Tijdschrift.nl logo
EN OOK NOG

Fit & focused

Hoe kom je aan je eiwitten? Wat eet je om geen tekorten op te lopen? Sporters gedijen toch zeker het beste op salades met broccoli en kip? Als vegan hoor je deze vragen vast weleens voorbij komen - zeker als je er een actief leven op nahoudt. Gelukkig bewijzen heel wat (top)sporters dat een plantaardig eetpatroon juíst veel energie kan geven. Voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut en personal trainer Nanneke Schreurs weet er alles van en leert ons graag bij. Lees mee.

TEKST: RUTH SMEETS
RECEPTUUR: NANNEKE SCHREURS
FOTO’S: JADE HARMS @THEGIRLWITHTHECAMERA (NANNEKE), JOSÉ VAN RIELE (RECEPTEN)
‘ZET JE SPORT-AFSPRAKEN IN JE AGENDA EN MAAK ZE NET ZO BELANGRIJK ALS EEN WERK-AFSPRAAK.’

Als iemand sport en bewegen ademt, is het wel Nanneke Schreurs. De orthomoleculair therapeut, voedingsdeskundige, personal trainer en yogadocente is eigenaar van Optimal Health Studio in Mijdrecht en weet alles over de gezondheidsaspecten van een vegan voedingspatroon. Met boeken als Fit vega(n) food en Vega(n) food voor sporters moedigt ze iedereen aan om vaker te kiezen voor plantaardig. Zelf leeft ze al jaren vegan. De aanleiding was een survivaltocht met haar zoon door de Spaanse bergen. “We wilden ervaren hoe er vroeger werd geleefd”, legt ze uit. “We gingen van waterbron naar waterbron, zuiverden ons eigen water, hadden geen tent en sliepen dus echt buiten. We hadden alleen wat noten en bessen bij ons, omdat er niet veel viel te plukken. Al snel kwamen we op de vraag of we een dier zouden kunnen doden. Ik besefte dat ik het niet zou kunnen, tenzij ik het misschien écht nodig heb voor mijn overleving. Zolang ik het gewoon volhoud op plantaardige dingen, houd ik het daarbij. Best gek eigenlijk, want waarom kocht ik dan wel vlees in de supermarkt? Onlogisch toch, als ik het in de natuur niet over mijn hart krijg om een dier te doden?”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

LOGISCHE VOORTZETTING

Nanneke onderwierp zichzelf aan een test om helemaal vegan te gaan eten én leven. Ze schreef over haar ervaringen en wist als voedingsdeskundige gelukkig al veel over hoe het zit met voedingsstoffen. “Maar ik wilde het echt zélf ervaren”, gaat ze verder. “Ik keek documentaires en las er heel wat over. Ik weet nog dat mensen aan me vroegen wat ik na dit ‘experiment’ dan weer zou gaan eten. Voor mij was het heel logisch om gewoon plantaardig te blijven eten. Hoe meer je je erin verdiept, hoe meer je beseft waarom. Mijn eerste reden is dierenwelzijn. Ik vind het heel erg om te zien wat er allemaal met dieren gebeurt. Niet alleen in de voedingsindustrie, maar ook voor het verkrijgen van bijvoorbeeld leer of met dierproeven voor cosmeticaproducten. Deze redenen trok ik al gauw sneller door. Zo ontstonden ook de boeken.”

INSPIREREN

Met haar vrolijke en energieke uitstraling inspireert ze mensen in haar studio om gezonder te leven. Haar missie? Ze wil dat mensen zich lekker voelen, werken aan hun leefstijl, maar vooral ook ervaren, zien en voelen hóe leuk dit is. “Mensen denken dat het allemaal niet meer leuk is als ze gezond gaan eten, maar het is juist superleuk!” Om deze boodschap aan iedereen door te geven, pakt ze in dit artikel vijf grote misverstanden aan over vegan eten. Ook geeft ze antwoord op veelgestelde vragen over tekorten en supplementen. Gebruik deze informatie om jezelf te wapenen in de eerstvolgende verhitte discussie over voedingsstoffen, of liever gewoon om anderen te inspireren. Op een zachtaardige manier, met een grote glimlach. Net als Nanneke.

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer