FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Zoon en dochter laten verdrietige moeder achter…

Ik ben zó trots op je”, schrijft zangeres en ex-’The Voice’-coach Anouk in haar Instastories bij een tweet van haar dochter Phoenix. Hoewel ze ontzettend blij is voor haar dochter dat die haar gedroomde ambities om in Amerika te mogen basketballen hiermee waarmaakt, heeft ze het er ook moeilijk mee dat ze haar moet gaan missen. Toen haar oudste zoon vier jaar geleden naar Florida vertrok om daar te gaan basketballen, gaf ze ook al eerlijk toe dat ze hem ’ontzettend ging missen’ en zei ze ’zowel trots als geëmotioneerd’ te zijn.

Trouwen op Malieveld

Dat Phoenix haar droom waarmaakt, heeft ze mede te danken aan Anouks kersverse echtgenoot, de twintig jaar jongere Dominique Schemmekes, die samen met zijn broer Philip de drijvende kracht is achter de stichting en basketbalvereniging TripleThreat, een project dat sportieve jongeren een kans geeft op een basketbalcarrière. Vorig jaar riep Phoenix al in de ’IJmuider Courant’ over haar ambities: ”Mijn doel is Amerika of een topteam in Europa.” De journalist van de krant noemde Phoenix door haar speelstijl ’een klein vaatje buskruit met grote plannen’. Gelukkig voor moeder en dochter kon Phoenix nog wel aanwezig zijn bij de bijzondere bruiloft van Anouk met Dominique tijdens haar concert op 11 juni op het Malieveld in Den Haag. Tijdens het voorlezen van hun geloften raakten ze beiden geëmotioneerd. De stem van Dominique trilde toen hij zei: ”Vroeger had ik altijd twee grote dromen. Eén was veel kinderen, dat is gelukt, en de tweede was groots trouwen. Ik denk dat dat laatste iets te letterlijk genomen is. Maar ik had het op geen enkele andere manier gewild, het past precies bij wie je bent.” Anouk haalde op het podium een persoonlijke herinnering op aan de tijd waarin ze Dominique leerde kennen. ”In die tijd zat ik zelf nogal in een donkere periode van mijn leven, en ik kan me nog heel goed herinneren dat ik vrijwel elke dag bad om een zielsverwant. Een zielsverwant die eerlijk zou zijn, zorgzaam zou zijn, loyaal en vooral liefdevol naar de kinderen toe. Echt een rolmodel. Maar vooral iemand die mij zou kunnen begrijpen. Iemand met wie ik mijn visie zou kunnen delen. En iemand met wie ik me vrij genoeg zou voelen om mezelf te zijn, zonder enig oordeel. En dat heb ik allemaal gevonden in jou”, zei de zangeres liefdevol. Anouk is trots dat naast Phoenix ook haar andere kinderen, Benjahmin (20), Elijah (18), Jesiah (12), Sion (7) en Jelizah (5) bij haar derde bruiloft aanwezig waren.

Op 11 juni gaf Anouk haar jawoord aan Dominique Schemmekes, tijdens een concert op het Malieveld.

Drie keer een overdosis drugs

De rockster is sowieso blij dat ze haar kinderen nog heeft, want het had makkelijk heel anders af kunnen lopen met haar moederschap. Anouk lag in de moeilijke jaren rond haar tweede scheiding drie keer in het ziekenhuis na een overdosis. ”Ik ben drie keer wakker geworden van de drugs”, bekende ze onlangs in ’Boerderij Van Dorst’. ”De laatste keer lag ik tussen allemaal tachtigjarigen op de hartafdeling.” Ook dronk ze een keer zoveel alcohol dat ze met spoed naar het ziekenhuis moest worden gebracht. ”Dat ze dan heel je lijf doorspoelen. Als mensen daarvan hadden geweten, ik had gewoon de kinderen kwijt kunnen raken”, huiverde ze. ”Ik voelde me zo’n loser, helemaal met die kinderen.” Dat was voor Anouk de aansporing om de knop om te zetten en bovenal een goeie moeder te willen zijn. ”Op een gegeven moment is het ’grow the fuck up!’” In het tv-programma ’Evenblij Met’ klonk het over de opvoeding van haar kinderen: ”Ik sta sowieso elke ochtend om kwart over zes op en dan zorg ik dat iedereen zich aankleedt, tandenpoetst, zich wast en dat soort dingen. Dan is het voor mij ontbijten en lunchpakketten maken.”

’Ik voelde me een mislukkeling’

Anouk hoopt met heel haar hart dat haar huwelijk met Dominique blijvend is. Want de twee eerdere mislukte huwelijken waren een grote teleurstelling voor haar. ”Dat was steeds een harde klap. En dat voelde ik als een groot falen. Ik voelde me toen echt wel een mislukkeling”, zo erkende ze tegenover Frank Evenblij. ”Ik wilde natuurlijk niet mijn kinderen in dezelfde situatie brengen als ik vroeger.” (Anouks vader liep weg toen ze 3 jaar was, red.) Ze vindt het daarom ook heel belangrijk dat haar kinderen, ondanks de scheidingen, hun biologische vader blijven zien. ”Wat er ook gebeurd is. Ik zet voor mijn kinderen graag al mijn dingen opzij en ook mijn trots. Ik zie dat dat hen goed doet. Dat zou ik niet anders willen. Je kan een kind niet weghouden van zijn vader of zijn moeder. Dat is het stomste wat je kan doen!” Op de vraag hoe Anouk denkt dat haar kinderen haar als moeder vinden, zei ze: ”Ik hoop dat ze me een hele leuke en lieve moeder vinden. Ik denk dat ze me soms wel een beetje gek vinden ofzo. Maar op een leuke manier. Ik denk wel dat we heel veel met elkaar kunnen lachen. Dat vind ik wel belangrijk.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Anouk ziet bij alle kinderen iets van zichzelf terug. ”Ik denk dat ze allemaal wel een deel hebben wat op mij lijkt, maar ik vind ze verder wel erg eigen persoontjes. Ze zijn in elk geval allemaal erg eigengereid en eigenwijs. Ze zijn vooral heel levendig en vrolijk.” En ambitieus, zo blijkt uit de basket- baldromen die twee van haar kinderen nu waarmaken in Amerika! Ook de achttienjarige Elijah vliegt binnenkort uit. De rockster vertelt: ”Mijn zoon Elijah gaat na de zomer vier jaar naar Hawaii om Marine Biology te studeren.” Hoe moeilijk Anouk het ook vindt dat haar kinderen uitvliegen, de trots overheerst ongetwijfeld bij haar.

’Ik had mijn kinderen kwijt kunnen raken’
’Vrijwel elke dag bad ik om een zielsverwant. Ik heb hem gevonden’
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen