Tijdschrift.nl logo
BODY / CARE

Fijne kneepjes

Dé remedie tegen de winterdip: een massage. Aan welke vorm heb jij op dit moment ’t meest? Santé helpt je kiezen en geeft je tips om zelf aan de slag te gaan.

TEKST MARA RUIJTE
BEELD GETTY IMAGES

Welke massage past bij jou?

AYURVEDISCHE MASSAGE

Ayurvedische massage is full body, waarbij ook je hoofdhuid en gezicht worden gemasseerd. De masseur gebruikt warme kruidenolie, die een basis heeft van sesam, kokos of ghee (geklaarde boter).

WANNEER KIES JE HIERVOOR?

Deze vorm van massage werkt preventief tegen kwaaltjes als hoofd- en nekpijn. De massage verbetert je weerstand en stimuleert de bloedsomloop. Daarnaast zou het stress, vermoeidheid en slapeloosheid bestrijden.

BINDWEEFSELMASSAGE

Bindweefsel komt overal voor in je lichaam. Het weefsel verbindt je lichaamsdelen met elkaar en beschermt je organen. Door knijp- en kneedtechnieken wordt de onderste laag van je huid geprikkeld en dit zorgt voor een betere doorbloeding.

WANNEER KIES JE HIERVOOR?

Als je je huidconditie wilt verbeteren. Met name bij cellulite werkt bindweefsel-massage. Deze maakt het weefsel soepeler en verbetert je doorbloeding. Hierdoor verbetert je huidstructuur. Ontspannend is deze massagevorm niet echt, omdat het knijpen en kneden best pijn kan doen.

HOT STONE MASSAGE

Bij deze massage gebruikt de masseur (lava)stenen die verwarmd zijn tot zo’n 45 graden Celsius. De masseur legt de stenen eerst op je rug. Daarna masseert hij je met de stenen en warme olie. Door de warmte voelt een hot stone massage intenser aan dan andere massages.

WANNEER KIES JE HIERVOOR?

Bij spierpijn, reuma en menstruatiepijn. De warme stenen verlichten de pijn. Bovendien is de hot stone massage op een koude dag heerlijk om je lichaam warm te krijgen.

SHIATSU MASSAGE

Bij deze Japanse massage behandelt de masseur de energiebanen in je lichaam (meridianen). Shiatsu zou het zelfgenezend vermogen van je lichaam stimuleren en je lichaam en geest helpen ontspannen.

WANNEER KIES JE HIERVOOR?

Als je klachten hebt, zoals rug-, nek- en schouderpijn, migraine en stress. Bij deze massage wordt geen olie gebruikt en je hoeft niet uit de kleren. De behandeling wordt vaak gegeven op een Japanse futon (mat) op de vloer.

WIST JE DAT…

... TIJDENS EEN MASSAGE ZOWEL DE MASSEUR ALS DE ONTVANGER OXYTOCINE AANMAAKT? DIT ZORGT ERVOOR DAT JE JE GOED VOELT.

ZWEEDSE MASSAGE

De Zweedse massage is misschien wel de bekendste westerse massage. Bij deze vorm maakt de masseur met massageolie langzame, glijdende bewegingen waarbij hij kneedt en wrijft. De bewegingen gaan steeds richting het hart om de bloedcirculatie te stimuleren.

WANNEER KIES JE HIERVOOR?

Zweedse massage helpt goed om je te ontspannen. Doel is om het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. Niet alleen je huid, ook je gewrichten worden gemasseerd.

THAISE MASSAGE

Vergeleken met andere massages is de traditionele Thaise massage behoorlijk stevig. Je hele lichaam wordt gemasseerd, gerekt en gestrekt en de spieren worden vrij hard gekneed totdat alle spanning verdwenen is. De bewegingen lijken wel wat op yogahoudingen. Naast het rekken en strekken wordt er zachte druk op de reflexpunten uitgeoefend, waardoor de energiebanen en interne organen worden gestimuleerd. De masseur gebruikt de handen, duimen, ellebogen en knieën, en vaak ook het eigen gewicht tijdens de behandeling. Hoewel de massage zelf dus niet zo ontspannend is, voel je je daarna wél heerlijk ontspannen en soepel.

WANNEER KIES JE HIERVOOR?

Bij vermoeidheid, rug- en nekklachten, hoofdpijn, stijve spieren en gewrichten. Ook helpt het stress en depressieve gevoelens verminderen. Er zijn ook mildere vormen die qua techniek afgeleid zijn van de traditionele Thaise massage en hetzelfde effect beogen. Check goed welke je precies boekt, zodat je niet wordt verrast.

SPIERKNOPEN WEGMASSEREN

Dit kun je makkelijk zelf doen. Leg je vinger op de plek waar het vastzit en zet voorzichtig wat druk. Laat vervolgens langzaam los en herhaal dit een paar keer. Ook kun je zacht rondjes draaien met je knokkels op de pijnlijke plek. Met een tennisbal kun je de knopen los masseren. Doe dit liggend op het balletje of staand tegen de muur, waarbij je met de spierknoop over het balletje rolt. Een hockeybal is harder en heeft meestal een nog dieper effect.

Bij massage komt het knuffelhormoon vrij

ZELF AAN DE SLAG

Er zijn veel verschillende technieken die je kunt gebruiken bij een massage. Met deze tips ga je zelf aan de slag.

EFFLEURAGE

Met deze techniek breng je de doorbloeding op gang. Masseer met wat massageolie door langzame, vloeiende en lange bewegingen met beide handen te maken. Daarbij volg je de vormen van het lichaam. Je hoeft niet veel druk te zetten; bij effleurage is een lichte druk voldoende.

PETRISSAGE

De petrissage is een massagetechniek waarbij je druk uitoefent op weefsels en spieren. De petrissage voer je uit met de palm van je hand en je vingers. Je hand moet de vorm van het lichaam volgen, waarbij je door middel van kneden, wringen en rollen zachte druk geeft op de spieren. De bewegingen voer je steeds uit in een vast ritme.

TAPOTEMENT

Deze massagetechniek wordt voornamelijk bij Zweedse massage gebruikt. Een tapotement bestaat uit hakken, kommen en plukken. Hakken is misschien wel de bekendste vorm, waarbij je met de zijkanten van je handen op de rug trommelt. Bij kommen maak je van je handen een soort kommetje, en het kommetje zet je stevig op de rug neer. Met plukken til je zacht de huid op en laat je deze vervolgens weer los.

Let op dat je deze technieken niet te lang op dezelfde plek toepast, anders kunnen er blauwe plekken ontstaan en dat is natuurlijk allesbehalve ontspannend.

VIBREREN

Bij deze techniek maak je met je handpalmen korte en snelle bewegingen op de huid. De bedoeling hiervan is dat de spieren heen en weer bewegen, zonder dat er te hard wordt geduwd. Deze techniek helpt vooral bij buikklachten. Door de buik te masseren, zullen verstoppingen weggaan én bevorder je de werking van de darmen.

TIP

DRINK DE EERSTE 24 UUR NA EEN MASSAGE VEEL WATER. ZO KUNNEN VRIJGEKOMEN AFVALSTOFFEN MAKKELIJK JE LICHAAM VERLATEN.

1. Voor een verwarmende massage met gesmolten wax.

Massage Candle € 50 Santa Maria Novella

2. 100 procent natuurlijke olie met lavendel en zwarte spar voor ultieme ontspanning.

No Stress Massageolie € 17,99 Physalis

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

3. Stimuleert de bloedcirculatie en lymfedrainage.

Body Beauty Tool € 75 MILU

4. Met vitamines en onverzadigde vetzuren tegen een droge huid.

Ylang Ylang Massage Oil € 13,95 Provida

5. Voor een stevige massage met rozenkwarts.

Coucou Body Gua Sha € 37 The Coucou Club

MINICURSUS FULL BODY MASSAGE

Vijf snelle tips om thuis met je partner te genieten van een massage.

❶ SCHOUDERS & NEK

Ga aan het hoofdeind van de massagebank of het bed staan en plaats je vingers tussen de schouder en nek. De spier die je voelt, wordt de monnikskapspier genoemd. Kneed deze lichtjes en breng de spier af en toe zachtjes omhoog, waarna je hem weer loslaat.

❷ RUG

Begin met effleurage, waarbij je lange, zachte bewegingen over de gehele rug maakt. Zo verspreid je de olie goed over de huid en warm je de rug op. Leg vervolgens je handen over elkaar en maak met gestrekte armen kleine cirkeltjes op de onderrug. Begin aan de linkerzijde en werk langzaam aan één kant omhoog en naar beneden. Herhaal dit aan de rechterzijde. Nu zijn alle spieren goed opgewarmd. Vervolgens pas je de verschillende technieken van tapotement toe, zoals hakken, kommen of plukken, of je masseert met je knokkels zachtjes de hele rug – met uitzondering van de ruggengraat.

❸ ARMEN

Ook hier begin je met effleurage, gevolgd door petrissage en/of tapotement. Door de armen zachtjes te kneden en te wringen, maak je spieren soepel en los.

❹ BENEN

Maak lange, zachte bewegingen van de enkel tot de knie en daarna tot de heup. Als de olie goed verdeeld is, kun je aan de gang met de petrissagetechniek. Hierbij focus je op de grote spieren in de benen door ze zacht te kneden. Sluit de massage af met lange, zachte bewegingen aan beide benen.

❺ VOETEN

Maak met je duimen stevige bewegingen aan de voorkant van de voet om hem op te warmen. Vervolgens kun je alle massagetechnieken uitproberen, net wat je partner fijn vindt. Maak bijvoorbeeld met je duimen cirkelvormige bewegingen aan de onderkant van de voet of kneed de zool met je knokkels.

Lees meer

Alle artikelen
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer
Do it yourself in één middag klaar
Flow

Do it yourself in één middag klaar

VAN TRASH TOT TREASURE Illustrator Silvia Zacchello laat zien hoe je van simpele plastic flacons beschilderde vazen maakt.

Lees meer
ZoMeRTopje Ida
Handwerken zonder grenzen

ZoMeRTopje Ida

Ida is echt een topje voor warme dagen. Zo gebreid in heerlijk katoen, luchtig in het dragen en makkelijk in het onderhoud! Een vakantietoppertje. Gauw beginnen dus.

Lees meer
Diy - do-it-yourself -
vtwonen

Diy - do-it-yourself -

Met kwast, hamer en boormachine gingen vtwonen-klussers aan de slag. Het resultaat? Drie zelfgemaakte sfeermakers in de categorie zo gedaan tot een weekend werk.

Lees meer