Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Gekooid bestaan valt amalia steeds zwaarder

Natuurlijk gunt Amalia haar zusjes Alexia en Ariane hun pleziertjes inclusief lekker uitgaan en studeren in het buitenland. Maar de kroonprinses zou het er steeds moeilijker mee hebben dat ze zelf veelal geketend aan het paleis haar dagen moet doorbrengen. Dat alles is een gevolg van de bedreigingen vanuit het criminele circuit aan haar adres. Als het zo doorgaat, wordt ze met de dag gefrustreerder. Hoe moet het nu verder met onze aanstaande koningin?

TEKST: ONNO LAKEMAN
FOTO’S: ANP

Ik ga heel erg eerlijk zijn. Ik heb het er eigenlijk nog steeds heel erg moeilijk mee”, zei Amalia op Sint Maarten al tegen de aanwezige journalisten. ”Ik mis het normale leven van een student, het zomaar kunnen binnengaan van een winkeltje.” Daar is nu, enkele maanden later, nog geen verandering in gekomen. Want prinses Amalia wordt nog altijd 24/7 maximaal beveiligd vanwege bedreigingen uit het criminele circuit. Nog steeds kan ze niet gewoon als student in Amsterdam wonen om daar haar studie te volgen. En nog steeds zit ze daarom veelal geketend aan het paleis. Omdat ze daar beter kan worden beschermd dan in een studentenhuis in de hoofdstad. Dat terwijl haar jongste zusje prinses Ariane zojuist heeft aangekondigd lekker in Italië haar middelbare school af te gaan maken en om daar tegelijk haar muzikale talent te kunnen ontwikkelen in het land van de pizza’s, mozzarella en zonneschijn. Ariane heeft als school het United World College in Duino gekozen, anderhalf uur rijden van Venetië. Deze internationale school in Italië richt zich vooral op de Italiaanse taal en cultuur. Ook op muziek. ”Dat is echt iets voor Ariane, want ze houdt van zingen en dansen”, zeg royalty-expert Annemarie de Kunder bij ’RTL Boulevard.’ En royalty-watcher Jeroen Snel vult aan: ”Het leuke is, Ariane is erg muzikaal en juist dit college in Italië is heel erg bezig met muziek dus dat talent gaat ze daar zeker verder ontwikkelen. Waar de opleiding erg mee bezig is, is dat je jezelf leert kennen. Je mag echt jezelf ontdekken en nieuwe vrienden maken.” Op deze manier is prinses Ariane vast geïnspireerd geraakt door haar oudere zus Alexia, om zo de laatste twee jaar van haar middelbare schoolperiode in het buitenland af te maken en ondertussen haar talenten verder te ontplooien, maar ook als mens verder te groeien. Maar ze wilde dit blijkbaar wel op een eigen gekozen plek doen. Ariane liet op Koningsdag al weten: ”Ik ga niet mijn zus achterna naar Wales, nee.” Inderdaad, want in plaats van de regen in Wales, kiest Ariane voor de zon van Italië en la dolce vita, oftewel het zoete leven van Italië.

Prinses Alexia heeft lekker de bloemetjes buiten gezet in Wales.
Prinses Ariane vervolgt haar middelbare schooltijd straks in Italië.

Dramatische situatie

Ondertussen keert Alexia deze zomer juist weer terug naar Nederland, nadat ze met succes haar middelbare schooldiploma heeft gehaald op het United World College in Wales, waar haar vader dat destijds ook deed. Alexia heeft al door laten schemeren dat ze haar studie in Nederland wil gaan doen. Iets wat kroonprinses Amalia ook zo graag had gedaan: gewoon lekker studeren in Amsterdam, daar in een studentenhuis met haar vriendinnen wonen en genieten van het studentenleven. Ook de broer van Willem-Alexander, prins Constantijn, leeft mee met de hachelijke toestand rond Amalia. Bij ’Op1’ zei hij: ”Het is natuurlijk een hele dramatische situatie, vooral menselijk. Het is heel beperkend. Als je natuurlijk een jonge vrouw bent, dan wil je in je studententijd vrij kunnen leven, dat is haar niet gegund.” Daarom pakt Amalia elke kans aan om, als het ook maar enigszins mogelijk is, toch van een leuk uitje te kunnen genieten. Zo zou ze drie maanden geleden in Madrid zijn gespot tijdens een avondje wild feesten, meldde het Spaanse weekblad ’El Confidencial’. Volgens het blad is Amalia tijdens het uitgaan een stille genieter en vertoeft ze veelal op de achtergrond, terwijl haar vrienden en vriendinnen flink de bloemetjes buiten zetten. Amalia werd in Madrid steevast gevolgd door een cordon beveiligingsbeambten die als haar beschermers natuurlijk ook tot in de vroege uurtjes wakker moesten blijven. Net zoals de kroonprinses vorige maand van de partij was bij de aprilfeesten in Sevilla, dezelfde feesten en stad waar haar ouders elkaar ooit hebben ontmoet en verliefd op elkaar werden. Zo maakt Amalia er in deze tijd maar gewoon het beste van. En is het door dit soort uitgaanstripjes voor haar toch nog enigszins te doen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Omarmd door het volk

Wat de kroonprinses in elk geval ook zichtbaar goed deed, was hoe ze tijdens de laatste editie van Koningsdag in Rotterdam door het volk werd omarmd en onthaald. ”Wat me opviel in Rotterdam (tijdens Koningsdag, red.) is dat iedereen haar naam riep. Nou, voorheen was dat altijd Máxima, Máxima, maar nu was het allemaal Amalia!”, aldus Annemarie de Kunder. ”Ik heb het idee dat de koningin daar eerlijk gezegd ook een beetje aan moest wennen. Amalia zelf reageerde enorm enthousiast op de positiviteit die ze van het volk mocht ontvangen. ”Ik kan eigenlijk niet vrolijker zijn”, zei de kroonprinses op de nationale verjaardag van haar vader. Jeroen Snel vult aan: ”De mensen wilden haar echt een hart onder de riem steken, toch vanwege die dreiging en die beveiliging die zo streng moet zijn. Het hele volk leeft met haar mee.” Maar wat voor gezellige uitjes Amalia tussendoor ook mag doen, feit blijft dat ze een enorm opgesloten leven leidt, geketend aan het paleis. Daar waar ze op haar achttiende dacht uit huis te kunnen gaan, maar nu bruut aan de ketting ligt. Al is het voor haar eigen veiligheid. En dat kan voor een studente van negentien in de bloei van haar leven knap frustrerend zijn. Dus af en toe de bloemetjes buiten zetten, zoals onlangs in Spanje, en zo toch momenten hebben waarop ze van het vrije leven kan genieten, is haar dik gegund.

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer