
VOEDING
Geef je lunch een upgrade
Het is tijd om met nieuwe ogen naar ons broodje kaas te kijken en onze lunch een upgrade te geven. We vonden inspiratie bij onze collega's in Amerika en Engeland.


De chili, de schiacciate picante en de nduja komen allemaal oorspronkelijk uit Calabrië, een regio die erom bekend garant te staan voor een lang leven.
Spicy-D
Het logo van de Amerikaanse keten Don's Subs schreeuwt: hipster-alert. Maar als je je verdiept in de menukaart zie je dat de Italiaans-Amerikaanse sandwiches in allerlei varianten komen, vol voedingsstoffen. ‘Deze Spicy-D is één van onze eerste sandwiches en waarschijnlijk degene die het meest weg heeft van een Italiaanse klassieker,’ zegt oprichter Don Sherington. Het broodje geeft je de volle, pittige smaak van salami en nduja-mayonaise met een extra kick van chili, ui en rucola. Combineer dit met onze huisgemaakte broodjes en je hebt een instant-hit.
Wat zit er in de sandwich:
Don: ‘Ik geef je geen hoeveelheden, ga gewoon uit van een dik belegde sandwich met veel van alles’.
Bereiding:
Snijd het brood doormidden. Beleg het met alle ingrediënten (denk eraan: veel van alles) Bedek met de andere helft en verpak strak in folie.

Varkensbuikis een vet gedeelte van het varken maar het geheime ingrediënt hier is de Pedro Ximenez azijn. Het is aangetoond dat sherry-azijn je goede (HDL) cholesterol kan verhogen en kan helpen met het verteren van je eten.
Pork Belly Bun
‘In ons restaurant serveren we dit in een molette, een zacht, luchtig broodje dat afkomstig is van Antequera in Andalucía,’ zegt Angel Zapata, chef director bij Barrafina. ‘Het is een Spaanse versie van een bao-broodje. Thuis eten we molette vooral bij het ontbijt. Het gaat perfect samen met manteca (reuzel). Maar deze combinatie met varkensbuik is ook onweerstaan baar als lunch. De Spanjaarden introduceerden molette in Mexico, daarom heb ik aan dit broodje chimichurri-aioli toegevoegd voor wat extra Criollo cultuur. Ben niet te zuinig met de hoeveelheid glacering of de kruiden. En mocht je geen molette hebben? Geen probleem, vervang het voor je favoriete zachte broodje.
Wat zit er in de sandwich?
8-10 porties (heb je over? Deze sandwiches kun je ook invriezen)
Bereiding
Snijd de huid van de varkensbuik in en smeer in met olijfolie en zout. Grill de varkensbuik met de huid naar beneden tot deze goudkleurig en knapperig is en draai dan om, bak nog 10 minuten.
Snijd alle groenten door de helft en grill deze ook. Doe alle ingrediënten in een diepe ovenbestendige pan en bedek met de azijn, honing en bouillon. Bedek met folie en zet 2u35min in de oven op 180 graden.
Haal de varkensbuik uit de oven en laat volledig afkoelen. Schenk het kookvocht in een pan en verhit tot deze is ingedikt tot een stroopachtige substantie.
Snijd de huid van de varkensbuik en snijd de buik in porties.
Besmeer de varkensbuik met de ingekookte stroop en besmeer met chimichurri-aioli (een mix van paprika, oregano, chili, rozemarijn, tijm, citroen en olie).

Doe vooral ingelegde rode biet in deze sandwich, Rode biet is een goede bron van foliumzuur en kalium en daarom goed voor de gezondheid van je hart. Bovendien kan rode biet helpen om je hardlooppresteties te verbeteren omdat het een boost geeft aan de zuurstofvoorziening.
Veganistische S+andwich
Toen de Financial Times een review schreef over een van de filialen van Sons + Daughters concludeerde het: ‘Het is moeilijkje voor te stellen dat je ooit iets eet dat lekkerder is’. Als je een hapt neemt van deze sandwich moet je het wel met de schrijver eens zijn. ‘Het idee was om alle mogelijke contrasten in dit broodje samen te brengen,’ zegt Jacqueline Barbosa, head operations van S+D. ‘Romige kikkererwten tegenover zurige ingelegde groenten, knapperige boerenkool tegenover kleurige verse kruiden. Veganistische voeding kan soms wat saai zijn. Dit is juist het tegenovergestelde: eerder een kakafonie aan smaken, maar dan op een goede manier.
Wat zit er in de sandwich?
Bereiding






Combineer de mayonaise met de kikkererwten, kruiden, het paprikapoeder en de maggi en meng goed. Proef de dressing en voeg eventueel naar smaak wat zout toe. Meng de boerenkool en de olijfolie met je handen en bak 6 minuten in de oven op 160 graden.
Meng de sherry-azijn met 2,5 eetlepels olijfolie.
Smeer de kikkererwtenmix over een snee brood. Leg er vervolgens de sherryvinaigrette, de ingelegde groenten en de knapperige boerenkool op. Dek af met de andere snee brood en snijd in tweeën.
Et tu brute? Concurrentie voor de caesarsalade
‘Ze zeiden dat je geen brood in een sandwich kan doen’, zegt Max Halley, oprichter van de bekende Max's Sandwichshop in het noorden van Londen. ‘Maar ze hadden niet gedacht dat ik het brood zou frituren’. Max staat wel bekend om zijn combinatie van gefrituurde koolhydraten bovenop andere koolhydraten. Kijk maar naar een van zijn befaamde items op het menu: Eieren met gefrituurde aardappels op een sandwich. Maar in dit gerecht komt het nog beter samen, want wat is een caesarsalade zonder de crunch? De echte game changers van dit gerecht zijn echter de combinatie van augurken, druiven plus de umani-hit ansjovis. Dit is mogelijk de meeste geavanceerde en tegelijkertijd rommeligste sandwich die je ooit at.
Wat zit in de sandwich?
Bereiding
De dag voordat je deze sandwich wil eten snijd je de druiven in rondjes en doe je deze in een pot met de augurk.
Je kunt de croutons ook al de dag van te voren maken. Snijd het brood hiervoor in blokjes ter grootte van een suikerklontje en bak ze in een dikke laag olie gedurende 5-10 minuten. Bestrooi ze eenmaal uit de pan met knoflookpoeder, laat af koelen en bewaar ze daarna in een afgesloten bakje.
Rasp de augurk de volgende dag grof en meng met de druiven, dragon en mosterd.
Hak de ansjovis fijn en maak er een grove pasta van. Roer door de mayonaise en zet apart.
Verwarm de kip in een pan, snijd de ciabatta in tweeën en besmeer de bovenste helft met de ansjovismayonaise.
Verspreid de kip over de onderste helft van het broodje en voeg de dragonsalsa toe.
Strooi de croutons over de mayonaise op de bovenste helft, beleg met de baby gem en dek het broodje af. Druk alles even goed aan.

Een caesarsalade zonder ansjovis is geen caesarsalade. Goed nieuws want deze kleine visjes zitten vol omega-3, niacine (vitamine B3) en selenium. Allemaal stoffen die belangrijk zijn voor een goede hartfunctie.

De held in dit broodje is de amandel-aioli. De noten geven je een derde van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium (belangrijk voor je hart en botten).
Tomaten, ansjovis en amandel-aioli
‘Dit is een fantastische combinatie van smaken, gecreëerd door onze ex-chef Rosie,’ zegt Max Tobias van de Dusty Knuckle. ‘De sleutel van dit gerecht is de kwaliteit van alle ingrediënten. We rekenen bijna elf euro voor dit broodje omdat het vol zit met goede dingen. Je hebt echt goede Italiaanse tomaten nodig, de beste gerookte of gezouten ansjovis en bij voorkeur onze eigen Dusty Knuckle focaccia.
Wat zit in de sandwich?
Voor de amandel-aioli (een hele pot)
Bereiding
Meng het eigeel, de azijn en wat zout in een keukenmachine en voeg de olijfolie beetje bij beetje toe. Blijf mixen tot er een dikke mix ontstaat. Voeg wat water toe als het mengsel scheidt.
Plet de tenen knoflook en voeg met wat citroensap toe aan de aioli. Voeg daarna de amandelen en het paprikapoeder toe.
Snijd daarna het brood in tweeën en toast de binnenkant. Bestrooi dikke plakken tomaat met zout en peperen leg ze op de bodem van het getoaste brood. Smeer er een flinke hoeveelheid van de aioli op, plus twee ansjovisfilets.
Meng in een aparte kom de baby gem en selderij met zout, peper, olijfolie en azijn en schep dit mengsel op het broodje voordat je het toedekt.