Emotioneel afscheid van piet paulusma

In Marsum vond de crematie van de populaire weerman in besloten kring plaats.

Duizenden mensen vanuit het hele land reisden af naar Harlingen om afscheid te nemen van Piet Paulusma. De familie van de populaire weerman had opgeroepen om kleurrijke bloemen mee te nemen en daar werd massaal gehoor aan gegeven: de kist was aan het einde van de dag omringd door een bloemenzee. ”Piet hield van fleurige bloemen. Dat is bewust zo gedaan”, zegt uitvaartbegeleider Casper van Veen. De bloemen gaan na de uitvaart niet verloren. ”Uiteindelijk willen we er een com- postbult van maken en volgend jaar in het voorjaar willen we daar dan een veldje van hebben hier in de stad: het Piet-veldje, aldus Casper van Veen. ”Zodat we in het voorjaar weer een mooie bloemenzee hebben en dat we dan een moment hebben om weer aan Piet te denken.” Zo’n 6000 mensen kwamen langs om Piet een laatste groet te brengen.

Lieve familieman

Piet Paulusma kreeg samen met zijn ex-vrouw Joke vier kinderen: dochters Geartsje, Martsje en Boukje en zoon Kees. Ook had hij een tweelingbroer, Lume. In een rouwadvertentie omschrijven Piets dierbaren hem als een ‘lieve familieman’, ‘harde werker’ en ‘levensgenieter’. ‘Wat zullen we je missen’, staat er te lezen. Zijn kinderen zeiden in ‘De Telegraaf’ kort na zijn overlijden: ”Hij had een rotziekte. Dat maakte de tijd met hem kort en zijn leeftijd van 65 uiteraard veel te jong. Het is wat het is, daar staan we verder niet boos in. Zo zou onze vader dat zelf ook hebben gezegd. Je kunt namelijk niet veranderen wat er op je afkomt.” De wijze les die Piet hen naliet, is volgens zijn kinderen de manier waarop de nuchtere Fries in het leven stond. ”Pluk de dag en geniet ervan.” En die levensfilosofie hebben ze van Piet overgenomen. ”Dat blijven we ook doen. Met hem daarbij altijd in onze gedachten.” Een dag na het publieke afscheid werd Piet in besloten kring begraven.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
’Hij was een harde werker, een levensgenieter levensgenieter en soms ook een dramaqueen’
Piets kinderen over hun vader:: ”Hiijj was een lieve familieman en een echte verbinder. Hij vierde echt het lleven.”

’Piet was veel te goed voor deze wereld’

In een speciale uitzending van Omroep MAX zegt dochter Geartsje over haar vader: ”Hij was een echte verbinder. Hij kon een drama- queen zijn, maar probeerde haast iedere situatie lichter te maken. Hij vierde echt het leven, het was zo mooi om hem daarvan te zien genieten.” Ook Martsje, die als weervrouw ook weleens voor haar vader inviel op tv, spreekt liefdevol over Piet. ”Ik kan me niet voorstellen hoe het gaat zijn als hij er straks niet meer is. Bijvoorbeeld als ik iets geks zie in de lucht, of een kring om de maan. Dan maakt het niet uit hoe laat, ik bel mijn vader om te vragen: ‘Heb je het al gezien?’. En dat was dan eigenlijk altijd zo. Wie moet ik straks nou bellen met zoiets?” Piets tweelingbroer Lume spreekt eveneens vol liefde en trots over de weerman. ”Mijn broer was een heel lieve man. Veel te goed voor deze wereld, vind ik. Dat was vroeger al zo. Ik was het boefje, kreeg altijd straf van de meester. Hij nooit. Dat is altijd zo gebleven. Hij heeft altijd klaargestaan voor iedereen.”

Zijn laatste wens...

Het weer was Piets grote passie, tot op zijn sterfbed was hij bezig met zijn vak. Dat blijkt wel uit het laatste gesprek dat hij met Jan Slagter had. De Omroep MAX-baas bezocht Piet op z’n sterfbed. Jan: ”Hij zei: ‘Zou je tegen de Nederlanders willen zeggen dat ik ontzettend blij ben dat ze altijd naar me hebben gekeken? Ik wil ze daarvoor bedanken.’ Hij vond het een eer om dat te mogen doen”, aldus Jan Slagter. ”Aan het einde van het gesprek zie hij ook: ‘Over vier jaar komt er een Elfstedentocht. Willen jullie dan aan me denken?’”

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen