Tijdschrift.nl logo
REIZEN

Expeditie curaçao

Wat stel je je voor bij een vakantie op Curaçao? Parelwitte stranden, turquoise zee en cocktails met een parasolletje. Hup, we gaan! Maar het Caribische eiland heeft nog zó veel meer te bieden. Knallende kunst, goddelijk eten en imposante natuur. Zo constateerde ook reisjournalist, kunstliefhebber en foodie Myrthe de Boer.

TEKST MYRTHE DE BOER

‘Funchi fries?’ Met een vragende blik kijk ik Camille aan. De menukaart van strandrestaurant Pirate Bay op Curaçao staat vol lokale lekkernijen, waarvan ik niet alles ken. ‘Patatjes gemaakt van polenta,’ vertelt

Camille, die ons de komende dagen zal rondleiden op het eiland.

‘Een Antilliaans gerecht.’ De Boer mag dan mijn achternaam zijn, het gezegde ‘Wat de boer niet kent, dat eet hij niet’ gaat voor mij zeker niet op. Er worden funchi-frietjes besteld en niet veel later eet ik met de voeten in het zand van mijn jerk chicken en les ik mijn vliegtuigdorst met een verkoelend drankje. De perfecte combi na een vlucht van negen uur.

Vrijwel zonder verwachtingen stapte ik eerder die dag op het vliegtuig naar Curaçao. Het eiland leent zich uiteraard goed voor een zon-, zee- en strandvakantie. En met maar liefst 37 prachtige stranden, kristalblauw water en een gemiddelde temperatuur van 28 graden is het ’t hele jaar door een geweldig vakantieoord. Maar hoewel me dat als muziek in de oren klinkt, ben ik als kunst- en cultuurliefhebber met eten als liefdestaal ook heel benieuwd wat het mooie Caribische eiland verder te bieden heeft.

SWINGING OLD LADY

De ochtend na aankomst word ik wakker in een kamer van het Curaçao Marriott Beach Resort, een prachtig gerenoveerd viersterrenresort aan zee. Wanneer ik slaapdronken mijn gordijnen open, maakt mijn hart een sprongetje; de zee en het parelwitte strand lachen me tegemoet. Een groot, rechthoekig zwembad lonkt voor een zwemsessie, maar gelegenheid om toe te geven aan deze sportieve verleiding heb ik niet – het is tijd om Curaçao te ontdekken!

Clarita, een vitale Curaçaose zeventiger, neemt ons mee op tour door Willemstad

Met een licht ontbijt bestaande uit glutenvrije toast, vers fruit en gerookte zalm – Marriott heeft een uitgebreid ontbijtbuffet – achter de kiezen en een dikke laag zonnebrandcrème op de huid vertrekken we naar Willemstad waar we Clarita ontmoeten. Deze vitale Curaçaose zeventiger neemt ons vandaag mee op een culinaire en culturele tour door de stad. De eerste stop is Anders Shakes, een foodtruck vlak bij de Koningin Emmabrug en de Handels-kade, waar we kunnen kiezen uit diverse fruitshakes met ijs, fruit, een beetje suiker en melk. Een eenvoudig recept, maar bij de eerste slok van mijn papajashake beland ik direct in de zevende hemel. De combinatie van de zoetigheid van het fruit, de suiker en de verkoeling van het ijs is goddelijk. Iets verderop halen we kala, een gefrituurd, pittig cakeje van gepelde zwartoogbonen en madame-jeanette. Daarna vervolgen we onze route over de Koningin Emmabrug, een indrukwekkende drijvende houten draaibrug, die als bijnaam de Swinging Old Lady heeft.

GESCHIEDENIS

De wind, de haven, de strategische ligging ervan in het Caribische gebied en de zoutwinning maakten dat de West-Indische Compagnie (WIC) zich in 1630 op Curaçao vestigde. Op dat moment was het eiland nog in Spaanse handen. Toen de Nederlanders vier jaar later de Spanjaarden versloegen, werd het eiland gebruikt om tot slaaf gemaakte Afrikanen te verhandelen. Een deel van hen werd verkocht aan handelaars en plantagehouders op Curaçao en ingezet voor onder meer de bouw van forten. Een van die forten is Fort Amsterdam, dat voorheen dienstdeed als hoofdkantoor van de WIC maar vandaag de dag wordt gebruikt voor gouverneurszaken, vertelt Clarita ons. Veel monumentale panden zijn gebouwd met cementblokken waar koraal in is verwerkt, een gebruikelijke bouwmethode in de zeventiende eeuw. Helaas trekt het zout in het koraal zo veel vocht aan dat het de muren ‘ziek’ maakt en ze afbrokkelen waar je bij staat. ‘Wall disease’ noemen ze dat op het eiland. Tegenwoordig is koraal geen bouwmateriaal meer, maar een beschermd goed waar je een flinke boete voor kunt krijgen als je het meeneemt. De muren worden nu goed onderhouden en zijn – heel kenmerkend voor Curaçao – voorzien van een vrolijk kleurtje, al is de ontstaansgeschiedenis van deze forten dus allerminst vrolijk te noemen.

MURALS EN COMFORTFOOD

Fort Amsterdam in Willemstad

Sander van Beusekom, Don’t give a man a fish, teach him how to fish!

Om wijken in Willemstad hipper en kleurrijker te maken wordt er flink geïnvesteerd in streetart; mooie grote muurschilderingen van lokale kunstenaars sieren de gebouwen. In de wijk Otrobanda, praktisch gezien een buitenmuseum, gaan we op een kunstwandeling. De gids weet bij iedere mural ontzettend veel te vertellen. Zo is één muur speciaal beschilderd voor de videoclip van de Nederlands-Antilliaanse artiest Ir Sais, en laat de ballerinamuurschildering Bida ta un bunita lucha (‘Het leven is een mooie strijd’ in het Papiaments) van Sander van Beusekom (@blendcuracao) zien hoe het leven mooi maar moeilijk is. De felle muurschilderingen steken prachtig af tegen de helderblauwe lucht.

Wanneer ik voor een late lunch de opkomende wijk Scharloo betreed, springt direct een enorme, indrukwekkende geel-blauwe muurschildering in het oog: Three O’Clock Romance van Francis Sling (@francissling) aan de Bitterstraat. De afgebeelde grote kibrahacha-boom met twee vogels erin leidt alle aandacht af van mijn oorspronkelijke bestemming, restaurant en bar De Broeders, iets verderop. Hoewel de wijk er stil bij ligt, is het druk bij De Broeders. Terwijl ik de ruimte binnenstap, voel ik een aangenaam koele lucht op me neerdalen. Pas dan besef ik hoe warm het op Curaçao écht is: 31 graden. Een divers gezelschap zit aan de tafeltjes te lachen en te eten. Ook hierbinnen zijn de muren vrolijk beschilderd. Ik neem plaats aan een tafeltje met roze stoelen erbij en een bloemetje erop. Zonder een blik te werpen op het menu bestel ik een awa di lamunchi, limoenwater met suiker en een heleboel ijs-klonten, het Antilliaanse drankje waar ik vanaf dag één verknocht aan ben. Het is de perfecte dorstlesser. Op de menukaart staat van alles, waaronder zoeteaardappelfrietjes en burgers, maar ik kies de gebraden kip met jus, rijst en salade. Het ultieme comfortfood, wat mij betreft, waar de Antilliaanse keuken in excelleert. De lokale keuken is een mix van culturen, waaronder Venezolaans, Nederlands en Caribisch en wordt gekenmerkt door verse vis, vlees, gevogelte, rijst, funchi en een minimale hoeveelheid groente; groenten zijn schaars en worden geïmporteerd uit Venezuela dus echt groenterijk zul je op het eiland niet eten, tenzij je zelf kookt en bereid bent grof te betalen voor een komkommer. De lekkerste Venezolaanse arepa’s, gefrituurde maisbroodjes met krab- of kipsalade, vind je bij La Bohème Curaçao in de wijk Punda. En voor lokale gerechten zoals papajastoofpot, geitenvlees en kidneybonensoep met funchi, moet je bij de eetmarkt Plasa Bieu aan de Ruyterkade zijn.

De Broeders, Van Raderstraat 9, @debroederswillemstad; La Bohème Curaçao, Columbus-straat 4, +599 9 465 19 66

KUNSTWALHALLA

Minstens zo lekker brunch ik bij Number Ten naast cultureel centrum Landhuis Bloemhof. Deze eet- en koffietent wordt gerund door een gepassioneerde jonge vrouw en is in vier jaar tijd bij de lokale bevolking flink in populariteit gegroeid. Ik eet er een verrukkelijke, goedgevulde wrap met aardappelsalade on the side en drink er een sapje van watermeloen en frisse munt bij.

Landhuis Bloemhof is een walhalla voor kunstliefhebbers. We bezoeken de kathedraal van doornen, een indrukwekkend doolhof gemaakt door de sociaal geëngageerde kunstenaar Herman van Bergen. De kathedraal bestaat uit zo’n 92 miljoen doornen en staat vol met kunst. ‘Waarom een kathedraal en doolhof ineen?’ ‘Het is een kathedraal omdat de inhoud prikkelt tot nadenken, maar ook een doolhof, omdat we geboren worden om te sterven,’ aldus de Nijmeegse kunstenaar.

Na een tour door de kathedraal vervolgen we onze weg naar de galerie waar elke vier tot zes weken een andere kunstenaar exposeert. Een paar meter verderop komen we bij het atelier van May Hendriquez, een Curaçaose schrijver en beeldhouwer die vroeger op de voormalige waterplantage woonde en kunst op de Curaçaose kaart heeft gezet. Destijds was de plek een bekende ontmoetingsplaats voor schrijvers, schilders, beeldhouwers en dichters. Dat blijkt nog steeds het geval, want wanneer we de bibliotheek binnenstappen schudt een dichter op verzoek een gedicht uit haar mauw en kort daarna lopen we buiten een kunstenaar tegen het lijf. En niet zomaar een kunstenaar, het is Yubi Kirindongo, van wie prinses Beatrix werk kocht en ook Willem-Alexander en Máxima kunst in de collectie hebben. Curaçao zit vol verrassingen.

Number Ten, Santa Rosaweg 10, numbertencuracao. com; Landhuis Bloemhof, Santa Rosaweg 6, bloem-hof.cw

RUIGE ROTSEN,KLEURRIJK KORAAL

Gebraden kip met jus en rijst: comfortfood waar de Antilliaanse keuken in excelleert

De volgende dag laten we de stad voor wat ze is en trekken we de natuur in. Rond het dorp Westpunt, aan de noordwestelijke punt van de regio Bándabou, vind je heerlijke stranden zoals Grote Knip, ideaal voor een relaxed dagje zonnen en zwemmen, maar ook de mooiste natuurgebieden. We bezoeken deze ochtend Shete Boka (Zeven Baaien/Inhammen), een nationaal park van tweehonderd hectare dat meer dan tien kilometer van de prachtige ruige noordkust beslaat. Wanneer we het park binnenrijden, staat de ranger ons al op te wachten. We klimmen zijn Jeep in en kort daarna hobbelen we over de oneffen weg, terwijl ik mijn handen stevig om de stangen boven me klem. Een ruig landschap vol bomen doemt op. Bij diverse uitkijkpunten stappen we uit. Ik ben blij dat ik mijn kistjes aanheb want ik moet oppassen dat ik niet struikel over de vele stenen. Eenmaal bij het uitzichtpunt zien we de grote golven tegen de hoge koraalrotsen slaan. Een spectaculaire ervaring.

De Sint-Christoffelberg, een bekende berg waar het grootste nationale park van Curaçao naar vernoemd is, ligt iets verderop. Vanaf de top, op 372 meter hoogte, heb je een geweldig 360 graden uitzicht over het eiland, maar daar moet je de berg wel eerst voor beklimmen. Hebben wij nu niet gedaan, maar het is zeker een aanrader. En wellicht een uitdaging; de wandeling begint vrij vlak maar wordt steeds steiler en op het eind is het echt klimmen.

De beroemde gekleurde huizen aan de Handelskade

Karakter Beach Lounge

De drijvende markt in Willemstad

Curaçao Marriott Beach Resort

Streetart van Numak

Dushi, oftewel ‘schatje’, afkomstig van het Spaanse ‘dulce’, wat ‘zoet’ betekent

Nationaal Park Shete Boka

Myrthe

Een ruig landschap doemt op. Even lateer zien we de grote golven tegen de hoge koraalrotsen slaan. Een spectaculaire ervaring
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

De onderwaterwereld van Curaçao ontdekken we vervolgens al snorkelend bij de beroemde hotspot Tugboat Beach, waar op slechts tientallen meters van de kust een gezonken sleepboot ligt en waar je je ogen uitkijkt te midden van het kleurrijke koraalrif.

Shete Boka National Park, shetebokapark.org; Christoffel National Park, christoffelpark.org; Tugboat Beach, tugboat-beach.com; snorkelinfo via Myronchi Trip Curacao, myronchitrip.com

KRUIDENWIJSHEID

Op de laatste dag leren we in Willemstad bij Den Paradera, Dinah’s Botanic & Historic Garden alles over de helende werking van kruiden, planten, struiken en bomen. Christy, een gepassioneerde jonge vrouw gehuld in folkloristische outfit, leidt ons door de tuin met onder meer cactussen – ‘lekker in lokale gerechten’, agave – ‘een wondermiddel bij endometriose’ – en vijgenbomen –‘goed voor de vruchtbaarheid.’ De vruchten van de kalebasboom dienen eenmaal uitgedroogd als gebruiksvoorwerpen zoals eetborden, drinkbekers, muziekinstrumenten en rammelaars. Bij Den Paradera bieden ze ook een verfworkshop aan waar je kalebasvoorwerpen kunt versieren.

Den Paradera, Seru Grandi 105 A, Banda Ariba, dinahveeris.com

Van de genezende werking van planten en bomen gaan we naar de rustgevende werking van de zee. We bevinden ons die namiddag op het vijftien meter lange zeiljacht van Maxie Sailing. Terwijl de laatste zonnestralen op het water glinsteren en ik aan een glaasje bubbels nip, vertelt het Nederlandse stel achter Maxie Sailing (maxiesailing.com) wat ze zoal organiseren: luxe, een- of meerdaagse boottochten naar ongerepte plekken als de Fuikbaai en Klein Curaçao. Als een van mijn reisgenoten nog voor een laatste keer het water in duikt, zet gastvrouw Hilde een dienblad vol zelfgemaakte tapas neer. Garnalen, aioli, artisjokken, olijven: ze heeft er een feestje van gemaakt. En alsof dat nog niet genoeg is, vertelt Hilde dat ze naast snorkelen, duiken en ‘gewoon’ zeilen, ook nog heuse lifecoaching aanbieden. Op de boot. Kijk, zo haal je écht alles uit je tijd op Curaçao

STRANDEN

Op het westelijke deel van Curaçao vind je de mooiste stranden, zoals Grote Knip. Neem een boek mee, luier op een ligbed en neem af en toe een duik. Dat is optimaal genieten. Bij de strandopgang staat een fijne foodtruck waar ze ook verse sapjes verkopen.

Andere aanraders zijn Playa Piskado, waar je zeeschildpadden kunt spotten, en Playa Lagun, een kleine baai met helder water vol vissen. Het strand Porto Marie en de grot De Blauwe Kamer zijn geweldige snorkelen duiklocaties vanwege de levendige onderwaterwereld.

SLAPEN

Vier woorden, vier sterren: Curaçao Marriott Beach Resort. Dit gerenoveerde viersterrenresort aan zee is een heel fijne uitvalsbasis voor zowel een actieve als een relaxte vakantie op Curaçao. Vanuit de Piscaderabaai met zijn hagelwitte zandstranden ben je met de auto in no time bij stadsdelen Punda en Pietermaai, maar wijk je ook heel makkelijk uit naar de diverse natuurgebieden en de vele idyllische baaien die het eiland rijk is. GEMIDDELDE KAMERPRIJS € 279 PER NACHT, JOHN F. KENNEDY BOULEVARD, WILLEMSTAD, MARRIOTT.COM/HOTELS

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer