Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Floortje Dessing ONTSNAPTE UIT GIFTIGE RELATIE

Ze is een vrouw van de wereld in de ruimste zin van het woord. Zelfverzekerd gaat ze op haar doel af, in welke omstandigheden dan ook. Maar Floortje Dessing is niet altijd zo vol zelfvertrouwen geweest…

TEKST: ONNO LAKEMAN
FOTO’S: ANP, BNNVARA - TOM CORNELISSEN
Inmiddels heeft Floortje haar perfecte match gevonden. Ze heeft een LAT-relatie met een man die ze buiten de spotlight houdt.

Natuurlijk heb ik ook mijn onzekerheden, tekortkomingen, kwetsbaarheden en een thema is dat ik altijd een buitenbeentje ben geweest”, zegt reisjournalist Floortje Dessing in ‘Mezza’, de zaterdagbijlage van het ‘AD’. In haar nieuwe boek ‘Heimwee Moet Je Koesteren’ beschrijft Floortje hoe ze als 12-jarig meisje samen met haar moeder in de kaaswinkel stond en de verkoper zei: “Wil uw zoon een plakje kaas?” Floortje over dat moment: “Ik kon wel door de grond zakken. Als mens wil je toch ergens bij horen. Ik paste niet zo makkelijk in een vakje. Ik had kleren aan van mijn broertje en zusje, mijn moeder maakte ze zelf. Ik voelde me een meisje, maar ik was geen meisje-meisje. Ik hing ertussen. Ik heb nooit twijfel gehad of ik wel de juiste sekse had, helemaal niet, ik voel me gewoon een vrouw, maar ik ben een andere vrouw dan je zag toen ik opgroeide.” Floortje beschrijft een andere ontmoeting die haar erg pijn heeft gedaan, namelijk met Leco van Zadelhoff, die destijds bij RTL de visagie kwam doen en bij de ontmoeting met Floortje riep: ‘Jeetje, waar moet ik bij jou aan beginnen?’Floortje: “atuurlijk raakte me dat. Ik zat in een omgeving waarin alles draaide om uiterlijkheden. Om mooi zijn. Het was lekkere wijven en keihard de lekkerste. En ik was dat niet. Ik heb het altijd meer van mijn karakter moeten hebben. Dat ik het 25 jaar later nog weet, is niet omdat ik zo’ tere ziel heb, maar het zegt wel iets over de tijdgeest van toen. Ik paste niet in het rijtje Leontine Ruiters, Caroline Tensen. Zo’ opmerking, ik wil het niet groter maken dan het is, maar dat voel je wel.” Toen Floortje de kans kreeg om naar de NPO te gaan, greep ze die dan ook met beide handen aan.

Relatie met een manipulator

Ook in haar liefdesleven verliep het aanvankelijk nogal problematisch. “Toen ik jong was, had ik jarenlang een relatie met iemand die veel ouder was. Toen ben ik mezelf echt helemaal verloren. Ik heb aan den lijve ervaren hoe het is als iemand zijn macht op je uitoefent en je te jong bent om te beseffen wat iemand met je uithaalt. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: dit nooit meer! Ik laat me nooit meer door iemand vertellen wat goed voor me is. Dat heeft me echt voor het leven gevormd. Ik heb een gruwelijke hekel overgehouden aan mannen met praatjes, de trucs doorzie ik allemaal.” Floortje vervolgt over deze manipulator. “Hij wist precies hoe hij iemand moest bespelen. Ik heb geleerd hoe geraffineerd mensen te werk kunnen gaan. Hij ontnam me mijn vrijheid, zette mijn vrienden tegen me op, mijn ouders konden me niet meer bereiken. Ik leefde het leven van een volwassene, maar was nog geen achttien. Die man hield me het liefst helemaal voor zichzelf. Ik had pas de kracht met hem te breken nadat hij mij twee blauwe ogen had geslagen. Ik heb er lang voor nodig gehad om alles een plaatsje te kunnen geven en realiseerde me pas echt hoe fout het was toen er aandacht kwam voor MeToo. Een paar jaar geleden heb ik hem een lange mail gestuurd over wat hij mij had aangedaan. Ik hoopte dat hij daarmee zou inzien wat hij fout had gedaan, maar veel vertrouwen heb ik daar niet in. Ik hoorde dat hij later in het buitenland nieuwe slachtoffers heeft gemaakt. Maar ik ben er sterker uitgekomen. Ik heb het geluk gehad goede mensen te vinden, een familie te hebben die er altijd voor mij was. Door deze ervaring met grensoverschrijdend gedrag kan ik me die ‘Voice’-affaires helemaal voorstellen. Je bent zo beïnvloedbaar, je hebt zo’n honger naar de wereld, naar volwassen zijn… Ik wilde meetellen, op reis, avonturen beleven. Als iemand dat voor eigen gewin gaat gebruiken, ben je kansloos.”

‘Ik heb een gruwelijke hekel aan mannen met praat jes’

Bloeiende liefde

Sindsdien gaat het gelukkig beter in het liefdesleven van Floortje. Al duurde het wel lang voordat ze haar perfecte match heeft kunnen vinden. Ze is tegenwoordig gelukkig met een mysterieuze man, die ze tijdens de corona reispauze in Nederland heeft ontmoet. Floortje houdt haar liefdesleven het liefst buiten de spotlights. Het enige wat ze er wel over kwijt wil, is dat ze met deze man een LAT-relatie heeft en ze dus allebei hun eigen woning hebben. En dat de liefde bloeit, wil ze ook best toegeven. Gelukkig maar, want aanvankelijk twijfelde ze nog hardop of ze ooit nog wel de ware liefde zou kunnen vinden, gezien haar soms maandenlange reizen naar het buitenland voor haar tv-programma’s. Al hoeft volgens Floortje haar werk een liefdesrelatie niet bij voorbaat te blokkeren. “Dat kan prima samen”, zegt ze in ‘LINDA’. “Reizen staat een relatie ook niet in de weg. Ik vind het geen probleem om weg te zijn. Het is voor mij juist gezond. Ik ben sowieso nooit van het standaard model geweest: samenwonen, kindje, schuurtje. Ik doe de dingen graag anders. Ik ben misschien een vreemde eend in de bijt, maar iedereen moet gewoon lekker zijn ding doen.” In ‘Margriet’ gaf ze toe inderdaad stapelverliefd te zijn. “Ik zie nu iemand met wie ik het leuk heb.” Floortje heeft ook een leuk stulpje gekocht, namelijk een villa op een privé landgoed in Velsen-Zuid. Onder die roze dakpannen en tussen de witte muren groeit en bloeit naast een moestuin en een veld vol bloemen de liefde volop. En er lopen twee dwergezels rond, want dat is nou eenmaal zo in Floortje’s leven: daarin gaat alles net even anders…

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer