Tijdschrift.nl logo

Fatale selfie de ultieme zelfoverschatting?

Vorige maand kwamen er in India vier vrouwen om tijdens het maken van ‘een perfecte selfie’. En zij zijn hier niet uniek in, want het aantal gevallen van death by selfie loopt inmiddels flink op. Waarom negeren sommigen elk signaal van gevaar als er een camera in selfiemodus op ze is gericht?

Vijf vrouwen stonden vorige maand aan de rand van een spectaculaire waterval in India om een selfie te maken. De hoogte van de klif, de angst voor een val, het leek allemaal even niet meer te bestaan. Volgens lokale media hielden de vijf elkaars hand vast. Een van de vrouwen gleed vervolgens uit, waardoor ze elkaar van de klif af trokken: vier vrouwen kwamen om het leven, een vijfde raakte zwaargewond.

Het is een schokkend verhaal, vooral omdat het steeds vaker voorkomt dat mensen overlijden omdat ze de perfecte selfie willen maken. In een artikel in het AD dat onlangs verscheen, wordt geschat dat er sinds 2008 wereldwijd 379 mensen zijn overleden bij het maken van een selfie, onder wie 184 slachtoffers in India, omdat het aantal jongeren in dit land relatief hoog is. De meeste mensen vielen van een hoogte, overleden door een botsing met een vervoermiddel (zoals selfies met treinen die in de achtergrond opdoemen) en op de derde plaats staat dood door verdrinking. Ook stierven er zeventien mensen toen zij probeerden met een wild dier op de foto te gaan. Want wie had ooit kunnen denken dat daarbij iets mis kan gaan? Roekeloze selfies zie je ook terug op Instagram, bij tal van influencers die er een sport van maken om de halsbrekendste toeren uit te halen. Zo maakt ‘Balkan Beast’ selfies terwijl hij aan een rijdende trein hangt en staat fotograaf Daniel Lau bekend om zijn shots op wolkenkrabbers. Het ziet er natuurlijk geweldig uit. En hoewel hun stunts tot nu toe vrijwel altijd goed gaan, zijn ook influencers niet immuun voor de selfiedood. In 2021 ging het mis bij Sophia Cheung toen ze uit balans raakte bij een waterval en viel. ‘Het leven moet plezierig zijn, niet dom,’ stond in haar Instagram-bio. Wat gebeurt er in ons hoofd, dat we opeens geen enkel gevaar meer zien in wilde dieren, fatale hoogtes en naderende sneltreinen zodra we die camera op selfiemodus zetten?

De hoogte van de klif, de angst voor een val, HET LEEK ALLEMAAL EVEN NIET MEER TE BESTAAN

‘GELUKKIG GEBRUIKEN BIJNA AL ONZE BEZOEKERS HUN GEZONDE VERSTAND’

Lennard Montizaan, salesmanager Euromast

“Bij de Euromast kun je boven op het platform mooie selfies maken met de skyline van Rotterdam op de achtergrond. Er zijn natuurlijk altijd wel mensen die net een stapje verder gaan voor een selfie, wat overigens niet is toegestaan, maar gelukkig gebruiken bijna al onze bezoekers hun gezonde verstand. Je kunt ook van de Euromast abseilen, dan wordt er van bovenaf een foto van je gemaakt die je na afloop kunt kopen. En er gaat een lift helemaal naar de top, op 185 meter hoogte. Ook mooi voor een selfie op grote hoogte, maar dan veilig met ramen om je heen.”

Najla Edriouch, youtuber en GZ-psycholoog

“Online kun je het beste van jezelf laten zien, dus het is niet gek dat mensen social media gebruiken om zich te profileren. Maar de concurrentie is zo groot, dat je bijna wel met prikkelende content moet komen om de aandacht te trekken. Bijvoorbeeld plaatjes die spanning oproepen als mensen ze zien. Die leveren de meeste reacties en likes op. Je zag met de TikTok-challenges ook hoe snel een gevaarlijke challenge zich kan verspreiden. Als mensen een selfie zien die gemaakt is terwijl er in de achtergrond een trein nadert, zou je negatieve of geschokte reacties verwachten. Maar in plaats daarvan zie je bewondering dat die persoon zo veel lef had. Dat moedigt andere mensen aan om het na te doen. En omdat ze zagen dat iemand anders dat deed zonder dood te gaan, denken ze misschien minder snel na over de gevaren. Want wat je ziet op social media en wat anderen om je heen doen, ga je normaal vinden. Met alle gevolgen van dien.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
‘Je ziet online bewondering dat IEMAND ZO VEEL LEF HAD’

‘INFLUENCERS GAAN VOOR VIEWS NET DAT STAPJE VERDER’

Miriam Goudsmit, TikTok- en Instagraminfluencer MeerVanMir.eu

“Ik ben moeder van vier kinderen en maak mij zorgen om wat ze zien. Vorig jaar was er nog de blackout-challenge, waarbij TikTokkers hun adem inhielden totdat ze flauwvielen. Kinderen die dit zien, hebben geen enkel besef van de gevolgen van zulke acties. Influencers gaan voor views ook telkens een stapje verder. ’t Probleem daarbij is dat veel influencers filmpjes of beelden delen die flink bewerkt zijn. Hierdoor weet je niet wat echt is. Ik baal ook weleens als ik minder likes krijg, maar ik hoef er niet van te leven. Ik verander mijn filmpjes er niet voor in elk geval. Maar ik kan me voorstellen dat als je ervan moet leven het een ander verhaal is.”

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?
Story

Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?

Nu prins Harry’s biografie Reserve bestudeerd wordt, staat de geloofwaardigheid ter discussie. Diverse gebeurtenissen uit het boek blijken volgens royaltykenners onmogelijk gebeurd te kunnen zijn zoals Harry ze beschrijft.

Lees meer
Triest jubileum
Panorama

Triest jubileum

Nog iets meer dan een maandje en dan kunnen de Oekraïeners stilstaan bij een triest jubileum: op 24 februari is het een jaar geleden dat de Russische president zijn troepen het bevel gaf hun land binnen te vallen. En hoewel het Rusland vooralsnog niet lijkt te lukken de oorlog naar zijn hand te zetten, lijkt Poetin allesbehalve bereid om eieren voor zijn geld te kiezen. Met Valeri Gerasimov heeft de president alweer de zoveelste nieuwe opperbevelhebber van de strijdkrachten in Oekraïne aangesteld. Diens voorganger, generaal Sergej Soerovikin, bekleedde die post slechts drie maanden. Al dat geschuif met hoge militairen geeft eens te meer aan dat de oorlog totaal niet verloopt zoals Poetin had verwacht. Maar daar kopen de Oekraïeners zelf helemaal niks voor. Die blijven bestookt worden met raketten, zoals…

Lees meer
Gecremeerde kroket
Nieuwe Revu

Gecremeerde kroket

Ben ik in beeld? Ja, Yvonne, dat ben je. Je hebt de schijnwerpers weer te pakken, toevallig ook de specialiteit van Rachel Hazes, de vrouw die haar daagde in een kort geding. Op haar juicekanaal becommentarieert Yvonne Coldeweijer iedere scheet van de familie Hazes, ze noemt zichzelf niet voor niets doctorandus in de Hazologie. Maar Rachel vindt dat de ‘stortvloed aan onwaarheden en grove beledigingen’ die Yvonne over haar uitstort moet stoppen. Ze is door de juicekoningin uitgemaakt voor een ‘narcistisch mens’, ‘knettergek’, ‘bloedzuiger’ en een ‘overgevoelige heks’. Haar nieuwste bijnaam voor mevrouw Hazes: ‘gecremeerde kroket’. ‘Ik schaam me oprecht dat we het in de rechtbank over de betekenis van gecremeerde kroket moeten gaan hebben,’ zei Coldeweijer. Directe aanleiding voor het kort geding is de brief van André Hazes, gericht…

Lees meer
Wat doet er pijn bij spierpijn?
Quest

Wat doet er pijn bij spierpijn?

Iedereen stapt weleens uit bed met flinke spierpijn. Vervelend, maar het is ook nuttig. Wat is spierpijn precies? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Lees meer
‘Ik heb genoeg en kan wat missen’
Flair

‘Ik heb genoeg en kan wat missen’

Linda (38) wilde iets doen voor mensen die het financieel – om welke reden dan ook – niet meer redden. Zij kunnen elke week bij haar langskomen om gratis boodschappen af te halen.

Lees meer