je deze vragen vast weleens voorbij komen - zeker als je er een actief leven op nahoudt. Gelukkig bewijzen heel wat (top)sporters dat een plantaardig eetpatroon juíst veel energie kan geven. Voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut en personal trainer Nanneke Schreurs weet er alles van en leert ons graag bij. Lees mee.

Lees meer