Tijdschrift.nl logo
ACTUEEL

Exclusief interview met de ooit zo rebelse zanger good boy robbie

We kennen ’m van zijn dikke vette hits én z’n bad boy-verleden. Inmiddels is Robbie Williams een, soort van, voorbeeldige vader en heeft-ie zijn grootste hits samen met ons Metropole Orkest uitgebracht op album XXV. Wij mochten m het hemd van het lijf vragen, maar dat had hij al niet meer aan…

TEKST THOMAS BRAUN
FOTOGRAFIE ANP

NEE HIJ IS NIET NAAKT, zo laat Robbie Williams weten. “Ik heb een boxershort aan.” Dat is weleens anders. Laatst nog, in de Engelse radioshow Heart Breakfast, had hij helemaal niets om het getatoeëerde lijf. “Ja, ik hou er nu eenmaal van om interviews in bed te doen. En ik hou ervan om interviews te doen wanneer ik me het meest comfortabel voel. En dat is in bed en soms heb ik dan niks aan. Ik denk dat mensen authentieker moeten zijn als ze interviews geven en meer ontspannen moeten zijn.”

Op je nieuwe album ben je ook naakt te zien: je zit met je blote kont op een kubus als De Denker van kunstenaar Auguste Rodin.

“Iemand deed deze suggestie en ik dacht: dat is een goed idee! Ik denk dat het een opvallend beeld is, een interessante pose en een mooi plaatje. Ja, ik vind het prachtig.”

‘ALS IK NIET HAD INGEGREPEN, DAN WAS IK DOODGEGAAN’

Ben je zelf ook zo’n denker? Een man met altijd twijfels in zijn kop?

“Weet je, als je calorieën kunt verbranden met denken, dan had ik nu kledingmaat nul. Of het me stoort dat ik altijd maar denk? Het is veel erger dan me eraan storen. Het beheerst mijn leven. Het is niet meer zo dat het de baas is over mijn leven, maar dat wás het wel. Mijn getob was de driver van Robbie Williams’ auto, maar nu niet meer. Hij zit nog steeds in de auto, maar is nu de passagier, ik ben inmiddels zover dat ik het heft weer in handen heb. Dat gezegd hebbende: is het nog steeds overweldigend? Is het nog steeds onaangenaam? Ja. Maar het is wat het is.”

En rijd je in jouw auto zonder drank en drugs tegenwoordig? Vroeger heb je weleens in een afkickkliniek gezeten…

“Oh yes, zeker weten. Ik ben er echt vanaf. Ik heb al 22 jaar geen druppel alcohol gedronken en ik heb al sinds 2006 niets gebruikt dat echt, écht schadelijk voor je is.”

En dat is best opmerkelijk. Want Robert Peter Williams, geboren op 13 februari 1974 in het Britse Stoke-on-Trent, was niet alleen een begenadigd zanger toen hij doorbraak met de boyband Take That. Hij bleek ook een liefhebber van drank en drugs en dit was een van de redenen dat hij de succesformatie in 1995 verliet: hij wilde niks weten van het propere, gezonde imago van de club. Na zijn vertrek uit de boyband raakte hij veelvuldig in opspraak en speelden drank en vechtpartijen een grote rol in zijn leven. Hij leed ook aan depressies en angststoornissen en die zorgden er naar eigen zeggen weer voor dat hij drank en drugs gebruikte en verslaafd raakte aan antidepressiva. Velen zeggen dat de ommekeer door zijn vrouw kwam, Ayda Field, met wie hij in 2007 in hun toenmalige woonplaats Los Angeles trouwde. Samen hebben ze twee zonen en twee dochters in de leeftijdscategorie van twee tot tien jaar.

Is het jouw vrouw die jou op het rechte pad heeft gekregen? Ben je door haar een leven zonder drank en drugs gaan leiden?

“Nee, het is heel simpel, als ik niet had ingegrepen, was ik doodgegaan. Mijn vrouw is in mijn leven gekomen en gaf me grond onder mijn voeten. Weet je, ik heb een doel in mijn leven, want ik heb vier kinderen. Ik moet de beste versie van mezelf tonen om voor hen een positief rolmodel te kunnen zijn. En ik wil de beste versie van mezelf zijn. Ik wil nooit hypocriet zijn, niet schandelijk en ik wil de donkere energieën die in mij bestaan onder controle houden.”

Robbie trapt graag een balletje. Hier voor Unicef. Ayda gaf hem, zoals hij zegt, grond onder zijn voeten.

Welk moment bracht de grote verandering?

“Het leven is een grote verzameling van momenten die je leven veranderen. Het is er non-stop, dat gebeurt bijna elk moment.”

Bij Manchester United mag er ook wel wat veranderen, vind je niet?

Robbie blikt of bloost niet als hij de voetbalvraag krijgt. Hij lacht niet eens. Hij is zelf een begenadigd voetballer en fan van Port Vale, waar hij weleens een balletje trapt, én Manchester United. “Ik denk dat er iets heel erg verrot is in de club en dat gaat van de top van United naar alle geledingen binnen de club. Het is ongelooflijk sad en het is echt onbegrijpelijk dat daar zo’n enorm plichtsverzuim is ontstaan. En dat voor zo’n ongelooflijk instituut. Het is veel erger dan een verwarring en chaos, dit had nooit zo ver mogen komen.”

Kan Ten Hag het tij keren en de club weer op het goede spoor krijgen?

“Ik denk dat zelfs Jezus niet in staat is om de club weer op het goede spoor te krijgen. Ik denk niet dat de Lieve Heer, al gooit hij al zijn wonderen in de strijd, in staat is om deze ellende op te lossen. Het is een schande voor Erik, want weet je, ik geloof echt in hem en ik hou van zijn voetbalfilosofie. Hij is zo goed in wat hij doet. Maar hij kan het niet oplossen, dat kan Pep Guardiola niet, Jürgen Klopp kan dit niet, Sir Alex Ferguson is ook de lul als hij nog iets gaat proberen met deze club… Het is echt shocking.”

‘IK GELOOF IN ERIK, MAAR ZELFS JEZUS KAN DE ELLENDE BIJ MANCHESTER UNITED NIET OPLOSSEN’

Zeg eens eerlijk: was jij niet veel liever voetballer dan popartiest geweest?

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

“Nee. Mijn werk heeft een hoop ellende opgeleverd: waanzin, problemen, mentale ziektes, angsten… al die dingen. Maar mijn werk is ook de geweldigste baan die je kunt hebben op deze planeet. Als het goed gaat, is er echt niets beter dan dat. Natuurlijk, zoals we hier in Engeland zeggen: I like to have my cake and eat it. Ik had graag én een profvoetballer willen worden, én een succesvol acteur én een geslaagde popster. Al die dingen had ik graag geweest, maar ik geloof dat ik de beste job van allemaal heb.”

Waar was je al die jaren? Het was zo stil.

“Welke jaren? Ik heb gewoon albums uitgebracht, hoor. En liedjes. En ik ben op tournee geweest. Ik heb gewoon ook een leven waarin mij dingen overkomen die iedereen overkomen. Bij popmuziek draait het om nieuw zijn, nieuw dingen meemaken, nieuwe dingen brengen. Maar je kunt niet altijd in het nieuws leven. Ken jij iemand van in de veertig, bijna vijftig, die nog elke dag in de tabloids staat? Die elke dag op de commerciële radio te horen is? Dat gebeurt gewoon niet. Ik begrijp wel dat de perceptie is: waar is Robbie, wat is-ie aan het doen, als er even geen nieuws is. Maar ik doe nog steeds hetzelfde als altijd en dat is albums uitbrengen en op tournee gaan.”

‘WAAR WAS JE? IK HEB GEWOON ALBUMS UITGEBRACHT, HOOR’

Wat is volgens jou eigenlijk het mooiste nummer dat ooit is gemaakt?

“Dancing Queen van ABBA. Ik weet niet waarom, maar het neemt je mee naar een andere wereld. Dit liedje geeft je toegang tot een andere dimensie. Het is magisch, engelachtig. En het bezorgt je vibraties en sensaties waarvan je weet dat ze bestaan, maar je kunt ze nooit aanraken of bevatten.”

En wat is jouw beste nummer?

“Feel.”

Niet Angels, dat in 2005 door de Engelsen werd verkozen tot het beste nummer van de afgelopen 25 jaar?

“Nee. Angels is het volkslied van Engeland. Hoe dat voor mij is? Het gaat buiten mij om. Het is moeilijk voor mij om te begrijpen wat dit lied doet voor al die mensen die ik niet ken. Voor mij is het gewoon een van mijn songs. Voor de mensen is het iets anders geworden, iets waar ik niet bij kan. Begrijp me goed, ik ben heel dankbaar dat dit nummer mij is overkomen. Maar ik heb er niet dezelfde relatie mee als andere mensen.”

Je bent nu 48. Zie je ertegenop om straks 50 te worden?

“Ik weet niet wat het betekent om 50 te worden. Ik ben me ervan bewust dat het ergens aan de horizon gloort, maar ik ben er totaal niet mee bezig. Ik denk ook niet: jee, daar gaat mijn leven. Ik heb een vol, boeiend leven, heel veel bereikt, en tot nu toe alles eruit gehaald wat erin zat. Ik heb geen enkele reden tot klagen.”

Wil je nog wat zeggen tegen mensen in Nederland?

“Dat vind ik altijd zo’n rare vraag. Ik snap ’m ook niet. Wat zou ik moet zeggen tegen mensen in Nederland, in Duitsland, Denemarken…? ‘Hey, hope you’re doing well… Miss you! Love you! Thank you for being kind to me!’ Wat wil ik zeggen? Nothing! Wat zou jij willen zeggen tegen de mensen in Engeland?”

Dat ik graag weer eens voetbal in Manchester kom kijken.

“Oké! Nou, ik kom graag naar Nederland omdat ik het leuk vind om bij jullie op te treden.”

Wanneer?

“Next year mate.”

EINDELIJK VOLWASSEN

Het nieuwe album van Robbie Williams, dat 9 september uitkomt, heet XXV, wat staat voor het getal 25: zo lang timmert de extravagante zanger al solo aan de weg. Helemaal nieuw is zijn dertiende studioplaat niet: het zijn oude hits in een nieuw jasje en het Nederlandse Metropole Orkest begeleidt de Engelse zanger met strijkers en blazers. “Nee, dit was niet mijn idee”, zegt Robbie in het interview met ons. “Het idee komt van de creative agent van mijn platenmaatschappij. Ik dacht: goed plan, great, doen we.” Wat maakte hem zo enthousiast? “Dat ze veel goedkoper zijn dan de orkesten in Engeland of Amerika”, lacht hij met een knipoog. “En ze doen precies hetzelfde werk en vreselijk goed ook.” Zelf vindt Robbie nummers als Feel, Angels en Let Me Entertain You nu veel volwassener klinken. Speciaal voor de opnames van XXV heeft Jules Buckley, honorair dirigent van het Metropole Orkest, de hits van Robbie opnieuw gearrangeerd. Dat deed hij samen met componist Steve Sidwell en Robbies vaste muzikale partner Guy Chambers.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’
&C Magazine

‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’

Ik ben een notoire documentairebinger. En nee, dat zeg ik niet om interessant te doen, want de documentaires die ik kijk, gaan niet altijd over een supersonische nucleaire deeltjesversneller of het leven van een obscure zeventiende-eeuwse dichter. Nee, ik kijk vooral met heel veel plezier naar het leven van Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Selena Gomez enTaylor Swift. Sterker nog, ik keek deze documentaires achter elkaar op één dag. Niet omdat ik van alle muziek van deze artiesten hou, maar omdat ik het fascinerend vind om hun worstelingen, vechtlust, ijdelheid, talent, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid te zien. Om ze te bewonderen en me soms ook aan hen te ergeren. Ik hou ervan om een fly on the wall te zijn. Ik kijk ook wel naar series, maar op de een of andere…

Lees meer
Extra handjes voor Schiphol
Nieuwe Revu

Extra handjes voor Schiphol

Dit is uitstekend nieuws! Naar aanleiding van alle ellende op de Hollandse luchthavens van vorig jaar is er een ‘security lane’ geopend op het MBO College Airport in Hoofddorp. Je zou denken dat de beelden van al die eindeloze wachtrijen jongeren zouden afschrikken, maar volgens schooldirecteur Philip Mol heeft de opleiding tot luchthavenbeveiliger juist aan populariteit gewonnen. ‘Jongeren zijn heel wendbaar, die zien gewoon dat perspectief,’ zei hij tegen NH Nieuws. ‘Dat optimisme zit misschien ook wel in de jeugd. Die zijn niet zo pessimistisch als volwassenen vaak zijn.’ Werkgelegenheid is er in ieder geval genoeg. Schiphol wil in de meivakantie 850 nieuwe securitymedewerkers in dienst nemen. De opleiding duurt tien maanden, iedere maand komen er zo’n vijftig studenten van school met een diploma. Maakt u zich geen zorgen, deze…

Lees meer
Effe viraal doen
Veronica Superguide

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

Lees meer
‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’
Flair

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is. “Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik…

Lees meer
Jada: ‘De waarheid wint áltijd’
Weekend

Jada: ‘De waarheid wint áltijd’

Jada Borsato stelt zich geen zorgen te maken over de eventuele rechtszaak rondom haar vader Marco, want'de waarheid wint áltijd’. Jada: ‘Jarenlang heb ik alleen maar lovende woorden over m'n vader gehoord. Als nu zijn naam wordt genoemd, komt er een oeh of iew! achteraan. Je leert echt de keerzijde kennen van bekend zijn en dat zet je ook aan het denken: wil ik dit wel?’

Lees meer